Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Alex3

hello world
20 декември 2018
221
264
Првиот блок е 7 KWh на ден. Вториот блок е следните 14 KWh на ден. Не можат да земат повеќе пари на овој начин. Единствено можат да направат малверзации (многу пати потврдено) кога се менува цената па сметката е во два дела.
стигна и новата сметка „Фактура за период 09.04.2025 - 12.05.2025“ - 34 денови

блоковите за kWh значи ги сметаат цела сума од сметка поделена по број на денови и вадат просек на ден?

18 август 2019
1.245
1.235
стигна и новата сметка „Фактура за период 09.04.2025 - 12.05.2025“ - 34 денови

блоковите за kWh значи ги сметаат цела сума од сметка поделена по број на денови и вадат просек на ден?
Значи 238 KWh (34х7) се во првиот блок. Што е повеќе од тоа поминува во вториот блок.

18 септември 2020
948
890
Македонија
Значи 238 KWh (34х7) се во првиот блок. Што е повеќе од тоа поминува во вториот блок.
Ефтината струја, ниска тарифа само нема ограничувања, можиш да трошиш колку може со иста цена непроменлива.

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Јас ова од кога го инсталирав на бојлерот, сметката ми се намали во просек од ~300-400 ден.
Го наместив да се уклучува само во евтина тарифа а навечер да се уклучува во 4:00 и да грее до 7:00 сабајле имам топла вода и не се догрева цела ноќ.

18 септември 2020
948
890
Македонија
Јас ова од кога го инсталирав на бојлерот, сметката ми се намали во просек од ~300-400 ден.
Го наместив да се уклучува само во евтина тарифа а навечер да се уклучува во 4:00 и да грее до 7:00 сабајле имам топла вода и не се догрева цела ноќ.
Јас практикувам да го вклучам бојлерот од 22 часот и после да го оставам, оти од ново ако го вклучам, ќе се излади топлата вода. Намести си го од 22 до 07 часот наутро, во случај нешто да треба итно, да имаш во тој период.
Одлична работа си завршил иначе.

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Јас практикувам да го вклучам бојлерот од 22 часот и после да го оставам, оти од ново ако го вклучам, ќе се излади топлата вода. Намести си го од 22 до 07 часот наутро, во случај нешто да треба итно, да имаш во тој период.
Одлична работа си завршил иначе.
3 саати е повеќе од доволно за да се наполни бојлерот до крај, затоа го наместив од 4 до 7 сабале да уклучи. И нормално од 13 до 15 е наместен.
За 1 месец ми се исплати уредчето. Веќе 3 месеци го користам уредов.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Малце офтопик ќе појдам, ама дали лесно се монтира ова и каде?
Дали под капакот од бољерот се сокрива, или треба да стрчи (да се гледа) од надвор?
И, колку е безбедно? :)

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Дали под капакот од бољерот се сокрива, или треба да стрчи (да се гледа) од надвор?
Јас го монтирав позади прекидачот на болјерот и е доста лесно.
Може и да се монтира во бојлерот ако капакот му е пластичен за да има вифи конекција инаку ќе нема конекција фарадеев кафез ќе се створи и ќе немаш конекција.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.822
4.035
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Пак се јавија овие "Инжинери на Република Македонија":

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Пак се јавија овие "Инжинери на Република Македонија":

Не е ова никакво здружение, оној ликот си го залепил ова “здружение на инжинери” и толку.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.498
SK
Како да е нешто посебно тешко да се регистира здружение, и како да тоа во тој случај би било нешто пресудно за тежината на нивните ставови во ситуацијава. Кои и да сѐ овие, секако не се ништо ни помалку ни повеќе авторитети во областа од таму некои рандом анима дунди или тие лгбт НВО-ата што се авторитети во „нивните“ специфични области.

Во вакви ситуации повеќе треба да се гледаат и дискутираат ставовите и тезите, помалку етикетите... А какви проблеми има во нивниве ставови поповод јавашлукот и злоупотребата од ЕВН, тоа не го разбирам. Можеби ќе помогне ако повеќе се елаборира што точно овде е проблемот со тие ИНРМ, и како тоа е повеќе проблем од самиот јавашлук и крадењето од ЕВН.

едит: Конкретно, ако ставот е дека ЕВН мораат да воведат редовно читање на состојбата со броилата тогаш апсолутно се согласувам. Ако ставот е дека на секои три месеци ЕВН треба да го порамнуваат тоа што го пренаплатиле (украле) преку префрлање во повисоките блокови/тарифи - исто се согласувам. И најмалку гледам за проблем што гласно се кажуваат работиве. Барем кажаното е во очигледен интерес на сите обични луѓе. За разлика од тие лгбт невладините кои бараат повеќе „права за угнетените“ или таквите како анима дунди кои штитат „права“ на џукелите на штета на луѓето, итн. Што е во ред со тие НВО-а, а што смета овде со овие ИНРМ, може некој кохерентно да објасни?

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Барем се организирале и се обидуваат да влијаат…

Темава тука е повлијателна од здружениево. Ова барем го отвора некој вработен во ЕВН, сајтот/фб профилот на здружението е како пешачкиот мост во чаир, тотално небитен, служи само за рекламата на ледиком да виси на него.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Внимавајте со вакви ефтини играчки да не се испозапалите дома, поготово на бојлер

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.822
4.035
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
  • ми се допаѓа
Реакции: marv

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.498
SK
Mногу ми е интересно како на тема за лоповлукот на ЕВН, повеќе се има склоност да се критикуваат критикувачите на ЕВН отколку самиот лоповлук... :)

Еве уште еднаш: Ме боли таклабасот мене дали им е добар сајтот, дали се добро модерирани кометарите на фејсбук, и чии реклами висат таму. Скроз небитно е кои се членовите на здржението, пошто ги разбирам и зошто не потпишуваат и зошто настапуваат анонимно како колектив. Тоа што треба да е важно, е моментот што исправно и корисно го критикуваат јавашлукот и лоповлукот на ЕВН. Пошто тоа е корисно, за разлика од ад хоминем кон рандом здружение кое е едно од ретките кои јадат бурек за нешто корисно.

Што смета анонимноста? И зошто би служел идентитетот, за да се анализираат самите критикувачи? Не е поправилно прво да се анализираат и критикуваат нивните ставови? Или баш тоа ќе го игнорираме, таман како што би сакале од ЕВН.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Внимавајте со вакви ефтини играчки да не се испозапалите дома, поготово на бојлер
Да, и мене ми беше шубе, баш зато и прашав колку е безбедно.

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Да, и мене ми беше шубе, баш зато и прашав колку е безбедно.

Безбедно е, доколку дојде до расипување на уредот, едноставно повеќе нема да уклучува бојлерот, нема да грее. Го имам приметено дека кога е уклучено релето воопшто не грее уредот. Нормало поврзано со доста прецизно стегнати клеми. Сепак ~10A влече бојлерот а уредов е предвиден макс за 16A.

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Предвиден на китајска хартија, сепак биди претпазлив!
Веќе 3 месеци работи беспрекорно, пред тоа имав сличен уред за палење сијалица од 5W, па експлодира при промена на саатот од летно во зимско време. 2 вакви уреди ми цркнаа во исто време кога се смени времето.
Овој дури имаше апгрејт на фирмвер во врска со времето.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.498
SK
Секако може уредот да се запали, и ако има нешто во околина запалливо тогаш да стане беља... Така да позади бољер некаде до плочките најдобро ваљда за сместување, поставено така да што и да се деси со свичот ништо не би требало од него понатаму да се запали.

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Може најдобро е тој уред да активира 230 V релеј со поголема ампеража, т.н. контактор, кој потоа ќе го вклучи бојлерот
Да така е најдобро, но ќе треба цела кутија да се поставува некаде и ќе биде гломазно. Ова е помало од кутија кибрит.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.419
5.582
Темава тука е повлијателна од здружениево. Ова барем го отвора некој вработен во ЕВН, сајтот/фб профилот на здружението е како пешачкиот мост во чаир, тотално небитен, служи само за рекламата на ледиком да виси на него.
Да беа темивие навистина влијателни, Нексио ќе имаше веб страница уште пред пет години :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно