Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Ако добро го разбрав, он е овој со црн квадрат. Како може да добие он казна а не и тој пред него? Нешто не штима. Второ од каде е сигурен дека така функционира системот со непрепознавање таблици па лепења казна на прва видлива таблица?
Трето, ако е навистина така начинот за поднесување жалба како што го опишува, треба да се смени.
Ако ова е квалитетот на сликите чудо што воопшто познава таблици. Не се ни гледа кој вози.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ако ова е квалитетот на сликите чудо што воопшто познава таблици. Не се ни гледа кој вози.
Квалитетот е и полош. Ова е изострена слика. Ноќно време се слаби.
Мислењето е автоматски споено:

Моторот нема таблица. Ако тој вози побрзо од дозволеното како ќе биде казнет? Радарот сигурно го регистрира дека е возило кор вози побрзо но што правиме со камерата која ги чита табличките?
Зборувам за колата што е пред него, не за моторот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Трето, ако е навистина така начинот за поднесување жалба како што го опишува, треба да се смени.
Сериозно се сомневаш дека е можно начинот за поднесување жалба да е уствари супер ефикасен и без максимум малтретирање за граѓаните (со умисла, за никој да не се жали и да ги замара шалтеристите)?

„Дај бе дечко, не замарај за нецело петстотче. Плати и не губи време“. :)

Второ од каде е сигурен дека така функционира системот со непрепознавање таблици па лепења казна на прва видлива таблица?
Не е сигурен ама оправдано се сомнева, заради искуството кое го имал. Сега МВР ако се транспарентни треба во почетниов период јавно да објавуваат исходи од ваквите случаи, можеби фотографија клипче со тајмстамп. Како луѓе не би се жалеле, и како не би имало простор за сомневање. И системот би бил побрзо „дебагиран“ и наштиман.

Мислам дека има повеќе вакви случаи ама ретко кој се замара да јавува вака детално.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сериозно се сомневаш дека е можно начинот за поднесување жалба да е уствари супер ефикасен и без максимум малтретирање за граѓаните (со умисла, за никој да не се жали и да ги замара шалтеристите)?

„Дај бе дечко, не замарај за нецело петстотче. Плати и не губи време“. :)

Не е сигурен ама оправдано се сомнева, заради искуството кое го имал. Сега МВР ако се транспарентни треба во почетниов период јавно да објавуваат исходи од ваквите случаи, можеби фотографија клипче со тајмстамп. Како луѓе не би се жалеле, и како не би имало простор за сомневање. И системот би бил побрзо „дебагиран“ и наштиман.

Мислам дека има повеќе вакви случаи ама ретко кој се замара да јавува вака детално.
Па нормално дека се сомневам. Како може да добиеш казна и да не прочиташ што пишува? Да ја прочитал правната поука ќе скрател 3 дена од тоа што го опишал како "голгота". Си пишува убаво каде се поднесува жалба, а он ако сакал можел уште 5 дена да шета.
После ова зошто би му верувал на некој кој не го познавам? Ти веднаш им веруваш, веројатно убеден од тоа дека секоја објава на социјални мрежи мора да е вистина.

Атачменти

• 111.jpg
    111.jpg
    255,3 KB · Прегледи: 76

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
После ова зошто би му верувал на некој кој не го познавам? Ти веднаш им веруваш, веројатно убеден од тоа дека секоја објава на социјални мрежи мора да е вистина.
Друже, не е овде работата за верување/неверување. Во црква/религија се верува, овде треба да знаеме... А она што го знаеме е дека по шалтери е секогаш замарање, некогаш и голгота левел замарање. Овде живееме, така? А што се тиче конкретниот случај на улица, па нека му извадат на дечкото видео со тајмстамп и ќе се види во тоа време на тоа место што се случило. Или е така како што тврди дечкото, или не е така. Не е ова мачката на Шродингер мме. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Моторот нема таблица. Ако тој вози побрзо од дозволеното како ќе биде казнет? Радарот сигурно го регистрира дека е возило кор вози побрзо но што правиме со камерата која ги чита табличките?
Не знаеме, ама ако видиме клипче од настанот ќе дознаеме. Јас да сум во МВР би обрнал малку внимание на пи-ар, лесно може да поентираат со минимум залагање. Во спротивно што да си помислиме?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.776
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас мислам дека целата оваа „голгота“ е измислена за кликови по социјалните мрежи.
Ништо чудно да е политички смислена приказна т.е да е оние што им смета Сејф Сити...не викам дека е така ама има нелогичности Голготата на типов

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Друже, не е овде работата за верување/неверување. Во црква/религија се верува, овде треба да знаеме... А она што го знаеме е дека по шалтери е секогаш замарање, некогаш и голгота левел замарање. Овде живееме, така? А што се тиче конкретниот случај на улица, па нека му извадат на дечкото видео со тајмстамп и ќе се види во тоа време на тоа место што се случило. Или е така како што тврди дечкото, или не е така. Не е ова мачката на Шродингер мме. :)
Како вешто го избегна одговорот на круцијалното прашање - колку треба да си глупав да не прочиташ една страница од казната, а да објавиш километарски пост на Фејсбук? На истата страница пишува што треба да правиш ако не се согласуваш со казната.
За конректниот случај нека си брка работа. МВР нема попаметна работа па ќе објавува јавно за секој што треска на социјални мрежи. На крај самите луѓе ќе си видат дали функционира или не. Па има илјадници возачи, лесно е. Со тие што сум правел муабет дури и мислат дека некогаш направиле грешка (жолто, забрзување) па не ги фатил системот, а не вакви конструкции - прелета авион до мене, и камерата мене ме казни, па морав да одам ваму па таму, нема правда а у.

Ништо чудно да е политички смислена приказна т.е да е оние што им смета Сејф Сити...не викам дека е така ама има нелогичности Голготата на типов
Не, има и многу луѓе кои мислат дека секогаш се во право и не грешат или едноставно бараат маани и исклучоци за да поентираат (или самите си мислат дека нешто поентирале).

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
За конректниот случај нека си брка работа. МВР нема попаметна работа па ќе објавува јавно за секој што треска на социјални мрежи. На крај самите луѓе ќе си видат дали функционира или не. Па има илјадници возачи, лесно е. Со тие што сум правел муабет дури и мислат дека некогаш направиле грешка (жолто, забрзување) па не ги фатил системот, а не вакви конструкции - прелета авион до мене, и камерата мене ме казни, па морав да одам ваму па таму, нема правда а у.
Не за секој ама можеби за понекој. Нема ништо лошо во тоа да побараме да видиме на дело како функционира системот во различни ситуации... Нема ништо лошо во тоа? Нели нема? ;)

Како вешто го избегна одговорот на круцијалното прашање - колку треба да си глупав да не прочиташ една страница од казната, а да објавиш километарски пост на Фејсбук? На истата страница пишува што треба да правиш ако не се согласуваш со казната.
Независно од конкретниот случај, јас (а верувам и мнозинството овде) сме паталци кога се работи шалтерските системи на државава. Извини ме што не го променив тоа мислење само заради Сејф Сити системот. :)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.694
12.537
Skopje
www.wemaxa.com
Не знаеме, ама ако видиме клипче од настанот ќе дознаеме. Јас да сум во МВР би обрнал малку внимание на пи-ар, лесно може да поентираат со минимум залагање. Во спротивно што да си помислиме?

Па има минимум залагање, гледаш форумски, ликови кои барем декларативно (според типот на машината што ја користат, офис куцкалици) и според учеството во темите, не се дојдени тука за ИТ туку за драма, парфеми, трачарење, попречни канали по булевари со дрвени колци и крокодили што ќе забавуваат движење итн. Со еднолиниски постови, хехенца и кумулативно форумско учество од илјадници постови кое комотно може да го собере на една А4 страна.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не за секој ама можеби за понекој. Нема ништо лошо во тоа да побараме да видиме на дело како функционира системот во различни ситуации... Нема ништо лошо во тоа? Нели нема? ;)

Независно од конкретниот случај, јас (а верувам и мнозинството овде) сме паталци кога се работи шалтерските системи на државава. Извини ме што не го променив тоа мислење само заради Сејф Сити системот. :)
Побарајте слободно. Јас ќе побарам МВР да не се замара со фејсбук постови.
Жалам што толку често имаш работа по шалтери и си паталец, но јас немам таков впечаток. Некаде е споро, некаде е брзо, а најбитно од се е што на шалтер одам еднаш у 2-3 години.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Као „лошо е ама сва среќа што не мора често да се справувам со тоа“. :)

Реално искуство е тоа дека да имаш било каква работа која ја вклучува државната администрација е колосално губење на време и нерви. Чест на исклучоците ама тие навистина се ретки.

Ти завидувам на стрпливоста и ентузијазмот со кој гледаш на овие работи... Но сепак се сомневам дека порано или подоцна неизбежно ќе го смениш мислењето. Веројатно во првиот момент кога ќе треба почесто да ги користиш нивните „услуги“.

Па има минимум залагање, гледаш форумски, ликови кои барем декларативно (според типот на машината што ја користат, офис куцкалици)
Веројано грешиш, колегава погоре треба му стават хендикеп од барем 50% за да го исполни условот на доволно низок IQ колку што е побарување за џандарите. :)

Но зошто намерно се заглавува со вакво фанатично бранење на неодбранливото, тоа само тој си знае.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Квалитетот е и полош. Ова е изострена слика. Ноќно време се слаби.
Со ваков квалитет на суд мора да падне секоја казна.

Ако ова е процесот за докажување невиност на уставен мора да падне самиот закон затоа што е неуставно да биде волку тежок процесот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.779
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Пишав поназад на темата, ако поминеш на жолто сметаат исто како да си поминал на црвено и стига казна. На мајка и на другарка на колешка и стигна така.

Безвезе ама, тоа е.

Јас поминав неколку пати и ништо нема стигнато, а стигаат за брзина. Така да, класичен муабет на жолто пројдов ти прават гореспомематите особи.

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Јас поминав неколку пати и ништо нема стигнато, а стигаат за брзина. Така да, класичен муабет на жолто пројдов ти прават гореспомематите особи.
Кажаа дека имаат одредена „толеранција“ за жолто, а што значи таа толеранција и колкава е не кажаа. Веројатно ако е жолтото светло пред да премине во црвено и поминеш тогаш и во меѓувреме се смени црвено има шанси да добиеш казна. Не знам како е во пракса.

Според мене не треба жолтото да се казнува, а треба да има некаква градација на казнувањето, не може казнатата да биде иста ако некој помине на премин од жолто во црвено (секако има некаква толеранција во синхронизацијата со другите семафори) и за некој што очигледно поминал на црвено додека на другиот семафор е зелено и поминуваат возила. Посебно па не да биде исто со тоа да си поминал на жолто. Некој спомна наназад дека во други држави има различни степени на казнување поминување на црвено.

Во Тетово на семафор ми се случи на поминување да се смени од зелено во жолто, а немаше ниту трепкачко зелено. И да сакав немаше да можам да застанам, а ако е како што рекоа дека се гледа задниот дел дали си поминал, технички сум поминал на жолто. Имаше камера, ама не ми стигна ништо за тоа (толеранција или не), ама вакви или слични ситуации да се казнуваат со 250 евра и одземање на возачка ми е сулудо, чист грабеж, нема никаква врска со беззбедност и правила во сообраќајот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Во Тетово на семафор ми се случи на поминување да се смени од зелено во жолто, а немаше ниту трепкачко зелено. И да сакав немаше да можам да застанам, а ако е како што рекоа дека се гледа задниот дел дали си поминал, технички сум поминал на жолто. Имаше камера, ама не ми стигна ништо за тоа (толеранција или не), ама вакви или слични ситуации да се казнуваат со 250 евра и одземање на возачка ми е сулудо, чист грабеж, нема никаква врска со беззбедност и правила во сообраќајот.
Jас имав завчера ситуација почнува да трепка зелено, имав простор и да закочам и да продолжам, почнав да кочам кога видов камион позади мене... Нагазив, поминав и јас и камионот позади мене.

18 август 2019
1.212
1.181
Мислам дека ја открив Америка (или топла вода). Поминување на жолто пред црвено не е прекршок. Поминување на жолто пред зелено е прекршок.

Два пати има жолто светло, нели?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.412
Мислам дека ја открив Америка (или топла вода). Поминување на жолто пред црвено не е прекршок. Поминување на жолто пред зелено е прекршок.

Два пати има жолто светло, нели?
Е сега по вратот или по тилот е прашањево? Нездрава работа.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.779
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Поминување на црвено се рачуна само ако во моментот кога ке се вклучи црвеното светло ти си сеуште пред семафорот, ама решиш да продолжиш (или тргнеш). Значи нема да те казни ако си навлегол на раскрсница па се вклучило црвено.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
758
1.173
Октар, ти си хаќер, без дрон. Го имаш хакирано меверето, и лесно ти е...

Ми ставивте црв со трепкаво светло. Скоро сите семафори се различно штелувани. Некој семафор трепка еднаш, некој трипати, некој ниту еднаш туку одма мења.
Нзс за сите, 40км на час. Окапав на пластичарска...

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Поминување на црвено се рачуна само ако во моментот кога ке се вклучи црвеното светло ти си сеуште пред семафорот, ама решиш да продолжиш (или тргнеш). Значи нема да те казни ако си навлегол на раскрсница па се вклучило црвено.
Колку си сигурен дека така функционира системот?

„Кога станува збор за поминување на црвено светло камерите треба да го констатираат поминувањето на црвено светло и прават фотографија од задниот дел на возилото на која се гледа регистарската табличка. Што се однесува до оние прекршоци каде се констатира брзината во тој случја камерите го снимаат предниот дел на возилото каде се гледа регистарската таблика и лицето што го управува возилото“,

појасни Велковски.

„Системот „Безбеден град“ неправедно ги санкционира автобусите, без да ги земе предвид специфичните услови во кои тие сообраќаат во Скопје, реагира Јовица Зафировски, претставник на приватните превозници во Град Скопје. Приватните превозници велат дека во градот нема посебни жолти ленти за автобусите, па кога долгите автобуси влегуваат на раскрсница на трепкаво зелено светло, поради должината на возилото, системот „Безбеден град“ ги регистрира како поминуваат на црвено. Ова значи високи парични казни и одземање на возачката дозвола од возачите.“

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.779
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Колку си сигурен дека така функционира системот?

„Кога станува збор за поминување на црвено светло камерите треба да го констатираат поминувањето на црвено светло и прават фотографија од задниот дел на возилото на која се гледа регистарската табличка. Што се однесува до оние прекршоци каде се констатира брзината во тој случја камерите го снимаат предниот дел на возилото каде се гледа регистарската таблика и лицето што го управува возилото“,

појасни Велковски.

„Системот „Безбеден град“ неправедно ги санкционира автобусите, без да ги земе предвид специфичните услови во кои тие сообраќаат во Скопје, реагира Јовица Зафировски, претставник на приватните превозници во Град Скопје. Приватните превозници велат дека во градот нема посебни жолти ленти за автобусите, па кога долгите автобуси влегуваат на раскрсница на трепкаво зелено светло, поради должината на возилото, системот „Безбеден град“ ги регистрира како поминуваат на црвено. Ова значи високи парични казни и одземање на возачката дозвола од возачите.“

Реко сам шта сам реко.

А ако ова со приватниве превозници е точно, значи досега ниеден автобус од нив немаше да вози, сите ќе беа веќе со одземени возачки. Значи, лаење во празно, како оној адвокатот со муабетот дека немало знак за пропишана брзина на секоја улица па не сме знаеле колку смееме да возиме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно