Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mestenje Wi-Fi

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Zdravo decki, sakam da namestam wifi na mojot kompjuter sto e podaleku od mojot ruter. Porano vleckav kabel niz stanot do soba za da imam internet i ne se zamarav so wi-fi bidejki ruterot ne mi fakja voopsto do sobata kade sto e kompjuterot poradi zidovite. Imav i kupeno takvi adapteri sto se stavaat vo struja no mnogu se problematicni i sega pak se vrativ na kabelot.

Ako moze nekoj da me upati do nekoj adapter za wifi sto se stava vo kompjuterot i nekoj dobar ruter sto bi go pokril celiot prostor 140 metri kvadrati. Sakam da imam 5 crtki celo vreme i internetot da e na maksimalnata brzina. Bi platil dobro za ova.

15 септември 2012
1.164
1.300
Zdravo decki, sakam da namestam wifi na mojot kompjuter sto e podaleku od mojot ruter. Porano vleckav kabel niz stanot do soba za da imam internet i ne se zamarav so wi-fi bidejki ruterot ne mi fakja voopsto do sobata kade sto e kompjuterot poradi zidovite. Imav i kupeno takvi adapteri sto se stavaat vo struja no mnogu se problematicni i sega pak se vrativ na kabelot.

Ako moze nekoj da me upati do nekoj adapter za wifi sto se stava vo kompjuterot i nekoj dobar ruter sto bi go pokril celiot prostor 140 metri kvadrati. Sakam da imam 5 crtki celo vreme i internetot da e na maksimalnata brzina. Bi platil dobro za ova.

Еден рутер неможе да ти покрие површина од 140 квадратни метри, а да имаш 5 цртки цело време на екранот. Ќе мора да поставиш повеќе access point-и кои ќе ја покријат целата површина со сигнал од 5 цртки. А тие уреди ќе треба да ги поврзеш со кабел до рутерот за да имаш „максимална брзина“. Таа, така добиена „максимална брзина“ нема да биде ни близу до брзината што ќе ја добиеш кога компјутерот ќе го поврзеш со кабел директно со рутерот.

За зрачењето не wifi и неговото влијание ќе си побараш сам информации на интернет.

Доволно е јасно објаснето?

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Mestoto kade sto sedi ruterot e na 15-20 metri od kompjuterot znaci mi treba samo predlog za DOBAR ruter sto pokriva i DOBAR adapter za vo kompjuterot :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Пиши што лаптоп имаш и што интернет (брзина, провајдер).

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Ништо не пишувај. 5000 денари кај мене на сметка и јас ќе ти донесам, ќе ти наместам, ќе имаш 5 цртки и максимум интернет брзина и кафе ќе ти пијам дури и школа гратис ќе добиеш. Од 18 до 24 часот секој ден освен престапните денови во годините

15 септември 2012
1.164
1.300
Оди во анхоч, купи си кабел - оваа: Anhoch PC Market Online - Patch Cable 30m Cat5e Gray за 320 денари и си го решил проблемот. За останатите пари, почни да учиш: како да користиш кирилица на компјутерот, најди некоја книга на интернет за компјутерски мрежи и прочитај ја. Понатаму постапувај према личните потреби. На интернет имаш се, само треба да го најдеш и прочиташ.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
854
938
Предлогот од @Astro. Учел школо, си ги разбира работите, освен што ќе ти заврши работа па и ќе научиш нешто.

Доколку немаш познавања и не те интересира како, а сакаш брзо да си завршиш работа барај го него, вака може некој совет да ти даде за CCNA сертификат да полагаш.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Не му треба нему CCNA он си има 140 квадрати стан.

Alex

hello world
10 август 2008
340
169
Еден рутер неможе да ти покрие површина од 140 квадратни метри, а да имаш 5 цртки цело време на екранот. Ќе мора да поставиш повеќе access point-и кои ќе ја покријат целата површина со сигнал од 5 цртки. А тие уреди ќе треба да ги поврзеш со кабел до рутерот за да имаш „максимална брзина“. Таа, така добиена „максимална брзина“ нема да биде ни близу до брзината што ќе ја добиеш кога компјутерот ќе го поврзеш со кабел директно со рутерот.

За зрачењето не wifi и неговото влијание ќе си побараш сам информации на интернет.

Доволно е јасно објаснето?

Еден рутер може да покрие 140 квадрата со 5 црти! Или според тебе колку АП требаат 18 ? 20 ? И тоа со максималните брзини, а што ако брзината на LAN картата 100mps a WiFi 300mbps така дали би можел да ја добие брзината ???

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361

Па има толку dbi колку што пишува на неа :)

У принцип подобро е да се има рутер со 3 или 4 антени со помала снага отколку една антена или две со поголема. Исто така многу е битно самиот џек да е од квалитетен материјал и да е добро исполиран, исто како со аналогни аудио кабли.

Јас имам слични, 12dbi два комада. Сега планирам пролетва да ги носам у викендица, да го покријам цело село со WiFi. Мислам дека ќе бидт доволни.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Па има толку dbi колку што пишува на неа :)

У принцип подобро е да се има рутер со 3 или 4 антени со помала снага отколку една антена или две со поголема. Исто така многу е битно самиот џек да е од квалитетен материјал и да е добро исполиран, исто како со аналогни аудио кабли.

Јас имам слични, 12dbi два комада. Сега планирам пролетва да ги носам у викендица, да го покријам цело село со WiFi. Мислам дека ќе бидт доволни.
Колега, земи микротикот со R52HN картица и закачи на неа 2x8/12dBi антени... има цвеќата по дома да ти овенат :D
(Ама во овај случај само Wireless картицата од MikroTik чини колку рутерот од членот)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Колега, земи микротикот со R52HN картица и закачи на неа 2x8/12dBi антени... има цвеќата по дома да ти овенат :D
(Ама во овај случај само Wireless картицата од MikroTik чини колку рутерот од членот)
Не сакам да ги убијам вервериците ни да ги полудам мачките. Имам еден special edition WRT54GL со DDWRT кој зрачи ако не се лажам докаj 300mw, кога ќе му ги закачам двете омни антени 12dbi ќе покрива некој радиус од 1км. Ќе биде доволно.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
А стан 140 квадрати покрива?

Испратено од Nexus 6P

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
А стан 140 квадрати покрива?

Покрива, али УСЛОВНО кажано.
Дали и со која јачина ќе го покрие зависи од повеќе фактори:
1. Конфигурацијата и геометријата на станот
2. Местоположбата на акцес поинтот во релација со сите други спомнати фактори
3. Разместеноста на други електрични апарати кои шират електромегнетно зрачење во радио спектарот, јачината на електромагнетното поле што го зрачат.
4. Присутство на други WIFI мрежи кои зрачат во ист канал (радио фреквенција) како и јачината на нивниот сигнал
5. Разместеност на ѕидови и носечки столбови (кои содржат заземјени челични арматури), како и разместеност на домашна вегетација, нивниот вид, големина, дебелина и форма на зелени листови

Затоа треба да се види и размисли. Може со истата опрема да се направи тотално фијаско а може да се направи и бонбона ситуација, со оптимизирање на сигнал, потрошувачка на енергија и проток на податоци.

krema

OG
24 јуни 2009
15.758
15.847
youtu.be
Да дополнам,
исто зависи и тоа дали има некои подземни води кои прават пречки на фрекфенцијата која што ја зрачи рутерот.
Овде му е лекот со познатите PXD пирамиди.

pxd-biopiramida.jpg

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Да дополнам,
исто зависи и тоа дали има некои подземни води кои прават пречки на фрекфенцијата која што ја зрачи рутерот.
Овде му е лекот со познатите PXD пирамиди.

Да дополнам и јас, пожелно е, рутерот пред да се стави во употреба да се однеси на бајачка (повеке ке зрачи) :D

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB