Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Повторно има прекини кај сите или само кај мене?
Денес е ОК кај мене. Баш имав пуштено PingPlotter да видам како се понаша интернетов кога не сум дома, 6,7 пати има регистрирано packet loss по 5-10 секунди и се враќа во нормала.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Да споделам искуство, локација Кисела Вода - Расадник.

Претходнава недела, секоја вечер на 1 или 2 саати разлика имаше прекин и одма се враќаше интернет. Се толерираше ама пак не прифатливо.
Денес, во последниов саат-два на секои 30 секунди до 1 минута имам прекини и се враќа интернет еве сега да не го урочам е малце по океј ама мислам додека ја напишам и пратам поракава ќе снемам интернет повторно.

Се јавив во техничка поддршка бидејќи стварно не може вака, одговорот им беше дека има проблем кај нив, пријавено е до централа и се работи на случајот - не било до мојата опрема или мене.

fiksen69

hello world
20 јули 2016
64
91
Да споделам искуство, локација Кисела Вода - Расадник.

Претходнава недела, секоја вечер на 1 или 2 саати разлика имаше прекин и одма се враќаше интернет. Се толерираше ама пак не прифатливо.
Денес, во последниов саат-два на секои 30 секунди до 1 минута имам прекини и се враќа интернет еве сега да не го урочам е малце по океј ама мислам додека ја напишам и пратам поракава ќе снемам интернет повторно.

Се јавив во техничка поддршка бидејќи стварно не може вака, одговорот им беше дека има проблем кај нив, пријавено е до централа и се работи на случајот - не било до мојата опрема или мене.
Види расадник дали има датаком или интерспаце да мапираме кај имаат пошто не споделуваат мапа...

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Да да има опција јас земав за на работа имаме сервер со Убунту ап линк за видео пренос на портабл уплинк на 4Г интернет кој сигналот го носи до сервер па потоа на Израелска платформа која стрима на Јутјуб и Рестрим и ние исто имавме години проблем со копуциве од Телеком и А1 како неможело фиксна АЈ ПИ ама има опција со намалена брзина и демек е 12,000 денари кај Телеком а околу 9,000 денари кај А1 глупаците од Неотел ми понудија за 6,000 денари и дојдоа пуштија оптика и ни избушија дупка кај рамката од вратата за на крај после два дена ми се јавува типката и ми вика абе неможеме да ја испорачаме услугата се љутат А1 и Телеком има проблем со цената ни прават проблем и мојата реакција: Молам? Ми избушивте дупка пуштивте оптика и сега ми велите неможеме да ја испорачаме услугата? Е па тоа е ми вика и ги отерав УПМ се јавив во Телекабел и се договоривмр за 3,500 денари да ми дадат фиксна ИП јас барав од таа 1000 даунлоад 1000 аплоад но неможело фиксна таа брзина туку само 100 даунлоад со 100 уплоад и дави кажам се преродив пошто со глупациве Телеком и А1 пред секој стрим мораше некој да го ресетира серверот за нова АЈ ПИ да преземи а сега вака мака немам се преку Енидеск и еднаш во месец онака рестарт кога нема работа на него за 3,500 се преродив јас стримам аплоад со 10 мегабита и здравје боже понатаму за дома ке си ставам фиксна.
Ова дека неможе фиксна IP со еден гигабит брзина, те смувале нешто. Јас иницијално кога поставив оптика дома, го имав основниот пакет Оптик20 и требаше да имам брзина 40/40 мегабита. Меѓутоа, имав еден гигабит брзина некои добри 8 месеци, на фиксна IP се разбира додека не се сети некој таму да си ја заврши работата па ме симнаа на 40/40.

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
Повторно има прекини кај сите или само кај мене?
Сега ја отварам темата бидејќи кај мене почна да паѓа на секои 30 минути, мислев дека имам некој проблем... Навечер после 11ч е катастрофа

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Сега ја отварам темата бидејќи кај мене почна да паѓа на секои 30 минути, мислев дека имам некој проблем... Навечер после 11ч е катастрофа

Само што почна најлошото кај мене. Секои 5 минути само паѓа интернет и одма се враќа. Неприфатливо.

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU

SplashGeorge

read-only
5 ноември 2016
5
1
И кај мене е исто, паѓа на секои 30мин - 1 час и навечер е неподносливо

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Ако имате од тие белите модеми raisecom можно е да е до нив. Кај мене тоа беше проблемот, по 50 пати на ден паѓаше и кога дојде техничката уште кога го виде модемот дечкото му беше јасно кај е проблемот и го заменија со друг JMFibre

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Имам бел, ниту Raisecom ниту JMFibre пишува на него.
Телекабел со сите овие проблеми, повеќе од 1 месец, без да дадат образложение, извинување и уште да не прават блесави од контакт центарот со глупави прашања: вклучи - исклучи, бојлерот, пеглата, кој хороскопски знак си, чекај денес полна месечина, омекшувачот каков ти е, плин или нафта, кокта да не пиеш итн итн - доста е! Денар не гледаат веќе од мене!
Секој може да има проблем, ама треба да има и доблест како на пример интерспејс - се јавија на нивната тема и образложиа.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Ако имате од тие белите модеми raisecom можно е да е до нив. Кај мене тоа беше проблемот, по 50 пати на ден паѓаше и кога дојде техничката уште кога го виде модемот дечкото му беше јасно кај е проблемот и го заменија со друг JMFibre

Имам такво како што опиша, само нигде не можам да најдам дали се вика raisecom. Од долна страна пишува EPON ONU 1GE (S), три приклучоци од позади: PON, LAN и DC IN и 3 лед сијалички на предна страна: SYS, LINK/ACT и REG.
Приметив кога ми паѓа интернет дека сијаличката за LINK свети константно во една боја, додека пак кога има интернет и си е нормално постојано трепка. Дали беше истиот случај кај тебе?

Изгледа слично на ова:
1745710292067.png

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Имам бел, ниту Raisecom ниту JMFibre пишува на него.
Телекабел со сите овие проблеми, повеќе од 1 месец, без да дадат образложение, извинување и уште да не прават блесави од контакт центарот со глупави прашања: вклучи - исклучи, бојлерот, пеглата, кој хороскопски знак си, чекај денес полна месечина, омекшувачот каков ти е, плин или нафта, кокта да не пиеш итн итн - доста е! Денар не гледаат веќе од мене!
Секој може да има проблем, ама треба да има и доблест како на пример интерспејс - се јавија на нивната тема и образложиа.
Tk, se 10godini unazad so istite problemi/izgovori i resenija(koi gi nemaat)za Prilep kazuvam imav 10/11meseci tv i net , pa od 10 meseci 5 imase problemi, se prefrliv togash na novata docsis mreza od A1 tv/net pa se spasiv ....

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Имам такво како што опиша, само нигде не можам да најдам дали се вика raisecom. Од долна страна пишува EPON ONU 1GE (S), три приклучоци од позади: PON, LAN и DC IN и 3 лед сијалички на предна страна: SYS, LINK/ACT и REG.
Приметив кога ми паѓа интернет дека сијаличката за LINK свети константно во една боја, додека пак кога има интернет и си е нормално постојано трепка. Дали беше истиот случај кај тебе?

Изгледа слично на ова:
Погледнете го атачментот 149719
Не е овој, мојот беше ваков.
Интересно е што работеше без проблем со години и наеднаш се шекна. Откако го сменија не сум имал некој проблем. А не е дека физички нешто не беше во ред со него, пошо на моменти работеше со фул брзина, па брзината паѓаше на килобајти во секунда, па до период кога уопште не можеше да повлече ИП адреса и се така во круг цел ден и интернетот беше практично неупотреблив тие 3-4 дена. Буквално подобро ич да го немаше отколку таков :)

gpon-ont-with-1-uplink-iscomht803g-1ge-773.jpg

Исто да спомнам забележав дека шекнувањето на модемот се случи откако ми доделија динамична адреса и на спидтест како провајдер почна да ми го пишува Неотел. Претходно пишуваше МК Телеком и ја имав истата фиксна ИП адреса уште од самиот почеток откако се префрлив на оптика, т.ест 6-7 години

Последна промена:

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Повторно се јавив во Телекабел, девојчето во Техничка Поддршка ми кажа дека се уште имало проблем во Кисела Вода и работеле најбрзо што можат да се реши проблемот.
Прашав дали може да се провери дали е до модемот или до нив овој проблем и ми кажа дека сигурно е проблем до кај нив за во Кисела Вода ова.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Повторно се јавив во Телекабел, девојчето во Техничка Поддршка ми кажа дека се уште имало проблем во Кисела Вода и работеле најбрзо што можат да се реши проблемот.
Прашав дали може да се провери дали е до модемот или до нив овој проблем и ми кажа дека сигурно е проблем до кај нив за во Кисела Вода ова.
Тогаш нешто регионално е, прашај некој комшија што е кај нив дали има. Во мојата ситуација само кај мене немаше

jebronlames

read-only
10 мај 2022
3
0
Некој во Охрид да има проблем со оптиката? Повеќе од 1 ден немаме интернет, вчера два пати се јавив и го добив истиот одговор, имале проблем во централа и работале на него..

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Некој во Охрид да има проблем со оптиката? Повеќе од 1 ден немаме интернет, вчера два пати се јавив и го добив истиот одговор, имале проблем во централа и работале на него..
Има. Вчера цел ден падни стани беше, сеа пред малку пак почна истото... Мене никој не ми крена во лелекабел а се здробив од ѕвонење

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Тортура на клиентите! Подобро да нема, знаеш дефект е, снаоѓај се.
Потпишав нов договор со друг оператор. Сакав да подржам конкуренција, да се тргнам од монополите ама..

До мене било, од кога потпишав нов договор, со друг оператор, нема веќе прекини. Се извинувам до Телекабел заедницата, јас сум бил малерот.

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Тортура на клиентите! Подобро да нема, знаеш дефект е, снаоѓај се.
Потпишав нов договор со друг оператор. Сакав да подржам конкуренција, да се тргнам од монополите ама..

До мене било, од кога потпишав нов договор, со друг оператор, нема веќе прекини. Се извинувам до Телекабел заедницата, јас сум бил малерот.
Ние што останавме на ТК ќе партиципираме со дел од претплатата ако треба, само не се враќај на ТК

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Додека другиве оператори пристигнат во мојот реон (Датаком до крај на година), каков е интернетот на Телекабел во реон на Хром? Има некој тука што е во тој дел да каже импресии? Знам имаа проблем неодамна, ама не знам дали беше на цело Скопје. Знам дека можеби ставам трн во здрава нога, ама реално не ми се склучува 2 годишни договори со Телеком, затоа што веќе имам еден со А1

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно