Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Универзитет за Информатички Технологии – Охрид

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
Abe i FINKI ima problemi , no iako ima 700 studenti , problemite se trgnati nastrana od javnost. Ovde za Ohrid se raboti, se moraT da e javno. I plus imame nekolku studenti vo neprebol po stariot kadar od koi ocigledno mnogu dobile , e sega na koj nacin go dobile toa se gleda po intenzitetot na nivnata megjusebna komunikacija ... I dosta go crnite univerzitetot , vo sekoj slucaj e podobar od haosot lani . Over and out !
Ако ништо друго, кога веќе ги имате пораките, барем проверете датум; ќе знаете дека пораките датираат откако веќе се знаеше дека тој ќе си оди, па некои работи не ми беа важни.

Anyway, јас тука сум направил грешка и сум доволно свесен да сфатам дека е грешка.

Од друга страна, IT форум не ми помогна многу, само ми покажа дека амбициите не ви се насочени глобално, туку кон деструктизам на индивидуата "чие однесување почна ужасно да им смета на колегите и администрацијата". Продолжете со дискусиите и понатаму. Имате право на нив.

Се гледаме на пазарот на труд еден ден.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Abe i FINKI ima problemi , no iako ima 700 studenti , problemite se trgnati nastrana od javnost. Ovde za Ohrid se raboti, se moraT da e javno. I plus imame nekolku studenti vo neprebol po stariot kadar od koi ocigledno mnogu dobile , e sega na koj nacin go dobile toa se gleda po intenzitetot na nivnata megjusebna komunikacija ... I dosta go crnite univerzitetot , vo sekoj slucaj e podobar od haosot lani . Over and out !

Така е, им заминаа 'пријателчината' и ги оставија на цедило па сега сеуште мислат дека имаат сила, можеби премногу си влегоја во филм дека се дел од вработените на уинт а не дека се студенти...епа драги мили помина тој период.
btw а.м. ако ти имаат или не ти имаат подготвено ќотек то е нивна/ваша работа. На шпиуните се знае што им следи. Само имај во предвид кога ќе најдеш работа и продолжиш да го шпиунираш колегата, тогаш незнам дали лесно ќе си поминиш. Кога го најдов фајлот и набрзинка прочитав што има сепак реков колега ми си и направив само cut и го префрлив на усб. А кога дома го дочитав тоа е хаос невиден. Се гледа дека меѓу тебе и Самак разликата е само во години, мозок небарај тоа не постои.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Поради нарушување приватност, дел од постовите ги избришав.

Намалете со лични препукувања. Крајно нема потреба од тоа.

Продолжете со дискусијата.

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Ме интересира што бидна со првиот суперкомјутер во Македонија? Хилхаус рече дека коштал околу 150.000 евра. Има нешто корисно изработено од него?

alazki

read-only
8 декември 2010
30
3
Anyway, јас тука сум направил грешка и сум доволно свесен да сфатам дека е грешка.

Не би требало да е злоупотребена отвореноста на е-маил системот, сепак таков е-маил кон почитуван професор никогаш не би пратил ... И напротив, од мене ќе добиваш еден незначаен прекор бидејќи oчигледно е дека твоето јавно искажување е деструктивно. Погрешно ја имаш разбрано каузата на wikileaks ...

Поради нарушување приватност, дел од постовите ги избришав.

Кога веќе приватноста почнавме да ја цениме, треба и видеата , и писмото на Давчев, и сите документи прикачени да се избришат. Да беше така не би била ни оваа збрка на прво место.

@GeorgeMitrevski,
Мислам дека цената беше колку еден мал автомобил ($15.000). Асистентите кои го работеа се на докторски студии колку што знам, па сега нема ни кој да го работи..

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Во случајов нарошувањето е лична навреда. Намерно не го избришал секој детал односно јасно може да се прочита дека постоеле шпиунски софтвери во Универзитетските лаптопи, но не е морално да се знае што точно Александар пратил..

А додека пак видеата и документите од давчев се сосема нешто друго.. Тоа е веќе јавна работа каде што зависат многу луѓе, и за жал тоа е еден вид доказ на незаконски акт.

Додека пак меилот кон Хилхаус не прекршува ништо, ни пак некој зависи од тоа.
Крај краева начинот како Александар се обраќа кон своите професори си е лично индивидуална работа, не?

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
... јасно може да се прочита дека постоеле шпиунски софтвери во Универзитетските лаптопи,

Тоа не е ни тајна. Оние од првата година се сеќаваат на пораката од Игор по наредба на ректорот да му го достават пасвордот од лаптопот и од емаил адресата. Демек, овие да прегледувале да не зборува некој нешто некому на штета на универзитетот. Јас се откажав од емаил адресата од универзитетот. Ректорот вети дека наредбата ќе мирува до следната учебна година. Не знам што стана после тоа. Пред да и дадат отказ на Ана Чукалеска и кажале дека тие знат што и со кого комуницирала, и ги покажале некои од моите пораки.

Мој совет за вработените и студентите, веднаш да се откажите од емаил адресите од универзитетот. Ако праќате порака некому на адреса на универзитетот или на некој што чита пораки на лаптоп од универзитетот, бидете свесни деке некој некогаш може да ја злоупотреби. Ако и ден денес има наредба да му се дават на универзитетот пасворди, праќајте анонимни жалби до МОН, до Одборот за акредитација, до медиумите, и прашајте дали слични наредби има на некој друг државен универзитет.

А додека пак видеата и документите од давчев се сосема нешто друго.. Тоа е веќе јавна работа каде што зависат многу луѓе, и за жал тоа е еден вид доказ на незаконски акт.

За твоето одржување на овај форум треба студентите на УИНТ, а и целиот образовен систем во Македонија да ти бидат благодарни. ЗА жал, како што реков порано, местото на вакви дискусии е во ходниците и во канцелариите на универзитетот, али како што се гледа моментално тоа не е можно. Ти плагодарам за тоа што професионално се однесуваш према сите членови на форумот.

Крај краева начинот како Александар се обраќа кон своите професори си е лично индивидуална работа, не?

Некој некогаш рекол "If you want to gain wisdom, attach yourself to someone wise!". Се соменвам дека пак ќе се случи на УИНТ да дојди некој со мудрост како Хилхаус. По мое мислење, отказот на Хилхаус беше најголемата грешка што ја направи УИНТ во првите две години. Ако некој од МОН ова го чита, и ако навистина сака ситуацијата да се подобри, веднаш да му се јават на Хилхаус да се врати назад и да му понудат дупла плата од онаа што ја имаше порано. Неговата мудрост вреди колку таа на 20 ректори во Македонија. И така, некој се лепи за мудриот, а некој за лајно! Александар го одбрал правиот, и затоа го обвинуваат тие што се лепат за лајно.

Avramoski

read-only
6 јануари 2011
22
0
Малце настрана од муабетот...
Дали може некој да ми каже физика шо задачи отприлика се паѓаат на Mid Term (прва година сум и ми предава професорот Франческо Велпони)?

alazki

read-only
8 декември 2010
30
3
Хилхаус е добар. Но, очигледно не сте го запознале неговиот странски заменик кој има подобра едукација, покултурен приод и прилично јаки педагошки мерки. Според мене , подобар е оној кој ти помага да го употребиш тоа што си го научил во средно за да дополниш на факултет, отколку да ти речи дека се' што си учел порано е bullshit (со тоа директно го навредува образованието во Македонија) и да ти продава знаења кои ги претставува како сите тој да си ги измислил ... Имајте до знаење дека во светот секогаш постои некој подобар.

Задачи имаш на moodle од УИНТ , само треба да се запишиш на курсот по физика на професорот.

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Хилхаус е добар. Но, очигледно не сте го запознале неговиот странски заменик кој има подобра едукација, покултурен приод и прилично јаки педагошки мерки. Според мене , подобар е оној кој ти помага да го употребиш тоа што си го научил во средно за да дополниш на факултет, отколку да ти речи дека се' што си учел порано е bullshit (со тоа директно го навредува образованието во Македонија) и да ти продава знаења кои ги претставува како сите тој да си ги измислил ... Имајте до знаење дека во светот секогаш постои некој подобар. .

Мислев на wise - мудар, не мислев на добар. Мислам дека има разлика. Сигурно има подобри од него, ама редко помудри, нарочито на УИНТ.

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
Заклучоци од студент на УИСТ

Само заокружување од гледна точка на студент на УИСТ на се она што досега го прочитав. Ако некој смета дека сум во грешка, го молам да пиши тука
која ми е грешката. Сакам знаење, а не самоубедување дека знам. Така да, секој коментар е добредојден.

1. Времето на Самак помина. Според мое лично искуство, беше прилично лошо време, со многу лоши и малку добри моменти. Причините, мотивите,
врските нема да ги анализирам, не сум ни од администрацијата, ни од ФИНКИ, ни од ФЕИТ, ниту пак имам корист од тоа(бидејќи досега само од
наведените страсно коментираа)
2. Времето на Давчев дојде. Засега, еден ептен црн момент: Речкоска и фамилијата. Друг црн момент: недостиг на демократија(издејствувано од
Речкоска, а тоа според мене не оди без подршка од ректорот): не не остава да си избериме нов студентски парламент!?
3. Кое беше подобро време? Бесцелно прашање. Ние студентиве си знаеме. Бараме подобра утрешнина, а не полошо минато.

Сметам дека виновниците за целосната состојбата во УИСТ се сите инволвирани во одлучувачките тела. Сите имаат дел вина. Премиер, Министерства,
минати и сегашни ректори, сенати, Собрание на РМ, Просветен Инспекторат... сите. Само ќе ве замолам да не продолжувате да споредувате кој бил
полош. Нема корист од тоа. Освен ако навистина ИМАТЕ лична корист од тоа...

Исто така, би сакал да кажам што мислам за потегот на kroki, како и на другите што правеле такво подло дело; тоа е ситнодушен потег. Никој немаше
никаква корист, ниту пак нешто се подобри, ниту пак имам некое поинакво мислење зa Александар поради откривањето на тие лични информации.

Навистина, тоа беше мизерен потег, само за да се докажи нешто безначајно.
Бљак.

Нема везе. Поздрав и останете ми сите со здравје. Тоа е најважно.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Исто така, би сакал да кажам што мислам за потегот на kroki, како и на другите што правеле такво подло дело; тоа е ситнодушен потег. Никој немаше
никаква корист, ниту пак нешто се подобри, ниту пак имам некое поинакво мислење зa Александар поради откривањето на тие лични информации.

Навистина, тоа беше мизерен потег, само за да се докажи нешто безначајно.
Бљак.

Нема везе. Поздрав и останете ми сите со здравје. Тоа е најважно.

Подло дело? Тоа беше само доказ ЗА Алекс дека беа инсталирани шпиунски програми со кои господинот Самакоски ги шпиунираше студентите и професорите, истото го потврди и проф. Митревски.

"не не остава да си избериме нов студентски парламент!?" На секој 4-5 студенти му текнало ке прајме нов студенски парламент, така само напазар. Доста се понашате како дечина. Петок не ви се оди на фах. ајде ќе бараме нов распоред петок слобден да ни е, незнам некој си предмет несакаме во среда ајде во вторник, и накрај администрацијата била крива што распоредот се менувал на секоја недела. Стварно е крива администрацијата која се труди да му излезе во пресред на секој студент.

Мислам крајно време е темава да се затвори. Од мислења за универзитетот стигнавме до сосема десетто.

btw до проф. Митревски, од Супер Компјутерот неостана ни С., оставен самиот на себе во амфитеатар собира прашина и нема никаква примена.Сето тоа беше маска на Самакоски и дружината демек универзитетот напредува.

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
Подло дело? Тоа беше само доказ ЗА Алекс дека беа инсталирани шпиунски програми со кои господинот Самакоски ги шпиунираше студентите и професорите, истото го потврди и проф. Митревски.
Не беше тоа доказ за шпиунските програми затоа што мојот маил беше пратен месеци откако ги вративме лаптопите (како што веќе кажав, проверете датум кога веќе ги имате), значи од мојот личен компјутер. Друг залажувај за тоа.

"не не остава да си избериме нов студентски парламент!?" На секој 4-5 студенти му текнало ке прајме нов студенски парламент, така само напазар.
Во демократските држави, ако не си задоволен со активностите на власта, законско право е да се побара промена на истата. Студентскиот парламент на УИНТ нема автократски права, колку што ми е познато.

Со оглед на тоа што не планирам повеќе да пишувам на овој форум: Kroki и останатите кои сметате дека правите херојски дела: ако ништо друго, барем излезете со име и презиме кога напаѓате лично. Така е пофер, мислам. Нели и Самоил имаше напишано еднаш на групата на Facebook "покажете се кои сте, за луѓето да ве почитуваат". Како што ти кажав и пред неколку дена, Kroki, ако мислиш дека со објавувањето на приватни пораки ме деградираш, се лажеш, затоа што јас сум горд и на моите грешки, од кои на крај вадам некаква поука, и на моите успеси. Јас сум Александар Митревски and proud of it. Што во случајов не може да се каже за вас, кои сепак останувате скриени зад псевдонимите. Како и да е, доволно сте возрасни и верувам знаете што правите.

Не се ни обидувајте отсега да ми се обраќате на форумов, затоа што ниту ќе одговарам, ниту ќе читам. fuUuUzZzZy, слободно можеш да ми го деактивираш account-ов.

Голем поздрав и ако немате попаметна работа, продолжете да се замарате со тоа што правам јас во мојот приватен живот, како тоа да е најважната работа на планетата Земја. А не е, верувајте.

@GeorgeMitrevski Суперкомпјутерот никогаш не ни беше суперкомпјутер, ако сме реални. Како и да е.

Се најдобро.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Во демократските држави, ако не си задоволен со активностите на власта, законско право е да се побара промена на истата. Студентскиот парламент на УИНТ нема автократски права, колку што ми е познато.

Ако не си задоволен повели кажи им, само што освен ти и два-три тројца студенти други нема, воедно сета 'галама' само вие ја правите. Студенски парламент не е власт..

"Со оглед на тоа што не планирам повеќе да пишувам на овој форум: Kroki и останатите кои сметате дека правите херојски дела: ако ништо друго, барем излезете со име и презиме кога напаѓате лично. Така е пофер, мислам. Нели и Самоил имаше напишано еднаш на групата на Facebook "покажете се кои сте, за луѓето да ве почитуваат". Како што ти кажав и пред неколку дена, Kroki, ако мислиш дека со објавувањето на приватни пораки ме деградираш, се лажеш, затоа што јас сум горд и на моите грешки, од кои на крај вадам некаква поука, и на моите успеси. Јас сум Александар Митревски and proud of it. Што во случајов не може да се каже за вас, кои сепак останувате скриени зад псевдонимите. Како и да е, доволно сте возрасни и верувам знаете што правите."

Херојски дела? не сум во тој филм влезен како тебе. Ако е пофер да се излезе со име и презиме Вие кукавички нема да праќавте АНОНИМЕН емаил до студенти,администрација,ректор, Груевски, мин. Иво и да не ги набројувам другите. "Загрижени студенти" ма немој. Што се загриживте толку? Ги нема вашите од администрација, ректорот и др. да ви одат по 'гзот'? или па вашата 'функција' 'администрација' заврши!

Да не се повторувам воооопшто не ми е гајле затебе! Она што мене ме загрижуваше е твоето кретенско, кукавичко, подло, предавничко однесување кое влијаеше на работата на универзитетот! Сега си обичен смртник како oстанатите студенти...

"Голем поздрав и ако немате попаметна работа, продолжете да се замарате со тоа што правам јас во мојот приватен живот, како тоа да е најважната работа на планетата Земја. А не е, верувајте."

Всрце ме погоди.........., ме замисли............ море ме шлогира!:wtff:, неможам а да невидам што има мастер алекс напишано по форуми, неможам ни да заспијам ако немам видено. Твојот живот е пример за сите нас, сега научив стварно небила најважната работа на планетата Земја и пошироко надвор од неа во бесконечноста. :plachko2:

uist-mk

read-only
12 октомври 2011
15
1
Како тргна муабетот, на крај ќе излези дека се во образованието во РМ е неписмено

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
На секој 4-5 студенти му текнало ке прајме нов студенски парламент, така само напазар. Доста се понашате како дечина. Петок не ви се оди на фах. ајде ќе бараме нов распоред петок слобден да ни е, незнам некој си предмет несакаме во среда ајде во вторник, и накрај администрацијата била крива што распоредот се менувал на секоја недела. Стварно е крива администрацијата која се труди да му излезе во пресред на секој студент.

Уау. Значи, еве го мојот заклучок за kroki. Или си вработена во администрацијата(70-80% шанси, заради очигледното бранење на истата), или пак си некој од студентите кои што имаа прекрасни врски со администрацијата претходните учебни години, па си поминуваа без учење, бидејќи на некои од администрацијата им текнало да ви ги даде тестовите пред тестовите :].

Петок не ви се оди на фах. ајде ќе бараме нов распоред петок слобден да ни е, незнам некој си предмет несакаме во среда ајде во вторник, и накрај администрацијата била крива што распоредот се менувал на секоја недела.

Прво: точно, имаше турбуленции со распоредот, се менуваше секоја недела. Но не поради наши желби, кои што, патем, администрацијата е должна да ги ислуша(и тие желби не се исполнети). Не ги знам причините ама еве случајно имам доказ дека не е по наша желба. Погледнете ја сликата.

http://pic.mk/images/dokazaga.png

Второ:Аце, ја почитувам твојата желба да прекинеш да си го губиш врeмето. Но сепак, овај форум е посетуван од голем број луѓе, така да морам да кажам збор два и за моето мислење, а не да биде само нивното. Поздрав до Аце, кој што ништо лошо не направи, а еве kroki го испцуја, навреди, што ли не, само затоа што решил да прозбори за себе и за тоа што го сака(леле страшното).

Да не се повторувам воооопшто не ми е гајле затебе! Она што мене ме загрижуваше е твоето кретенско, кукавичко, подло, предавничко однесување кое влијаеше на работата на универзитетот! Сега си обичен смртник како oстанатите студенти...

Секој може да кажува што сака, каде сака, на кого сака, ама kroki очигледно не мисли дека тоа треба да биде допуштено, бидејќи само тој што е во право смее да зборува(што е прилично смешно до таа мера што ми се плачи, бидејќи мислам дека таквите владеат со универзитетот). Се смеам на тоа дека Александар влијаел до таа мера да го смени универзитетот на полошо. Зошто би го направил тоа? Тој е еден од најдобрите студенти. Ако не ми верувате, тогаш разговарајте со него. Јас можам и да ве излажам.
И од истиот цитат можам да забележам дека kroki навистина ужива во анонимноста, бидејќи се сомневам некој на Александар во живо му ги споделил таквите мисли за него. Што значи, Аце во никоја мера не може да биде "лошиот", а kroki "добриот". А овие два збора се во наводници, бидејќи ништо не е црно-бело, сите тоа го знаеме, ама ни треба да се потсетуваме. "Добри" личности можат да пропагираат лоши идеи, а "лоши" личности добри идеи, затоа треба да дискутираме, меѓутоа...

Ако не си задоволен повели кажи им, само што освен ти и два-три тројца студенти други нема, воедно сета 'галама' само вие ја правите. Студенски парламент не е власт..

...некој не не остава да дискутираме. Аман бре kroki, зарем еден состанок, кој што може да се одржи каде било, не смее да биде свикан? Од каде ќе знаеме дали сме двајца тројца или дваесет триесет, ако не се одржи состанокот? Која е логиката тука? А пак ако сме двајца тројца, тогаш никому ништо, еден саат од вашиот живот ќе биде потрошен на демократија.

И плус, зошто е таа галама во наводници? Зарем не не имаше на вести, на youtube, по скали, во ходници... како ли само некој ќе ти поверува дека двајца-тројца студенти ја имаат таа моќ. Се почна овде од форумов, а на форумов не пишуваа избркани професори, туку студенти. И тоа многу студенти.

Ништо. Повторно поздрав, останете ми сите со здравје.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
ProbePLayer me isprovocira da komentiram iako predhodno kazav deka seto sto go doznav za uist e odvratno!
Po seto ova sto go kazuvate ispaga deka univerzitetov e domashna gradina na nekoi luge :) Na tipkata so plagijati ja narekuvaat Vice Rector? Pa ako predava nekoj predmet znaci e profesor, kakva vrska ima vo emailot sto toj Goran go ispratil da se potencira ViceRector? :) Abe sve bolesnici tamu :isplashen:
Mnogu me interesira ProbePLayer kako se odvivaat casovite na uist sega? Ima profesori? Ima casovi i vezbi? :ermm:

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
ProbePLayer me isprovocira da komentiram iako predhodno kazav deka seto sto go doznav za uist e odvratno!
Po seto ova sto go kazuvate ispaga deka univerzitetov e domashna gradina na nekoi luge :) Na tipkata so plagijati ja narekuvaat Vice Rector? Pa ako predava nekoj predmet znaci e profesor, kakva vrska ima vo emailot sto toj Goran go ispratil da se potencira ViceRector? :) Abe sve bolesnici tamu :isplashen:
Mnogu me interesira ProbePLayer kako se odvivaat casovite na uist sega? Ima profesori? Ima casovi i vezbi? :ermm:

Вака, јас ја стадов сликата за да докажам дека распоредот не беше менуван поради некои барања од студентите, според тврдењето на kroki. Не сум сигурен колку експлицитен доказ е, но сепак никаде не пишува дека некоја група студенти побарала да се менува. Што значи, сепак е некаков доказа дека управата го сменала заради свои причини, а не заради нас.

Да, scandal, има професори, а има и недостиг од нив, има часови, некои добри, некои не толку(зависи кој ти предава), а вежби нема по Програмирање 3(не ги сметам упатите како да се отвори Visual Studio за вежби), како и по Computer Graphics & Display(немаме асистент, а и немаме вежби во распоредот воопшто). Вежби немаше и по Algorithms & Data Structures(немавме асистент, па наместо вежби држевме уште една лекција) а сега асистентот по Датабази е асистент и по Алгоритми.

Значи наставата се одвива, но ништо подобро или полошо според мене од минатата година(морам да признаам, има исклучоци, но целосно зависни од професорот).

Така да, summa summarum,според мене, Алгоритми е најлошо(заради Шикоска). За другите предмети, сигурен сум дека сите имаат најразлични мислења.

Поздрав.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
znaci summa summarum na uist treba edna dobra rekonstrukcija i toa celosna :) da ne ispadne deka poradi licni padnati t.n. akademski luge ni padnal vo nepovrat so niv i eden poinakov po svojot vid edinstven dobar proekt!

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Студентски парламент

За студентскиот парламент на УКИМ го читам следново
Студентскиот парламент на Универзитетот Св. "Кирил и Методиј"- СПУКМ е здружение на граѓани од автономен, невладин и непартиски карактер формирано за слободно здружување на студентите независно од нивната национална, верска и полова припадност и нивните политички убедувања
.

Не велам дека фактички е така. Али, ако парламентот на УИНТ е невладин (а универзитетот е владин), тогаш зошто треба да се бара дозвола од Шикоска, или било кој друг од универзитето за било што во врска со работата на парламентот. Дали парламентот има свој правилник. Ако има, дали правилникот е усвоен со гласање од сите студенти? Ако постои, може ли да се стави на интернет, на вебот на универзитетот?

Повеќе за избори во студентскиот парламент читајте Член 267 до Член 275 во Статутот на универзитетот.

Начинот и постапката за избор на претседател на студентскиот парламент на Универзитетот, поблиску се уредуваат со Статутот на Студентскиот парламент на Универзитетот.

Пак не ми е јасно. Како може студентскиот парламентот да биде автономен и невладин, а истовременто начинот на неговата работа да биде одредена во статутот на универзитетот.

Значи, изгледа нема начин за избор на нови членови се додека не му заврши рокот. Еден начин за сменување на претседателот на парламентот е ако се докажи дека оние писмата за тројцата професори биле напишани под притисок и анкетата била спроведена одкако веќе им бил даден отказ. Тоа е веќе криминален акт и за тоа треба да се грижи полицијата, а не администрацијата.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
GeorgeMitrevski@ studentskiot parlament na uist e nezakonski, tamo nemalo nikakva kampanja za izbor na clenovi na parlamentot samite si se izbrale sebe si :)) a pretsedatelot bil izbran na izbor koj bil sprotiven na pravilata.... ova e sto jas go znam, dokolku nekoj ima drugi informacii neka objavi!

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
GeorgeMitrevski@ studentskiot parlament na uist e nezakonski, tamo nemalo nikakva kampanja za izbor na clenovi na parlamentot samite si se izbrale sebe si :)) a pretsedatelot bil izbran na izbor koj bil sprotiven na pravilata.... ova e sto jas go znam, dokolku nekoj ima drugi informacii neka objavi!

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Предлози за опстанок на УИНТ

Пред неколку месеци напишав на мојот блог еден детален предлог за подобрување на ситуацијата на УИНТ. Предлогот се однесуваше на старата управа, незнам колку ситуацијата се смени меѓувреме.

http://visokoobrazovanie.blogspot.com/2011/03/recipes-for-survival-of-university-for.html

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Уау. Значи, еве го мојот заклучок за kroki. Или си вработена во администрацијата(70-80% шанси, заради очигледното бранење на истата), или пак си некој од студентите кои што имаа прекрасни врски со администрацијата претходните учебни години, па си поминуваа без учење, бидејќи на некои од администрацијата им текнало да ви ги даде тестовите пред тестовите :].

Ти си изиграваш судија без факти, докази(а воедно си еден од 'загрижените' студенти кои праќаат анонимни пораки). А моите напади си држат место( вистината боли? ), тоа што го прочитав/видов истото да го прочита секој студент од уинт неверувам дека би се воздржал а да не превземи акти, срамота е да изигравате шефој т.е. сега неможите повеќе ви замина Самакот и дружината.

Прво: точно, имаше турбуленции со распоредот, се менуваше секоја недела. Но не поради наши желби, кои што, патем, администрацијата е должна да ги ислуша(и тие желби не се исполнети). Не ги знам причините ама еве случајно имам доказ дека не е по наша желба. Погледнете ја сликата.

хммм исполнува желби..... ти на учење си дојден или желби да бараш? Одговорот види го погоре, желбите ви завршија. Воедно, дали на други места студентите имаат и уживаат права како студентите од уинт?

Второ:Аце, ја почитувам твојата желба да прекинеш да си го губиш врeмето. Но сепак, овај форум е посетуван од голем број луѓе, така да морам да кажам збор два и за моето мислење, а не да биде само нивното. Поздрав до Аце, кој што ништо лошо не направи, а еве kroki го испцуја, навреди, што ли не, само затоа што решил да прозбори за себе и за тоа што го сака(леле страшното).

Ништо лошо не направи...ги имаш или ти ги имаат врзано очите?
Кај го има тоа студент да бара од професор да им се намалит оценката на сите студенти, затоа што 'наводно' препишувале?
Кај го има тоа студент да бара од администрација, своеволно да го прегледа видео записот на камерите, да изиграва детектив?
Кај го има тоа еден студент да бара промена на материјалот без предходно да ги праша колегите?
и тн...
Ако, другарче ти е разбирам тоа е љубов ваша, ама до олку волку мислам да го браниш нема смисла.

ProbePLayer

read-only
27 септември 2011
47
40
Ти си изиграваш судија без факти, докази
Точно, тоа се чисто мои шпекулации дека ти припаѓаш на една од тие две групи. А впрочем не сум ни тврдел дека тоа е факт. Не превртувај работи.
(а воедно си еден од 'загрижените' студенти кои праќаат анонимни пораки).
А што е страшно и неморално да праќам анонимни пораки? Па кој нормален би си го загрозил студентскиот живот тука заради идеали? Сите знаеме дека Шикоска може да прави што сака, па кој ќе и забрани и да ме паѓа по кој било предмет колку сака?

А моите напади си држат место( вистината боли? ), тоа што го прочитав/видов истото да го прочита секој студент од уинт неверувам дека би се воздржал а да не превземи акти, срамота е да изигравате шефој т.е. сега неможите повеќе ви замина Самакот и дружината.

Вистината може да боли, секако, само проблемот е што не се согласуваме што е вистината. Јас се трудам да пишувам со аргументи, и да извадам аргументи од твоја страна, а ти упорно само нафрлуваш обвиненија(каков шеф, зошто повторно извртуваш, едно барање за состанок не ни исполнија, тоа ли е шеф?).

Јас сакам Самакоски да се врати колку ти што сакаш.

хммм исполнува желби..... ти на учење си дојден или желби да бараш? Одговорот види го погоре, желбите ви завршија.

Можеби погрешно сум се изразил. Не сакам јас желби. Јас мислев на барање. Менувањето на распоредот е сосема нормално барање. Ако не е можно, тогаш никому ништо. Само што во еден демократски универзитет, треба да се даде објаснување зошто не може. Ништо повеќе не барам, ниту пак сум напишал дека барам.

Воедно, дали на други места студентите имаат и уживаат права како студентите од уинт?
Те молам, врати ми во одговорот кои екстра права ние од УИНТ ги поседуваме? Повторно ќе те прашам, како тоа ние имаме толку големи права, а не можиме да свикаме еден обичен состанок со Парламентот? Смешно тврдење.

Ништо лошо не направи...ги имаш или ти ги имаат врзано очите?Кај го има тоа студент да бара од професор да им се намалит оценката на сите студенти, затоа што 'наводно' препишувале?
Асистентите, посебно Речкоска, дозволуваа препишување на големо. Можеби јас си сум виновен што не го искористив тоа, а можеби Аце е виновен што почуствувал нееднаквост и омаложување на неговиот сопствен труд. Таквата негова реакција сигурно била во афект, и се сомневам дека е легитимна без соодветни докази. Збор против збор не важи, нели?

Но мене ми е поважен самиот факт дека побарал такво нешто. Тоа имплицира дека тој смета дека си ја заслужил оценката, а други поминале можеби и со подобра, незаслужена оценка без мака, па сака да ја поправи работата. Според тоа, ти застануваш на страната на тие што препишувале. А таа хипотеза лесно се докажува. Само треба да знаеме дали Аце е докажано солиден студент. Секако, таа работа не верувам дека можам сам да ја докажам тука,бидејќи вистината за тоа ја знаат единствено оние што го познаваат Аце. Секако, сите што го знаат, можат одговорат на овој пост.

Кај го има тоа студент да бара од администрација, своеволно да го прегледа видео записот на камерите, да изиграва детектив?
Не знам за ова, па не дискутирам. Те молам сподели како било што било, па да знаеме.

Кај го има тоа еден студент да бара промена на материјалот без предходно да ги праша колегите?
И за тоа не знам. Исто, сподели се што знаеш, па ќе видиме.

Ако, другарче ти е разбирам тоа е љубов ваша, ама до олку волку мислам да го браниш нема смисла.

Јас се надевам дека никогаш нема да бранам некој што направил нешто незаконско и/или неморално. Јас единствено се залагам да се слушне за неправилностите кои што јас сметам дека постојат во мојот универзитет, а за коишто самиот универзитет нема слух(разбирливо, кога менаџерската гарнитура е таа што го крши статутот и законот).
А да се брани личност со слични мислења околу една работа нема никава поврзаност со другарство.

За крај, јасно и гласно, зошто не одговориш, кое е твоето мислење: Зошто да не ни е дозволено да имаме состанок? Кои правила не дозволуваат да се побара состанок? Кој определува колку сме ние што бараме состанок? Како е всушност можно такво нешто да се знае? Која е таа претенциозност своеволно да се претпоставува со такви работи, и да се определува судбината на цела генерација без нивно учество?

Јас се чудам што се воздржувам од Caps lock :]

Благодарам за дискусијава.

Поздрав.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно