Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Прогресот во мобилната фотографија низ годините

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Најдобра камера до сега поставена во мобилни телефони е во Microsoft Lumia 950, Carl Zeiss оптика и вистински 20мп сензор со големина скоро како кај point and shoot дигитални апарати и мали димензии на пикселите што му овозможува запис од 20 мега пиксели, а не како кај новиве 50мп или 100мп софтверски зголемени по неколку пати од 12 или 16мп сензори.. Квалитетот на сликите и видеата е како кај нај квалитетни DSLR камери со кои е споредуван, а квалитетот е подобар од скоро сите point and shoot камери. Зрната или ноис на фотографиите е како кај ДСЛР камерите или како кај фото апаратите со филм. Еве една фотографија што сум ја сликал со мобилниов, направена од рака, во движење за да го уловам брмчалово..
Едно големо кај мене у двор еднаш мислев колибри е :ROFLMAO:
Веднаш ќе ти каже @psyside колку е вистински добра.
Воедно го замолувам да каже кој сензор-камера е најдобра моментално !

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Едно големо кај мене у двор еднаш мислев колибри е :ROFLMAO:
Веднаш ќе ти каже @psyside колку е вистински добра.
Воедно го замолувам да каже кој сензор-камера е најдобра моментално !

Најдобри сензори,

Sony IMX 989
Samsung GN2
Samsung HMX
иПхон 14p (не знам точно кој сензор е многу сличен со тој кај Xiaomi 12S)

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Како мислиш софтверски зголемени?

GN2@50MP има 1.2um, lumia 950 1.22@20MP

Ако споредиме output во 50 мегапиксели кај GN2 vs 20 на Lumia, он буквално ќе ја прегази 950-та со 3d party software aka gcam.
Тоа е во најава засега, како ќе биди ќе се покажи, инаку скоро сите нови мобилни со 50, 80, 100МП се со сензори од 12 или 16мп зголемувани 4,6 8 пати, затоа сликите во најоглема резолуција им се неупотребливи. Засега само Xiaomi 12S Ultra ima 48MP сензор и неговите фотографии во најголема резолуција се најдобри према другите мобилни, ама сепак настрана резолуцијата кваилтетот не е како кај 950/950XL. Објектите и деталите ги дава како да се 3д објекти, што и се, не како 2д фотографија, како да можат да се дофатат. Тој квалитет го имаат само надобрите ДСЛР и сега мирорлес камери. Инаку Carl Zeiss e најдобриот поризводител на објективи за фото апарати уште од времето на апаратите со филм па се до денеска и ги дува за калси сите останати како Сигма, Тамарон, Варио Елмар.. Со него се носи само Hasselblad. Уште 3 фотки направени со овај мобилен. Значи направени со мобилем, не со професионална фото камера. Видеата се исто ненормално квалитетни за видеа направени со мобилен телефон. Технологијата што ја ставија уште во 2015 дури денеска некои брендови ја користат.

Атачменти

• WP_20220809_08_50_47_Pro.jpg
    WP_20220809_08_50_47_Pro.jpg
    4,7 MB · Прегледи: 38
  • WP_20220821_12_10_28_Pro.jpg
    WP_20220821_12_10_28_Pro.jpg
    4,6 MB · Прегледи: 38
  • WP_20220821_17_54_37_Pro.jpg
    WP_20220821_17_54_37_Pro.jpg
    3,6 MB · Прегледи: 37
Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Тоа е во најава засега, како ќе биди ќе се покажи, инаку скоро сите нови мобилни со 50, 80, 100МП се со сензори од 12 или 16мп зголемувани 4,6 8 пати, затоа сликите во најоглема резолуција им се неупотребливи. Засега само Xiaomi 12S Ultra ima 48MP сензор и неговите фотографии во најголема резолуција се најдобри према другите мобилни, ама сепак настрана резолуцијата кваилтетот не е како кај 950/950XL

Зборуваме за кастом апликација не фабрика, сите нови сензори кои ги набројав имаат маестрални детали во 27/48/50 мегапиксели и се далеку подобри од лумита која има мал сензор

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
За сензорот на Лумиа 950, Сони сензор со можност за правење Роу фотографии,
The Lumia 950 has a brand new PureView camera. It uses a 1/2.4" BSI sensor with 20MP resolution. In addition to the new sensor, it also comes with ZEISS-certified optics, an optical stabilization system and a triple-LED RGB flash (no more red-eyes). The ZEISS lens has a really wide 26mm equivalent field of view wide, as well as a really wide F/1.9 aperture.

DNG RAW images are available - you can opt for 8MP JPG + 19MP DNG.1
=====================
за сензорот на Xiaomi 12S Ултра, мислам дека е исто Сони, повеќе инфо овде, Xiaomi 12S Ultra review

Од фотографиите направени во најголема резолуција од мобилни со над 40МП камери Xiaomi 12S има најквалитетни фотографии, Тие беа најдобри и со МИ5 и Редми Ноте 3 со 16МП камери што се однесува за андроид мобилни, мислам дека исто беа со Сони сензори, а беа понеквалитетни од Лумиа 950, Редми Ноте 3 го имав и имаше супер камера. Шаоми најверојатно ќе бидат и првите што ќе го користат тој GN2/50MP сензор.
Еве една фотка со Лумиа 950 со додатна леќа што зголемува 30 пати, детали од крпа. Фотографијата скоро да нема зрна, сем по краевите, а нема изобличувања по кравите, освен од леќата. На претходните фотографии исто можи да се види дека немаат изобличуванја или големи заматувања по краевите. Ама тоа ти е Карл Цаиз, да не се зафати германецот со нешто да го прави :)

Атачменти

• WP_20220703_12_43_19_Pro.jpg
    WP_20220703_12_43_19_Pro.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 29
Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За сензорот на Лумиа 950, Сони сензор со можност за правење Роу фотографии,
The Lumia 950 has a brand new PureView camera. It uses a 1/2.4" BSI sensor with 20MP resolution. In addition to the new sensor, it also comes with ZEISS-certified optics, an optical stabilization system and a triple-LED RGB flash (no more red-eyes). The ZEISS lens has a really wide 26mm equivalent field of view wide, as well as a really wide F/1.9 aperture.
Ок се тоа го знаеме,

1/2.4' сензор, резултира во 26mm2 површина, наспроти него, Sony imx989 е 128mm2, сигурен си дека сакаш да ги споредуваме? нема никаква поента, чим барем во мала сенка сликаш со тој сензор, или да не спомнам пониска осветленост/сцени со контраст буквално ќе биде смешно, разликата во големина е 5x, да не збориме што Lumia не подржуваа мулти фрејм процесирање.

DNG RAW images are available - you can opt for 8MP JPG + 19MP DNG.1
=====================
за сензорот на Xiaomi 12S Ултра, мислам дека е исто Сони, повеќе инфо овде, Xiaomi 12S Ultra review

Од фотографиите направени во најголема резолуција од мобилни со над 40МП камери Xiaomi 12S има најквалитетни фотографии, Тие беа најдобри и со МИ5 и Редми Ноте 3 со 16МП камери што се однесува за андроид мобилни, мислам дека исто беа со Сони сензори, а беа понеквалитетни од Лумиа 950, Редми Ноте 3 го имав и имаше супер камера. Шаоми најверојатно ќе бидат и првите што ќе го користат тој GN2/50MP сензор.

GN2 50MP се користи веќе година + не знам што мислеше со тоа ќе Xiaomi ќе бидат првите?

12S нема најквалитетни фотки, ама има доста добри, ако како и секогаш се користи GCAM/photo апликација. 12U, Mi10U, Mi10, Mi11U, ова се телефоните со најдобри камери (главна) во денешно време.

Еве една фотка со Лумиа 950 со додатна леќа што зголемува 30 пати, детали од крпа. Фотографијата скоро да нема зрна, сем по краевите, а нема изобличувања по кравите, освен од леќата. На претходните фотографии исто можи да се види дека немаат изобличуванја или големи заматувања по краевите. Ам тоа ти е Карл Цаиз, да не се зафати германецот со нешто да го прави :)

Нема збор дека Lumia имаше многу добри фотки, но за денешен стандард, сем преку добра осветленост нема што да бараат.

Еве ти неколку фотки од модерни смартфони,

И една од 12SU, сликана од мене. Зумирај, и кажи ми колку мегапикисели мислиш дека е без да гледаш EXIF. Воедно пробај да најдеш "зрна"

IMG-20220813-022820-lmc-8-4-NIGHT.jpg

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Ок се тоа го знаеме,

1/2.4' сензор, резултира во 26mm2 површина, наспроти него, Sony imx989 е 128mm2, сигурен си дека сакаш да ги споредуваме? нема никаква поента, чим барем во мала сенка сликаш со тој сензор, или да не спомнам пониска осветленост/сцени со контраст буквално ќе биде смешно, разликата во големина е 5x, да не збориме што Lumia не подржуваа мулти фрејм процесирање.

GN2 50MP се користи веќе година + не знам што мислеше со тоа ќе Xiaomi ќе бидат првите?

12S нема најквалитетни фотки, ама има доста добри, ако како и секогаш се користи GCAM/photo апликација. 12U, Mi10U, Mi10, Mi11U, ова се телефоните со најдобри камери (главна) во денешно време.

Нема збор дека Lumia имаше многу добри фотки, но за денешен стандард, сем преку добра осветленост нема што да бараат.

Еве ти неколку фотки од модерни смартфони,

И една од 12SU, сликана од мене. Зумирај, и кажи ми колку мегапикисели мислиш дека е без да гледаш EXIF. Воедно пробај да најдеш "зрна"

IMG-20220813-022820-lmc-8-4-NIGHT.jpg
Фотографијата е многу добра ама записот на сензорот што му го дава објективот не е толку добар како кај Лумиа 950, а и не станува збор само за димензиите на сликата (мегапикселите) туку и за квалитетот. Инаку зрна нема бидејќи новиве камери на мобилните користат малку таква технологија со заматување да се намалат зрната (ноис) што не е реално и дава резултат на вошаут (измијан) ефект.. зрно е природно малку да има ама како кај дигитални ДСЛР камери со ццв сензор (не ц-мос), а такво зрно (ноис) дава сензорот и оптиката кај Лумиа 950. За споредба еве 2 слики сликани со Редми Ноте 3 и со Лумиа 950 (втората е с Лумиа) па можи да се спореди квалитетот на сензорот и записот на него од објективот

Атачменти

• IMG_20220616_081744.jpg
    IMG_20220616_081744.jpg
    2,8 MB · Прегледи: 23
  • WP_20220821_13_48_20_Pro.jpg
    WP_20220821_13_48_20_Pro.jpg
    8,1 MB · Прегледи: 23
Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фотографијата е многу добра ама записот на сензорот што му го дава објективот не е толку добар како кај Лумиа 950, а и не станува збор само за димензиите на сликата (мегапикселите) туку и за квалитетот. Инаку зрна нема бидејќи новиве камери на мобилните користат малку таква технологија со заматување да се намалат зрната (ноис) што не е реално и дава резултат на вошаут (измијан) ефект.. зрно е природно малку да има ама како кај дигитални ДСЛР камери со ццв сензор (не ц-мос), а такво зрно (ноис) дава сензорот и оптиката кај Лумиа 950.

Зрна нема нема затоа што е гигантски 1'' Sony 989 сензор, во комбинација со залепени 27 фрема + кастом софтвер, нема никаква технологија на заматување, него подесен е софтверот да има само 0.2 од 1.0 дифолт изоштрување, тоа што делува малце флат е заради тоа што било какво контраст изоштрување е отстрането од софтверот кога го правев конфигурацискиот фајл за истиот, можам да додадам изоштрување и да изгледа како модерен телефон, ама јас тоа не го сакам, него да биде што по-органски изгледот на фотката, DLSR стил, soft што би рекле америве.

Секако дека не станува само за мегапиксели, но не ми одговори, се надевам дека веќе не си погледнал во EXIF-информациите, колку мегапиксели мислиш дека се на горната фотката?

Иначе горниот резултати, се денски перформанси, преку ноќ, кога ја пратив фоткава на фотограф, само ми кажа дека дури и неговиот фул фрејм не може да постигне резултат како оној кој му го пратив, особено коментираше за небото кое е безмалце целосно без никаков шум, сега дали ќе ми веруваш или не, тоа оставам на тебе.

Процесирањето на Lumia е многу природно, и заради начинот на кој тогаш телефоните сликаа, приказот беше многу природен и заради тоа што сензорите се помали и немаат мулти-фрејм процесирање, доаѓаше до фин шум, кој додаваше за оној органски изглед, одлични беа, но нема што да бараат денеска особено во ниска осветленост, ги видов фотките кои ги постираше, одлични се, ама проблем е што си лимитиран за сликање во добра осветленост.

Последна промена:

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Зрна нема нема затоа што е гигантски 1'' Sony 989 сензор, во комбинација со залепени 27 фрема + кастом софтвет, нема никаква технологија на заматување, него подесен е софтверот да има само 0.2 од 1.0 дифолт изоштрување, тоа што делува малце флат е заради тоа што било какво контраст изоштрување е одстрането од софтверот кога го правев конфигурацискиот фајл за истиот, можам да додадам изоштрување и да изгледа како модерен телефон, ама јас тоа не го сакам, него да биде што по-органски изгледот на фотката, DLSR стил, soft што би рекле америве.

Секако дека не станува само за мегапиксели, но не ми одговори, се надевам дека веќе не си погледнал во EXIF-информациите, колку мегапиксели мислиш дека се на горната фотката?

Иначе горниот резултати, се денски перформанси, преку ноќ, кога ја пратив фоткава на фотограф, само ми кажа дека дури и неговиот фул фрејм не може да постигне резултат како оној кој му го пратив, особено коментираше за небото кое е безмалце целосно без никаков шум, сега дали ќе ми веруваш или не, тоа оставам на тебе.

Процесирањето на Lumia е многу природно, и заради начинот на кој тогаш телефоните сликаа, приказот беше многу природен и заради тоа што сензорите се помали и немаат мулти-фрејм процесирање, доаѓаше до фин шум, кој додаваше за оној органски изглед, одлични беа, но нема што да бараат денеска особено во ниска осветленост, ги видов фотките кои ги постираше, одлични се, ама проблем е што си лимитиран за сликање во добра осветленост.
Фотографијата има 12 мегапиксели? По ексиф така ми покажа :) за ноќна фотографија тогашните мобилни беа послаби, ама со ноќна фотографија неможи и да се види квалитетот на опремата што е ставена, а секако дека сега има кастм софтвер што ќе ја подобри фотографијата но тоа не менува каков квалитет има опремата што е ставена :) Сликите од Лумиата не ми се никако обработени инаку во фотошоп можат да се дотераат до перфекција..

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фотографијата има 12 мегапиксели? По ексиф така ми покажа :) за ноќна фотографија тогашните мобилни беа послаби, ама со ноќна фотографија неможи и да се види квалитетот на опремата што е ставена, а секако дека сега има кастм софтвер што ќе ја подобри фотографијата но тоа не менува каков квалитет има опремата што е ставена :) Сликите од Лумиата не ми се никако обработени инаку во фотошоп можат да се дотераат до перфекција..

Хахах абе ти кажав да не гледаш EXIF, ама тоа е. Ако не гледаше шансата да погодиш колку мегапиксели е, ќе биде минимална, нивото на детали мене ми делува на 16-20, оваа слика во 12MP, има далеку повеќе информации од било кој модерен телефон во било која резолуција со ФАБРИЧКИ софтвер.

Знам дека Lumi-те се одлични, но и 12SU нема леќа за потценување, голем апгејд се од обичен уред, не се Zeiss ниво, ама се многу добри.

Еве ти една во која се обидов да реплицирам она што гледам во живо, нити оваа нити претходната не се едитирани, него се JPG.

IMG-20220814-051852-lmc-8-4-NIGHT.jpg

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Хахах абе ти кажав да не гледаш EXIF, ама тоа е. Ако не гледаше шансата да погодиш колку мегапиксели е, ќе биде минимална, нивото на детали мене ми делува на 16-20, оваа слика во 12MP, има далеку повеќе информации од било кој модерен телефон во било која резолуција со ФАБРИЧКИ софтвер.

Знам дека Lumi-те се одлични, но и 12SU нема леќа за потценување, голем апгејд се од обичен уред, не се Zeiss ниво, ама се многу добри.
Ама секако дека 12 мегапиксели фотографија ќе биди поквалитетна од 16 мегапиксели, ама Лумиа е со 20 мегапиксели и има квалитетна фотографија како кај ДСЛР камерите или камерите со филм, а тоа е заради квалитетот на објективот пред се, аи и сензорот што тогаш го ставија и беше скоро со големина на сензор од поин енд шут дигиталните камери.. сета работа ја заврши оптиката на Карл Цаиз. Дали 12С користи лајка објектив? 12С Ултра го користи тој бренд. И дали оваа фотографија од 12 мегапиксели ќе беше иста ако беше сликана со најголема резолуција ;)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ама секако дека 12 мегапиксели фотографија ќе биди поквалитетна од 16 мегапиксели, ама Лумиа е со 20 мегапиксели и има квалитетна фотографија како кај ДСЛР камерите или камерите со филм, а тоа е заради квалитетот на објективот пред се, аи и сензорот што тогаш го ставија и беше скоро со големина на сензор од поин енд шут дигиталните камери.. сета работа ја заврши оптиката на Карл Цаиз. Дали 12С користи лајка објектив? 12С Ултра го користи тој бренд.

Како мислиш ќе биде секако поквалитетна? од каде сега ова дека 12 е подобра од 16? поентата ми беше дека нивото на информации во фотките горе, е далеку повисоко од стандард 12MP фотка од модерен смартфон. Се повторуваш, јасно е се што кажа за Lumi-ta, на тоа време тој сензор си бил во ред, за сега е минијатура, повторно ти преку ден ќе ги победиш грото од телефони со фабричка апликација во грото од сцени, но ака сликаш во малце потемно друго е, дај некоја фотка од потемни услови ако имаш.

Xiaomi користи Leica процесирање кај 12SU, но не баш стандард, него Leica стил со примеса на модерен мулти-фрејм HDR. И да и леќата е правена во колаборација со Leica.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Како мислиш ќе биде секако поквалитетна? од каде сега ова дека 12 е подобра од 16? поентата ми беше дека нивото на информации во фотките горе, е далеку повисоко од стандард 12MP фотка од модерен смартфон. Се повторуваш, јасно е се што кажа за Lumi-ta, на тоа време тој сензор си бил во ред, за сега е минијатура, повторно ти преку ден ќе ги победиш грото од телефони со фабричка апликација во грото од сцени, но ака сликаш во малце потемно друго е, дај некоја фотка од потемни услови ако имаш.

Xiaomi користи Leica процесирање кај 12SU, но не баш стандард, него Leica стил со примеса на модерен мулти-фрејм HDR. И да и леќата е правена во колаборација со Leica.
Кога фотографијата во фотошоп се големува од 12мп на 16 или 40мп се губи квалитет, исто е и со камерите освен ако самиот сензор е 40мп или поголем. Овие шаоми 12 серија ги имаат тие сензори, но повекето мобилни што беа со големи мегапиксели сензорите им се 12 или 16мп па фотографијата до 48 или 64 или 100мп се зголемува софверски па затоа квалитетот се губи.

Инаку во сета работа улога игра и цената :) 12С ултра кошта 1000 долари, а за тие пари има многу добри дигитални камери сосе објективи, а со нив неможи да се спореди ни еден мобилен. Пред се ДПИ резолуцијата на мобилните е за на екран т-ест 72 или 75ДПИ, некои можеби се најмногу со 95ДПИ, а кај дигиталните апарати ДПИ е печатарска резолуција од 300 ДПИ така да цената е енормна кога се споредуваат камерите. Овај 950ХЛ го начекав за 800 денари, зачуван стакло, батерија гром, го продаваја бидејќи немал вибер и вазап :) за тие пари налетав на дигитален апарат кој што вреди према квалитетот барм 500 долари, толку се продава вака добро зачуван на амазон и ибеј.. Башка што телефонот и денеска е гром, хардверот е Нокиа, назидан е со куп сензори, само што нема апликации како кај андроид, а 90% од нив се непотребни.. А и нема потреба од апдејт на секое :) Има гром звук на слушалки, еднакво добар како кај Редми Ноте 3, кој долги време го земаја за репер кога споредуваја звук и музика кај нови мобилни, а пошто го имам сеуште и тој, разликата во квалитетот на музика на слушалки скоро и да ја нема.. А за 1000 долари сега можи да се земи и добар мирорлес дигитален апарат што е друга прикаска :)
Мислењето е автоматски споено:

Еве ти една во која се обидов да реплицирам она што гледам во живо, нити оваа нити претходната не се едитирани, него се JPG.

IMG-20220814-051852-lmc-8-4-NIGHT.jpg
Многу е добра и оваа, уште поквалитетна од предходната, плус за ноќна фотографија е како кај дигиталните апарати, кој кастм програм го користш, gcam?

За ноќни фотографии 950 не е добар без статив, во автоматски мод сликите се лоши, треба исо да е на 100 или 50 и тајмерот на минимум 2 секунди па да се направи слика без ноис и со подобар квалитет. Еве две на стемнување сликани во автомод.

Атачменти

• WP_20220724_19_42_07_Pro.jpg
    WP_20220724_19_42_07_Pro.jpg
    3,9 MB · Прегледи: 25
  • WP_20220810_17_56_35_Pro.jpg
    WP_20220810_17_56_35_Pro.jpg
    4 MB · Прегледи: 25
Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кога фотографијата во фотошоп се големува од 12мп на 16 или 40мп се губи квалитет, исто е и со камерите освен ако самиот сензор е 40мп или поголем. Овие шаоми 12 серија ги имаат тие сензори, но повекето мобилни што беа со големи мегапиксели сензорите им се 12 или 16мп па фотографијата до 48 или 64 или 100мп се зголемува софверски па затоа квалитетот се губи.

Инаку во сета работа улога игра и цената :) 12С ултра кошта 1000 долари, а за тие пари има многу добри дигитални камери сосе објективи, а со нив неможи да се спореди ни еден мобилен. Пред се ДПИ резолуцијата на мобилните е за на екран т-ест 72 или 75ДПИ, некои можеби се најмногу со 95ДПИ, а кај дигиталните апарати ДПИ е печатарска резолуција од 300 ДПИ така да цената е енормна кога се споредуваат камерите. Овај 950ХЛ го начекав за 800 денари, зачуван стакло, батерија гром, го продаваја бидејќи немал вибер и вазап :) за тие пари налетав на дигитален апарат кој што вреди према квалитетот барм 500 долари, толку се продава вака добро зачуван на амазон и ибеј.. Башка што телефонот и денеска е гром, хардверот е Нокиа, назидан е со куп сензори, само што нема апликации како кај андроид, а 90% од нив се непотребни.. А и нема потреба од апдејт на секое :) Има гром звук на слушалки, еднакво добар како кај Редми Ноте 3, кој долги време го земаја за репер кога споредуваја звук и музика кај нови мобилни, а пошто го имам сеуште и тој, разликата во квалитетот на музика на слушалки скоро и да ја нема.. А за 1000 долари сега можи да се земи и добар мирорлес дигитален апарат што е друга прикаска :)
Мислењето е автоматски споено:

Многу е добра и оваа, уште поквалитетна од предходната, плус за ноќна фотографија е како кај дигиталните апарати, кој кастм програм го користш, gcam?

За ноќни фотографии 950 не е добар без статив, во автоматски мод сликите се лоши, треба исо да е на 100 или 50 и тајмерот на минимум 2 секунди па да се направи слика без ноис и со подобар квалитет. Еве две на стемнување сликани во автомод.

Значи вака, не се работи за софтверски upsampling, HMX, GN2, IMX989, сите 3 имаат реални 27/108, 50/100, и 50 мегапликселни сензори, повеќе би рекол дека се работи за downsampling на 12> со спојување на пиксели - него upscaling, никаков квалитет не се губи сем негативностите на quad bayer видот на сите 3 сензори, па така резолуцијата не им е баш целосно еднаква на bayer сензор, но е далеку поголема од пример 12-20МП на Lumia.

Ultra-та кошта 1100 + евра, не 1000 долари, ако рачунаме данок и доста повеќе од тоа.

Грешка е дека не може да се спореди, тоа се митови што се шират помеѓу фотографите кои немале шанса да користат хај енд смартфон со кастом софтвер - и тек како може а добар дел од нив дури и губат. Еве набави некој 12MP DSLR, (со 24mm објектив за 1000 евра) и дојди да ги споредиме за 1x статична фотографија. Исто така и за резолуција не се согласувам, можеш лесно да принташ од 27/48 мегапиксели фотка на смартфон + GCAM.

Сликите од Lumiata во средна осветленост со доста слаби со оглед на тоа дека е 2 секунди експозиција, ако јас го подесам тоа 1 точка шума нема да има, ама тоа и се очекува од 5x помал сензор без AI + мулти фрејм процесирање и напредни алгоритми за пеглање на шум.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Значи вака, не се работи за софтверски upsampling, HMX, GN2, IMX989, сите 3 имаат реални 27/108, 50/100, и 50 мегапликселни сензори, повеќе би рекол дека се работи за downsampling на 12> со спојување на пиксели - него upscaling, никаков квалитет не се губи сем негативностите на quad bayer видот на сите 3 сензори, па така резолуцијата не им е баш целосно еднаква на bayer сензор, но е далеку поголема од пример 12-20МП на Lumia.

Ultra-та кошта 1100 + евра, не 1000 долари, ако рачунаме данок и доста повеќе од тоа.

Грешка е дека не може да се спореди, тоа се митови што се шират помеѓу фотографите кои немале шанса да користат хај енд смартфон со кастом софтвер - и тек како може а добар дел од нив дури и губат. Еве набави некој 12MP DSLR, (со 24mm објектив за 1000 евра) и дојди да ги споредиме за 1x статична фотографија. Исто така и за резолуција не се согласувам, можеш лесно да принташ од 27/48 мегапиксели фотка на смартфон + GCAM.

Сликите од Lumiata во средна осветленост со доста слаби со оглед на тоа дека е 2 секунди експозиција, ако јас го подесам тоа 1 точка шума нема да има, ама тоа и се очекува од 5x помал сензор без AI + мулти фрејм процесирање и напредни алгоритми за пеглање на шум.
За тие што имаат реални сензори со такви мегапиксели, ок, ама многу беа, а ги има сеуште кај што реалните димензии на сензорот се 12 или 16мп а пишуваат дека се 48мп, кај нив е згоелмуванјето софтверско..
а за принтањето, ќе биди на фотографија од 95ДПИ која принтерот си ја зголемува на 300ДПИ.

Експозицијата беше на ауто мод, не беше 2 секунди, инаку ќе беше подобра и без зрна на 2 или 4 секунди и исо 100 или 50.. Само што јас сакам да има малку зрна, ситни како кај камерите со филм :)

Има ДСЛР камери и под 500УСД, Никон Д3200, Д3500, сега и на Д3800 и на Д800 им се цените под 1000УСД, тие се со 24МП и 36МП и секако 300 ДПИ, а се многу добри камери, за тие пари, наградувани со голд и силвер авордс. Еве цени од никон страната и од амазон,

На амазон Никон Д5500 е под 1000УСД,

Еве слики правени со Д3500,

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Уште едно ремек дело од IMX 989 + BSG GCAM.

PXL-20220924-045409434-NIGHT.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Бои, баланс на бела, текстури, детали, контраст, динамички опсег.....epic.

Mi 10, HMX + GCAM

IMG-20220425-190746-rawp.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Шо сторе детали бе кај шо е фокусирано... многу ме интересира во споредба од мајка камерата каква е.
Очите се во фокус - абе тоа ти е школа цела - мобилна фотографија - па едитирање - филтри-милтри...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
S21U, 1/13

20210218-030528.jpg

MI12SU + GCAM 1/15

AGC-20221008-021843818-NIGHT-1.jpg

Додатно на тоа сцената на S21U е значајно посветла, и пак е газење како да е кинез од 50 евра.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB