Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Помош со изградба на led show

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Здраво.

Најпрво да ја пофалам промената на изгледот на форумот, мене ми се допаѓа многу продолжете со добрата работа.

Како што гласи насловот имам мал проблем, треба да направам некоја проста електрична шема која ќе контролира лед диоди во круг. Нешто барав на интернет но моите способности за изградба на таква шема од нула не се доволни, па затоа барам нешто готово што би можел да го ископирам директно или да купам ако има од некаде. Имам шаблон од 32 лед диоди кој изгледа вака

EoOQc.jpg

и ми треба некое електрично коло кое ќе ги контролира диодите во круг или некако на друг начин.

Помагајте момци ако има некој правено ваков проект ми треба што поскоро, да не кажам за вчера :D

Фала!

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
@bit го има ова кај нас ?

bit

hello world
6 октомври 2011
55
25
Ова го нема кај нас да го купиш како кит, меѓутоа можеш да го склопиш сам. Проста електрична шема за контролирање на 32 диоди тешко да најдеш. Единствено решение вака набрзинка ти е да го направиш тоа со микроконтролер.

bitolchanec

read-only
1 февруари 2012
14
3
Bitola
За тоа со микроконтролерот, треба да знае да го испрограмира.
@masterficx кажи на колку волти сакаш да работи?
Кажи шо диоди се и дали сакаш да вртат во круг, или да бидат поставени во круг, па кога ќе ги уклучиш на напон дирекно да се вклучат. Објасни малку повеќе, ќе ти помогнам ;)

jovce.

hello world
29 јули 2010
498
248

Ова го правев јас со уште 2-ца во група.. За ова не треба програмирање... мислам дека можи да се додадат повеќе диоди но за ова некој појќе што се разбира нека пиши.

jovce.

hello world
29 јули 2010
498
248
@jovce.
Дали можеби имаш шема од ова ?

Повели шема и поквалитетни слики :)
CHASER1.png

BTW доколку знаеш како да поврзиш повеќе диоди пишими бидејќи сакам да го направам ова со повеќе диоди... (јас мислам дека треба да се поврзат/додадат две или три диоди заедно па така..не знам како да објаснам :()

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас во 4та година за проектна правев рулет. Изгледаше слично како на видеото. Проектот ( електронски рулет) изгледаше слично како на видеото.

Исто имаше повеќе диоди( не памтам точна бројка) али со притискаже и задржување на тастер се вртеа диодите, т.е. светеа. Доколку си заинтересиран можам да ти дадам шема. (мислам дека ја чувам дома)

jovce.

hello world
29 јули 2010
498
248
Јас во 4та година за проектна правев рулет. Изгледаше слично како на видеото. Проектот ( електронски рулет) изгледаше слично како на видеото.

Исто имаше повеќе диоди( не памтам точна бројка) али со притискаже и задржување на тастер се вртеа диодите, т.е. светеа. Доколку си заинтересиран можам да ти дадам шема. (мислам дека ја чувам дома)

Пушти ми ја ако не ти е проблем, јас си прибирам проекти па можеби ќе ги направам некогаш :D

M

mariomako

Гостин
Најубаво направи со некој микроконтролер испрограмирај, залеми елементите и готово :)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Не се гледа убаво сликата, оти ми е со телефон сликано, а телефонов нема добра камера. Што не гледаш добро кажи ми ке ти кажам кој дел е и што е.
img20120205150746.jpg

Елемтнети кои се користени:

R1=330Ω --- C1=220mF/16V --- IC1=NE555
R2=10KΩ --- C2=0,1mF --- IC2=CD4017
R3=390KΩ --- C3=47nF ---T1-T10=BC546,547 или слични
R4=100KΩ --- C4,C5=100mF --- 16V D1=1N4148
R5=560Ω --- C6=47nF --- D2-D11=LED ( боите по избор)

ZV=звучник
S1=тастер
ППК537 печатено коло
извор: 9V/100mA

bitolchanec

read-only
1 февруари 2012
14
3
Bitola
Да напоменам дека не мора лед диодите да се некој високо сјајни. Користете обични лед диоди, добар е ефектот. И ако сте во можност користете црна и црвена боја на лед диоди, стварно е интересно. Звучникот не мора да е некоја голема јачина. Ако имате стар пк, што не ви треба извадете го од него, да е 8 омски. Ако некој има проблеми во врска со цртањето на шемата во некоја програма нека кажи, ќе помогнам, а ако ја најдам ќе ви ја дам готова нацртана. Поздрав ;)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да де, се работи со обични лед диоди. Јас имав црвени, жолти и зелени диоди.
Инкау шемата ја цртав од Емитер, не можам да го најдам тој лист. Ако може да ги контактирам Емитер, па да ми ја пратат шемата, да ви ја постирам тука...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно