Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака за i7 лаптоп

Angel

hello world
21 април 2007
314
28
Здраво на сите

Иако како овој наслов има доста теми по форумот, јас не најдов нешто што мене ми одговара. Во брзо време би купувал лаптоп со i7, min 8GB RAM и најмалку FHD екран (15,6" или 17" сеедно). Би го користел најмногу за програмирање, а и за забава од време на време (без игри). Битно ми е да има SSD но не е пресудно. Она што досега ми падна во очи се:
Lenovo y50
Asus ROG G серија
Dell Inspiron 7
Dell XPS 15
Dell Precision M3800 (мој фаворит, не знам дали кај нас може да се набави, има добри понуди на eBay)
HP Envy 15T
Toshiba L50.

Сега користам Dell Inspiron n5110 и затоа Dell најбрзо ми паѓа во очи...

Секое мислење, искуство, критика се добредојдени.

Ви благодарам

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Ако не ти пречи „гломазноста“ на Asus ROG серијата... топло го препорачувам.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Земи го најевтиниот делл кој ти ги задоволува потребите, за нијанса имаат поквалитетна изведба и добра гаранција

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.369
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Здраво на сите

Иако како овој наслов има доста теми по форумот, јас не најдов нешто што мене ми одговара. Во брзо време би купувал лаптоп со i7, min 8GB RAM и најмалку FHD екран (15,6" или 17" сеедно). Би го користел најмногу за програмирање, а и за забава од време на време (без игри). Битно ми е да има SSD но не е пресудно. Она што досега ми падна во очи се:
Lenovo y50
Asus ROG G серија
Dell Inspiron 7
Dell XPS 15
Dell Precision M3800 (мој фаворит, не знам дали кај нас може да се набави, има добри понуди на eBay)
HP Envy 15T
Toshiba L50.

Сега користам Dell Inspiron n5110 и затоа Dell најбрзо ми паѓа во очи...

Секое мислење, искуство, критика се добредојдени.

Ви благодарам
Асус Рог е направен за гејминг, така да земи си нешто друго за многу поефтини пари.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
683
973
Јас го имам Precision M3800, презадоволен сум. Ако можеш да го набавиш преку Ebay со добра зделка, не е за мислење.
Бо друг случај, ако не ти е важно да имаш два места за складирање податоци (ССД + ХДД), добра опција ти е Macbook Pro Retina, ќе му ставиш Windows 8.1 и немаш утка.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Lenovo y50 - флимзи изработка, нема IPS
Asus ROG G серија - 15ката е прифатлива накај голема димензија има IPS екран
Dell Inspiron 7 - Ова ветува многу, има со IPS екран
Dell XPS 15 - Ич нема муабет, но и можеби најскап, IPS екран
Dell Precision M3800 (мој фаворит, не знам дали кај нас може да се набави, има добри понуди на eBay) доста скап иако добар

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
G серијата на ASUS не е толку гломазна, од прилика е дебела колку инспиронот што го имаш. За потешка, мислам дека 2-300 грама потешка би била. Таа нуди најдобри перформанси за парите, односно што викаат у Америка: price/performance ratio.
Следново е од субјективна гледна точка:
Арно ама АСУС имаат гаден тачпад (ако го користиш многу ќе се изнервираш за 1000-те евра што си ги дал), тастатура на која треба малку привикнување (ако користиш стрелки многу маалку ќе те нервира, како и вертикалниот ентер, и збиениот numpad).

Од друга страна, lenovo-то има одлична (ако не и најдобра) тастатура. Сите тоа го знаеме, позајмена е од IBM (поради инквизицијата нели) и навистина е феноменално да се пишува на неа. Од друга страна, лошото за мене е тоа што нумпадот е малку постеснат и копчињата не се толкави како за буквите. Но сето тоа е добро оправдано со стилот на лаптопот и закривеноста на дугмињата, па многу полесно се стискаат одколку на асусот (значи асус ем незакривени дугмиња, ем ситни). Исто и членот над мене кажа дека леновото има лош екран за парите.

Исто така, во поглед на гаранција - делл се најдори тука нема што. Знаат да ставаат ULV варијанти на процесори во поскапи лаптопови (нели, тука доаѓа гаранцијата, DELL маржата и некои други финеси што си го прават лаптопот), али ако се искомбинира со добар M или H процесор - тогаш би земал Dell XPS 15-ката.

За HP не зборам. Мислев се опраиле со греењето- гуглав бајаги долго испадна ништо не поправиле.
За Toshiba незнам.

На твое место, ја би идел со dell-от бидејќи ми е познат, па значи дека нема потреба од повторно привикнување на тастатура (не на секој му годи таа промена, на мене бар не - ми се свиѓа тастатурава што си ја има acer), тука е мин мислам 3-годишната гаранција како и Dell квалитетот.
Е сеа, ако најдеш некој добар ASUS лаптоп со таа гаранцијата што ти ги враќаат парите и ти го сервисираат лаптопот,
може тоа да биде пун погодок за тебе.

На крај краева:
Сурова моќ без компромиси - ASUS
Моќ со компромиси - Lenovo
Гаранција со балансирани моќ/компромиси - Dell
Нервоза- HP

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR
Земи некој i5 и клај му SSD и немај маки :)

Angel

hello world
21 април 2007
314
28
Заборавив да спомнам, би одел со i7 47xx серија. За Precision, на eBay може да се најде ~1300$ refurbished модел со 256 SSD + 500 HDD и UHD екран. За Lenovo, знае некој како е UHD екранот што го нудат? Гледам го има во Анхоч, па се спремам да поминам овие денови да ги зирнам...
Да не знае некој каде има XPS 15 на лагер?

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.369
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Заборавив да спомнам, би одел со i7 47xx серија. За Precision, на eBay може да се најде ~1300$ refurbished модел со 256 SSD + 500 HDD и UHD екран. За Lenovo, знае некој како е UHD екранот што го нудат? Гледам го има во Анхоч, па се спремам да поминам овие денови да ги зирнам...
Да не знае некој каде има XPS 15 на лагер?

http://dell.makpetrol.com.mk/
Кај нив можеш да порачаш.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.369
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Daaa poshto e napraven za gaming za drugo ich ne go bivaaa, daaa.

Не кажав дека не го бива за ништо друго, туку дека е правен примарно за гејминг. Човекот кажа дека нема да игра игри на него и зошто да даде екстра пари за Асус Рог?

Angel

hello world
21 април 2007
314
28

Имаш искуство со овие? Сега гледав некои понуди, имаат доста добар избор...А и праќаат навака. Сега за сега сум за XPS 15, ги гледав ASUS ROG, голем ми е за секојдневно носење...LENOVO Y50 пак, не делува како лаптоп од 70К (го гледав UHD моделот во Анхоч)...М3800 ми излегува од буџет засега...

kirev

senior
31 мај 2010
9.143
7.824
Имаш искуство со овие? Сега гледав некои понуди, имаат доста добар избор...А и праќаат навака. Сега за сега сум за XPS 15, ги гледав ASUS ROG, голем ми е за секојдневно носење...LENOVO Y50 пак, не делува како лаптоп од 70К (го гледав UHD моделот во Анхоч)...М3800 ми излегува од буџет засега...
По грешка на ибеј кликнав нарачка за Nexus 10. Без проблем ја поништија нарачката. Инаку ми служат за споредба, пошто гледам локално да купувам

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.879
Skopje
wemaxa.com
Почнале годините кај тебе да зборуваат .)

Се игра, посебно на овие габаритниве модели. Ние цепидлачиме само за температури, што ако работел на 80-90, нема гајле. 50% од луѓево на планетава работат на компјутери со затнати вентилатори, 90С просек температура, и појма немаат. Вози така 6-7 години, му се топи на крај цела машина и купува нова. Никому ништо :)

Лаптоп и гејминг во иста ρеченица одсеκогаш ми делувале налудничаво.

Angel

hello world
21 април 2007
314
28
После долго размислување и споредување, се решив на овој модел
http://www.computeruniverse.net/en/products/90570846/dell-xps-15-9530-3375.asp
со тоа што би направил надградба на mSata на 256GB. Гледам кај нас и нема некој избор (дајте инфо ако има...), па и дискот би го нарачал од тука...Не знам како ќе оди царина и ддв, ама во секој случај е ефтина варијанта за тоа што се нуди...

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
683
973
Побарај на Ebay има многу добри зделки со гаранции нудат и на ново и refurbished. Кога ќе ти стигне во македонија, само 5% ддв ќе треба да платиш, ништо друго.
Овој што си го нашол е ок за цената, но можеш и за подобра цена да најдеш на Ebay.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Има некој воопшто купено од computeruniverse и дали вреди да се купи оналјн (ради гаранција)?
Го гледав овај и иди околу 28-29К со се ддв. А кај нас би бил околу 36-37К.
http://www.computeruniverse.net/en/products/90590177/lenovo-thinkpad-e550-20df004rge.asp

Мислења?
Нема ни да коментирам колку е лош за парите во однос на перформанси.
Али од друга страна, е thinkPad и тоа надокнадува :)
Уште ако им е интернационална гаранцијата, ОК зделка е ова

ifobt

hello world
26 март 2015
109
136
Нема ни да коментирам колку е лош за парите во однос на перформанси.
Али од друга страна, е thinkPad и тоа надокнадува :)
Уште ако им е интернационална гаранцијата, ОК зделка е ова

Па и не барам јаки перформанси. Ова кофигурација со плус надоградба на рам би била супер за програмирање, веб, секојдневна употреба.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Па и не барам јаки перформанси. Ова кофигурација со плус надоградба на рам би била супер за програмирање, веб, секојдневна употреба.

Ако ти е за мобилност исто така, можеш да земеш некој поефтин... Од друга страна, ако си несмасен ко ја со лаптоповите (ги тегнеш несакајќи каблловите, ти паѓа лаптопот стално, или го трескаш од негде), тогаш thinkPad ис д чојс фор ју

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно