Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 лиценци

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Баш така, досега едно 2-30 комада имам активирано во минативе 2-3 години. Не е морално, ама ете користам тастатура on screen keyboard понекогаш на екран кога ме мрзи да се исправам од лежечка позиција, па се квалификувам за асистирани технологии :). Здравје, кога домашниот компјутер ќе ми носи пари ќе си купам легална лиценца.

R

Roncic

Гостин
Тајлер, јас и ти и било кој овде може да исправаме криви дрини колку сакаме. Кога инспецкиите тропнат на врата и ти побараат лиценциран вин не прашуваат дали е оем или не или бла бла. Прашуваат од кај ти е виндовсот ... Имаш фискална дека е купен од кај нас. Ок фала пријатно.
Како второ, немам намера на секоја преинсталација кмс дмс торент морент бла бла - едноставно немам намера да се замарам со глупости...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
@TylerMkD Убаво кажано од Roncic погоре, ме мрзи да пишувам.. Дали НЕ Е ЛЕГАЛНО ДА СЕ ПРОДАВА ОЕМ ЛИЦЕНЦА мене не ме занима зашто јас не ја продавам. ОЕМ лиценцата Microsoft нема на кој основ да ми ја деактивира или било што. Сигурно нема да ми кажат "дечко ти си купил од ибеј ОЕМ лиценца и сега ти ја деактивираме". Така да споредбата на ваква лиценца со некакви пиратски активатори е смејурија.
Анхоч го спомнав во контекст дека истите лиценци што ги продаваат се наоѓаат на нет за џабе. И едните и другите се OEM, а не поради некоја измислена логика што ти ја препозна.

Ако на вас ви е исто ОЕМ и активатор, слободно. Јас имам две лиценци, едната е од Анхоч ОЕМ со PC-то добиена, другата ја купив за лаптоп од нет и ми е врзана за Microsoft акаунтот, еднаш активирана и не се замарам со ништо.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Овие лиценци се исто толку легитимни колку и KMS Pico, со таа разлика што KMS Pico сигурно ќе работи.

Кога инспекторат доаѓа, обично ги бараат фактурите (пошто лепенки више не ни има на OEM компјутери) и го гледаат серискиот на PC-то. Освен ако е custom build, па тогаш гледаат лепеници.

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS
Тајлер, јас и ти и било кој овде може да исправаме криви дрини колку сакаме. Кога инспецкиите тропнат на врата и ти побараат лиценциран вин не прашуваат дали е оем или не или бла бла. Прашуваат од кај ти е виндовсот ... Имаш фискална дека е купен од кај нас. Ок фала пријатно.
Како второ, немам намера на секоја преинсталација кмс дмс торент морент бла бла - едноставно немам намера да се замарам со глупости...

Мислам дека ако имаш налепница, немора да приложиш сметка.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

R

Roncic

Гостин
Мораш да приложиш фискална без разлика дали имаш налепница... Производот мора да биде купен од нашава вукојебавина.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Мислам дека ако имаш налепница, немора да приложиш сметка.

Мора, верувај. Фактура или фискална, мада фирми ретко купуваат во ќеш за да имаш фискална.

Башка како што кажав ни еден Dell компјутер нема лепенка во последниве 2 год.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110

Точно, ти бараат фискална дека е купен од тука. Значи овие ибеј глупости не важат, а ако зборуваме за лична употреба - каква црна инспекција?

П.с. Освен Windows-от, што друго ти е оригинал на компјутер? Со се може да се замараш, ама 2-те минути да симнеш активатор и истовремено да активираш Windows и Office оддеднаш ти е премногу?

@TylerMkD Убаво кажано од Roncic погоре, ме мрзи да пишувам.. Дали НЕ Е ЛЕГАЛНО ДА СЕ ПРОДАВА ОЕМ ЛИЦЕНЦА мене не ме занима зашто јас не ја продавам. ОЕМ лиценцата Microsoft нема на кој основ да ми ја деактивира или било што. Сигурно нема да ми кажат "дечко ти си купил од ибеј ОЕМ лиценца и сега ти ја деактивираме". Така да споредбата на ваква лиценца со некакви пиратски активатори е смејурија.
Анхоч го спомнав во контекст дека истите лиценци што ги продаваат се наоѓаат на нет за џабе. И едните и другите се OEM, а не поради некоја измислена логика што ти ја препозна.

Ако на вас ви е исто ОЕМ и активатор, слободно. Јас имам две лиценци, едната е од Анхоч ОЕМ со PC-то добиена, другата ја купив за лаптоп од нет и ми е врзана за Microsoft акаунтот, еднаш активирана и не се замарам со ништо.

Пак се враќаме на истото - јас со KMSPico имам OEM лиценца, ти со платени пари имаш OEM лиценца. Во очите на Microsoft сме исти. Ако тебе нема да ти деактивира, нема ни мене.
Кој се заебал сега тука, јас или ти што си платил за нешто што е бесплатно и живееш во илузија?

Анхоч ако се глупира и продава OEM, а е сертифициран партнер на Microsoft, тоа е негов проблем.
П.с. Знаеш зашто не ги деактивираат кракнативе OEM лиценци? Прочитај малку и информирај се, зашто премногу напамет збориш, а ми ги референцираш Анхоч како некој пример...

Овие лиценци се исто толку легитимни колку и KMS Pico, со таа разлика што KMS Pico сигурно ќе работи.

Кога инспекторат доаѓа, обично ги бараат фактурите (пошто лепенки више не ни има на OEM компјутери) и го гледаат серискиот на PC-то. Освен ако е custom build, па тогаш гледаат лепеници.

Точно, OEM лиценца од КМС пико е исто валидна како платена (и веројатно препродадена N пати) од eBay. Не знам зашто воопшто сеуште го дискутираме ова, освен што членовите се зезнале и платиле, па сега си ја правдаат изгубената инвестиција.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Абе луѓе, гледам вас не ви е јасна терминологијата а се расфрлате со постови тука. Шо зборите кога не ви е јасно?

Само да ве потсетам: Миркософт гага го дава само апгрејдот на лиценцата во Windows 10. Доколку лиценцата за Windows 7/8 не ви била легална, нема да ви е ни таа за Windows 10 :)

R

Roncic

Гостин
мммм, за инфо користам касперски ориџинал шо го викате, плаќам претплата годишно на адобе за сите програми, плаќам на ди.фм и сите поддомејни кои ги има за слушање музика, купувам игри од стеам , иста така имам претплата за премиум акаунт на lineage2 eu + околу 50 еура секој месец за л2сторе . Горе долу то е на пцо мој - оној домашнио шо го викаме.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Пак се враќаме на истото - јас со KMSPico имам OEM лиценца, ти со платени пари имаш OEM лиценца. Во очите на Microsoft сме исти. Ако тебе нема да ти деактивира, нема ни мене.
Кој се заебал сега тука, јас или ти што си платил за нешто што е бесплатно и живееш во илузија?

Анхоч ако се глупира и продава OEM, а е сертифициран партнер на Microsoft, тоа е негов проблем.
П.с. Знаеш зашто не ги деактивираат кракнативе OEM лиценци? Прочитај малку и информирај се, зашто премногу напамет збориш, а ми ги референцираш Анхоч како некој пример...

Точно, OEM лиценца од КМС пико е исто валидна како платена (и веројатно препродадена N пати) од eBay. Не знам зашто воопшто сеуште го дискутираме ова, освен што членовите се зезнале и платиле, па сега си ја правдаат изгубената инвестиција.

KMS Pico e пиратски активатор на кој е доволно да му направиш Uninstall и да ја изгубиш "лиценцата". Правиш формат, ја губиш лиценцата.. Се заебува нешто, ја губиш лиценцата, има и примери кај што одеднаш ти се деактивира лиценцата па треба да бараш нов активатор и слични заебанции.. Постои можност да симнеш верзија со backdoor-и, тројани, спајвери итн итн.. Работи во позадина цело време, може утре ќе им текне некој 3rd party софтвер да ми инсталираат? Како можеш да правиш вакви споредби мене стварно не ми е јасно.
На крај краева сакам да дадам ~20 евра за да не се замарам со активатори, едноставно да добијам клуч кој ќе го врзам за матична и ќе ми трае засекогаш, макар и лиценците да биле тотално исти. Многу јака инвестиција, да, еве до денес не можам да ја прежалам :cry:

Друго, лиценците што се продаваат не се препродавани N пати затоа што е невозможно да се активира една лиценца повеќе пати. Нормално дека има скамери, ама секој што купува онлајн знае да провери рејтинг и репутација на сајт или продавач пред да купи.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
10-ката вреди точно за колку што се продава на Ebay. 300 денари и воопшто да не ви е криво за парите.
А ова дека барале фактури, а власта се промени, мислам дека може да покренеме иницијатива да биде корегирано. Тоа што би немал фактура од наша фирма не значи дека опертивниот е нелегален, ниту дека е нелегално прибавен. Ако имаат проблем со мојата лиценца од 300 денари нека го гонат тој што продава на легална интернет продавница. Нека го тужат Ebay, бидејќи им се нелојална конкуренција на Логин Системи или кој и да беше застапник на M$ за БЈРМ (така M$ ја нарекува гхм..државава ), а тие го штитат...
Јас предлагам да потегнеме иницијатива, да започне токму на овој технолошки форум, веќе да не глумат лудило со казнување на правни лица за "нелегален оперативен систем" или како и да го нарекуваат основот по кој казнуваат...

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS
10-ката вреди точно за колку што се продава на Ebay. 300 денари и воопшто да не ви е криво за парите.
А ова дека барале фактури, а власта се промени, мислам дека може да покренеме иницијатива да биде корегирано. Тоа што би немал фактура од наша фирма не значи дека опертивниот е нелегален, ниту дека е нелегално прибавен. Ако имаат проблем со мојата лиценца од 300 денари нека го гонат тој што продава на легална интернет продавница. Нека го тужат Ebay, бидејќи им се нелојална конкуренција на Логин Системи или кој и да беше застапник на M$ за БЈРМ (така M$ ја нарекува гхм..државава ), а тие го штитат...
Јас предлагам да потегнеме иницијатива, да започне токму на овој технолошки форум, веќе да не глумат лудило со казнување на правни лица за "нелегален оперативен систем" или како и да го нарекуваат основот по кој казнуваат...

хахаха браво за муабетов, сумнувам капа!

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258

Тоа е така, ама нашава влада е марионета. Ти не треба да се обратиш кај државата туку во BSA, а таму која багра мафијашка е немаш поима. Ко ќе те фукнат со нож од зад грб со извршители и покана за кривично дело против тебе објаснувај се ти после за ебај-мебај на суд, правдај се дека Миркософт те вреѓа со БЈРМ, рикај ко магарица ако сакаш. Во оваа мочана држава никогаш немало правда ниту па ќе има. Паметњаковиќи има ама правда нема.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
KMS Pico e пиратски активатор на кој е доволно да му направиш Uninstall и да ја изгубиш "лиценцата". Правиш формат, ја губиш лиценцата.. Се заебува нешто, ја губиш лиценцата, има и примери кај што одеднаш ти се деактивира лиценцата па треба да бараш нов активатор и слични заебанции.. Постои можност да симнеш верзија со backdoor-и, тројани, спајвери итн итн.. Работи во позадина цело време, може утре ќе им текне некој 3rd party софтвер да ми инсталираат? Како можеш да правиш вакви споредби мене стварно не ми е јасно.
На крај краева сакам да дадам ~20 евра за да не се замарам со активатори, едноставно да добијам клуч кој ќе го врзам за матична и ќе ми трае засекогаш, макар и лиценците да биле тотално исти. Многу јака инвестиција, да, еве до денес не можам да ја прежалам :cry:

Друго, лиценците што се продаваат не се препродавани N пати затоа што е невозможно да се активира една лиценца повеќе пати. Нормално дека има скамери, ама секој што купува онлајн знае да провери рејтинг и репутација на сајт или продавач пред да купи.

Ова се искрено детски муабети...активаторот ќе се изгубел, па тројани, вируси. Муабет на место на форум како Фемина, а не на IT форум. На еден најобичен торент сајт како Zamunda.net секогаш има проверени торенти, а да не збориме за подобри сајтови од него кои вие, како IT форумаши треба да ги знаете.

Ако сакаш да дадеш 20 евра за помало замарање (кое според мене е за само 1% поголемо од тоа да купуваш ОЕМ клуч од ebay), тоа е твоја работа. Ама тука прекинува муабетот, зашто тој клуч што го добиваш ти не е ниту повалиден од оној од активаторите, а не па легален. Трошете си ги парите како сакате, ама ова е апсолутно фрлање на пари.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
А што би се случило доколку одлучам во моја фирма да однесам компјутер со лиценциран софтвер кој претходно сум го купил како половен. Немам ни фискална, немам ни фактура. Зошто не би ми важела лиценцата пред инспекција? Место да си ја проверат лиценцата дали е валидна, дали е од активатор или незнам каков друг крак, они барале фискална или фактура. Поглуп начин на проверка неможеле да смислат.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Љуто ова kms pico-во , кујзнае со шо го мешаат

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ова се искрено детски муабети...активаторот ќе се изгубел, па тројани, вируси. Муабет на место на форум како Фемина, а не на IT форум. На еден најобичен торент сајт како Zamunda.net секогаш има проверени торенти, а да не збориме за подобри сајтови од него кои вие, како IT форумаши треба да ги знаете.

Ти сфаќаш дека се работи 3rd party активатор, наспроти лиценца која е реална, ја впишуваш и активираш засекогаш, валидно и легално? Да ти се нацрта треба? Примерите беа дадени за споредба, бидејќи тврдиш дека методите се идентични, не дека јас како форумаш се плашам да не закачам вирус (а има и доста такви примери, тоа е реалност!). Кое тупење, човече.

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Ти сфаќаш дека се работи 3rd party активатор, наспроти лиценца која е реална, ја впишуваш и активираш засекогаш, валидно и легално? Да ти се нацрта треба? Примерите беа дадени за споредба, бидејќи тврдиш дека методите се идентични, не дека јас како форумаш се плашам да не закачам вирус (а има и доста такви примери, тоа е реалност!). Кое тупење, човече.
Дигни телефон на Мајкрософт (има и во Скопје) и побарај активација на таа лиценца. Ако те од*бат значи не ти е легална. Ако те активираат, со здравје да се служиш. И пиши тука

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Моето искуство вели дека постојат 2 сценарија,
1. Ако е ОЕМ лиценцата тогаш мора доказ дека компјутерот е во сопственост на фирмата и лиценцата е врзана со истиот.
2. Ако не е ОЕМ и лиценцата е купена дополнително треба доказ дека фирмата е сопственик на лиценцата. Што значи дека јас можам на фирмата X да ја поклонам лиценцата, но тоа морам да го направам на писмено.

И лиценцата мора да биде заведена во сметководство.

Работата е што и овој закон важи рамковно, т.е. за една националност. Африм тоа што инсталирал во Џепчиште со активатор, тоа е дозволено.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110

Дечко, ти не разбираш основни поими. OEM лиценца ќе имаш легално само ако си купил компјутер со кој дошол Windows. Во секој останат случај лиценцата ти е нелегална:

1. Од пиратски софтвер генерирана OEM лиценца
2. Купена од ebay, која е или препродавана или генерирана од пиратски софтвер

И во двата случаи ти немаш ЛЕГАЛНО И ВАЛИДНО Windows. Ако земат да те анализираат, ќе видат дека таа и таа OEM лиценца е дадена на (пример) HP, а ти имаш некој твој склоп на компјутер што не одговара на брендираните. Исто ќе биде ако ме анализираат мене.

Единствената разлика меѓу мојата OEM и твојата OEM лиценца е што ти си платил за неа. Microsoft не го интересира дали ти си платил на некој од eBay или не, така да меѓу мојата и твојата нема разлика во очите на Microsoft.
Не шири веќе дезинформации...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно