Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Затоа што те врзуваат директно на јавна ИП адреса, и често се менува.
Баш ги мониторирам сега местата каде што користиме телекабел оптика, доделената ИП адреса негде 10 минути, негде пола саат, негде 4 саати, како ќе им текне.
Знае одеднаш да добие и друга ИП адреса, пример ти почнувала со 100.xxx.xxx.xxx, па наредната да ти почне со 95.xxx.xxx.xxx или со 10.xxx.xxx.xxx.

Реално кажано не знаат кај тераат, а имаат доста проблеми.
А контакт центарот е живи комедии, кај знаат дека имаат проблеми, и те тераат небулозни работи да правиш, кабелот ти се откачил, ви фи то ти паднало, штекерот магично ти снемал струја.

На толку повици добиени каде што и се снимаат разговорите, нели увидоа дека толку глупости истресени имаат нивните оператери во контакт центарот

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Можеш да се смееш колку сакаш, ама интернетот преку оптика на Телекабел е најкатастрофален.
На листата на интернет провајдери што нудат интернет преку оптика во земјава, ги рангирам на најпоследна позиција, сите останати провајдери немаат волку чести проблеми како Телекабел.

Бакарната линија на Телеком е постабилна отколку оптиката на Телекабел.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Имам статик IP на телекабел уште пред 1 ипол година кога им се јавив да ми стават е иста без никаква доплата, но сега сакам да ми ја сменат, не знам дали да се јавам или не за промена зошто веројатно ќе ме стават пак на динамик со промени секои неколку саата како што е пишано горе...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Можеш да се смееш колку сакаш, ама интернетот преку оптика на Телекабел е најкатастрофален.
На листата на интернет провајдери што нудат интернет преку оптика во земјава, ги рангирам на најпоследна позиција, сите останати провајдери немаат волку чести проблеми како Телекабел.

Бакарната линија на Телеком е постабилна отколку оптиката на Телекабел.
Не се смеам дека нема врска тоа што го збориш - туку дека е малку комично дека центарот е комедии ..
Ама сега ова што го кажа - врска нема.
Најдобар провајдер е Телекабел убедливо !
Мислењето е автоматски споено:

Имам статик IP на телекабел уште пред 1 ипол година кога им се јавив да ми стават е иста без никаква доплата, но сега сакам да ми ја сменат, не знам дали да се јавам или не за промена зошто веројатно ќе ме стават пак на динамик со промени секои неколку саата како што е пишано горе...
Ја памтиш старата ? Внеси стар Гејтвеј и старата ИП и уживај ...

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Не се смеам дека нема врска тоа што го збориш - туку дека е малку комично дека центарот е комедии ..
Мислењето е автоматски споено:

Ја памтиш старата ? Внеси стар Гејтвеј и старата ИП и уживај ...
Не, сменив 2ри ден откако ставив оптика, и од тогаш gateway/ip ми е ист

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226

Ги користиме сите интернет провајдери во секој град, и Телеком, и А1, и Телекабел, и локални кабелски оператери во малите градови, и бакарни линии, доксис мрежа, оптики, лан мрежи

На листата со највеќе проблеми каде што имаме е Телекабел, особено оптиката.
Локални кабелски оператери што имаат оптика како Бив Пирамида-Делчево, Спајдер-Гевгелија, ТранКабел-Крива Паланка, Винсат-Виница немаат волку проблеми колку што Телекабел има и далеку се постабилни, без толку чести дисконекции.

И на крај самата помисла кога ќе треба да се објаснувам со контакт центарот и да ги слушам нивните глупи насоки........

Еве пример Штип во реон на населба Сењак повеќе од 1 недела нема интернет на оптика Телекабел, наводно нешто проблем со мрежата во тој реон имале.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Не, сменив 2ри ден откако ставив оптика, и од тогаш gateway/ip ми е ист
Еве моментално кај мене како е

1744464684068.png

Значи позади Дабл-НАТ сум - дека е избрано ДХЦП .
Ако изберам Статик ИП може да си изберам Гејтвеј и ИП (во случај да сакам сервер да отворам и конекција и да можам да порт-форвардирам и отворам портови)
Сакам да кажам ДХЦП кога е одбрано по дифолт треба да ти даде 100.х.х.х адреса

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Зависи од реонот.

100 го користат во Скопје, Битола и Охрид на прв октет (а може и со 95 да почнува ИП во Битола и Охрид), додека по источна Македонија им почнува со 10.xxx.xxx.xxx

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје
Што и да сакаш да направиш пробај, само не го слушај Никола

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Зависи од реонот.

100 го користат во Скопје, Битола и Охрид на прв октет (а може и со 95 да почнува ИП во Битола и Охрид), додека по источна Македонија им почнува со 10.xxx.xxx.xxx
Дечки у CGNAT сте, ако ви почнува со 100 и 10.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Некој Охрид со телекабел мака да не има, на секој саат по 10 минути нема

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44

Seker

hello world
20 ноември 2017
67
28
Ако може инфо некој кој знае каква им е политикава со ИП адресите на Телекабел на колку време ви се менуваат, дали имаат можност за статичка итн итн.? Овие копуциве од Телеком не даваат статичка за оптик корисници, само за АДСЛ o_O.
Да да има опција јас земав за на работа имаме сервер со Убунту ап линк за видео пренос на портабл уплинк на 4Г интернет кој сигналот го носи до сервер па потоа на Израелска платформа која стрима на Јутјуб и Рестрим и ние исто имавме години проблем со копуциве од Телеком и А1 како неможело фиксна АЈ ПИ ама има опција со намалена брзина и демек е 12,000 денари кај Телеком а околу 9,000 денари кај А1 глупаците од Неотел ми понудија за 6,000 денари и дојдоа пуштија оптика и ни избушија дупка кај рамката од вратата за на крај после два дена ми се јавува типката и ми вика абе неможеме да ја испорачаме услугата се љутат А1 и Телеком има проблем со цената ни прават проблем и мојата реакција: Молам? Ми избушивте дупка пуштивте оптика и сега ми велите неможеме да ја испорачаме услугата? Е па тоа е ми вика и ги отерав УПМ се јавив во Телекабел и се договоривмр за 3,500 денари да ми дадат фиксна ИП јас барав од таа 1000 даунлоад 1000 аплоад но неможело фиксна таа брзина туку само 100 даунлоад со 100 уплоад и дави кажам се преродив пошто со глупациве Телеком и А1 пред секој стрим мораше некој да го ресетира серверот за нова АЈ ПИ да преземи а сега вака мака немам се преку Енидеск и еднаш во месец онака рестарт кога нема работа на него за 3,500 се преродив јас стримам аплоад со 10 мегабита и здравје боже понатаму за дома ке си ставам фиксна.

Атачменти

• speedtest.png
    speedtest.png
    152,2 KB · Прегледи: 21
18 септември 2020
927
869
Македонија
Да да има опција јас земав за на работа имаме сервер со Убунту ап линк за видео пренос на портабл уплинк на 4Г интернет кој сигналот го носи до сервер па потоа на Израелска платформа која стрима на Јутјуб и Рестрим и ние исто имавме години проблем со копуциве од Телеком и А1 како неможело фиксна АЈ ПИ ама има опција со намалена брзина и демек е 12,000 денари кај Телеком а околу 9,000 денари кај А1 глупаците од Неотел ми понудија за 6,000 денари и дојдоа пуштија оптика и ни избушија дупка кај рамката од вратата за на крај после два дена ми се јавува типката и ми вика абе неможеме да ја испорачаме услугата се љутат А1 и Телеком има проблем со цената ни прават проблем и мојата реакција: Молам? Ми избушивте дупка пуштивте оптика и сега ми велите неможеме да ја испорачаме услугата? Е па тоа е ми вика и ги отерав УПМ се јавив во Телекабел и се договоривмр за 3,500 денари да ми дадат фиксна ИП јас барав од таа 1000 даунлоад 1000 аплоад но неможело фиксна таа брзина туку само 100 даунлоад со 100 уплоад и дави кажам се преродив пошто со глупациве Телеком и А1 пред секој стрим мораше некој да го ресетира серверот за нова АЈ ПИ да преземи а сега вака мака немам се преку Енидеск и еднаш во месец онака рестарт кога нема работа на него за 3,500 се преродив јас стримам аплоад со 10 мегабита и здравје боже понатаму за дома ке си ставам фиксна.
Супер си направил, имало на Господ да ти се најди некој оператор што ќе ти го понуди тоа што ти треба.
Ама истово ова можно е да го испорачаат и други локални оператори, само треба да се праша.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Не можев да разберам. Ова сето е една или две реченици ??
Нешто проблеми, дупки над вратата, сервери, проблеми.
Јако човече ! Многу јако !

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно