Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SEPA / ACH

gogins

read-only
21 април 2025
9
3
Некое инфо за СЕПА трансферите преку НЛБ? Треба да биде денес достапна функцијата.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Во апликација го имаат додадено како опција СЕПА за девизни плаќања, ама ако го одбереш го враќа на Swift.

Ваљда денес ќе биде комплетно имплементирано.

gogins

read-only
21 април 2025
9
3
На веб апликацијата го има, само прво внеси ИБАН, и автоматски ќе избере СЕПА. Багчето ќе видиме кога ќе го средат, Асеко е у прашање . 1759823545956.png

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Дали SEPA ќе има влијание врз примање на ebay refund и такви приливи? Порано или спори или цел процес да примиш 40 евра еднаш требаше да пополнувам нешто во банка глупости, сега чекам друг повраток од ebay па се прашувам

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Дали SEPA ќе има влијание врз примање на ebay refund и такви приливи? Порано или спори или цел процес да примиш 40 евра еднаш требаше да пополнувам нешто во банка глупости, сега чекам друг повраток од ebay па се прашувам
Ќе ни напишеш тука, нели?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
СЕПА е само метод на трансфер на средства при што трошоците се минимални (во однос на стариот систем што се користеше до сега). Ако трансакцијата е во рамки на СЕПА зоната, единствена предност ти е што ќе пристигнат парите побрзо и ќе ти наплатат помала провизија. Пополнувањето на основ за прилив нема врска со СЕПА, тоа си е обврска кон банката за да има основ по кој ќе ти ги прокнижи средствата, затоа што и они се одговорни и мора да почитуваат регулативи.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.536
3.138
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сабајле имав прилив кој директно ми беше распределен без да го распределувам рачно(со поднесување ел. фактура) како што е вообичаено во НЛБ. До SEPA e или?

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Сабајле имав прилив кој директно ми беше распределен без да го распределувам рачно(со поднесување ел. фактура) како што е вообичаено во НЛБ. До SEPA e или?
Исто го добив и ја така но на мене не ми требало секад рачно, 50/50 ми било НЛБ до сега...

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Моето искуство со КБ е дека еднаш се пополнува основ за прилив (ИТ услуги шифра не знам која), и си ги книжат сите девзни приливи по таа основа. Дополнително си наведоа дека ние сме одговорни да побараме промена на основот доколку девизниот прилив е примен по друг основ.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.536
3.138
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Моето искуство со КБ е дека еднаш се пополнува основ за прилив (ИТ услуги шифра не знам која), и си ги книжат сите девзни приливи по таа основа. Дополнително си наведоа дека ние сме одговорни да побараме промена на основот доколку девизниот прилив е примен по друг основ.
Од овој клиент прв пат ми дојдоа пари. А и некои редовно секој месец ми доаѓаат и морам за секој прилив рачно да распоредам. Знам дека може да носам во банка договор за да се автоматизира ама ме мрзи.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949

Chiller

user
8 март 2012
1.556
1.164
Скопје Аеродром
Абе ко ќе ни тргни, пустото, никако да застани!

Еве, после SEPA, и западнио Балкан ќе праел клон за инстант плаќања:
ПАРИТЕ ЌЕ „ЛЕТААТ“ ОД ЕДНА НА ДРУГА СМЕТКА ЗА НЕКОЛКУ СЕКУНДИ Западен Балкан гради „клон“ на европскиот систем за инстант плаќања - plusinfo.mk
И овие после ќе го хајпаат XRP, демек преку него ќе одат трансакциите. :ROFLMAO:

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Се уште не функционира добро,на Сепа трансферот треба да имаа
3 опции , избирање на датум за трансфер, автоматски според банката и реално време инстантно праќање.

Секој сепа трансфер треба да има qr code каде може да се праќаат поедноставно без внесување на податоците и ибанот и сумата.

Пробав преку друга банка во комерцијална се уште не работи инстантно,пак се губи време 2 -3 дена.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Измислување топла вода.

Не знам зошто нашиве не направат напори да пробаат да се ангажираат да ги донесат Пејпел/Револут и слични.

Ако е до наши закони, можат да ги сменат преку ноќ.
Ако е до политика на сервисите, како влада/институции можат да се ангажираат да им елаборираат зошто ни се потребни.

Ама очигледно не сакаат...

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Измислување топла вода.

Не знам зошто нашиве не направат напори да пробаат да се ангажираат да ги донесат Пејпел/Револут и слични.

Ако е до наши закони, можат да ги сменат преку ноќ.
Ако е до политика на сервисите, како влада/институции можат да се ангажираат да им елаборираат зошто ни се потребни.

Ама очигледно не сакаат...
Најверојатно затоа што сакаат нивни фирми да ги зимаат провизиите, друго не гледам зошто. Македонија чека ПејПал не памтам од кога, чисто се сомневам некој од влада што е задолжен за платни системи да е воопшто информиран за ПејПал и милион други сервиси, затоа што немаат користи/интерес од тоа.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Проблемот не е во нашите закони, барем од оваа година. Законите се комплетно усогласени со оние на ЕУ. Впрочем, заради тоа и воопшто можевме да влеземе во СЕПА.

Проблемот не е ниту до незаинтересираност на властите, како што велите. Ако размислите малку повеќе и надвор од шаблонот, ќе се сетите дека на секоја власт и секоја банка само ѝ одат во прилог што повеќе такви услуги.

Туку, главната причина се две работи:

1. Ние не сме мал пазар, ние не сме микро пазар... ние сме од нано пазар помалото. Едноставно компании од тие размери не гледаат исплатливост.
2. Како регион, а ние особено имаме лош „рејтинг“. И поради тоа воопшто не нѐ земаат предвид.

Simple as that. Никакви заговори, нихилистички погледи, „не ме сака наставничката“ себеоправдувања...

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.536
3.138
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Втор прилив сега од друг клиент што помина со директна распределба без распределба од моја страна. Инаку исплатено сабајле преку Deel стигна после 5 часа. Без никаква провизија. Придобивките се очигледни :)

Последна промена:

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
573
390
Втор прилив сега од друг клиент што помина со директна распределба без распределба од моја страна. Инаку исплатено сабајле преку Deel стигна после 5 часа. Без никаква провизија. Придобивките се очигледни :)
Ke ti zemat provizija ne mu se sekiraj NLB poslednive godini provizija ne propustaat na nesto da ne stavat.
Inaku kako mozam da napravam sepa transfer od mk smetka na druga moja smetka u stranstvo. Preku NLB probav no mora da se prikaci dokument, prativ bez dokument i me kontaktiraat sabajleto demek nemozelo bez dokument kako drzavjanstvo od taa drzava kade mi bila smetkata na koja prakjam ili nesto drugo bla bla ne minelo preku nbrm bez dokument. Preku PCB pravam transfer ni dokument nitu nisto direkto sabajle si stasaa parite u 11 saat ama PCB gorat so provizija.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.536
3.138
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ke ti zemat provizija ne mu se sekiraj NLB poslednive godini provizija ne propustaat na nesto da ne stavat.
Inaku kako mozam da napravam sepa transfer od mk smetka na druga moja smetka u stranstvo. Preku NLB probav no mora da se prikaci dokument, prativ bez dokument i me kontaktiraat sabajleto demek nemozelo bez dokument kako drzavjanstvo od taa drzava kade mi bila smetkata na koja prakjam ili nesto drugo bla bla ne minelo preku nbrm bez dokument. Preku PCB pravam transfer ni dokument nitu nisto direkto sabajle si stasaa parite u 11 saat ama PCB gorat so provizija.
Немаше провизија ни претходно, сме збореле.
Да, мора да се прикачи барем некаков документ за основ на праќање. А што е PCB?

blazhevski

read-only
16 јуни 2023
1
0
Има ли некој инфо зошто ProCredit наплаќаат „скромни“ 10 евра на секоја СЕПА исплата, без разлика на износот?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно