Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Универзитет за Информатички Технологии – Охрид

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
За време на првите две години од постоењето на универзитетот беа вработени 13 странски професори. Однив работниот однос му е продолжен само на троица. Што покажува оваа статистика? Дека овие тројцата биле најспособните од сите? Како МОН би го сватиле ова ако нешто слично би се случило на некој од другите универзитети, ако за период од само две години ги снема повеќе од 80% од професорите?

George Mitrevski – USA
Santpal Dhillon – India
Matthieu Puigt – France
Gregory Hillhouse – South Africa
Aurora Rana – Philippines
Matthew Ager - England
Adriana - Romania
Guido Sciavicco - Italy
Clyde Musgrave – USA
Etienne Schneider - France

Mahdi Khosravy – Iran
Chokri Chemak – Tunisia
Damian Jenkinson - England

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Некој горе ја спомна идеата да се поканат професори од странство, оние од македонско потекло, да предаваат на УИНТ или било каде. Точно е дека многу од овие источниве држави го прават баш тоа. Професор се пензионирал, досадно му е да седи дома, сака нешто да доприноси од своите искуства. Сас сум еден од нив, а нас не има еден куп низ цел свет од сите струки. Некои тука образовани уште од прво одделение. Премиерот можеше на нас да помисли кога размислуваше зас УИНТ. Моментално јас држам предавања за предметот англиска книжевност на Педагошки факултет во Битола преку онлајн далечинско учење. Последната плата ми беше симболични 200 евра, и премногу сум задоволен. Не знам, можеби и ова е преголема сума за македонски услови.

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
Моментално темава е многу актуелна, сакаме промени, коментираме за нив и слично. Но она што мене ме плаши најмногу е да не испадне "секое чудо за три дена", т.е. ме плаши она што многу често се случува во Македонија: во одреден период наголемо се дискутира за нешто, се бараат промени и слично, а потоа пламенот наеднаш згаснува и како ништо да не било - работите се забораваат и продолжуваат да течат по истиот тек.

Зошто го дозволуваме тоа секогаш?

Mijachka

read-only
25 октомври 2011
24
0
@GeorgeMitrevski

Приказната за тоа дека Бок ја имал идејата а не Давчев и Коцарев лесно се докажува дека е лажна, (впрочем како и целиот концепт бајка на Бок).

Први состаноци во владата за кои има записници и кои сум ги гледала се од Јануари 2007. Тогаш 6-те професори го имале првиот состанок со Груевски во владата. (пази ова) Јолевски тогаш не ни беше амбасадор во УСА (те излагал и тебе Бок, како и сите други шо ги мафтосуеше). Цела 2007 тие професори оделе на состаноци кај Груевски, ЦЕЛИ ДВА ИНСТИТУТИ ЗА ИНФОРМАТИКА (од ФЕИТ и од ПМФ) изработувале волантерски наставни програми во текот на 2007 и почетоците на 2008. Има од тоа време записници и на ФЕИТ и на ПМФ - луѓето работеле, состанчеле, предлагале, мислеле, и правеле програми. Има од тие состаноци и записници каде уште тогаш некои луѓе велеле дека не сакаат да си одат од Електро или од ПМФ. ТОА СЕ ФАКТИ а не рекла казала усно од Бок!

Постапката почнува да се одвива како предлог закон во Собранието во пролетта 2008 кога биле изработени комплетните наставни планови и програми. Бок се уште не фигурира во настаните - а програмите кои се доставени во тој период до комисијата за акредитација се веќе изработени од луѓето кои сега се во ФИНКИ. Имаш и записници од комисијата за акредитација. МНОГУ ЛЕСНО СЕ ДОКАЖУВА ДЕКА БОК ТЕ ЛАЖЕЛ ОТИ ТОЈ БИЛ ИДЕЈНИОТ АВТОР НА ИДЕЈАТА ЗА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ ТЕХНОЛОГИИ.

Тие наставни планови и програми ги добива Јолевски (кој во меѓувреме стана амбасадор) и му ги дава на Бок да слушне мислење. Овој ги превзема, гледа наишол на анафалбети амбасадори, министри и премиер, и вика сега јас овие наставни програми ќе ги изменам, надградам и ќе ги обојам во „фантастична бајка“. Тука си во право дека Груевски се залетал во бајката на Бок, ама треба да спомниш оти наместо да го закочит, Иво Ивановски и Самаковски уште и го стимулираа да се залета во таја авантура „бајка на Бок во која странци ќе ни напраеле врвен информатички универзитет во Македонија“.

Знаеш, измамниците не наплаќаат за рекламата. Тие ќе наплатат одпосле за „услугата“. Ако е вистина оти биле 13 странски професори и секој земал по 5,000 евра (а јас знам за по 4,000 евра) еее тогаш сме ја осиромашиле Македонија со бајката на Бок која ја прифатил Груевски за над 2 милиони евра. НАЗДРАВЈЕ БРИЧЕЈНЕ ГРУЈО, СО ЏАМЧЕТО НА БОК А САМАК ВО УЛОГА НА БЕРБЕРОТ! Значи во врска со твоето и на Бок тврдење дека Бок не наплатил за програмата што ја изработил? Бог да чува!!!! Наплатил тој и тоа дебелоооо! ОТПОСЛЕ НЕ ИЗБРИКОЈА НА СУВО СО САМАКОТ! А башка фактот што ја видоизменил готовата програма на која 1.5 години работеле над 45 професори и асистенти (сега се во ФИНКИ) и која сеуште стои во архивите на комисијата за акредитација во високото образование доставена таму во пролетта 2008 МНОГУ ПРЕД БОК да ја видоизмени и презентира во вид на „фантастична бајка“.

Ова е за fuUuUzZzZy:

Велиш програмата на Бок била „фантастична“? Најопасни се „фантастичните“ програми. ТИЕ СЕ НЕОДРЖЛИВИ. Ако си наивен и неук, ќе се залеташ да ги платиш, а после ќе останиш со прстот в уста. Ете тоа се случи со „фантастичниот“ концепт на Бок, и за то шо не избриче на суво ќе мора некој политичар да си поднесит оставка. Ја лично мислам оти Ивановски требит да си поднесит оставка. Грујо, каков таков, и прај и грешит, напрај добра работа во Штип, напрај добра работа со ФИНКИ, ја увиде грешката во Охрид - и ќе мора да трпи критики и да го разрешит Ивановски околу целава оваја афера.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
hm, sushtinata znaci na seto ova e deka navistina imalo grupa koja od samiot pocetok na rabota na univerzitetot vo Ohrid rabotela na toa proektot da ne uspee, i da se dokaze deka ona sto bilo prvicno predlozeno bilo ispravnoto! Sega ete Davcev doaga od taa klapa i Sikoski zaedno so Kocarev koj go gledam na web vo komisijata za istrazuvanje na uist, i ke go furaat svojot proekt sto ne go prifatil Premierot i koj ne ni e ni potreben bidejki veke ima takvi fakulteti niz Makedonija, a vo meguvreme Premierot ke go odrabotaat da se uveri deka navistina zgresil! Sega mi stana sve jasno!
E pa zatoa ni begale kvalitetnite luge od tuka i tinjata ostanala i onie vaka grefcinja so ne mozeme da si odime nadvor :(

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
A znaete najstrashno sto e vo celata rabota??????? Sto na nikogo abe bas na nikogo ne mu e gajle za studentite tamu! Ma kakvi pisma apeli nisto nisto nikoj ne slusa od nadleznite, da ti se pluknam vo drzavata! Abe nesto asalno da se napravi i toa ke se unishti! :ua:

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
A znaete najstrashno sto e vo celata rabota??????? Sto na nikogo abe bas na nikogo ne mu e gajle za studentite tamu! Ma kakvi pisma apeli nisto nisto nikoj ne slusa od nadleznite, da ti se pluknam vo drzavata! Abe nesto asalno da se napravi i toa ke se unishti! :ua:
А очигледно на лицата како Mijachka им е многу мило што е така. Што бараме повеќе кога сме среќни ако си се уништуваме меѓусебно? :plachko2:

Mijachka

read-only
25 октомври 2011
24
0
hm, sushtinata znaci na seto ova e deka navistina imalo grupa koja od samiot pocetok na rabota na univerzitetot vo Ohrid rabotela na toa proektot da ne uspee, i da se dokaze deka ona sto bilo prvicno predlozeno bilo ispravnoto! Sega ete Davcev doaga od taa klapa i Sikoski zaedno so Kocarev koj go gledam na web vo komisijata za istrazuvanje na uist, i ke go furaat svojot proekt sto ne go prifatil Premierot i koj ne ni e ni potreben bidejki veke ima takvi fakulteti niz Makedonija, a vo meguvreme Premierot ke go odrabotaat da se uveri deka navistina zgresil! Sega mi stana sve jasno!
E pa zatoa ni begale kvalitetnite luge od tuka i tinjata ostanala i onie vaka grefcinja so ne mozeme da si odime nadvor :(

Логиката не ти јаката страна кога влечиш вакви заклучоци. Кој им пречеше на Бок и Самакот 2 години да си го реализираат концептот? Демек луѓето од ФИНКИ им го бојкотирале проектот? Како? Со тоа што фатија да си го градат концептот за ФИНКИ со кои оваа година покажаа што значи квалитет на изградени наставни програми и што значи кадровски потенцијал? Па нели се тие македонци, а кај Самак и Бок требаше да доаѓале странци.

Тој проект „странци да ни прават врвен информатички универзитет“ е НЕОДРЖЛИВ затоа што цица многу пари, зависи од странци кои не се врзани за Македонија и парите се трошат на плати наместо да остава зад себе инфраструктура за следните генерации.

П.С.
(пази ова) ФИНКИ се` уште немат зграда, а растур напраја со уписот на бруцоши. Ко ќе изградат и зграда, идејата да привлекуваат и странски студенти ќе си се реализира сама со квалитетот што го имаат. Завидливците ко тебе, ко Самакот, ко Ристо Малчевски и сличните ќе можи под пенџере само да им плукнат.

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695
чек чек , дали добро разбрав? имаат физика на факултет за информатика ? o_O
што други науки се изучуваат ако не е тајна? 4-та сум и мислам да идам на Финки x)))

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
@GeorgeMitrevski

Приказната за тоа дека Бок ја имал идејата а не Давчев и Коцарев лесно се докажува дека е лажна, (впрочем како и целиот концепт бајка на Бок).

Први состаноци во владата за кои има записници и кои сум ги гледала се од Јануари 2007. Тогаш 6-те професори го имале првиот состанок со Груевски во владата. (пази ова) Јолевски тогаш не ни беше амбасадор во УСА (те излагал и тебе Бок, како и сите други шо ги мафтосуеше). Цела 2007 тие професори оделе на состаноци кај Груевски, ЦЕЛИ ДВА ИНСТИТУТИ ЗА ИНФОРМАТИКА (од ФЕИТ и од ПМФ) изработувале волантерски наставни програми во текот на 2007 и почетоците на 2008. Има од тоа време записници и на ФЕИТ и на ПМФ - луѓето работеле, состанчеле, предлагале, мислеле, и правеле програми. Има од тие состаноци и записници каде уште тогаш некои луѓе велеле дека не сакаат да си одат од Електро или од ПМФ. ТОА СЕ ФАКТИ а не рекла казала усно од Бок!

Ај да речиме нека било така. Јас ниту сум го видел Бок, ниту го познавам. Можеби ме лаже, можеби не. Стојам само на она што ми го има кажано и она што сум го читал во медиумите уште од почетокот. Ако овие 40-ина професориве и асистенти од ФЕИТ и ПМФ за ова дискутирале веќе година дена пред да дојди Бок, дај пребарај нешто да не има во врска со тоа во медиумите. За ова со записниците, штом лично си ги видела, дај наведи ги имињата на СИТЕ што учествувале и јас лично ќе ги контактирам да расчистиме неколку работи и вистината нека оди во историјата на универзитетот, а не вака дојди нов ректор и сменија историјата. Ако овие записници се на ФЕИТ и ПМФ, значи не се некоја државна тајна. Штом ти лично си ги видела, значи имаш пристап до нив, дај ископирај ѓи и јас ќе ти најдам простор да ги ставиме на интернет за се да биде јасно. Нели има закон за пристап до информации? Барај ги овие документи. Ако за ова треба нешто да се плати, нека биде на мој трошок.

Друго, во врска со платите. Цитираш некои огромни суми, стотици илјади евра, плус плати за професорите од 5000 евра. Јас, а и читателите на форумов би сакале да знаеме од каде ти е ова информација за сумата на платите? Не прифаќам за факт, онај овај така ми рече. Платите на професорите не се ни државна ни лична тајна. Бидејќи луѓето се платени од државниот буџет, нивната плата мора да биде јавна. Пак ти советувам, ако навистина сакаш да ти веруваме на оваа сума од 5000 евра, дај најди некој доказ со некој потпис да го ставиме на интернет.

Од моја страна, јас лично не му ги знам платите на професорите. Знам дека мојата плата беше 2000 евра. Тука е мојот договор на дело за месец јуни 2010-та. Мораше таков да потпишуваме секој месец, така да немаше разлика од месец на месец. BTW, уште ја чекам платата за јуни и за патните трошоци!

http://www.pelister.org/UITS/mitrevski_june.pdf

Во писмото на Давчев до премиерот под точка 1 тој наведува дека платата на Етиен му била 2500 евра, а барал да му се крени на уште 500. Тука Давчве греши, бидејќи платата на Етиен му беше 3000 евра, и барал плус 500. BTW, замислите, му дава одказ бидејќи барал повисока плата. Ево го писмото на Давчев ако сакаш да се увериш

http://www.pelister.org/UITS/Davcev.doc

Ево го делот од на првичниот договор на Етиен со УИНТ. Тука јасно стои дека платата му била 3000.

http://www.pelister.org/UITS/EtienneContract.jpg

Дали сумата од 2000 или 3000 е превисока за македонски услови, тоа е сосема друга работа, и за тоа не треба да се обвинува ни Бок, ни Самакоски, ни професорите, него оние што одлучиле да му ја исплатат таа сума.

А за ова дека МНОГУ ЛЕСНО СЕ ДОКАЖУВА ДЕКА БОК МЕ ЛАЖЕЛ ОТИ ТОЈ БИЛ ИДЕЈНИОТ АВТОР НА ИДЕЈАТА ЗА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ ТЕХНОЛОГИИ , пак те молам, ако е толку лесно, дај да ги видиме сите докази од прва рака со име и печат, и јас лично ќе го исплукам Бок за лажго.

Друго,
„Значи во врска со твоето и на Бок тврдење дека Бок не наплатил за програмата што ја изработил? Бог да чува!!!! Наплатил тој и тоа дебелоооо! ОТПОСЛЕ НЕ ИЗБРИКОЈА НА СУВО СО САМАКОТ!“

Критично размислување и критично пишување без факти не бидува. Ако ова е твое лично мислење, во ред, само кажи така. А ако има некој доказ дека овие двајцата НЕ ИЗБРИКОЈА , дај кажи ни точно кај е и јас да го побарам. Ако некому на овие двајцата му била платена некоја таква сума, сигурно за тоа пости некоја информација во некое министерство. Јас не го бранам ни едниот, ни другиот, а најмалце Самакоски бидеќи со отказот ме оштети за најмалце 30.000 евра.

ВЕРУВАЈ, АМА И ПРОВЕРУВАЈ!

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
чек чек , дали добро разбрав? имаат физика на факултет за информатика ? o_O
што други науки се изучуваат ако не е тајна? 4-та сум и мислам да идам на Финки x)))

Odi nekolku stranini nanazad i pogledni koi asistenti predavaat i kakvi predmeti imaat...likovna sekcija, poetski denovi, bugarska politicka istorija a nareden semestar kje se odrzhuvaat chasovi po bravarsko-metalostrugarski zanaeti. :)):isplashen:

Izgleda seto ona sto jas go kazuvav pred meseci (za koe 2-3 studenti na UIST me negiraa) go potvrdija Peter Bock, profesorite Samak i Mitrevski. Izgleda ne sum bil tolku zabegan da izmisluvam raboti, a? :rolleyes:

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Odi nekolku stranini nanazad i pogledni koi asistenti predavaat i kakvi predmeti imaat...likovna sekcija, poetski denovi, bugarska politicka istorija a nareden semestar kje se odrzhuvaat chasovi po bravarsko-metalostrugarski zanaeti. :)):isplashen:

Izgleda seto ona sto jas go kazuvav pred meseci (za koe 2-3 studenti na UIST me negiraa) go potvrdija Peter Bock, profesorite Samak i Mitrevski. Izgleda ne sum bil tolku zabegan da izmisluvam raboti, a? :rolleyes:

Во право си! Признавам! Ама, пак, тешко да ве убедам овде се работи за универзитет кој ТРЕБАШЕ да биде по амерички трек, ама стана нешто крма-караши. Ака државата сакаше да има нешто како ФИНКИ, си го доби. Не им требаше УИНТ. Ако сакаш да има нешто како во Америка, тоа е друго. Ама ти викаш, сакам да ми зготвиш кинеснки му-гу-гај-пен, ама да изгледа и да има вкус на на гравче-тавче. Е тоа не е можно. Моментално јас тука предавам задолжителен предмет античка и средновековна книжевност на студенти од медицина, земјоделство, компјутерски науки, архитектура, овоштарство, ветеринарство, и да не ги набројувам сите. Дали треба така да биде или не треба, тоа е друга работа. Али во Америка така стојат работите.

Mijachka

read-only
25 октомври 2011
24
0
Ај да речиме нека било така. Јас ниту сум го видел Бок, ниту го познавам. Можеби ме лаже, можеби не. Стојам само на она што ми го има кажано и она што сум го читал во медиумите уште од почетокот. Ако овие 40-ина професориве и асистенти од ФЕИТ и ПМФ за ова дискутирале веќе година дена пред да дојди Бок, дај пребарај нешто да не има во врска со тоа во медиумите. За ова со записниците, штом лично си ги видела, дај наведи ги имињата на СИТЕ што учествувале и јас лично ќе ги контактирам да расчистиме неколку работи и вистината нека оди во историјата на универзитетот, а не вака дојди нов ректор и сменија историјата. Ако овие записници се на ФЕИТ и ПМФ, значи не се некоја државна тајна. Штом ти лично си ги видела, значи имаш пристап до нив, дај ископирај ѓи и јас ќе ти најдам простор да ги ставиме на интернет за се да биде јасно. Нели има закон за пристап до информации? Барај ги овие документи. Ако за ова треба нешто да се плати, нека биде на мој трошок.

Записниците од состаноците на КТИА на ФЕИТ и од ИИ на ПМФ од 2007 и 2008 си стојат во архивите на ФЕИТ и ПМФ. Таму до детали си стојат извештаите што Кулаков, Давчев, Коцарев и Трајанов ги поднесувале пред КТИА, и извештаите што Марковски и Гушев ги поднесувале пред ИИ. Во записниците прецизно си стојат и драфт верзиите на наставните програми за кои биле задолжени Кулаков од КТИА и Мишев од ИИ. Јас да ти копирам записници? Ејј, малку да не претера во барањата?

Друго, во врска со платите. Цитираш некои огромни суми, стотици илјади евра, плус плати за професорите од 5000 евра. Јас, а и читателите на форумов би сакале да знаеме од каде ти е ова информација за сумата на платите?

Никаде јас не велев 5,000, туку се надоврзав на некој друг што спомна 5,000. Јас сум видела договор за Gregory Hillhouse на 4,000 евра, и просек пресметав на таа сума.

А за ова дека МНОГУ ЛЕСНО СЕ ДОКАЖУВА ДЕКА БОК МЕ ЛАЖЕЛ ОТИ ТОЈ БИЛ ИДЕЈНИОТ АВТОР НА ИДЕЈАТА ЗА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ ТЕХНОЛОГИИ , пак те молам, ако е толку лесно, дај да ги видиме сите докази од прва рака со име и печат, и јас лично ќе го исплукам Бок за лажго.

Погледни на: http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=4678 Таму е донесен закон за формирање на универзитетот во Скопје! Одборот за акредитација имаше веќе усвоено наставни програми МНОГУ ПРЕД ДА СЕ ПОЈАВИ БОК СО НЕГОВАТА ВИЗИЈА НЕКАДЕ ВО СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ 2008. Можеш слободно да почнеш со плукањето на Бок, ама при тоа по некој шлајм зачувај за Самаковски и Иво Ивановски.

Критично размислување и критично пишување без факти не бидува. Ако ова е твое лично мислење, во ред, само кажи така. А ако има некој доказ дека овие двајцата НЕ ИЗБРИКОЈА , дај кажи ни точно кај е и јас да го побарам. Ако некому на овие двајцата му била платена некоја таква сума, сигурно за тоа пости некоја информација во некое министерство. Јас не го бранам ни едниот, ни другиот, а најмалце Самакоски бидеќи со отказот ме оштети за најмалце 30.000 евра.

ПА СУМИРАЈ ПО 4,000 (ИЛИ ПО 3,000) ЕВРА СЕКОЈ МЕСЕЦ 2 ГОДИНИ ЗА 7-13 ЛУЃЕ, И ВИДИ КОЛКУ НЕ ОБРИКОЛ КОНЦЕПТОТ НА БОК И САМАК.

ВЕРУВАЈ, АМА И ПРОВЕРУВАЈ!

Тоа е и моја парола!

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
uzas

Пред да се покажит со прст кон поединци кои за разлика од нивните предходници навистина си ја вршат својата работа е ужасно. Целото сценарио е дело на предходниот ректор Благоја Самакоски и неговите кученца од администрација , кои и прокрај што имат фирма, проф. Скопје и тн. неможеше да ги задоволит своите алчни амбииции па стана прв ректор на УИНТ. Како работеше Самакоски....во текот на неговиот работен статус на уинт се појави вкупно не повеќе и не помалу од 10 пати во текот на една година. Тие 10 пати беа доволни за него да прави од студенти магарина да го снижи до земја од едноставна причина студентот задоцнил 5 мин. пред да почне предавањето. Само Самак можит да избркат проф. од работа и тоа на улица пред сите студенти, да да многу е професионален. Пред да почне првиот семестар сведоци бевме дека беа ветени лаптопи за секој студент, исто така и книги. За време на патронат поставено беше прашањето кога ке ги добиеме лаптопите и книгите, при што Самак накратко кажа "Ќе стигнат ене ги на стража". Веќе додека сме на веб страната т.е. првата веб страна на УИНТ, треба да се додаде дека целата страна беше чист плагијат на универзитет од New York, се разбира од 20 линкови само 5 функционираа од кои 1 линк специјално за ветените лаптопи. За жал, после низа вакви акти на тогашната администрација на чело со ректорот, половина од студентите се одпишаа. Но тука не е крајот на г. Самак, одкако пристигнаа лаптопите на половина од втор семестар Самак си зеде за право да инсталира шпиунски програми за сите лаптопи,значи не само за студентите истите лаптопи им беа доделени и на професорите, а за тоа му помогна неговата тогашна 'верна' администрација. Воедно, тие професори кои му се спротиставија на ваквата диктатура беа избркани. Нивниот договор за работа бил продолжен но истиот и завршил за 10 дена.
Да недолжам многу ке бидам пократка. Во третиот семестар веќе лаптопите се одземени од студентите заради наводна техничка проверка, и потоа никогаш не вратени. После нецел месец од таа техничка проверка 40 лаптопи изчезнаа од универзитетот. А господинот од администрација И. Б. наместо да ги провери снимките, него го мрзело и немал време за тоа. Од хаосот кој го оставија јака им душа на тие кои им го оставија овај товар. Затоа наместо предвреме да обвинуваме, треба имаме престава што навистина воопшто се случувало.

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
Kroki, драга, види вака:

Пред да почне првиот семестар сведоци бевме дека беа ветени лаптопи за секој студент, исто така и книги. За време на патронат поставено беше прашањето кога ке ги добиеме лаптопите и книгите, при што Самак накратко кажа "Ќе стигнат ене ги на стража".

Дали си запишана на универзитет за да добиеш лаптоп? Рекоа, после некое време дадоа, така? Книги немавме, немавме, тоа не беше вина на никого - УИНТ само што почна со работа. Сметај на тоа дека требаше да се набават книги од странство. А исто така, ако веќе ги земаш книгите како аргумент за да напаѓаш, потсети се дека книги беа купени додека Самакоски сеуште беше Ректор.

Исто така, кажи ми ЕДЕН универзитет (кај нас или во странство) каде што се доделуваат лаптопи? УИНТ ни даде нас, значи треба да си благодарна што воопшто имавме барем во одреден период. Ни ги зеде, ни ги зеде. Тие не беа во наша сопственост секако.

Веќе додека сме на веб страната т.е. првата веб страна на УИНТ, треба да се додаде дека целата страна беше чист плагијат на универзитет од New York,
И беше сменета по само една година, како што си добро запозната.

За жал, после низа вакви акти на тогашната администрација на чело со ректорот, половина од студентите се одпишаа.
Девојче, кого го залажуваш? Студентите се отпишаа затоа што не им се учеше и затоа што им беше тешко.

Но тука не е крајот на г. Самак, одкако пристигнаа лаптопите на половина од втор семестар Самак си зеде за право да инсталира шпиунски програми за сите лаптопи
Еј, иден информатичар си, така? Ќе ти се смее некој. И што правеа тие шпиунските програми? :D

Во третиот семестар веќе лаптопите се одземени од студентите заради наводна техничка проверка, и потоа никогаш не вратени.
Изгледа не се сеќаваш добро, но откако лаптопите ни беа одземени, ни беа вратени и мениците. Значи, одземањето значеше дека сопственикот (УИНТ) си ја зеде стоката назад. Немаше тука ништо нелегално или тајно. И немаше тука ништо "наводно". Никој никогаш не рече дека лаптопите ќе бидат вратени.

А господинот од администрација И. Б. наместо да ги провери снимките, него го мрзело и немал време за тоа.
Од каде си ти пак толку сигурна дека И.Б. е виновен? И.Б. беше системски администратор, на крај на краиштата, не чувар на УИНТ. Грешката во тој случај е што на универзитетот немаше вработено чувар и покрај скапата опрема која се наоѓаше во него.

Воедно, тие професори кои му се спротиставија на ваквата диктатура беа избркани. Нивниот договор за работа бил продолжен но истиот и завршил за 10 дена.
Точно, затоа никој не го ни брани Самакоски на форумов.

Затоа наместо предвреме да обвинуваме, треба имаме престава што навистина воопшто се случувало.
Не е тема на разговор минатото, тема на разговор е сегашноста, која што тебе очигледно ти се допаѓа. Тема на разговор е што ВО СЕГАШНОСТА се прават бесмислени работи.

Голем поздрав.

scandal

read-only
22 октомври 2011
45
3
@kroki taka e be coek! Zatoa velam jas i apeliram do Vlasta da proveri se tamu vo Ohrid, pa ako treba i dali e vistina deka se pisuvani 9 i 10 na studenti koi nemale vrska od informatika :)) Koga se pocnalo se da se vidi, isto mi kazaa za "lazno" odrzuvanje na casovi na deckoto Malceski namesto na cas na fb ili na kafe kaj studentkite :)) ete toa, samo revizija tamo !!!

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Aleksandar.mitrevski

Незнам зш ја браниш предходната администрација кога се знае дека не беа цвеќиња за мирисање. Не се запишавме за лаптоп ама сепак ни беше ветено дури студираме ке имаме лаптопи а книги се знае дека воопшто ги нема по сите предмети. А Самакоски за книгите и лаптопите само тој си знае колку си има лапнато + додатна опрема рутери, телевизори и тн. Не се само студентите тогашни што не им се учело, прашај ги и сегашниве од прва, втора, трета. Мениците беа вратени за среќа, иначе една меница беше на 200 000 мкд. зарем тие лаптопи вредеа толку???? Со овие пари ќе купиш минимум 4 фујутсу.

Иден информатичар, ке ми се смеат викаш а? за шпиунските програми а? ај баш да видам! Ај да ги видиме твоиве пораки:

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Ах, бе, сестро, ми го шпиуниравте mail-от, а? :D
Јас никогаш не се ни криев дека бев близок со Хилхаус, како што добро знаеш. Затоа што тој човек ми го промени животот, т.е. ми отвори нови погледи за многу работи.
Е сега дали ќе викам те сакам или што и да е во ПРИЈАТЕЛСКА комуникација си е моја работа, нели? Се додека си ја терам другата работа.

И да, сега само јавно на сите им покажа како ги шпиунирате mail-овите, што воопшто не е за јавно кажување, затоа што нарушувате право на ПРИВАТНОСТ тука. Како и да е.

Твоите пријателчина ми те шпиунираја,а заради нивни 'пропуст' лесно е другото. Правото Приватност барај го кај Самак, ама изгледа нема слушнато за тоа чудо.
btw Ти пишувам во прво лице, значи не сум група на луѓе па да ми се обраќаш во множина.

aleks.mitrevski

read-only
3 септември 2011
41
6
наводно препишувале
ОК, ако е наводно. Залажувај се и понатаму.

ќе си добиеше сладичок ќотек
А исто мислиш дека не ми е јасно дека имате подготвувано ќотек? Повелете, истепајте ме ако веќе толку ви смета мојот однос. Ако не можете да ме победите со зборови, повелете со раце.

Му дошло на некој прекуглава одтебе, од твојот однос кон колегите, администрацијата итн.
Не е секој роден да се покорува на работите онакви какви што се; жалам.

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Погледни на: http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=4678 Таму е донесен закон за формирање на универзитетот во Скопје! Одборот за акредитација имаше веќе усвоено наставни програми МНОГУ ПРЕД ДА СЕ ПОЈАВИ БОК СО НЕГОВАТА ВИЗИЈА НЕКАДЕ ВО СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ 2008. Можеш слободно да почнеш со плукањето на Бок, ама при тоа по некој шлајм зачувај за Самаковски и Иво Ивановски.
!

Добро, за ова на вистина ти се извинувам! Мислам дека првично не те разбрав добро. Не знаев и не спорам дека Таму е донесен закон за формирање на универзитетот во Скопје!, и дека Одборот за акредитација имаше веќе усвоено наставни програми МНОГУ ПРЕД ДА СЕ ПОЈАВИ БОК СО НЕГОВАТА ВИЗИЈА НЕКАДЕ ВО СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ 2008.. Јас ја спорев само онаа првата реченица во историјата на универзитетот како што стои на нивната веб страница. Не дека сега универзитетот е према визијата на Бок, али во секој случај мислам (али не сум сигурен додека не видам документи) дека сегашната форма на универзитетот не е онаа измислена од Давчев, Коцарев, итн., ниту пак сегашната наставна програма е онаа усвоена од Одборот за акредитација. Ќе прифатам дека ето постоела друга визија, друга програма која била изработана пред да се појави Бок, али Премиерот се сложил да ја прифати онаа на Бок. Мислам дека ќе се сложиш, читајќи ја првата реченица од историјата на универзитетот дека сето ова што постои сега во УИНТ е измислено од Давчев, итн. И, што сега, јас да го плукам Бок бидејќи Премиерот, замисли Премиерот на државата го прифатил неговиот передлог, наместо онај другиот, а и Парламентот, замисли Парламентот на демократска држава го прифатил истиот предлог?

А за она со датите кога се се случило, ево што пишува на веб страната на универзитетот

On the basis of the idea Professor Danco Davcev Ph. D, together with Professor Ljupco Kocarev Ph. D., Professor Danilo Gligoroski Ph. D., Professor Marjan Gusev Ph. D., and Professor Smile Markovski Ph. D. on January 4th 2008 on the meeting with Prime Minister of the Republic of Macedonia NIkola Gruevski, it was decided to establish state University of Information Science and Technology "St. Paul the Apostle".
In April 2008, at the request of his government, the Macedonian Ambassador to the United States, Zoran Jolevski, asked Professor Peter Bock of The George Washington University...

Далисакаш да кажиш дека на ова се работело година или повеќе пред состанокот со Груевски на 4.1.2008-ма, а Груевски за тоа појма немал?

Тука можам да забележам само една грешка. Името на универзитетот да биде "St. Paul the Apostle" беше усвоено на 15.1.2010. Мала грешка, али сепак, факт си е факт. Според законот, првичното име на универзитетот беше Универзитет за информатички технологии.

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ
ЗА ОСНОВАЊЕ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ
ТЕХНОЛОГИИ
Службен весник на РМ, бр. 6 од 15.01.2010 година
Член 1
Во Законот за основање на Универзитет за информатички технологии ("Службен
весник на Република Македонија" број 81/2008 и 48/2009), насловот на Законот
се менува и гласи:
"Закон за основање на Универзитет за информатички науки и технологии "Свети
Апостол Павле"."

Законот за основање на универзитетот е усвоен на 7.7.2008, значи, три месеци после контактот со Бок, а не пред да се појави Бок, како што тврдиш ти.

ЗАКОН ЗА ОСНОВАЊЕ НА УНИВЕРЗИТЕТ ЗА
ИНФОРМАТИЧКИ ТЕХНОЛОГИИ ВО СКОПЈЕ
Службен весник на РМ, бр. 81 од 07.07.2008 година

Mijachka

read-only
25 октомври 2011
24
0
Не мешај.

Три месеци после контатктот со Бок, се усвоил законот кој се базирал на програмите изработени од професорите што се сега на ФИНКИ, ама Бок дошол во Македонија после усвојувањето на законот, и заедно со Ивановски и Самаковски му го изложиле „новиот концепт странци да правеле елитен информатички универзитет во Македонија“, и Груевски се предомислил и го прифатил тој концепт. Зато отпосле праеја дополнувања на законот.

И што сеа? Да не смеам да го критикувам Груевски оти дозволил да биде насамарен од Бок, Ивановски и Самаковски? Ќе го критикувам кога е за критикување, ќе го фалам кога е за фалење.

А сега каков концепт се спроведува на универзитетот? Сега е каша попара и е далеку од замислата на 6-те иницијатори од проста причина што сега луѓето од еден факултет ФИНКИ - 45 или повеќе ги има се џин наспроти еден универзитет џуџе (овој нашиов во Охрид). Тие се џин и имаат капацитет за универзитет (затоа и се бореле во почетокот) и во споредба со сите други кадри заедно што ги има во Македонија од областа на информатичкото високо образование. Лесно се доаѓа до тој заклучок: едноставно тоа го работеле цел живот, и се докажувале не само со настава ами и со научни трудови - спореди ги ЦВ-та на било кој од ФИНКИ со некои информатичари на нашиов универзитет во Охрид.

Само се надевам оти оваа каша попара ќе има транзициски период и ќе се опраи работата некако.

alazki

read-only
8 декември 2010
30
3
Abe i FINKI ima problemi , no iako ima 700 studenti , problemite se trgnati nastrana od javnost. Ovde za Ohrid se raboti, se moraT da e javno. I plus imame nekolku studenti vo neprebol po stariot kadar od koi ocigledno mnogu dobile , e sega na koj nacin go dobile toa se gleda po intenzitetot na nivnata megjusebna komunikacija ... I dosta go crnite univerzitetot , vo sekoj slucaj e podobar od haosot lani . Over and out !

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв