Здраво дечки, треба да примам некои 700-800 EUR од странство, а мој пријател студент во Бугарија има Револут, па ме интересира некои ако има скорешни искуства со вадење на таа сума на банкомат во МК?
Колку би ми била провизијата од револут, колку од банкоматот на македоснка банка (порано било без провизија како што разбрав стопанска скоро почнала да наплаќа 100 денари за 1000мкд за повеќе не знам) и дали имам поисплатлива алтернатива.
Фала однапред
Да, веќе некое време мислам за Paysend иако најдов промо код на нет да ми отстрани access-fee единствена провизија очигледно ќе ми биде од СТБ за конверзија на валута и некој скриен FX markup на Paysend од 1-2% (според chat gpt).Види во апликацијата каде имаш најблиски банкомати, и директно на банкоматот ти кажува колку ќе те одерат. Имам пробано пред некиј месец мислам на Централна кооперативна банка карши Букурешт и немаше провизија. Да си знаеш и дека Револут има викенд провизија за конверзија 1% и лимит од 240€ месечно за вадење кеш за обичниот месечен план.
А да разгледаш Paysend.com за префрлање директно на твоја картичка со 1% провизија? Ете не сум приметил ама и од Револут можело, Или да пробаш да отвориш Wise? Па да си плаќаш со виртуелната…
Refund за проект во Словачка за 4 души на кои послем им праќам по ПП30...Мислам дека можеш да си отвориш Paysend account AFAIK. За Wise имаше некои упатства и тука. Можеби најдобро некои gift cards да си купиш. Или prepaid debit cards… Или прошетка до Софија…
А некој ќе мора да се правда - или пријателот од Бугарија и/или ти… Ако ти се чесно заработени и ако ги пријавиш - 11,11% е данокот (10% на бруто) и чиста работа
Да и јас така мислам, или ако од наш банкомат пријателот извади без провизија и 2% револут провизија на 500€ (плус оние 200-300 ги рачунам без провизија) 10€ провизија ИДЕАЛНО. Послем да ги уплатам на банкомат на СТБ (до сега еднаш сум уплатил некој 30к МКД не е имало проблеми, ваљда за 40 и некоја нема да има исто) Па да им распределам…Со лесно...
Едит:
Преку Paysend.com на секого посебно па секој нека си одлучи дали ќе пријавува персонален данок или не. Јас лично така би играл.
И друг пат пишувај со поеќе подароци од одма![]()