Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за повржување во мрежа

Andrijeski

poweruser
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Локалните IP адреси на поврзаните компјутери би требало да бидат од ист range..
На пример
Компјутер 1: 10.0.0.2
Компјутер 2: 10.0.0.3
Компјутер 3. 10.0.0.4

И така натаму.. Нормално сите да имаат ист gateway.

Или да се остави Obtain an IP address automatically би требало да е во ред :)

Simon4eto.

read-only
10 септември 2007
18
0
a da prasam samo dali kabelot od switchot ke treba da odi vo lan priklucokot na kompjuterot ili treba posebna kartica i dali so switchot sme i vo mreza nie megusebe.

M

Mr.Alien

Гостин
Кабелот кој е уштекан во switch-от слободно стави го во LAN приклучокот на компјутерот (where else, btw?). Секако, во БИОС треба мрежната картичка да е вклучена (Integrated Peripherals мени, најчесто).
Преку switch-от можете да се умрежите, нормално. Види што ти постираше Андријески....

Simon4eto.

read-only
10 септември 2007
18
0
ok toa ke bide se mislam. imam uste prasanja ama veke ne se za vo ovaa tema. FALA NA SITE MASKI. i sekako i na zenskite dokolku gi imase megu postiracite.

21 септември 2007
4
0
Ај да не отворам нова тема, ќе пишам на истава.

Значи, имам кабловски интернет и сакам да го делам на уште два компјутери. Малце поспецифичен е интернетов е тоа што немам модем туку провајдерот ми носи интернет дирекно преку LAN кабел. Го ставам во мрежната, конфигурирам PPPoE конекција и тоа е тоа. Незнам дали ова ќе претставува проблем, ама можам да се поврзувам само со една MAC адреса, односно со MAC адресата што ми е на мрежната картичка на главниот компјутер.

Ме интересира дали ќе можам да ја делам конекцијата преку Switch и како би изгледало тоа и главниот компјутер да е на Linux а останатите на Linux/Windows. Според тоа што го читав по разни сајтови мое мислење (а немам искуство со вакви работи) е дека мрежата би изгледала вака:
LAN кабелот си останува исто, поврзан на мрежната од главниот копмјутер (кој што вози на Linux) му ставам втора мрежна на истиов компјутер и ја поврзувам на UP-Linkot од switch-от. Другите два ги врзувам на switch-от и после ваљда треба да инсталирам/конфигурирам samba на сите три за да можам да ја делам интернет конекцијата. Или па ќе треба да го конфигурирам главниот како NAT или DHCP сервер? :D
Ако постојат други порационални/поефтини начини на поврзување кажувајте одма. :)

Niki

Баниран/a
21 април 2007
404
1
Абе не мора да клонираш, може си сменил мрежна или PC а и мислам дека не се толку строги mt како порано кога го пуштија ADSLто

_EAX

lurker
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
druze, ako sakas bez server togas zemi si ruter, a ako sakas so server koj mora da ti bide uklucen 24 casa za da mozat da imaat net i drugite pc togas zemi si switch.

samo ne mi e jasno zaso ti e potrebno samba za da delis konekcija

21 септември 2007
4
0
Малце каснам ама јебига :)
Се премислив за свич и купив рутер Asus RX3041 ама нешто не ми е јасно со подесувањето на конекцијата.
Без рутер се поврзував вака:
1. Подесував локална мрежа - IP <статична, доделена од операторот, Subnet Mask, Примарен и секундарен DNS и на крај правев disable на TCP/IP протоколот.
2. Подесување на pppoe конекција со user и password. И connect.

Е сега на рутеров кога одбирам PPPoE конекција не ми дава да ги внесам подесувањата за локална мрежа и не можам да се поврзам. Исто така во PPPoE нема опција за клонирање на mac адресата туку само во PPTP и L2TP.

Пробав да ја сменам IP адресата на рутерот ама мислам дека тоа важи само за LAN а не и за WAN, или грешка сум?.
Помош? :)

Megatron

hello world
18 април 2007
146
4
da kako vtorata slika samo nema da ima public ip adresi, ubo ti kazvat 3kom stekas vo svich , svicot so modemot(vo slucajot ruter, ne samo modem) i tolku.Pisis ip adresi na site kom vo ista podmreza i pisis default gateway za izlez i vlez na internet i cao prijatno so zdravje da se koristi :)))

Megatron

hello world
18 април 2007
146
4
se menva mislam ip adresata na adsl posto na sekoe se konektiras i bi trebalo na sekoe da ti dava nova nesto kako dial-up, na ppp protokol.....mislam :))

DaciSS

lurker
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com
ne be zboram za wireles kartici koi mozat da primaat i da prakjaat signal. Ama moze li da znam kolku ke cini se toa za povrzuvanje so ruter za 3 luge. sigurno kaj toj sto ke bide ruterot ke nema potreba od mrezna kartica
нема врска тоа, секој компјутер мора посебно да си има или wireless ili lan картица. лан кошта 200 денари.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно