Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Јееее... Промоциите во старт менито кои со нетрпение ги очекувавте уште од дебито во вин11, сега конечно и на вин10!

Windows-11-Start-Menu-changes-are-getting-annoying.jpg

Ама тоа не е се!
Ако сте на локален акаунт (што секако повеќето сте), тогаш ве чекаат и психолошко пропагандни пораки за креирање Микро$офт акаунт.

Во нормалниот свет вие се штитите од рекламите, но во Микро$офт светот - рекламите се штитат од вас! :D

MSA-attach-WIP-blog-1024x541-1.webp

Мислењето е автоматски споено:

Remind me later... Sure will!
Хахаха :p

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Не знам, нека кажат другите. Мислам не знам дали е вака и за корисниците на бизнис верзиите на виндовс... Или не, домејн има и за про. Но како и да е не знам, само го пренесувам ова. Кај мене упдејтите секако се паузирани до 2077ма а за сервис пакови користам друг вектор на инсталација.

Но еве нешто за бизнис (LTSC/Enterprise) корисниците.
Уживајте во новиот виндовс бекап, кој може да го користите само со микро$офт акаунт - а микро$офт по дифолт ви го инсталира дури и на Enterprise, и не може да се деинсталира.

Windows Backup is a new application for Windows 10 and 11 devices to back up data on Windows PCs. The backup app was introduced recently on Windows 10 and 11 devices.

On Windows 10, it was introduced as part of the the September 2023 preview update for the operating system and will be included in the October 2023 cumulative update.

It lacks options to back up custom folders and supports Microsoft OneDrive as the only storage option for backups.

Lack of proper backup functionality is one issue, but Microsoft designed Windows Backup as a system component. This led to it being installed on Enterprise devices. While installed and visible to users at the time, it can't be run by Enterprise users, as it requires a personal Microsoft account.

Some tried to remove Windows Backup from managed systems, but discovered that uninstallation is not trivial. Microsoft's decision to make Windows Backup a system component means that Windows Backup can't be removed like regular apps that ship with Windows.

Microsoft integrated Windows Backup into the Windows Feature Experience Pack. While it can be removed from systems, it is not recommended, as it would interfere with other components of the operating system, including the Snipping Tool.

Microsoft has now confirmed that Windows Backup can't be removed. Microsoft explains on a support page: "Because Windows Backup is a system component, it cannot be removed.".

Windows-11-new-backup-app.jpg

• не се согласувам
Реакции: thrw

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Копиљот доаѓа и на десетка! Сакале или не!

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
360
278
Копиљот доаѓа и на десетка! Сакале или не!
Микрохард прави полесно да се префрлиш на линукс. Мрзам реклами!!! Убаво е да се врати се на 7мица/екс пе. Цреша на шлагот е вчера ми се гтанатира инсталацијата, по не знам си кој пат. Никогаш не ми се гранатирале 7мица/ екс пе. Кој го врти идам на линукс, а за работите што не работе че идам на златна 7мица. Да не заборавиме, Микрохард не ве дупи само вас кежуал јузерите, туку и ентерпрајз муштериите. Значи не дискриминираат и се ол инклусив. Ќе се префрлате на линукс/ постар виндоус или слабо?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Микрохард прави полесно да се префрлиш на линукс. Мрзам реклами!!! Убаво е да се врати се на 7мица/екс пе. Цреша на шлагот е вчера ми се гтанатира инсталацијата, по не знам си кој пат. Никогаш не ми се гранатирале 7мица/ екс пе. Кој го врти идам на линукс, а за работите што не работе че идам на златна 7мица. Да не заборавиме, Микрохард не ве дупи само вас кежуал јузерите, туку и ентерпрајз муштериите. Значи не дискриминираат и се ол инклусив. Ќе се префрлате на линукс/ постар виндоус или слабо?
Ајде оди си на Линукс! :LOL:
images

18 август 2019
1.212
1.182
Проблем е што постарите верзии немаат поддршка. ХР голем дел од интернет страниците не може да ги отвори. Линукс не ми одговара заради некои програми кои често ги користам. Инаку сум за Линукс или ХР.

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
360
278
Линукс не ми одговара заради некои програми кои често ги користам. Инаку сум за Линукс или ХР.
За некои работи Wine може да помогне а за други тешко. Заебанција е на чист и среден десктоп, без блоат а го вратиш на нет ван драјв, ноутс и други глупости да ти ги врати. Некој користат 10ка само за Steam, нека симнат златно GOG ги заболе на што оперативен си. Еден ден и 10ка ќе го нема и пак ќе се деси истата глупост, еј замисли игрите два пати да ги купуваш. Како викаат ако немит поддршка, че му најме чаре.
Никако не се префрлам на 11. Апла бетер рескин на 10ка.

18 август 2019
1.212
1.182
Ќе има ли Windows 10 23H2 или ќе остане на 22H2? Мислам дека после февруари не ќе има ажурирања. Да ја симнам последната верзија, па некоја година ќе му терам инает на Windows 11.

И

Избришан член 42370

Гостин
Ќе има ли Windows 10 23H2 или ќе остане на 22H2? Мислам дека после февруари не ќе има ажурирања. Да ја симнам последната верзија, па некоја година ќе му терам инает на Windows 11.

Последна верзија на Windows 10 е 19045 (односно 22H2). Ќе биде сервисирана со security updates и мали поправки до end-of-life, Октомври 14, 2025.

A LTSC верзијата ќе биде подржана до 12 Јануари, 2027. LTSC е иначе 19044.xxxx.

Да бидиме искрени, од 19041 - 19045, скоро и да нема новости (features). Така да технички истата верзија е под хаубата, само нов enablement package.

Земи последна верзија од MediaCreationTool или uupdump и терај слободно.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Немаш потеба од инает, по се изгледа дека со 23H2 го подоправија Windows 11. Еве јас месец ипол сум на 11-ка и не сум се вратил пак на 10-ка. Изгледа средено.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Немаш потеба од инает, по се изгледа дека со 23H2 го подоправија Windows 11. Еве јас месец ипол сум на 11-ка и не сум се вратил пак на 10-ка. Изгледа средено.
Хммм...
Shoulda stay or shoulda go...
If i stay - it will be trouble,
If I go - it will be double!

Велиш, нема да Clash-нува компјутеро на единајска поќе?

Испратено од телефоно

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
До сега не ми се апдејтирал на 23H2 ама правеше други апдејти 11кава и сега е оваа верзија (последен апдејт пред недела и пол) win11.jpg

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Две недели сум на 11ка и сега за сега е океј и мислам со новите апдејти ќе го средат... она што го приметив е дека 11ка функционира подобро на појак хардвер тоес лапа ресурси :D

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Две недели сум на 11ка и сега за сега е океј и мислам со новите апдејти ќе го средат... она што го приметив е дека 11ка функционира подобро на појак хардвер тоес лапа ресурси :D
Јас на 11ка сум неколку месеци (сурфање, офис и слични работи) и задоволен сум (не играм и апдејт од 7ца на 11ка) :)))
btw имам 12th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1215U

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Хммм...
Shoulda stay or shoulda go...
If i stay - it will be trouble,
If I go - it will be double!

Велиш, нема да Clash-нува компјутеро на единајска поќе?

Испратено од телефоно
Па низ годиниве неколку пати апдејтирав на 11-ка, се испиздував и враќав 10-ка.
Сега последниов пат, не гледам причина, ништо значајно не ме нервира. Некогаш ретко крешнува explorer.exe ама ништо страшно. Во перформанси е подобар одошто беше. Ако остане вака тогаш не се враќам на 10-ка.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Па низ годиниве неколку пати апдејтирав на 11-ка, се испиздував и враќав 10-ка.
Сега последниов пат, не гледам причина, ништо значајно не ме нервира. Некогаш ретко крешнува explorer.exe ама ништо страшно. Во перформанси е подобар одошто беше. Ако остане вака тогаш не се враќам на 10-ка.
Пааа, звучи охрабрувачки.
Ама па, редно време беше да се стабилизира 11-ката.
(Од ко излезе до сеа, мајкрософт таман време имаше да напрај еден оперативен систем) :)

Испратено од телефоно

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
18 август 2019
1.212
1.182
Ами што направи? Ме испровоцира пак да ја вклучам единаесетката. Ене ја кај се ажурира.

Лесно ми е, таа е на друг компјутер, па главниот и понатаму си е во нормална функција. И за него имам диск со единаесетка, ама одамна не е користен.

Сакале, не сакале, еден ден ќе мораме да се префрлиме на единаесетка. Ако во меѓувреме не излезе некоја подобра верзија. Јас долги години се инаетев со ХР, ама на крај морав да попуштам. Немаше повеќе ажурирања, па многу страници не можев да ги отворам. Работев малку на седмица (која не беше така лоша), ама и за неа престанаа ажурирањата, па еднаш на шега го вклучив да се префрли на десетка, кога за чудо, успеа. А компјутерот беше некој слаб. Сега десетката ми стана нешто нормално, а единаесетката нема баш голема разлика.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ами што направи? Ме испровоцира пак да ја вклучам единаесетката. Ене ја кај се ажурира.

Лесно ми е, таа е на друг компјутер, па главниот и понатаму си е во нормална функција. И за него имам диск со единаесетка, ама одамна не е користен.

Сакале, не сакале, еден ден ќе мораме да се префрлиме на единаесетка. Ако во меѓувреме не излезе некоја подобра верзија. Јас долги години се инаетев со ХР, ама на крај морав да попуштам. Немаше повеќе ажурирања, па многу страници не можев да ги отворам. Работев малку на седмица (која не беше така лоша), ама и за неа престанаа ажурирањата, па еднаш на шега го вклучив да се префрли на десетка, кога за чудо, успеа. А компјутерот беше некој слаб. Сега десетката ми стана нешто нормално, а единаесетката нема баш голема разлика.
И ти си бил како мене, користам ОС дури функционира хахаха и на крај се префрлив од 7 на 11....така да 11ка ми е супер. Да бев на 10ка тешко на 11ка би скокнал освен за тест. Така на времето се префрлив од win 3,11 на win95 за проба..и останав на 95 :)))

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
И ти си бил како мене, користам ОС дури функционира хахаха и на крај се префрлив од 7 на 11....така да 11ка ми е супер. Да бев на 10ка тешко на 11ка би скокнал освен за тест. Така на времето се префрлив од win 3,11 на win95 за проба..и останав на 95 :)))
Играше ли Need for Speed и Prehistoric на 95-ката? :LOL:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно