Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Држете се до темата, да не влагаме со бичкијата у понеделник. Пане ако имаш на темата нешто да додадеш повели, во спротивно не создавај дополнителна работа за администрација. Кај работиме за минималец па сеа и ќе бришеме мислења на копачи. Седи мирен.

gamon

user
15 септември 2014
1.670
1.952
orgrimar
Копање крипто валути е иднината на човештвото, Никола Тесла е мртов иначе ќе се самоубиеше

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

igoooor7

hello world
17 февруари 2015
229
503
Veles
igoooor7's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 10600K + be quiet Dark Rock Slim
Motherboard
MSI B460M Mortar
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + SSD M.2 2280 Gigabyte NVMe 512GB + HDD WD 1T Caviar Black
PSU
CM G650M
RAM
2 x 8 GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury Black CL16 RGB
Video card
MSI GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING X 8G
Case
be quiet Pure Base 500 Window Black
Mouse
Logitech G402
Keyboard
Logitech Mechanical G413 Carbon
Audio
Logitech Z506
Monitor
Gigabyte G27QC - Curved Gaming Monitor | VA Panel | 1440p | 165Hz | 1ms MPRT
OS
WINDOWS 11 Pro 64bit
Еве едно мое видување и зошто се одлучив да купам RTX 3060 Ti по овие луди цени. Како прво чекав скоро година дена за upgrade на мојата стара Gigabyte GTX 1060 Xtreme Gaming 6GB, како наводно цениве ќе се стабилизираат. Но цените не само што не се намалуваа, туку напротив и се зголемуваа од ден на ден и неретко не ни можеше да се најде за да се купи. Мојата одлука да купам најмногу се базираше и на фактот дека исто така во овој момент и мојата стара графичка Gigabyte GTX 1060 Xtreme Gaming 6GB има неколку пати зголемена цена на пазарот од тоа што вреди (не бев сигурен колку додека не ја огласив). На времето настаро ја купив за 7к ден. а ја продадов за 24к ден. , и тоа за неполни 24 часа од кога ја огласив. Доколку цените беа реални јас не би и земал според мое мислење повеќе од 3000-3500 ден. (може и тоа е многу). И сега логиката ми беше, можеби и сам си се тешам де, но и при нормални цени сигурно на нашиот пазара RTX 3060 Ti ке се продаваше за околу 500-550 евра а можеби и повеќе. Во таков случај каде старата графичка ми вреди 50 евра, јас ке требаше да додадам сигурно уште 500 евра за нова. Е сега на овие цени каде што на мојата стара графичка и зедов 24к ден. јас додадов уште 36к ден. (неполни 600 евра) за да купам нова RTX 3060 Ti од локална продавница.
Повторно ќе речам, можеби јас си се тешам со ова и мојата одлука да дадам толку пари, но размислувањето мое го опишав погоре и си реков дека нема што повеќе да чекам. Мој заклучок: лошо е ако немаш никаква графичка и сега треба да купиш, но доколку имаш нешто (графичка карта) која може да се продаде по исто така нереална цена, горе доле ќе испадне исто. Според мојата математика сум доплати 50-100 евра повеќе.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.785
6.488
SK
И тука иде тој филмот DON'T LOOK UP и се одма се поклопува - џабе е на крај на денот и наука и експертизи и се живо и диво кога има луѓе кои се водат само според фејсбук статуси на рандом фејсбук групи.
In 2010, Harvard duo Christopher Chabris and Daniel Simons published The Invisible Gorilla, which detailed their study of the human capacity to overlook even the most obvious things. In one of their experiments, Chabris and Simons created a video in which students wearing white and black t-shirts pass a basketball between themselves. Viewers were asked to count the number of times the players with the white shirts passed the ball, and many were later very satisfied to find that they were accurate in their counting. This satisfaction was tainted, however, when they were asked if they had spotted “the gorilla.” Amidst considerable confusion, the video would then be replayed for the puzzled viewers, who were stunned to see a man in a gorilla suit walk among the students and balls, take up a position in the center of the screen, and wave at the camera. They’d missed him entirely in their initial viewing. The study highlighted the capacity for humans to become fixated on set tasks, events, or other distractions, and miss even the most elaborate and remarkable of occurrences.

Така, видео катици по нормална цена нема да има се додека не се деси ресетирањето на надуваните вредности на сѐ, вклучително и хешрејтот и самите криптовалути, и кога копањето ќе стане неисплатливо. Што којзнае кога ќе се случи, пошто сите гледаме во куп разни занимации и не го гледаме горилата. ;)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
Е да ова е искрено свежа перспектива шо не мислам дека како опција сме ја разработиле. Ако веќе си планирал 500 еур за графичка со продавање на старата по луда цена пак си на таа цена. Со здравје да си ја служиш. Некој друг нека му ја мисли шо дал 24К за 1060.
Мислењето е автоматски споено:

In 2010, Harvard duo Christopher Chabris and Daniel Simons published The Invisible Gorilla, which detailed their study of the human capacity to overlook even the most obvious things. In one of their experiments, Chabris and Simons created a video in which students wearing white and black t-shirts pass a basketball between themselves. Viewers were asked to count the number of times the players with the white shirts passed the ball, and many were later very satisfied to find that they were accurate in their counting. This satisfaction was tainted, however, when they were asked if they had spotted “the gorilla.” Amidst considerable confusion, the video would then be replayed for the puzzled viewers, who were stunned to see a man in a gorilla suit walk among the students and balls, take up a position in the center of the screen, and wave at the camera. They’d missed him entirely in their initial viewing. The study highlighted the capacity for humans to become fixated on set tasks, events, or other distractions, and miss even the most elaborate and remarkable of occurrences.

Така, видео катици по нормална цена нема да има се додека не се деси ресетирањето и копањето не стане неисплатливо. Што којзнае кога ќе се случи, пошто сите гледаме во куп разни занимации и не го гледаме горилата. ;)

Перфектна реплика. Секогаш се фасцинантни вакви истражувања. Имаше нели и филм според тоа едно шо ги дели учесниците на стражари и затвореници и како тоа ја покажува тенденцијата на луѓето во различни улоги. Впрочем се тоа е е мини приказ, аквариум да кажеме, на основната човекова психологија.

Исто е и со криптово - тие шо го измислиле нема да дебатирам дали имале страни мотиви (иако има мноооогу сомнителни факти шо укажуваат на тоа) - ама тие што го користат по дифолт тежнеат кон неколку категории - меѓу кои најпреовладливи се секако тие што се веќе богати и се богатеат уште повеќе, тие што сакаат да се коцкаат, тие што сакаат брзо да се збогатат и лесно веруваат на било која шема за лесни пари - и секако такви кои пробуваат да заработат живеачка од нешто, па зашо не ова шо сеа е популарно - посебно во периоди кога многу работни места се губеа и слично.

Секогаш кога има голем shift може да се направи одличен case study за тоа како има повторливи патерни во тоа што луѓето ќе прават во некој мини макро размер.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.785
6.488
SK
Секогаш се фасцинантни вакви истражувања. Имаше нели и филм според тоа едно шо ги дели учесниците на стражари и затвореници и како тоа ја покажува тенденцијата на луѓето во различни улоги. Впрочем се тоа е е мини приказ, аквариум да кажеме, на основната човекова психологија.
Станфордскиот експеримент од професорот Зимбарди... Но да не идеме во офтопик. :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.603
6.880
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.646
1.814
Како стојат RX 460/560 (2/4GB)картичките за мајнинг, имаат ли некоја голема вредност, посебно 2Гб верзијата? Ме интересира зошто сакам да ја купам таа верзија за еспортс наслови, па не сакам да ме одерат ако испадне дека е доста јака мајнинг картица, па да држе голема цена на пазарот.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Како стојат RX 460/560 (2/4GB)картичките за мајнинг, имаат ли некоја голема вредност, посебно 2Гб верзијата? Ме интересира зошто сакам да ја купам таа верзија за еспортс наслови, па не сакам да ме одерат ако испадне дека е доста јака мајнинг картица, па да држе голема цена на пазарот.
Лаички колку шо знам за мајнинг од 4 GB помалку не ги копаат

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Ако ти е стриктно за E-sports поарно разгледај 5600g конфигурација.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
По мое лаичко познавање, би требало да се катастрофа за копање, 570/580 со 4 GB ако копаат 15 денари дневно, овие би требало да се бетер. Сепак, со надуваниве цени на појаките карти и овие модели се поскапени.

nik0la_

lurker
5 јануари 2012
720
1.380
nik0la_'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 1600 Processor
Motherboard
Gigabyte AB530m-Gaming1
Storage
Force Series™ MP500 120GB M.2 SSD - Corsair & 500GB Western Digital HDD
PSU
EVGA 600 BQ, 80+ BRONZE 600W
RAM
16 GB 2x8 VENGEANCE® LPX DDR4 DRAM 2400MHz C14
Video card
Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB
Case
ATX Midi Tower Case SAMA Vision III Gaming
Mouse
Bloody v7m
Keyboard
Sharkoon SKILLER MECH SGK3 mechanical RGB
Monitor
Philips 23" Full HD LED IPS
OS
Windows 10

Така, видео катици по нормална цена нема да има се додека не се деси ресетирањето на надуваните вредности на сѐ, вклучително и хешрејтот и самите криптовалути, и кога копањето ќе стане неисплатливо. Што којзнае кога ќе се случи, пошто сите гледаме во куп разни занимации и не го гледаме горилата. ;)
The Mind Explained - Focus
Мини документарка од серијалот Explained ја има на Netflix , баш ова со горилата.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно