Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кога би бил твој IT.mk....

D

Администратор
31 март 2007
4.139
4.348
www.aqtos.com
Ако веќе сте се нафатиле да модерирате, модерирајте како што треба, не може секој член цело време да проверува дали му се избришани мислења, затоа што на некој му текнало така...

Ако веќе сте се нафатиле да се регистрирате и одвоите скапоцено време да постирате на ИТ форум кој има јасно наведени правила, постирајте како што треба, не може секој модератор цело време да проверува дали сите објавени теми и постови се како што треба, затоа што на некој му текнало така...

Видиш како може да се сврти ова? :))

Модераторите имаат дискреција да направат проценка според лично мислење, избрани се на таа позиција со макотрпен труд претходно, и најважното - трошат лично свое време да придонесат за општо добро на сите нас тука со модерирањето за кое немаат надокнада.

Да се докажуваме на секое избришано мислење (а веруј некои денови ги има премногу) или тема ке е залудно потрошено време на сите.

Сосема е во ред доколку сметате дека нешто е нефер или неоосдвенто направено, да пријавите како @NecrotoX погоре и како што имаш пријавено и ти - меѓутоа не очекувајте објаснувања и одговори ако модераторот/админот нејќат да навлегуваат во темата - бидејќи си ја отвараме пандорината кутија, ако одговараме на сите - ќе треба буквално на сите - а доколку си заинтересиран може да ти споделиме да видиш што се се постира :)
Мислењето е автоматски споено:

Ајде да пробаме вакво нешто на тема избришени мислења/теми: Жалботека - официјална тема за избришани мислења / теми

Последна промена:

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Горе статус барот или како и да се вика на мобилната верзија и обичната десктоп верзија би го оставил фиксен на екранот, а не да треба да ја ролам страната до горе за да видам дали има ново известување и тн.
Извинете ако веќе има сетинг за тоа.

68B25C8F-C685-4D28-B4A7-574A98E65992.jpeg

kamenko

hello world
3 јануари 2011
118
40
.....Jas bi objasnil Kako da ja simnam mobilnata verzija od It.mk forum na mojot nov tel.bidejki ne mozam da ja najdam na Google store. Fala

dddragan

hello world
12 август 2014
439
601
Горе статус барот или како и да се вика на мобилната верзија и обичната десктоп верзија би го оставил фиксен на екранот, а не да треба да ја ролам страната до горе за да видам дали има ново известување и тн.
Извинете ако веќе има сетинг за тоа.

Погледнете го атачментот 96782

Во моментот кога ќе почнеш да скролаш нагоре, доле десно се појавува стрелка што те носи директ најгоре. Не мораш цела страна да ја скролаш рачно.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Во моментот кога ќе почнеш да скролаш нагоре, доле десно се појавува стрелка што те носи директ најгоре. Не мораш цела страна да ја скролаш рачно.
Аха, да, го приметив тоа ама зошто да нема и опција статус барот да си стои горе фиксен?!

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Мислам дека треба да се забрани привремено да се ставаат графички карти на проценка, целта е евидетно дека чекаат само понуди во ПП.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Да има еден посебен page на насловна, во којшто ќе има листа „страствени копачи“
Со цел да знајме да не пишиме за маркети, како би можело да пукни „балонот“, да посочуваме на историски настани кои слично лошо завршиле итн. во темите кај шо ги има овие луѓе.
Можи и на темата да има беџ пример: „пази копач“

Бидејќи очигледно чувствата им се повредуваат многу лесно кога се зборува за факти и не е добро така да ја третираме нашата кршлива заедница.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Да има еден посебен page на насловна, во којшто ќе има листа „страствени копачи“
Со цел да знајме да не пишиме за маркети, како би можело да пукни „балонот“, да посочуваме на историски настани кои слично лошо завршиле итн. во темите кај шо ги има овие луѓе.
Можи и на темата да има беџ пример: „пази копач“

Бидејќи очигледно чувствата им се повредуваат многу лесно кога се зборува за факти и не е добро така да ја третираме нашата кршлива заедница.
кој балон? да си купел на врвот во 2017/2018 сега ќе си повеќе од дупло ќар. Губи тој што продава на ниско

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.097
1.397
Селект бојава кај ИТ Кариера е очобол, бел фонт и жолтеникава позадина :). Бонус, има непреведени делови. 1617301536361.png

D

Администратор
31 март 2007
4.139
4.348
www.aqtos.com
Селект бојава кај ИТ Кариера е очобол, бел фонт и жолтеникава позадина :). Бонус, има непреведени делови.Погледнете го атачментот 99394

Преводите средени, апдејт ги има пореметено.
За селект бојата - за кратко и тоа ке биде средено. Средено

Tnx!

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.631
6.065
Битола
Би најмил лектор за статиите поставени на главна страна. Надреден знак се пишува само во 3 случаи:

1. над самогласката е во кратката заменска форма од нас нè, за да се разликува од негацијата не.
На пример: Кога влеговме не нè забележаа веднаш.

2. над самогласката е во прилогот сè за да се разликува од кратката заменска форма од повратната заменка себе се која често ја употребуваме со повратните глаголи.
На пример: Сè се случи многу брзо.

3. над самогласката и кај кратката заменска форма од нејзе ѝ за да се разликува од сврзникот и.
На пример: Не ѝ рече ништо и не ѝ дозволи да зборува.

Oваа грешка што се случи пишувајќи надреден над „и“ од кратката заменска форма за „нам ни“ во професијата ја припишуваме на зголемена претпазливост од страв да не се направи граматичка грешка кај корисник што не го познава добро јазикот па припишува имагинарни правила (јазична параноја). Функцијата на надредениот знак е да разликува две исти ортографски форми: се -- сѐ, и --ѝ, не -- нѐ. Ортографски парник за „ни“ нема, така што нема ни надреден знак.

Јас сум дипломиран професор по македонски јазик (како дел од струката), но, не го работам тоа. При објава на статија, ако сакате ќе ја уредам според правилата на македонскиот стандарден јазик. Во меѓувреме, еве добри алатки:

1. Mакедонски јазичен портал
2. Правопис на македонскиот јазик
3. Македонски Јазик - Македонски јазик и литература
4. Конјугатор на глаголи за македонски јазик
5. FlexiMac 1.1. - Македонски автоматски конјугатор

Проблемот што ми бодат очи граматичките и правописните грешки не е тоа што се косат со принципите на мојата професија, туку, секој посетител ги чита овие трудови и наша должност е да ги пречекаме со точен јазик.

chrome_DR75rVoYng.jpg

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.683
13.740
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ортографски парник за „ни“ нема, така што нема ни надреден знак.

Офтопик на офтопик:

Има парник, нема надреден знак (според сегашните правила).

Не ни донесе ни едно ни друго.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.631
6.065
Битола
Офтопик на офтопик:

Има парник, нема надреден знак (според сегашните правила).

Не ни донесе ни едно ни друго.
Прав си. Го заборавив сврзникот. Ја зедов дипломата и ја фрлив в ковчег 10 години. Не се потребни такви работници на пазарот.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.683
13.740
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Веројатно луѓето инстинктивно / по еквиваленција со не-нè го пишуваат така. А по мое мислење тоа е ист случај и треба да се воведе.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.631
6.065
Битола
Веројатно луѓето инстинктивно / по еквиваленција со не-нè го пишуваат така. А по мое мислење тоа е ист случај и треба да се воведе.
Го пишуваат од страв да не направат грешка мислејќи постои такво правило, бидејќи срам голем ќе те јаде ако си некоректен со јазикот на интернет -- секој тиквар може да ти се повика на јазичните грешки ако не се согласува со твоите аргументи. Како и да е, чуварите на јазикот сѐ уште не решиле да го воведат (бог знае дали ќе се случи тоа). Дотогаш тераме без надреден знак над „ни“.

Истиот феномен се појавува кога корисник наметнува непостоечки глаголски подгрупи (раздели) од „-е подгрупа“ на глаголи од „-и подгрупа“. Тенденцијата да се занемарува „-е глаголската подгрупа“ е превалентна кај општиот корисник на мак. јазик и таа во колоквијалниот говор скоро и да не постои. Кога говорител се обидува да покаже дека го „знае“ јазикот, често ја форсира употребата на таа „е“ подгрупа до степен на погрешност.

Пример: изгори --- и група, има -е подгрупа: изгорев и -е разделот е точно искористен. Но, прати -- и група, има „и раздел“ -- пратив, а корисник под импресија дека постои правило да се користи -е раздел, би искористилл погрешна форма „пратЕв“ (погрешна). -- Истиот феномен како тој погоре. Јас припаѓам на говорно подрачје каде глаголските подгрупи се упростуваат и елиминираат така што често мора да проверувам дали сум го искористил точниот раздел.

Последна промена:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Значи вака изгледа кога информатички „необразован“ член ќе почне да чита на форумов, конечно ја видов и другата страна. o_O

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Ај ако може некој админ објаснување реакцииве што уствари прават за бројот на поени од реакции - пошо имам сомневање ко да „лутење“ реакцијата да одзима поени.

Ова не е баш добро пошо ете на пример јас постирам скриншот од нешто што не е за пофалба (расипана графичка за 2000 денари), луѓе реагираат со „лутење“ а јас кркам минус поени.

Кога веќе не може интелигентно да се процени контекстот на реакцијата можеби треба малку подобро да се осмисли концептов на реакции или барем да биде појасно што се случува.

I

itstheigyg

Гостин
Ај ако може некој админ објаснување реакцииве што уствари прават за бројот на поени од реакции - пошо имам сомневање ко да „лутење“ реакцијата да одзима поени.

Ова не е баш добро пошо ете на пример јас постирам скриншот од нешто што не е за пофалба (расипана графичка за 2000 денари), луѓе реагираат со „лутење“ а јас кркам минус поени.

Кога веќе не може интелигентно да се процени контекстот на реакцијата можеби треба малку подобро да се осмисли концептов на реакции или барем да биде појасно што се случува.
Сега проверив, првите 3 реакции се бројат како +1 а последние 3 не се бројат воопшто како реакции

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Сега проверив, првите 3 реакции се бројат како +1 а последние 3 не се бројат воопшто како реакции

Thanks за трудот. Јас синоќа знам дека заприметив дека имам 5666 реакции под името, и пошо нели 666 запаметив. Денес гледам помалку и затоа отидов до тој заклучок дека нешто прави -1.

Но можеби има бришени мислења или некој сменил тип на реакција.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.678
6.960
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Thanks за трудот. Јас синоќа знам дека заприметив дека имам 5666 реакции под името, и пошо нели 666 запаметив. Денес гледам помалку и затоа отидов до тој заклучок дека нешто прави -1.

Но можеби има бришени мислења или некој сменил тип на реакција.

Нема -1, освен реакција палец надоле или Дислајк, што го воведоа на Кајгана и се деси хаос, луѓе во минус влегоа, таргетирани напади имаше итн... Па го тргнаа. Другиве се или неутрални или ти додаваат +1.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.678
6.960
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Таргетирани напади, wow.

Да бе, најекстремен случај беше во некоја фудбалска тема му се собраа сите на еден и начука минус не знам колку реакции. Па им праќал закани по приватни пораки :LOL:

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно