Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

stefan

lurker
13 април 2007
717
555
Прилеп
netops.network
stefan's setup  
Processor & Cooler
i5-1235U
Storage
1TB NVme
RAM
16 GB DDR4-3200
Case
ThinkPad T14 Gen 3
Keyboard
Logitech K470
Monitor
Dell P2425H
OS
Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
@LCD TV : Еве тука прочитај има се објаснето. Или најубаво појди до Оне салон, мора да направиш договор со нив, и да избереш некој програмски пакет.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Стримовиве ти се од некоја IPTV?
Значи доволно е 1,5 мбпс за стандардна резолуција, хд не го мешај во муабетов.

S

Sukhoi

Гостин
Стримовиве ти се од некоја IPTV?
Значи доволно е 1,5 мбпс за стандардна резолуција, хд не го мешај во муабетов.
Арената ми е од еден сајт што има стримови ама се плаќаат. Нема да веруваш, порано имаше еден тест акаунт и луѓето го знае пасвордот, и гледаа често. Тие што го држат сајтот, го сменија PW(акаунтот остана), еден ден седнав и така пола сат пишував глупости и го погодив пасвордот(која среќа). И сега само јас си го гледам, веќе 1 месец ист си е пасвордот.
А Фоксот е од IPTV, има еден куп адреси по форуми, овие ги најдов на постари постови(уште од лани) и работат. Има и англиски аудио, сега нема превод ама вршат работа(онака си ги чувам).

aleksandar grujoski

hello world
8 јануари 2013
55
26
skopje
Може ли помош кој од овие да го изберам
1,http://www.t-home.mk/mk/107/1270/64/Korisnichki_uredi/Televizori/Samsung_UE48H6400_paket.html
2 http://www.t-home.mk/mk/107/1298/64/Korisnichki_uredi/Televizori/Panasonic_TX-48AS640E.html
Ме интересира квалитет на слика, да може да се пуштаат вилмови преку надворешен хард диск, да подржува преводи на филмови, квалитет на 3д и други предности и мани?

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
Може ли помош кој од овие да го изберам
1,http://www.t-home.mk/mk/107/1270/64/Korisnichki_uredi/Televizori/Samsung_UE48H6400_paket.html
2 http://www.t-home.mk/mk/107/1298/64/Korisnichki_uredi/Televizori/Panasonic_TX-48AS640E.html
Ме интересира квалитет на слика, да може да се пуштаат вилмови преку надворешен хард диск, да подржува преводи на филмови, квалитет на 3д и други предности и мани?
Jas ako se prasvam, bi glasal za Samsung;)
Samsung = 54.960 denari, Panasonic = 51.312 denari!?:crazy::cry:
Inaku i edniot i drugiot imaat visoka cena koja sega vo ovie pazarni uslovi ne ja zasluzuvaat:cry:
Pozzzz

Последна промена:

aleksandar grujoski

hello world
8 јануари 2013
55
26
skopje
Jas ako se prasvam, bi glasal za Samsung;)
Samsung = 54.960 denari, Panasonic = 51.312 denari!?:crazy::cry:
Inaku i edniot i drugiot imaat visoka cena koja sega vo ovie pazarni uslovi ne ja zasluzuvaat:cry:
Pozzzz
Ама Панасоникот е на попуст 51,312 иако чудно ми е нов модел одма на попуст.

zlatko.

hello world
24 јуни 2008
81
30
Ама затоа има стакло сличе во Full HD со одличен динамички контраст. Инаку има и 24 месечна гаранција!!;)
И ова, има DUAL CORE procesor и ред други функции (HDMI-4 + 2x2.0USB + 3.0USB + PVR + Smart 3.0 + Open Browser + Skype + Dual Game + Wifi int. + DLNA + Widi + Miracast+ Wireless Wi-Fi pirključok)!:(:)
За крај да бидам прецизен, Stefan или некој друг запознаен со оваа проблематика нека ми одговори колку чини тој CI+ модул да се купи од ОNE? (se razbira ako go ima)
Бидејќи на овој ТВ има можност да се приклуЧи Wireless, ме интересираат повеќе детали околу него, како на пр. дали овој ТВ директно може да с вклучи на интернет мрежа со овој Wireless исто како компјутер кој има на УСБ порта поставен Wireless?
Благодарам
Не ти препорачувам CI+ модул од ОNE, не се исплати за тие пари, причини има повеќе, каналите се енкодирани по нивни избор а ниту еден нема оригинална резолуција, ако сакаш подобра резолуција барај некој друг оператор, Близу, МахТв, ТоталТв-(кабелска преку сат), или некој ако има да ти даде IPTV со акаунт (имаш NetTV +, BG-IPTV, EXYU-IPTV и.т.н.) каде што имаш поголем избор на канали од 150 па до некои 300 канали - Пинк пакет, ХД пакет,БГ пакет, ЕХУU пакет, HBO, Cinestart Premiere 1 i 2, Arena 1-5 HD,SK 1-6, plus HD 1-3, и.т.н .... Да не зборувам за сателитски прием каде имаш комплетно чиста и јасна слика со висока резолуција. За да можеш да гледаш IPTV мораш да инсталираш (ако има апликација за овај тв ) апликација која има можност за пуштање на стримови .
Исто така може да се поврзи и со PC, преку DLNA, и.т.н.
Како и да е највисок квалитет на сликата имаш преку сателитска антена, потоа преку IPTV, па после доајѓаат нашиве оператори МахТв и Близу.
Бренд телевизорите ги имаат овие можности на поврзување без никакв пробелм.

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
Не ти препорачувам CI+ модул од ОNE, не се исплати за тие пари, причини има повеќе, каналите се енкодирани по нивни избор а ниту еден нема оригинална резолуција, ако сакаш подобра резолуција барај некој друг оператор, Близу, МахТв, ТоталТв-(кабелска преку сат), или некој ако има да ти даде IPTV со акаунт (имаш NetTV +, BG-IPTV, EXYU-IPTV и.т.н.) каде што имаш поголем избор на канали од 150 па до некои 300 канали - Пинк пакет, ХД пакет,БГ пакет, ЕХУU пакет, HBO, Cinestart Premiere 1 i 2, Arena 1-5 HD,SK 1-6, plus HD 1-3, и.т.н .... Да не зборувам за сателитски прием каде имаш комплетно чиста и јасна слика со висока резолуција. За да можеш да гледаш IPTV мораш да инсталираш (ако има апликација за овај тв ) апликација која има можност за пуштање на стримови .
Исто така може да се поврзи и со PC, преку DLNA, и.т.н.
Како и да е највисок квалитет на сликата имаш преку сателитска антена, потоа преку IPTV, па после доајѓаат нашиве оператори МахТв и Близу.
Бренд телевизорите ги имаат овие можности на поврзување без никакв пробелм.
Кога сме кај сателитска TV, кој ресивер е од подобрите, односно кој компоненти треба да ги набавам за сателитска ТВ да ги гледам ExYU телевизите, како на пр. PINK, RTS, HTV(1,2,3), а и други светски телевизии со HD резолуција.

stefan

lurker
13 април 2007
717
555
Прилеп
netops.network
stefan's setup  
Processor & Cooler
i5-1235U
Storage
1TB NVme
RAM
16 GB DDR4-3200
Case
ThinkPad T14 Gen 3
Keyboard
Logitech K470
Monitor
Dell P2425H
OS
Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
@LCD TV Dreambox 800 HD Se, VU solo, евтин ресивер Cloud-ibox, Cloud-ibox 2,3

Сателитска антена, LNB, мотор DiseqC.

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
@LCD TV Dreambox 800 HD Se, VU solo, евтин ресивер Cloud-ibox, Cloud-ibox 2,3

.
Сателитска антена, LNB, мотор DiseqC имам, а имам и Resiver Opticum 4050C. So ovoj Opticum mislam negovata rabota zavrsi, tuku da vidime so ovie resiveri Cloud-ibox, Cloud-ibox 2,3 sto mozam da dobijam na TV, ili se potrebni nekavi karticki za dekodiranje na nekoi TV stanici?

zlatko.

hello world
24 јуни 2008
81
30
Кога сме кај сателитска TV, кој ресивер е од подобрите, односно кој компоненти треба да ги набавам за сателитска ТВ да ги гледам ExYU телевизите, како на пр. PINK, RTS, HTV(1,2,3), а и други светски телевизии со HD резолуција.
Dreambox 800 HD Se и побарај некој кој ги има на шеринг тие канали, само да знаеш дека пинк каналите се со SD квалитет, а најавено е 2015 дека ќе има и со висока резолуција. Од HD EXYU имаш АРЕНА каналите, HRT, Nova Tv HR HD, i.t.d. .....
LINK
Link HD

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
Dreambox 800 HD Se и побарај некој кој ги има на шеринг тие канали, само да знаеш дека пинк каналите се со SD квалитет, а најавено е 2015 дека ќе има и со висока резолуција. Од HD EXYU имаш АРЕНА каналите, HRT, Nova Tv HR HD, i.t.d. .....
LINK
Link HD
Бидејќи во овие работи не сум многу упатен ме интересира како оди оваа работа со ресивер. Еве вака, го купувам овој ресивер Dreambox 800HD Se, го спојувам со антената и со ЛЦД ТВ и ги гледам овие ТВ канали кои ги дадовте на линкот или пак претходно треба да направам некои подготвителни работи?
Што ти значи ова, ако ги има на шеринг овие канали?
Затоа, ако имате време објаснете ја процедурата како да ја стартувам сателитската опрема за да можам да ги гледам домашните и странски ТВ канали (дадени на линковите), поточно дали треба вметнувње некој софтвер во ресиверот или тој како таков ги има во меморијата сите овие канали дешифрирани и можат да се гледаат без проблем?
Za kraj: Dali vredi da se kupi za 4000 denari DreamBox DM500-S komplet so se antena?
Sto mozam da gledam so ovoj sat. resiver?
Благодарам

Последна промена:

Luxell

hello world
7 јули 2012
288
77
Бидејќи во овие работи не сум многу упатен ме интересира како оди оваа работа со ресивер. Еве вака, го купувам овој ресивер Dreambox 800HD Se, го спојувам со антената и со ЛЦД ТВ и ги гледам овие ТВ канали кои ги дадовте на линкот или пак претходно треба да направам некои подготвителни работи?
Затоа, ако имате време објаснете ја процедурата како да ја стартувам сателитската опрема за да можам да ги гледам домашните и странски ТВ канали (дадени на линковите), поточно дали треба вметнувње некој софтвер во ресиверот или тој како таков ги има во меморијата сите овие канали дешифрирани и можат да се гледаат без проблем?
Za kraj: Dali vredi da se kupi za 4000 denari DreamBox DM500-S komplet so se antena?
Благодарам
DM500-S не вреди да го земаш,со него неможеш да гледаш HD канали.
Шеринг- ти е пакет од канали кој треба да го купиш и треба да имаш интернет конекција за да ти работи.

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
DM500-S не вреди да го земаш,со него неможеш да гледаш HD канали.
Шеринг- ти е пакет од канали кој треба да го купиш и треба да имаш интернет конекција за да ти работи.
Ispadja deka najdobra varaijanta sega zasega e da se priklucam na nekoj od provajderive blizoo, Max TV i dr.

zlatko.

hello world
24 јуни 2008
81
30
Благодарам
Ух, гледам дека не си запознат со сето ова, малку е комплицирано за да можеш сам да средиш све како треба, ти препорачувам тоа да го направи некој кој е по упатен во овие работи, шеринг, подесување и.т.н.(ако се одлучиш за купување на ресиверот) . Многу е поедноставно ако купиш од некој кој продава све, шеринг заедно со ресивер, IPTV листа со повеќе канали-гарантирајќи дека добиваш со корисничко име и лозинка, потоа да ти подеси-инсталира све што е потрбно за да можеш да ги следиш двете работи, сатлитската со сат канали - преку шеринг и плус стрим на истиот ресивер со стартување на сервисот од IPTV инсталирајќи ја листата со каналите . Не ти препорачувам послаб сателитски ресивер од оној кој што ти го понудив, разликата во квалитетот е неспоредлива со тој што го спомнуваш DreamBox DM500-S, ова е ресивер само за прием на SD канали, има и за HD само пак ти велам разликата е голема во квалитетот и др. измеѓу нив.Значи едноставно си купуваш од некој кој што се занимава и работи доста долго време со оваа работа и добиваш се, ти само го поврзуваш ресиверот на LCD телевизорот. Не можеш да правиш споредба со нашиве оператори наспрема шеринг и IPTVl листи, значи квалитет, број на канали, EXYU канали, HD канали....... јас никогаш нема да се претплатам на ниту еден оператор за кабловска тв кај нас.Јас не се занимавам и не продавам сат опрема, али можам да ти помогнам околу ова. За да не излегуваме надвор од темава можеме да продолжиме со приватни пораки, можеш да ме прашаш се што те интересира тука сум за да ти помогнам.

Последна промена:

aleksandar grujoski

hello world
8 јануари 2013
55
26
skopje

ГоранСк

read-only
5 септември 2014
2
2
Дечки здраво,

Само што се регистрирав на форумов за да расчистам една работа, тоест вие да ми ја разјасните. Испопрочитав све од 2014-та тука (на моменти бевте блиску до мојава тема, али статива беше :D) и глеам дека сте најупатени у споредба со други форуми со проблематикава, па да пробаме. У процес сум на бирање на телевизор, имам неколку опции, а некои од нив имаат една разлика во однос на другите, имено имаат DVB-S2 тјунер. Пробав да разберам на интернет што е ама не сум 100% сигурен, а додека не се осигурам не купувам, нормално. Колку што разбрав ова е сателитски тјунер вграден во телевизорот. Прашањата ми се следни:

1. Дали ми треба само тањир, мотор и кабли за да гледам слободни сателитски канали преку овој тјунер или воопшто не сум сватил за што се работи?
2. Ако да, дали вреди да се вложи во ова? Односно што е слободно од канали по сателитиве? (конкретно ме интересира спорт - мене, екс ју - моите дома) Или па слободни се само некои тапа канали од типот државна мексичка телевизија или 24часа вести од Индија?
3. Што е алтернатива на оваа опција, доколку земам телевизор кој што нема ваков тјунер? (пример тањир, мотор и дримбокс? или нешто друго...?)
4. Каква врска има и дали има врска тјунеров со FreesatHD? (и ова не ми е јасно 100% што е, ама најбитно што прочитав дека е достапно само во UK).

Можда е опширно прашањево, ама "ко пита не скита" :)

Фала однапред ако се потруди некој да ми ги реши квадрилемиве :D
Поздрав

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Здраво другар, добредојде на форумов :)

Да, тоа е сателитски ресивер/тјунер вграден во тв-то.

1. Да, ти треба само тањир со LNB (окце) и мотор да мењаш сателити.
2. Да, слободни канали (FreeToAir) нема асални поготово ниеден за спорт. Екс-ју има по нешто од тие за музика ама и тие се тапа. Не сум сигурен но мислам дека телевизорите што имаат DVB-S2 имаат и слот за картица со која може да гледаш некои пакети (TotalTV, DigiTV, Sky итн).
3. Попрактично решение е дримбокс 500s (без HD) околу 50 евра е ресиверот или 500HD (~170 евра) на кои со платен шеринг за 50-80 евра годишно може да ги гледаш најдобрите пакети (SkyUK, SkyIT, SkyDE, TotalTV итн). Секако плус за другата опрема отприлика: тањир ~25 евра, LNB ~10-15 евра, мотор ~50 евра, плус кабли и монтажа.
4. Незнам за ова, најверојатно се мисли за тоа дека тјунерот може да ги "фаќа" и слободните HD канали

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
сеедно не сум у мкд, до кај мене испорачуваат

kirev

senior
31 мај 2010
9.139
7.820
Ја купив некакви две од Анхоч и двете не ми правеа ќеиф. Земи кај што можеш да вратиш и пробај

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
изборот се сведе на овие 2 модела
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=210346
http://set.com.mk/Tv-Audio-Video/ТV's/LED-TVs/SAMSUNG-UE40H6400-40-102cm-3D-SMART-Hub67116
кој е според вас подобар? малку помош :)

за ЛГ-то коа ги праша еден овие од ХДтелевизија за гледање филмови во затемнета просторија, рекоа дека подобар избор е Самсунгот...

(сега јебига, знам дека за филмови (и спорт) = плазма > лцд, ама тој брод отплови... ја додека се мислев тогаш, последната Панасоник плазма некој паметен си ја собра...а па кој ќе чека Олед, којзнае коа ќе може да си ги приуштиме дали за 5 или 10 години, итн итн...)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно