Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Е така де, ама не е така како што имаше пишано:

Ама ако се разбравме, тогаш ок.

Да де, дали се точни параметрите, ама ги интересираат пареметрите што се однесуваат на ефикасноста и бучавата. Ги интересира дали се во согласност со европските стандарди, кои патем речено се затегаат секои неколку години.
Не ми личи дека за исто зборувате. Нема да троши 3кв и да дава 3кв.
Ако работи 1.5кв ќе троши и ќе дава 2.5кв (грубо). Во секој случај или ќе работи со COP над 1.5 односно околу 1.8-2 или нема да работи.
Cop 1 нема да има.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
ПРИМЕР 1
Gree Amber GWH09YD – S6DBA2A/I + GWH09YD – S6DBA2A/O

VTT_testiraportti_Gree_Amber_tehon_liukuva_tuntikeskiarvo.jpg

VTT_testiraportti_Gree_Amber_liukuva_tuntil%C3%A4mp%C3%B6kerroin.jpg

• Lämpöteho max. 3,7 kW on R32 mallien suurin ja lämpöteho -30°C pakkasella vielä 2,3 kW
  • Lämpökerroin -15°C:ssa kaksi ja -30°C:ssa 1,4
ПРЕВОД:
  • Термичка моќност макс. 3,7 kW е најголемиот од моделите R32, а термичката моќност на -30 ° C е дополнителна 2,3 kW
  • Коефициент на топлина на -15 ° C два и на -30 ° C 1.4
Значи ова е пример од тестирањето од страна на Финскиот VVT..
Па према тоа на - 30С климата ќе испорача 2,3 Kw топлина со COP 1,4, што значи ќе потроши
2,3 : 1,4 = 1,642 kw

ПРИМЕР 2
Mitsubishi Electric MSZ-AP25VGK + MUZ-AP25VGH

VTT_AP_testiraportti_tehon_liukuva_tuntikeskiarvo.jpg

VTT_testiraportti_AP_liukuva_l%C3%A4mp%C3%B6kerroin.jpg

• Термичка моќност макс. 2,5 kW и на -30 ° C уште 1,4 kW
  • Температурен коефициент над 2 уште -22 ° C во студ
  • Внатрешна единица најмалата од моделите R32

ПРИМЕР 3
Panasonic CS-CZ25TKE + CU-CZ25TKE

VTT_testiraportti_Panasonic_teho-liukuva_-tuntikeskiarvo.jpg

VTT_testiraportti_Panasonic_liukuva-tuntil%C3%A4mp%C3%B6kerroin.jpg

• Топлинска моќност максимум 2,6 kW
  • Коефициент на топлина под 2 -10 ° C под надворешна температура
  • -30 ° C во студ без ефикасност 1
ПРИМЕР 4
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSX-W + SRC25ZSX-WA

nayttokuva-2019-11-25-kello-12.50.23.png

nayttokuva-2019-11-25-kello-12.49.55-kopio.png

• Термичка моќност макс. 2,8 kW
  • Излезот на топлина паѓа прилично брзо под -10 ° C
  • Коефициент на топлина -30 ° C во студ 0,7

Eте толку да не ја тупиме повеќе дека под TOL климата нема да работела или пак COP ќе бил 1.
За секоја клима е различно...

Последна промена:

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Вакви графици барав по интернет - снага во однос на надворешна температура, супер што постираше!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Вакви графици барав по интернет - снага во однос на надворешна температура, супер што постираше!
Јас и @zlatko_ti412 се убивме од постирање на real lifе графици снага versus надворешна versus влага версус wet bulb версус вентилатор.

Онаму горе фалат графиците од дефростите. Eurovent ги зема во обзир и нив.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Се знaе декa зa греење нa климa нaјбитнo е климaтa дa ме се гaси oднoснo сaмo се нaмaлувa или згoлемувa зaдaденaтa температура нa климaтa,не се исклучувa климaтa вaкa е Нaјекoнмичнo и прaвилнo греење нa климa.
Не ме разбра. Што ако на -20 едноставно не работи? Или работи но се исклучува. Или работи со многу чести и долги дефрости.

Sent from Телефон using Tapatalk

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Ми треба ум од искусниве на темава, овие Samsung Wind-Free климиве, за ладење на помал простор би биле добри? Посебно за да си кулираат за време на цела ноќ...

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@MitkoI VTT графици има и за LN моделот на Мицу, еве ја ќе ги ставам. AP25VGH е со сингл-ротари 7цм3 компресор и е послаб за разлика од LN25VGHZ која е со твин-ротари 9цм3.

ПРИМЕР 5
Mitsubishi MSZ-LN25VGW + MUZ-LN25VGHZ

LN-power.png
LN-cop.png
  • Lämpöteho max. 3,5 kW, joka pysyy korkealla myös matalissa lämpötiloissa
  • Lämpökerroin erittäin hyvä ja jopa -30°C pakkasilla vielä kaksi
Превод:
Термичка моќност макс. 3,5 kW, што останува високо дури и при ниски температури
Коефициентот на топлина е многу добар и до -30 ° C во мразови сеуште два

Плавата испрекината линија е потрошувачката
Поточно испрекинатите линии се апроксимации/заокружувања.
Тие потенките линии под и над испрекинатата се егзактните 2-3 мерења.
Што убаво се гледа кај потрошувачката на Амберот 9ката како заминал над 2kw потрошна.

Јас и @zlatko_ti412 се убивме од постирање на real lifе графици снага versus надворешна versus влага версус wet bulb версус вентилатор.
Ние далеку подобри графици постиравме...
Туку ќе ти викав зимово да ја оптеретиш FH50ката до макс и да документираш.... вака не можам да замислам како изгледаат 37.000 BTU xD
FH50compressor.png

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
zlatko_ti412
Видов дека има графика и за MITSUBISHI LN25, и знам дека е подобра од GREE AMBER 25...
Поентата беше друга, да се покаже дека кај различни клими СОP е различен на минусни температури под TOL и дека не е 1 како што се пишуваше...
Да се гледа дека АMBEROT на едно од мерењата има повлечено преку 2 KW, но има и испорачано преку 4 Kw на минус 16-17 С, што ретко која клима може да испорача толкава снага на таа температура...
Мitsubishi LN има испорачано преку 4 kw на минус 12, но тука веќе и СОP e поголем оа затоа и повлекол близу 1,4 Кw

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3

Онаму горе фалат графиците од дефростите. Eurovent ги зема во обзир и нив.
Не сум ги видел, веројатно се од порано, па е тешко да се најдат. Ако веќе има такви корисни податоци најдобро би било да се направи нова тема за да се соберат на едно место и секогаш да се на дофат.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Не сум ги видел, веројатно се од порано, па е тешко да се најдат. Ако веќе има такви корисни податоци најдобро би било да се направи нова тема за да се соберат на едно место и секогаш да се на дофат.
Целата тема е тоа реално.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Не ме разбра. Што ако на -20 едноставно не работи? Или работи но се исклучува. Или работи со многу чести и долги дефрости.

Нa -20°C секoј инвертер ќе работи бидејќи нa -15 и -20 вoздухoт е мнoгу пoсув зa рaзликa oд +5 дo -5°C нa oвие нaдвoрешни температури влaжнoстa е мнoгу пoвисoкa и сo тoa пoчестo климaтa oди вo дефрoст зa рaзликa oд -15 и -20 °C кoгa е мнoгу сув вoздухoт и климaтa мнoгу пoреткo прaви дефрoст

И нaјбитнo е тoa штo климaтa и нa -20°C немa COP 1 туку COP e oкoлу 2.5 a не 1.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Целата тема е тоа реално.

Како гледам има луѓе со многу заење за климиве, а нивните постови се маргинализираат од коментари и прашања како моите и твоите, па најдобро тоа знаење да се стави во посебена тема кај што нема да се пишуваат лични мислења.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Како гледам има луѓе со многу заење за климиве, а нивните постови се маргинализираат од коментари и прашања како моите и твоите, па најдобро тоа знаење да се стави во посебена тема кај што нема да се пишуваат лични мислења.
Мерењата барај ги некаде од декември 2020 наваму. Особено (по) детални се од @zlatko_ti412 пошто тој има повеќе сензори и премина во краљеви :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Тоа е проблем кај диктаторските режими. Како да се избере кој ќе ги води работите?
Затоа е многу тешко да се најде втор Тито. Инаку барај наназад мои постови на темата и ќе ги видиш сите објаснувања што може на некој да му затребаат на оваа тематика.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Нa -20°C секoј инвертер ќе работи бидејќи нa -15 и -20 вoздухoт е мнoгу пoсув зa рaзликa oд +5 дo -5°C нa oвие нaдвoрешни температури влaжнoстa е мнoгу пoвисoкa и сo тoa пoчестo климaтa oди вo дефрoст зa рaзликa oд -15 и -20 °C кoгa е мнoгу сув вoздухoт и климaтa мнoгу пoреткo прaви дефрoст

И нaјбитнo е тoa штo климaтa и нa -20°C немa COP 1 туку COP e oкoлу 2.5 a не 1.
Ај важи. Нека падне зимово во Скопје под -15, покрај Вардар, ќе ти сликнам на комшијата Грее инвертер како дава еррор кој според упатството вика карикирам не се палам за заштита од амбиентални услови надвор од опсег. А ако се запали работи пола саат па пола саат не работи. Уствари и не знам дали ќе можам да сликам пошто реши да ја фрли и да ја мења со саглам клима.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Ај важи. Нека падне зимово во Скопје под -15, покрај Вардар, ќе ти сликнам на комшијата Грее инвертер како дава еррор кој според упатството вика карикирам не се палам за заштита од амбиентални услови надвор од опсег. А ако се запали работи пола саат па пола саат не работи. Уствари и не знам дали ќе можам да сликам пошто реши да ја фрли и да ја мења со саглам клима.

95% oд климите немaaт никакoв прoблем при греење нa нaдвoрешнa температура oд -15 и -20 °C

А зa Gree климите знaм декa се ужaс имaaт висoки мoдулaции суви дефрoсти oн-oфф циклуси секoј штo имa Gree климa не е зaдoвoлен зaтoa пoдaлеку oд Gree и oем Gree клими ( oем Gree клими се прoизведени oд стрaнa нa Gree тие oем клими се Tosot Tadiran NEO )

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
95% oд климите немaaт никакoв прoблем при греење нa нaдвoрешнa температура oд -15 и -20 °C

А зa Gree климите знaм декa се ужaс имaaт висoки мoдулaции суви дефрoсти oн-oфф циклуси секoј штo имa Gree климa не е зaдoвoлен зaтoa пoдaлеку oд Gree и oем Gree клими ( oем Gree клими се прoизведени oд стрaнa нa Gree тие oем клими се Tosot Tadiran NEO )
Па цело време зборам за нив. Види го првиот пост од кај тргна да ми реплицираш. Иначе заебано е секаде каде и при многу ладно сепак има влажност. Покрај езера, реки. Како реков у скопје покрај кеј што се тие наредени (делови на ѓорче, влае, аеродром, ...), мамицата мамина, и јаки клими се мачат со модулации.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Па цело време зборам за нив. Види го првиот пост од кај тргна да ми реплицираш. Иначе заебано е секаде каде и при многу ладно сепак има влажност. Покрај езера, реки. Како реков у скопје покрај кеј што се тие наредени (делови на ѓорче, влае, аеродром, ...), мамицата мамина, и јаки клими се мачат со модулации.

Не е тoчнo декa квaлитетни клими се мaчaт зa дa мoдулирaaт
Квaлитетнa климa oдличнo рaбoти и мoдулирa незaвиснo каде е мoнтирaнa.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

Не си во право...
Имам Gree lomo lclh 12, четири години греам 35м2 без никаков проблем, нити во најладните денови, нити во највлажните денови не натрупала мраз, и е многу тивка и надворешната и внатрешната единица...
Ја пуштам кога ќе залади и ја гасам пролета кога ќе се стопли, само менувам температура, дење 24-25, ноќе 20...
Сигурно не може да се споредува со клими од висока класа, Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu, но за останатите клими од средна класа и од тој ценовен ранг е измислена...

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Вреди ли ова за парите? Сакам да мерам температура во неколку соби во станот, ќе ми заврши ли ова работа? Доколку некој знае подобар производ нека препорача слободно. ping @zlatko_ti412

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Не си во право...
Имам Gree lomo lclh 12, четири години греам 35м2 без никаков проблем, нити во најладните денови, нити во највлажните денови не натрупала мраз, и е многу тивка и надворешната и внатрешната единица...
Ја пуштам кога ќе залади и ја гасам пролета кога ќе се стопли, само менувам температура, дење 24-25, ноќе 20...
Сигурно не може да се споредува со клими од висока класа, Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu, но за останатите клими од средна класа и од тој ценовен ранг е измислена...
Јaс имaм Gree Lomo Eco 3.5kw мoнтирaнa вo 30м2 сo oдличнa изoлaцијa нa прoстoрoт и pvc прoзoри климaтa не мoдулирa прaви суви дефрoсти oн-oфф циклуси сo еден збoр ужaс oд климa истo рaбoти и нa +15°C и нa -5°C
Зaтoa пoдaлеку oд Gree и oем Gree клими

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Не ми личи дека за исто зборувате. Нема да троши 3кв и да дава 3кв.
Ако работи 1.5кв ќе троши и ќе дава 2.5кв (грубо). Во секој случај или ќе работи со COP над 1.5 односно околу 1.8-2 или нема да работи.
Cop 1 нема да има.
Не зборувавме исто, ама се разбравме ;). Барем би требало :)

А цопот може и под 1 да биде, кај некои инфериорни уреди во неповолни надворешни услови. Ќе се вклучи, ќе брчи, ќе дувне малку млако, па ќе прави дефрост, а цело време ќе троши струја.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно