Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Серијата А на вивакс е МИДЕА.
Серијата Г порано што беше (GEXY, GEXI, GEYI) беше на ГРЕЕ.

АЕРИ конкретно секогаш бил мидеа, никогаш не бил грее. Како и сите од А серија АЕМИ, AEYI, AESI, AEZI итн.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Убаво де и со Мидеа Вивакс си останава најпродаван бренд у Хр многу популарна и во Ср ...
за разлика од некои самофалени кинези, овие имаат цертификат Еуровент...
Ако Миедеа денес е добра за најголемиот во САД (Carrier) Carrier, Midea Launch Joint Venture | 2017-09-29 | ACHRNEWS а утре можеби и ќе ја купи цела Toshiba, засега го купива само делот апарати за домаќинство за 23 милијарди $ (во што веројатно влегува и за киматизација, бидејки многу, да не речам сите мидеи се Тошиба компресори GMCC) .... ... Китайската Midea купува бизнеса с битова техника на Toshiba .... што па не би била добра и за нас!?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Ај пак ќе повторам од лани:
Toshiba : Press Release (30 Mar, 2016): Toshiba and Midea Agree on the Transfer of Toshiba's Home Appliances Business and to Strengthen Strategic Partnership

Чим Мидеа се дрзнале да земат 80% акции од бизнисот на Toshiba Home Appliances, дали тоа автоматски значи дека и Тошиба повеќе не чини?

Мене не ме интересира дали срцето на Виваксот е Мидеа или ГРЕЕ, битно е дека климата што сум ја купил ги оправдува парите и се држи до рекламираните спецификации.
Кога се решив лани летото за Виваксот прочитав се' што можев да најдам во врска со овој бренд и кога го видов сертификатот без дополнително размислување отидов и ја земав.
Best Buy Award - DIGITAL CERTIFICATE FOR THE BEST PRICE-QUALITY RATIO

Ваков сертификат ГРЕЕ нема или се лажам?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Форумот успеавте да го направите каша попара, па сега ние нр толку упатените на кого да му верувама ?????

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Убаво де и со Мидеа Вивакс си останава најпродаван бренд у Хр многу популарна и во Ср ...
за разлика од некои самофалени кинези, овие имаат цертификат Еуровент...
Ако Миедеа денес е добра за најголемиот во САД (Carrier) Carrier, Midea Launch Joint Venture | 2017-09-29 | ACHRNEWS а утре можеби и ќе ја купи цела Toshiba, засега го купива само делот апарати за домаќинство за 23 милијарди $ (во што веројатно влегува и за киматизација, бидејки многу, да не речам сите мидеи се Тошиба компресори GMCC) .... ... Китайската Midea купува бизнеса с битова техника на Toshiba .... што па не би била добра и за нас!?
Само Gree е најбољи бренд дечки. Какви Мицубиши какви Кариер.
П.С. Мојов Кариер шо не го "бива" си вози без проблем, а укупна сметка 2500 денари периодов. Ја неам илузии дека климата е просечна ама за ~ 500 еу не се улетувајте само по Гри. Има и други клими шо одлично бркаат работа ако имате добра изолација.

Атачменти

• IMG_20171207_120326.jpg
    IMG_20171207_120326.jpg
    5 MB · Прегледи: 46

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Форумот успеавте да го направите каша попара, па сега ние нр толку упатените на кого да му верувама ?????
Се прави каша попара кога ќе ти дојде кајганец на ИТ форум и почне да клапа јајца. :)

Темава е само една капка во езерото наречено интернет. Почни да читаш/бараш/гледаш и други извори на информација ако мислиш дека овде е каша попара.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Јас очекувам од к*..главиот повторно да се врати со друг акаунт и да изиграва несреќник кој не е задоволен со ниедна клима особено од VIVAX.
Не се откажуваат овие толку лесно. Ако се работи за трол кој живее од тоа наоштрете ги вашите администраторски копја и чекајте го.

Јас сум бил монтер и сум земал процент! Да фак!
Агитатор за VIVAX ме направија..

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Се надевам нема да паднеш под влијание на така евтина пропаганда, фаворизирање на еден бренд кој го направија подобар и од Mitsubishi Fujitsu Daikin и две класи подобар од Toshiba... и се разбира сето друго од клими нечинело! На Кајгана фатива 3-4 профила кои пишувале од иста ИП адреса... што да му праиш и тој лепчето си го заработува!
Џабе кога не го банираат, а по правилата на форумот дупли јузер треба да добие бан. Со селски изговори проба да се извлече кога го фатија со дуплите јузери, де комшијата, па не се знаеме ние двајцата ама користиме иста wifi мрежа, па заедно работиме итн, а од сите профили еден исти стил на пишување.
Со години на тој форум ја труе темата за најекономично греење и постојано обвинува и навредува членови и сите добиваат бан а само тој не.

Прво ќе проба да те убеди дека Аери не чини, па после дека си платен за да рекламираш Вивакс.

BABALU

read-only
8 ноември 2017
10
6
Nov sum na forumov I sakam da spodelam deka namestiv Cooper&Hunter - Arctik 3.5 kw,gream okolu 27m2 vo stan so PVC I termopan stakla bez dodatna izolacija I cist sever polozba na stanot.Na ovie temp.klimava raboti ok,tivko I odlicno topli namestena na 24C auto fan,zasega e toa sto go ocekuvav za poniski temp.I potrosuvacka ke vidam ponatamu pozz.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Nov sum na forumov I sakam da spodelam deka namestiv Cooper&Hunter - Arctik 3.5 kw,gream okolu 27m2 vo stan so PVC I termopan stakla bez dodatna izolacija I cist sever polozba na stanot.Na ovie temp.klimava raboti ok,tivko I odlicno topli namestena na 24C auto fan,zasega e toa sto go ocekuvav za poniski temp.I potrosuvacka ke vidam ponatamu pozz.
Јас ја имам видено во живо каде што грее „обичен малтер“ куќа со дрвена (стара) дограма каде што досега се грееа со дрва и кога влегов мислев дека просторијата е греена на дрва.
Наместена на 25 степени и бесшумна. Од „опрема“ страна ми се допадна што има wi-fi и iFeel со убаво далечинско со држач за на ѕид. Далечинското со позадинско осветлување и прегледно. Климата лична!
Не ги запамтив спецификациите но мислам дека имаше прилично голем COP.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.742
12.678
Skopje
www.wemaxa.com
@FLEGMA го викаа Виваксо едно време у маало, се утепа пари праење со монтажи!

Особа А: Дали местите Вивакси?
Особа Б: Најслаба алка
Особа 3: Повикај пријател милионер Флегма

И квиското одии каај: Стрелец, крале за климите.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Се прави каша попара кога ќе ти дојде кајганец на ИТ форум и почне да клапа јајца. :)

Темава е само една капка во езерото наречено интернет. Почни да читаш/бараш/гледаш и други извори на информација ако мислиш дека овде е каша попара.
За твоја информација прочитан ми е секој коментар од првиот до последниот на форумов, а читам и на хрватски форуми.
Само го дадов моето мислење бидејќи добро знам кој што пишува на форумов.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@BABALU
Добре дојде на форумов и темава. :)
Уште должиш златен даб, не сум заборавил. ;)
Климата ти е топ, а си имал и добра монтажата според сликите што ги видов (на жолтиот форум). Ќе грее одлично и на ептен ниски температури, ич да не береш гајле. Не баш на -25C како што пишале во спецификација, ама такви температури нема кај нас, значи безбеден си.

Јас ја имам видено во живо каде што грее „обичен малтер“ куќа со дрвена (стара) дограма каде што досега се грееа со дрва и кога влегов мислев дека просторијата е греена на дрва.
Наместена на 25 степени и бесшумна. Од „опрема“ страна ми се допадна што има wi-fi и iFeel со убаво далечинско со држач за на ѕид. Далечинското со позадинско осветлување и прегледно. Климата лична!
Не ги запамтив спецификациите но мислам дека имаше прилично голем COP.
Колега, не очекував од тебе вакви убави зборови за Gree Lomo LCLH да кажеш, ама ете и тоа се случи. Да, Cooper&Hanter CH-S12FTXLA ARCTIC е 100% Ломо, ама со друга налепница. Ребрендиран Gree, како се вика тоа модерно.
Секој што не верува, може да ги симне сервисните мануели од двата модела и да ги спореди.

Ништо чудно во овој глобален капиталистички свет. 2 третини од сите клими на планетава се произведени од Gree, Midea и Haier. Ги кешираат јапонскиве брендови како боза во сластичара. А и тие такозвани јапанци произведуваат клими во Кина (освен супер скапите забегани модели што кај нас не се ни продаваат)...

Факт е дека Стрелец (@kooks), GT1 и уште некој друг вработен во Гри (или измислен профил) направија сите да ја замразиме таа фирма. Јас минатата есен не купив Ломо токму поради нив ( и тресев клинци прв пат во стара куќа без изолација). :(
Оваа есен не ја пропуштив можноста и си бапнав Хансол за 38К. Пишував скоро за моите импресии и стојам позади се што сум напишал. Феноменална клима, моментално најголем Best Buy во Македонија...

Не е проблемот во Гри, климите се одлични и со нормални цени, проблемот е ете во пар фанатици што со нивната негативна анти реклама не натераа да го замразиме најголемиот производител на клими во светот. :(

@Antropos
Midea го има купено делот за "бела техника" (white household appliance business) од Toshiba, тука не влегува климатизација, ама и тоа ќе го купат во перспектива. Haier го направи истото со Sanyo (повеќе инфо тука):
Capture.PNG

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
@FLEGMA го викаа Виваксо едно време у маало, се утепа пари праење со монтажи!

Особа А: Дали местите Вивакси?
Особа Б: Најслаба алка
Особа 3: Повикај пријател милионер Флегма

И квиското одии каај: Стрелец, крале за климите.

Немав срце да му покажувам :)
Згора на се требаше да му кажам дека моја слика има во сите канцеларии на Pakom и нивните дилери :D

Untitled.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Колега, не очекував од тебе вакви убави зборови за Gree Lomo LCLH да кажеш, ама ете и тоа се случи. Да, Cooper&Hanter CH-S12FTXLA ARCTIC е 100% Ломо, ама со друга налепница. Ребрендиран Gree, како се вика тоа модерно.
Секој што не верува, може да ги симне сервисните мануели од двата модела и да ги спореди.

Ништо чудно во овој глобален капиталистички свет. 2 третини од сите клими на планетава се произведени од Gree, Midea и Haier. Ги кешираат јапонскиве брендови како боза во сластичара. А и тие такозвани јапанци произведуваат клими во Кина (освен супер скапите забегани модели што кај нас не се ни продаваат)...

Факт е дека Стрелец (@kooks), GT1 и уште некој друг вработен во Гри (или измислен профил) направија сите да ја замразиме таа фирма. Јас минатата есен не купив Ломо токму поради нив ( и тресев клинци прв пат во стара куќа без изолација). :(
Оваа есен не ја пропуштив можноста и си бапнав Хансол за 38К. Пишував скоро за моите импресии и стојам позади се што сум напишал. Феноменална клима, моментално најголем Best Buy во Македонија...

Не е проблемот во Гри, климите се одлични и со нормални цени, проблемот е ете во пар фанатици што со нивната негативна анти реклама не натераа да го замразиме најголемиот производител на клими во светот. :(
Да
Ми беше кажано дека им кажале дека внатре била Gree. Обично ги игнорирам ваквите тврдења „Што ако е Дачиа све на неа е Рено“ ама со оглед на тоа што брендот не беше познат за мене бев склон да верувам.
Иначе нема јас што да мразам или да сакам. Ни по баби ни по стричевима фирмата Gree знчи за мене нешто. Ниту пак било кој бренд.
Она што се согласуваме двајцата е тоа што единствено нешто што им успеа на тие ликови е да направат аверзија и одбојост кон тој бренд кај грото корисници на форумов.
Значи, да се разбереме нешто. Ако не бираат сретства и начин да оцрнуваат други брендови и агресивно да се наметнуваат со своите мислења без да покажат било каква форма на емпатија тогаш тоа, скоро со сигурност, е индикатор дека имаме работа со непоштена фирма кога ќе дојде да се бара остварување на гаранција или слично.

Младичите кои тоа го правеа не сконтале дека герила маркетингот има своја црвена линија која не се применува.

Јас да бев на нивно место ќе направев еден „ивент“ со презентација само за членови на овој форум и(или) кајгана па ќе ставев пршута, кашкавал, чајна ...па музика..
Народ да се веселее, да игра. Ко Тито кога заигра со студентите во Белград...

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
@BABALU
Добре дојде на форумов и темава. :)
Уште должиш златен даб, не сум заборавил. ;)
Климата ти е топ, а си имал и добра монтажата според сликите што ги видов (на жолтиот форум). Ќе грее одлично и на ептен ниски температури, ич да не береш гајле. Не баш на -25C како што пишале во спецификација, ама такви температури нема кај нас, значи безбеден си.

@Antropos
Midea го има купено делот за "бела техника" (white household appliance business) од Toshiba, тука не влегува климатизација, ама и тоа ќе го купат во перспектива. Haier го направи истото со Sanyo (повеќе инфо тука):
Погледнете го атачментот 60549
И сеа, као шо разбрав јас како шо стрелчо правеше. Значи, пошо кина финансира и се се произведува во кина, ГРЕЕ= или подобар од сите реномирани брендови кои произведуваат HVAC. Особено Toshiba.
Дали разборав добро, си купил ХАНСОЛ (се убаво честитки солидна клима) и работава е пошто се се произведува во кина, еднакво на сите се исти? Ахам.
Патем, како шо стрелчо ви прави спинови и феноменално човекот манипулира со податоци и извадоци, ГРЕЕ е world's largest residential air conditioner manufacturer. Дали знеш шо е residental? Мали климичиња како твоето Хансолче и Ломо. ГРЕЕ е далеку од сериозен играч во HVAC светот. А верувај ми компанија која знае да адаптира HVAC во големи комерцијални згради... најмал проблем е климичиња за ладкање да направи како GREE.
Air Conditioning Manufacturers
И да не навлегуваме во моделите, и верзиите што ги произведува грее.
Жити се па ни самите немаат owners manual и service manual за нивните клими со точен модел. Едно пишуваат во памфлети и брошури, друго во сервис мануел. ако уопште најдеш и ако се поклопува со бројот на климата шо си ја купил.
Иако е твоето искуство со Хансолот позитивно и се најдобро, има повеќе од неколку поплаки за тој истио Хансол, кој се потврдува дури и на финскиот форум

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@vlavot
Многу убави конструкции си направи. Стрелец може само да ти завидува. Колку тој вреѓа се што не е Gree, толку, ако не и повеќе ти го правиш истото во спротивен правец. Всушност и не гледам некаква разлика меѓу вас двајца што се однесува до хејтање и омаловажување.
Имате уште нешто заедничко: двајцата сте "учеле" за климатизација од интернет и пратење странски форуми. Тука доаѓаме до првата разлика: стрелчо порано се вклучил, можеби е поинтелигентен, па научил многу повеќе од тебе.

Нема врска, ќе пробам да те вратам во реалност.
Сајтот што си го линкувал или има стари податоци, или се манипулира со информациите (поддршка на американска економија и т.н.). И покрај тоа се среќаваат неколку интересни податоци:
реалност.PNG
Твојот пулен Carrier вреди цели 13.5 милијарди. Значи било кој од горе споменативе кинези може да го искешира како јас и ти кога купуваме четврт бурек за доручек. Се разбира тоа нема да се случи, затоа што американската политика не дозволува нивните пролупани фирми да ги купуваат кинески компании. Голема брука би било тоа.

Се споменува дека кинезаријава покривала 50% од бизнисот со климатизација. Стара информација, покриваат 66+% (две третини).

Уште еден извадок од твојот линк:
Gree.PNG
Како што и пишав погоре во претходниот пост. Во резиденцијални клими спаѓа моето хансолче, но и твоето митцуле што го купи од стрелец за 650 евра (малку користено, само 2 години)...

Го тврдиш следново:
заблуда.PNG
Е па што не направат? Еве да речеме Carrier. Јас знам дека можат да направат, ама исто знам и колку ќе ги чини (750 евра), па на крајниот потрошувач треба да му продаваат пандан на Ломо за 1500 евра за да имаат профит. Нема бизнис логика, така? Затоа ќе си нарачаат од Midea 10000 парчиња по 200 евра и ќе ги продаваат како свои по 700 евра. Маст на провизија право кај дебелите акционери во УСА. Неуките потрошувачи ќе се лупаат во гради како имаат америчка Carrier клима и сите среќни и задоволни. Да не биде дека имам нешто против Carrier, и York го прават истото, но тие порачуваат од Gree. Плаќаат и Еуровент и се што треба ... ама крајниот купец повторно плаќа 50 - 100 % повеќе за кинеска клима. Трговската марка Вивакс нарачуваше од Гри, па последниве две години од Мидеа, ваљда им е поевтино. Утре, кој знае од каде...

Не дека тоа менува многу, и понатаму тврдам дека Вивакс АЕРИ е одлична клима за парите и ја препорачувам на пријатели. Исто како и Ломо, во нивната ценовна класа од 30К, колку што можат да одвојат 90% Македонци.

Да привршам, сервисни мануели има за секоја Gree клима, исто како и за сите други од другите производители.
Благодарам за честитката за хансолот, навистина одлична клима, независно што ти си пронашол ЕДЕН незадоволен финец што не ни знаел што сака, ама ете ја рекламирал/вратил климата. Тоа го трубиш по сите форуми, во ред е.

Слободно продолжи си ја агендата, хејтај го Гри колку можеш и не можеш, немам намера да ти реплицирам или да влегувам со тебе во полемики. Премногу си заслепен и необјективен за да водиме конструктивна дискусија.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@vlavot
Многу убави конструкции си направи. Стрелец може само да ти завидува. Колку тој вреѓа се што не е Gree, толку, ако не и повеќе ти го правиш истото во спротивен правец. Всушност и не гледам некаква разлика меѓу вас двајца што се однесува до хејтање и омаловажување.
Имате уште нешто заедничко: двајцата сте "учеле" за климатизација од интернет и пратење странски форуми. Тука доаѓаме до првата разлика: стрелчо порано се вклучил, можеби е поинтелигентен, па научил многу повеќе од тебе.

Нема врска, ќе пробам да те вратам во реалност.

Слободно продолжи си ја агендата, хејтај го Гри колку можеш и не можеш, немам намера да ти реплицирам или да влегувам со тебе во полемики. Премногу си заслепен и необјективен за да водиме конструктивна дискусија.

Знаеш дека имам почит за тебе, сме збореле и си помагале една на друг многу пати. Ама зошто бре сине и ти со вакви butthurt ставови? vlavot збори за ***на клима, не збори за тебе, не те вреѓа, а најмалце од се те омаловажува. До кога ќе се ставате на рамниште и препознавате во продуктите кои ги имате, и ќе ги сметате за лични навреди препукувањата за парчиња технологија? значи климата, за неа се збори не за тебе.

Јас со @vlavot сум се зајадувал на темите за Apple многу пати, ни еднаш до сега, нити он, нити јас сум го обвинил дека ме вреѓал, дека ме омаловажувал или било што, сме се расправале ЗА производот. Oва е исто како гејминг темата, маркетинг назив за кој се смеевме и муабети за рандом хардкор гејмери со асоцијални навики, успеаа да им станат репер и споредбени ликови на фаци на форумов за кои знам дека се далеку од - уште и некако успеаа да се препознаат во тие муабети и да ги демонизираат заебанциите како да им посегнал по фамилија некој, дај малце лабаво, сфатете дека не е се така сериозно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Кој што произведува и што става внатре е само половина од приказната.
Другиот дел на приказната се состои од квалитет на пластики, сервисна мрежа, опрема и џиџи-миџи за самата клима, транспорт, логистика...

Нешто слично прават и производителите на напојувања. Некој става Seasonic, Seventeam..
Све тоа се изработува на барање на големите играчи. Ако побараат јапонски кондензатори тогаш ќе добијат такви..

Се разбираме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв