Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Шо не сте ми кажале до сега. Note 9 има Cirrus Logic CS47L93 DAC (Wolfson audio chip). Затоа ме зачуди толку добрата сепарација и саунд стејџот на AKG слушалките кои доаѓаат со телефонот. Охо колку отишле напред. За мобилен телефон ова воопшто не е лошо.

Сега останува да го подвргнам и на повисока именданса па да видиме колку му е силата. Можда ќе следи и ривју зашто и заслужува. Само време да се најде.

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
@The Geek Boy гледам многу ги разбираш самсунзиве па ако може да прашам за совет. Дали ако телефон midnight black постојано е изложен на сонце на задната страна нема шанси да му избледи бојата или подобро е да се оди на titanium gray?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Шо не сте ми кажале до сега. Note 9 има Cirrus Logic CS47L93 DAC (Wolfson audio chip). Затоа ме зачуди толку добрата сепарација и саунд стејџот на AKG слушалките кои доаѓаат со телефонот. Охо колку отишле напред. За мобилен телефон ова воопшто не е лошо.

Сега останува да го подвргнам и на повисока именданса па да видиме колку му е силата. Можда ќе следи и ривју зашто и заслужува. Само време да се најде.

Јас дефинитивно сакам објаснување на терминиве и детално ривју. Аудиофилите треба почесто да објаснувате вакви работи пошо не ги сфаќаме и не им придаваме доволно внимание. Нема сарказам, озбилно е импресивно колку се навлага во детали.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Околу продажбата на телефонот повеќе немој да ја трупате темава. Си имаме огласник.

Јас дефинитивно сакам објаснување на терминиве и детално ривју. Аудиофилите треба почесто да објаснувате вакви работи пошо не ги сфаќаме и не им придаваме доволно внимание. Нема сарказам, озбилно е импресивно колку се навлага во детали.

Ќе биде наскоро се надевам. Морам да направам истражување а тоа бара време.

Интересно е што Qualcomm интегрира нивен аудио кодек/чип со Снепдрагон платформата а кај Ексинос варијантите инженерите од Харман Кардон имаат повеќе слобода па направиле одличен друг избор. Од овој аспект баш ме радува што за наш пазар е втората платформа.

Но не е само аудио чипот во прашање. Она кое треба да видам е колку засилувачот е способен да се носи со слушалки од повисока импенданса и колку добро целата комбинација функционира. Во секој случај сум импресиониран што се посветува повеќе внимание на аудиото. И тоа од авоин се забележува со слушалките на AKG кои доаѓаат во пакетот споредено со она што сум слушнал од други телефони. За жал не сум во тек со сите флегшипови па нема да можам да споредувам.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Околу продажбата на телефонот повеќе немој да ја трупате темава. Си имаме огласник.

Ќе биде наскоро се надевам. Морам да направам истражување а тоа бара време.

Интересно е што Qualcomm интегрира нивен аудио кодек/чип со Снепдрагон платформата а кај Ексинос варијантите инженерите од Харман Кардон имаат повеќе слобода па направиле одличен друг избор. Од овој аспект баш ме радува што за наш пазар е втората платформа.

Но не е само аудио чипот во прашање. Она кое треба да видам е колку засилувачот е способен да се носи со слушалки од повисока импенданса и колку добро целата комбинација функционира. Во секој случај сум импресиониран што се посветува повеќе внимание на аудиото. И тоа од авоин се забележува со слушалките на AKG кои доаѓаат во пакетот споредено со она што сум слушнал од други телефони. За жал не сум во тек со сите флегшипови па нема да можам да споредувам.

Од моето лимитирано познавање, ме интересира шо мислиш дали може да се квантифицира сигналот кој го даваат различни чипови, но и самиот звук?

Пример користиш исти слушалки за тестирање на сите можни аудио чипови во телефони до кои имаш пристап, но дали слушалките би биле веродостојни? Дали треба преку некое појачало да иде се тоа, а ако да тогаш импедансата валјда не игра улога на чипот? Шо ако некој произведувач ставил да може повисока импеданса на сметка на други параметри?

Ех, доста има тука шо и реално не го разбирам целосно и би било кул ако веќе има тема за тоа сите термини да се убаво изџвакани прво и објаснети зошто се битни ^_^

Како и да е едвај чекам да читнам повеќе за тоа што имате да кажете. На јутуб има доста содржина но кога работиве се дискутираат тука се осеќа ко да е подостапно конкретно за наш пазар.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Да, и јас преферирам да читнам од упатените на форумов. Така ми е некако најверодостојно.

Така е, импендансата и засилувачот се взаемно значајни во случајов. Од DACот очекувам пред се солидна сепарација. Се разбира дека не се надевам HD650 на сенхајзер да блескаат на телефонот. Ама ако 32-64 омски слушалки се доволно добро возени ќе биде пет плус. Вака од прва не би требало да има некој посериозен проблем.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.117
2.343
Има многу телефони меѓу Ноте 9 и Ајфон. Ќе се најде некој, ама осеќам дека ќе треба да го терам ноутов уште...

Чим го тераш уште ништо не му фали. Или пробај земи друг телефон на 1 саат и после види дали ќе го тераш уште :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Чим го тераш уште ништо не му фали. Или пробај земи друг телефон на 1 саат и после види дали ќе го тераш уште :)
Имам земено. Го мислев покото со гкам. Ама откога излезе 38000 ценава и имам и договор за обнова ќе видам што ќе измислам.

Како и да е жал ми е да го заменам за телефон со послаба камера. Другото си го тера откога е среден.

9 август 2018
1.172
477
Дечки help.
Неодамна го форматирав телефончето, топ си работи сега, и батерија сменив немам проблем.
Пред да форматирам исклучив бекап за некои ствари како песни, слики, итн... пошто ја преку SD картица ги префрлам. Сега гледам дел од сликите пак ми се дуплирале од Samsung Cloud со оние од SD картица.
Има ли некој начин да ги избришам. Знам еднаш кога проверував ми искочи, ама забораив сега кај беше.

@bandrej околу бои не се разбирам пошто никад неам користено од S/Note класата.
Прашај некој како @Tomislav96, можда ќе добиеш по конкретен одговор.

7 февруари 2013
951
1.090
@The Geek Boy гледам многу ги разбираш самсунзиве па ако може да прашам за совет. Дали ако телефон midnight black постојано е изложен на сонце на задната страна нема шанси да му избледи бојата или подобро е да се оди на titanium gray?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Јас општо несакам црни телефон, Ноте4 бел, С7 тегет темно плаво и Ноте9 плав.. за бојата дали ке избледе стварно незнам а не сум ни прочитал таков случај, секако знам светли телефони сврти ги наопаку да се со екранот надоле на сонце и се со океј температури, а црни или со екранот нагоре кој сакаш телефон на сонце мислиш ке ти се запали одма, на плажа, во кола и слично .. каде каде е штетно за батеријата и екранот тоа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Направив брза споредба (на екраните од самите уреди) меѓу Nikon D3200+Sigma 17-50 2.8 од една и Note 9 од друга страна.

Можам да кажам дека загубата на детали и не е така страшна со оглед на тоа што телефонот го ставаш во џеб и е секогаш со тебе. Мануелна промена на бленда е супер адон за PRO модот. Веќе човек навистина има поголема слобода. Самсунг одлично си ја сработиле домашната со AI за детекција на сцени иако мене лично многу не ми се допаѓа изразениот контраст во низа ситуации. Но разбирам дека се обидуваат камерата да биде добра за широките народни маси кои споделуваат фотки на социјалните мрежи. Онаму каде најмногу блеска се ситуации со послабо осветлување. Неверојатно брз фокус и зачувување на детали.

Толку сум се нервирал што не сум го носел DSLR во дадени ситуации. Сега дефинитивно можам полесно да дишам дури и ако сум без него. Веќе се јаде вака.

Туу каква рецензија може да се направи за телефонов. Ама дур да најдам време ќе излезе десетката. Во секој случај е импресивно до каде е стигната технологијава.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.117
2.343
Токму така. Ама самсунг тарифата изгледа нема да дозволи да се протне таква проста работа испод С10.

Каква врска има Самсунг со тоа што треба да се портне апликација од Пиксел од xda заедницата?

7 февруари 2013
951
1.090
Уште night sight да се портне и комплетен телефон. :)
Нема развивач сега, IDan немал време и го смени С9 за Пиксел3 (ради гкам) а Арнова нема уред, ОнеПлус му дава бесплатен, Шаоми целиот софтвер го преправаат да работи гкам, треба да се собере пари да се донира на арнова за уред за да прави гкам.. на ОнеУИ сега неработи ниту еден порт, ни ХДР+ :(
..
Има кажно арнова ека кога ке биде излезен стабилен билдјануари фебруари од онеуи ке оработи со помош наша од логови и слично да направи една стандардна верзија да работи... Екзинос е доста проблематичен

Каква врска има Самсунг со тоа што треба да се портне апликација од Пиксел од xda заедницата?
Го оневозможуваат намерно... либс от на телефонот нешто, за предна нема ни RAW10 формат и Original формат од сензорот за да работи портретот од гоогле камерата, а многу лесно може да направат да работи апликацијата (xda lлесно да ја портнат)

Изменето од модератор:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Немам време за Гкам сега. Но ќе ја пробам сигурно. Онака набрзинка што налетав на интернет е хит и мис на ноут 9. Има некои ситуации каде е подобро но не секаде. Забележав неколку светли аури на фотки, боите промашени и сл. Плус чинам дека фалат некои опции кои ги има на сток софтверот на Ноут.

Лично јас сум и вака задоволен. Го имам RAW за значајни слики па сам ќе ги средам. Нема да оставам на софтверот на телефонот да се мачи и да проценува.

Но сепак имате искуство со софтверот па споделете повеќе информации кога имате време.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Затоа што треба нејтив да ја направи самсунг, ипак не е ова покофон па да треба да се мрцварам со ствари. Треба да е комплетњн уред и најдобриот андроид на пазарот.
Токму така. Ама самсунг тарифата изгледа нема да дозволи да се протне таква проста работа испод С10.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно