Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
едноставно барам мислење од корисници кои користат инвертер (било кој модел) какво е искуството со затоплување на овај тип греење.
никого не познавам ни знам кој се дилери и што нудат. случајно ми го препорачаа приватно овој модел па само барам некое мислење општо за моделот.не сакам да се оптоварувам со тоа дали сака некој да заработи или да рекламира некој бренд.
форумите денес се претворија во натпревар кој повеќе ќе навреди друг или ќе излези победник а не поразен.
форумите ја изгубија својата цел да послужат вистински како
комуникација и помош помеѓу членовите.
Инвертер се обично поквалитетни и имаа променлива моќност на работа. Во периодот кога не е многу ладно на почеток ќе трошат повеќе додека да загреат после тоа и со 200W потрошувачка ќе одржуваат. За да не се гасат оти одма добиваш чуство дека собата се лади.
Додека оние „обичните“ тие или работат максимум или се исклучени.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
едноставно барам мислење од корисници кои користат инвертер (било кој модел) какво е искуството со затоплување на овај тип греење.
никого не познавам ни знам кој се дилери и што нудат. случајно ми го препорачаа приватно овој модел па само барам некое мислење општо за моделот.не сакам да се оптоварувам со тоа дали сака некој да заработи или да рекламира некој бренд.
форумите денес се претворија во натпревар кој повеќе ќе навреди друг или ќе излези победник а не поразен.

Другарче прочитај бе 3-4 страни уназад на форумов, има постови до 500 евра кои клими се препорачуваат. Има веќе дискусија. :)
И јас исто би ти рекол.
(ова ради чиста конструктивност, за да ти заврши работа некоја од ногуте информации што сме ги постирале....се разбира има доста плевел низ расадот, ама па ако ги знајш сите букви од тастатурата, ќе удриш поубав с'рч, и ќе се исплеви плевело, ќе остани само расадо).

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Здраво дечки,

Ми треба мислење или совет за избор од долунаведените клими. Се работи за простор на приземје од околу 40м2, две соби со прозорци, одвоени со мал ходник.
upload_2020-6-28_1-53-4.png

Ме интересира дали тоа што минималниот капацитет за ладење и греење на LG моделот е најнизок (300W) подразбира дека тој најретко би правел „исклучи-уклучи“ и можеби би работел најглатко и најтивко? Исто така ме интересира зашто Mitsubishi LN35 двои толку со цената од останатите и дали некој мерел реална потрошувачка на Gree Amber.

Последна промена:

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
Здраво дечки,

Ми треба мислење или совет за избор од долунаведените клими. Се работи за простор на приземје од околу 40м2, две соби со прозорци, одвоени со мал ходник.
Погледнете го атачментот 89102

Ме интересира дали тоа што минималниот капацитет за ладење и греење на LG моделот е најнизок (300W) подразбира дека тој најретко би правел „исклучи-уклучи“ и можеби би работел најглатко и најтивко? Исто така ме интересира зашто Mitsubishi LN35 двои толку со цената од останатите и дали некој мерел реална потрошувачка на Gree Amber.

Без конкуренција (однос цена/перформанси) FH35VE, само кажи ми каде ја најде овде во МК таа клима, би сакал да земам и јас една.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Немој LG особено не за греење. Има шанса да не се погоди бајаги голема.
Од друга страна дали низ тој ходник ќе оди топло/ладно не е баш сигурно.

Јас би ти рекол Daikin FTXF50 прво да видиш кога веќе гледаш за оваа сума клима уреди.
Ако одиш на кинески клими гледај нешто како Хаиер Тундра 18.

Инаку од твоиве напоменати би рекол:
FH35.

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Не сум сигурен ни јас дека ја имаат FH35 на лагер, утре треба да проверам и ќе потврдам.

Кој е проблемот со LG? Има ли некоја конкретна мана или некој со лошо искуство? Вака на хартија изгледа најдобро.

Проблемот со Daikin FTXF50 и која било друга 5-ка (т.е. 16-ка) е тоа што климата ќе ја монтирам во една од просториите којашто е околу 25м2 и треба да може да функционира нормално и со затворена врата (климата ќе гледа во вратата практично), т.е. само во рамките на тој, мал простор. Претпоставувам дека минималниот капацитет и потрошувачка на овие клими ќе бидат преголеми за ова сценарио. Затоа прашав и што значат минималните вредности кај капацитетот за ладење/греење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Лошо искуство.

Мислам дека ти како што си тргнал дека и овие ќе се прејаки. Со две буџет клими можеби подобро ќе завршиш работа.

Dejan2412

read-only
10 јуни 2020
2
1
Здраво дечки

Деновиве сакам да земам клима уред но сеуште не знам кој модел да го земам, повеќе ми е за греење за преку зима со простор од 60м2 заедно со ходник и спална во која има Хаиер инвертер како помшна клима. Буџетот ми е 50.000 ден и сакам да одберам добра клима пред се енергетски штедлива имам неколку опции;
GREE LOMO LC GWH24QD-K6DNB4A по супер цена од 49.990 ден. Gree
GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D по супер цена од 49.990 ден. Gree
U-Crown GWH12UB-K3DNA4F – Грее еПродавница
VIVAX ACP-24CH70AEQI R32 по супер цена од 46.990 ден. vivax
VIVAX ACP-24CH70AUJI R32 по супер цена од 50.990 ден. vivax

Инаку имам изолација стиропор 8см на фасада.
Знам дека ѓи фалат многу грее и имат 10 год гаранција сепак после толку пребарувања не знам што да купам, ако ѓи прашам продавачите секако дека ќе ми кажат за онаа клима што они ја продаваат. Ве молам за совет која клима да одберам и ако имате некој совет и сугестија за друг модел би бил добредојден. Однапред благодарам.

Последна промена:

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Дечки препорачајте клима за 35 квадрати (да биде 5 - 5.5 kW) , ми треба за греење, дневен простор, со просечно добра изолација на куќата, буџет ми е 40 к макс, без монтажа, и што ке кажете за оваа клима Техномаркет - NEO ADVANCE WIFI G18R32 -22 INVERTER 18000BTU

Бест бај во таа категорија до 40к денари. Види неколку страни назад и зашто.

HAIER TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA по супер цена од 38.490 ден.

По неа за тие пари идат:

VIVAX ACP-18CH50AERI R32 по супер цена од 39.990 ден.

GREE LOMO LC GWH18QD-K6DNB4B по супер цена од 39.990 ден.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Здраво!
Преска скролав по фб и ми излезе слика од Еуро Тулс, подвижна клима. Што мислите за нив, дали ладат, дали вреди да се купи за една соба...? :innocent:

Еве слика од климата. Или „климата“, како да ја наречам. :D:D

crash

hello world
6 декември 2013
111
160

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
На бофл форумот, кајгана, ги фативме во дебела лага во врска со Gree климите.

Се појавија независните Eurovent тестови за Gree на кои се гледа дека ниедна клима не им работи под -10.
Не буквално,ама под -10 не испорачуваат ништо. Нула

А фората со клима е да добиеш повеќе за единица приведена енергија. Тоа е тој COP кој го вергламе.

На пр. COP 4.0 значи дека на приведен киловат, климата ќе даде 4 киловати.
Е, нивните не даваат под -10.

Пробаа тие полулуѓе да релативизираат ама Дунав не ги пере.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
За gree само еден модел им работи колку толку на -10, hansol мислам беше, со стар sanyo компресор кој го форсираат да работи преку сила. И дава топлина ама со многу мал COP.
А оние преварантите на кајгана што со герила маркетинг се обидуваат муштерии да најдат и мора да лажат затоа што gree клима се купува само еднаш и никогаш повеќе. Gree ама не грее.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Зошто ги преселувате овде истите заглупувања?

Кај климите како и кај секоја техника, има класи на опрема и квалитет. Кинез не може да се споредува со Јапонец по квалитет, но тој и нема намера пошто на Кинезот стратегијата му е да биде поевтин од Јапонецот и воедно да даде минимум потребни перформанси. Пошто нели поентата им е луѓето да ги купуваат таквите нивни производи, а од луѓето многумина прават баш таков компромис - се согласуваат на минимум потребни перформанси заради пониската цена.

Кој е најлошиот компромис што го спомнувате во случајов?
Слаби перформанси на пониски температури од -10с?

Колку пати сме правеле метереолошки статистики овде... Колку денови температурите овде се под -10с? Толку ќе ве уништи финансиски поголемата потрошувачка во тие неколку денови?

Зошто го кажувам ова, за да ги „бранам“ Gree?
Не ама ме нервира кога ги вадите работите од контекст. Контекстот, барем за мене, е следниов: Во евтината класа клими Gree често е најповолниот избор ако гледаме стриктно цена/перформанси на ниво на грејна сезона. Тоа е тоа. Но што сега, ќе ги игнорираме фактите заради тоа што имате потреба да се препукувате со некои, како што ги нарекувате „герила маркетинг“ на друг форум? Што, не е доволно што таму е сељачка атмосферата на дискутирањето па треба и овде истото да се дешава?

Повторно, зошто ги преселувате овде истите заглупувања од омлет форумот?
Не е подобро да се остане конструктивен и едноставно за тие кои бараат поевтино да се предлагаат модели кои се во моментов со најдобар price/performace коефициент?

П.С. Не коментирам јуровент, ама не е вистина дека „на Gree ниедна клима не им работи под -10с“. Јас лично имам користено две Gree клими во последните две ладни зими што ги имавме (од кои едната беше рекордно ладна). Точно дека Gree по ефикасност е многу позади Тошибата која ја користам, имам мерења овде поставено. Точно дека Gree има многу поголема потрошувачка... Ама дека климите не работеа на ниски температури, тоа не е точно. На крај кој има пари за Јапонец нека го пазари и ич нема да се зае*е. Но кој нема толку пари, подобро нека пазари Gree и нека биде загреан со нешто поголеми сметки за струка - подобро пошто пак ќе заштеди во однос на греењето со дрва и посебно во однос на греењето со пелети. Плус нема да загадува... Така да само ќе повторам: Бидете поконструктивни и не ги преселувајте овде глупостите од Кајгана.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Да ама ако климата не грее на -10, а се рекламира како -20 и некој ќе се залета ќе ја купи. А ако имаме зима како онаа пред неколку години до -15 што одеше што треба тој да прави. Со ќебиња замотан по дома да оди?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Aбе ајде, велиш постоеле овци и некој им ја шишал волната?

Прво самото именување и категоризирање на климите во неколку ФИКСНИ категории е погрешно рекламирање, а го практикува целата индустрија. 3.5 киловати, 5.5 киловати моќност? Можеби но само во одредени услови, со специфични надворешни/внатрешни температури. Во останатите 99.9% од времето сите тие клими имаат ВАРИЈАБИЛНА моќност.

Така да, тоа што некој се рекламира дека климата му грее на -20с не е неточно. Не е неточно затоа што во изјавата не прецизирал колку киловати ќе даде таа клима на -20с. Е тоа е единствената корисна работа од јуровент - а тоа што климите кои ги имаат истиот се поскапи, тоа не е корисно. Но назад на твојава „дилема“, произведувачот може да напише и дека неговата клима ќе работи и на Арктик/Aнтарктик на -ХХ степени и тоа нема да биде неточно: ЗАТОА ШТО НЕ НАВЕЛ КАКО ЌЕ РАБОТИ!!! :D

Така да, на крај како и за сите работи во животов важи следното: Колку ќе се едуцираш на одредена тематика, толку ќе знаеш и толку добар избор ќе направиш за купување на одреден производ. Ова е исто и за клими и за се друго што се продава. На пример еве јас, што размислував кога купував клими? За дневната ми требаше тивка ефикасна клима која има можност да се спушти на ниска потрошувачка без да застане (т.н. ниска модулација). За таму купив Тошиба Сузуми+ и не погрешив. За други помали простории, и за кај родителите, за кај брат ми, ми требаа функционални клими ама за помал буџет... Земав неколку Gree клими и повторно не погрешив.

Дали Тошибата е подобра клима? Несомнено.
Дали Тошибата е поекономична клима? Ама несомнено.

Дали требаше во цела куќа да наместам исклучиво Тошиба клими? Јас би сакал, ама буџетот не дозволуваше. Желбите се едно, можностите се друго, но се е добро се додека изборот е функционална клима која заштедува многу пари (во однос на греење на пелети или дрва, или нешто трето).

Јас кога бирам клима не се раководам ни од навијачки групи по форуми, ни од маркетинг на индустријата (грее на -100с). Гледам перформанси, гледам цена и пред се, гледам кориснички искуства од други луѓе.

Затоа пак ќе повторам: Бидете поконструктивни и не ги преселувајте овде глупостите од Кајгана. Рекламни тактики и маркетинг не е тема на дискусијава. Во ред е да се спомне и тоа ама вие бре низ нос ги вадите фрустрациите од некои ликови таму на омлет форумот. Идете таму замарајте за герила маркетинг ликови, овде нема такви работи. И на крај само ќе кажам дека човек треба да е глуп па заради инат или форумски препукувања да не ја одбере најдобрата клима во зададениот буџет.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Добро ама за тие грее и нема некои релевантни тестови направени, треба да им веруваме на некоја си банда од кајгана форумот.
И другите производителите, кинески, имаат добри клими со ниска цена. Не е само gree буџет клима сега. Haier, Vivax се подобар избор.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Хаиер си беше и порано најдобра марка од Кина. И самите имаа еуровент уште одамна и им ги знаевме перформансите.

А сега само гледаме дека имало зошто направиле еуровент, бидејќи навистина имале што да покажат.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Значи поентата на овој тест ми е да го разбијам релативизирањето на разно разни стручњаци кои откако видоа дека сега има докази дека климите свесно ги рекламирале лажно.

По две основи се полоши од претставеното:
Имаат лоши резултати за Tbiv
bivalent temperature
(Tbiv) means the outdoor temperature (Tj) [°C] declared by the manufacturer for heating at which the declared capacity equals the part load and below which the declared capacity must be supplemented with electric back up heater capacity in order to meet the part load for heating

И што е најбитно, лоши резултати за ToL. За жал!
Што е ToL?

operation limit temperature
(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero

Да не заборавиме. Климите ги рекламираа како единствен логичен избор за парите. Секој кој имаше направено избор поинаков од Gree беше навредуван, прогласуван за монтер, дилер, вегетаријанец, глуп..

Не треба да си гение да укапираш дека нивните клими не се разликуваат од другите кинески еквиваленти.
И не само тоа, некои од нив како на пример Haier и Midea вртат кругови околу "јапанец да будем" Gree.

Јапонците пак од друга страна, се поскапи. Но она што е декларирани тоа и го добиваш.
Им покажав и докажав дека има јапонски клими од ниска класа кои имаат еднакви и подобри перформанси од кинезите за исти пари.

Е сега дали ќе купиш Amber за 50.000 или Mitsubishi за 50.000 останува на "тебе".

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Добро ама за тие грее и нема некои релевантни тестови направени, треба да им веруваме на некоја си банда од кајгана форумот.
И другите производителите, кинески, имаат добри клими со ниска цена. Не е само gree буџет клима сега. Haier, Vivax се подобар избор.

Сега пак проектираш.
„Бандата од кајгана форумот“ коментирај ја на кајгана форумот.

И мене ли ме ставаш во некоја „банда“? Еве јас имам 3 Гри клими дома, се користеа во последните пар есктра ладни зими: БЕЗ ПРОБЛЕМИ си ја работеа работата. Не се замарам јас дали тие клими имаат јуровент сертификат, доволно ми беше да ги видам кај пријатели перформансите, и да отворам на нет да видам искуства од корисници.

Што се тиче тоа кои клими се подобри во економската класа, тоа слободно дискутирај.

За одредени клими од Haier (акцент на одредени) може да се разговара, ама за Vivax да кажеш дека е подобар во контекст на споредба со Gree e смешно да се зборува. Ова ми зборува дека не ги познаваш добро работите. Како да кажеш дека Дачиа е подобра од Рено (а продаваат Ш класа аута со Рено мотори).

Прво Вивакс не се произведувач. Вивакс се мали балкански дилери кои порано дилаа Gree а сега дилаат Мидеа... Си нашол некаде Вивакс кој е многу поевтин од Gree (во истата класа модел)?? Супер, купи го. Ама за исти/слични пари, е тоа не. Барем за мене, не. Но јас на крај ќе кажам нешто поважно: Ти друже само купи клима и не ме труј со чадови од ќумбе на дрва/пелети. Кој сакаш бренд на клима купи. И поевтино ќе поминеш за сезонски сметки, и нема да се замараш со сите глупости со ќумбињата (палење, ложење, сечење, складирање, носење, чистење, кречење, итн, итн). Бонус ќар е што нема да се труеш ни себе ни другите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
@FLEGMA Таа реченица за ТОЛ е како тестот се зема и како пресметува, а не дека дава климата 0W. Си даваат топлина климите и под ТОЛ но тоа е надвор од нивното оперативно подрачје за таа пресметка. Како и да е ТОЛ најмалку менува за наше поднебје. РЕАЛНАТА важност кај нас е -7 степени со која ефикасност работи, и уште повеќе на 0 со која ефикасност работи. Бидејќи просечна температура кај нас е околу 0 степени зимно време, до кај -2.5 степени. За Скопје зборувам. За Битола иако личи како многу поладно реалната просечна температура и таму не е многу пониска. И е околу -4.5 степени. Згора на тоа екстремите се навечер, а денските темпераутри се повисоки од 0 најчесто.

Како и да е не сакам да кажам дека нешто нечини или чини. Туку баш како е реално. За мене Хаиер Тундра е јасен избор од кинеските клими. Тоа се докажа и сега со еуровентот на Грее. А ако се бара нешто поефтино тогаш влегуваат во игра и Vivax и Gree.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно