Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Каде да купам НОВ CRT телевизор?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ете затоа го сакам форумов искрено. Има луѓе шо се разбираат од електроника за разлика од нубови ко мене. Иначе сомнително ми е ради сликиве, пошо вика нов неотпакуван а го сликал ама ете му пишав на човеков таман и у маало ми е, се надевам дека ќа прифати зделка пошо му понудив поразумна цена и го распрашав за детали и модел.

Nov neupotreben

Као кец на десетка ако стварно продава нов CRT ќе се најде.

Патем @SaleSk а и остали дали имате чуено за RGB модификување на CRT и дали е тоа нешто добро и изводливо кај нас?

ЕДИТ: Овие кварт се на АМЦ бренд само, нема шанси да најдам инфо за телевизоров шо електроника има у нутре м?

Последна промена:

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
За какво модифицирање станува збор. Немам време да читам еден куп постови.
На најновите телевизори отклонскиот систем е фабрички подесен, со самото тоа се испозалепени и магнетите за конвергенција. Првиот момент кога ке ги размрдаш, ни господ бог нема да ти ја дотера сликата.
Доколку таа има проблем со геометрија или конвергенција, веројатно е од оние последнине ЦРТ телевизори кои се произведуваа на ангро, квалитетот беше на нула ниво, и беа во залез на кариера. Или пак телевизорот е паднат, удрен, претрпил некакво механичко оштетување.
:)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Изгледа сака вакво нешто да направи:
Add RGB to that old CRT

Или вакво нешто да направи:
tv_rgb_injection.png

@toshex ова долу е крајната цел? :)
hwqSHT9.jpg

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Имав сличен телевизор на тој го поклонив на форумов. Има RGB преку скарт 2. За да провериш сигурно, во input менито го пишува RGB (Scart 2)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Изгледа сака вакво нешто да направи:
Add RGB to that old CRT

Или вакво нешто да направи:
tv_rgb_injection.png

@toshex ова долу е крајната цел? :)
hwqSHT9.jpg

Да да, крајна цел е гејмање на NES/SNES/SEGA GENESIS/GAME CUBE на телевизорот. Не знам тоа RGB модот зошто е валјда за додавање на конектори ако телевизорот ги нема, и нека ме поправи некој ако грешам, ама повеќето CRT веќе имаат конектори дури и напред, така?

Имав сличен телевизор на тој го поклонив на форумов. Има RGB преку скарт 2. За да провериш сигурно, во input менито го пишува RGB (Scart 2)

Да да, ако има веќе RGB нема потреба, валјда тоа модифицирањето е ако има само антенски приклучок и е ептен стар телевизорот, или ако има само S-Video?

EDIT: Исто така како да проверам телевизор у живо дали е добар или не, и дали е сликата деградирана/добра/лоша?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Да да, крајна цел е гејмање на NES/SNES/SEGA GENESIS/GAME CUBE на телевизорот. Не знам тоа RGB модот зошто е валјда за додавање на конектори ако телевизорот ги нема, и нека ме поправи некој ако грешам, ама повеќето CRT веќе имаат конектори дури и напред, така?

Да да, ако има веќе RGB нема потреба, валјда тоа модифицирањето е ако има само антенски приклучок и е ептен стар телевизорот, или ако има само S-Video?

Се работи за различен приказ. RGB е component видео сигнал далеку подобар приказ од Composite (жолто бело црвено пинче).

Обично старите ТВ-а имаа посебни приклучоци за RGB - YPbPr со три пина црвен плав и зелен. Квартов има опција за приказ на RGB но преку скарт 2 приклучок.

едит грешна слика.

scart-pinout.png

Значи за надобра слика ако конзолата има RGB out, со ваков адаптер би работела најдобро

yuv-rgb-scart-adapter.jpg

Ако е само композитен, тогаш ваков RCA ги има на пазар двете :)

rgb-scart-to-3-rca-ryw-composite-adapter.jpg

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Се работи за различен приказ. RGB е component видео сигнал далеку подобар приказ од Composite (жолто бело црвено пинче).

Обично старите ТВ-а имаа посебни приклучоци за RGB - YPbPr со три пина црвен плав и зелен. Квартов има опција за приказ на RGB но преку скарт 2 приклучок.

едит грешна слика.

scart-pinout.png

Значи за надобра слика ако конзолата има RGB out, со ваков адаптер би работела најдобро

yuv-rgb-scart-adapter.jpg

Ако е само композитен, тогаш ваков RCA ги има на пазар двете :)

rgb-scart-to-3-rca-ryw-composite-adapter.jpg

Одлично објаснување! Thanks!

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71
Кога сме на тема на приклучоци имам едно прашање за пријател

Вака станува збор за модел на тв Филипс 43 PFS 5301/12 , телевизорот е без скарт приклучок има само хдми и три пина за излез...
Сега пријателов сака да приклучи ресивер од бум тв, меѓутоа проблемот е што
ресиверот е од доба на Хитлер и има само скарт излаз.
Прашав во техничката служба и ми рекоа дека само таков ресивер користат.

Единствена солуција што ми текна е кабалче со комбинација од скарт и пинови, меѓутоа таквата варијанта не помина, покажа никаква слика. Го тестирав кабелчето на мојот телевизор преку ресивер на Т-хоме си работи.
Поминав до комшија кој исто користи бум тв ресивер меѓутоа со CRT тв го тестирав кабелчето си работи...

Дали има некое чаре друштво?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@Razor-mk Колку што гледам тв-то има позади приклучок "common interface". Истиот проблем го имав јас со моите кога купија нов телевизор. Летото го сменавме тој стариот ресивер со картица која се става во телевизорот во "common interface".
Замената е бесплатна, плус добиваш многу поквалитетна слика и немаш потреба од второ далечинско.

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71
@Razor-mk Колку што гледам тв-то има позади приклучок "common interface". Истиот проблем го имав јас со моите кога купија нов телевизор. Летото го сменавме тој стариот ресивер со картица која се става во телевизорот во "common interface".
Замената е бесплатна, плус добиваш многу поквалитетна слика и немаш потреба од второ далечинско.
Од кај да ја барам таа картица од vip ли?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Од кај да ја барам таа картица од vip ли?
Да од ВИП. Јас не ни знаев дека имаат такво нешто, во салонот во Охрид кога им кажав дека имаме таков проблем, сами ни понудија замена.

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71
Прашав во техничка служба имаат таква опција бесплатна е само треба пријателот мојот да раздолжи ресиверот...

Не ми е јасно зошто не ми ја кажаа оваа опција во салонот во Куманово хммм...

Како и да е најверојатно ќе го решиме проблемот, фала дечки.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Мене ми треба некој шо знае да отвори ЦРТ телевизор купен на старо набрзина, да го дисчарџне како професионалец и да го издува со компресор валјда без да се оштети механички ништо внатре.

И секако се ова без да го утепа струја, а после тоа телевизорот да биде чист унутра за јас да си го исчистам капакот и предницата лежерно.

М? Anyone? Имаме експерт мајстор за телевизори на форумов? Едит, валјда може право и да провери унутра кондензатори ако имаат телевизорите дали се подуени и тие ствари.

1zzy_st

read-only
21 февруари 2016
37
26
Скопје
1zzy_st's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X
Motherboard
Gigabyte B550 AORUS PRO AC
Storage
Samsung 980 1TB (NVMe) + TOSHIBA P300 3TB (SATA)
PSU
Cooler Master MasterWatt 750
RAM
16GB DDR4 3600MHz
Video card
RTX 3070 8GB
Case
BeQuiet! Pure Base 500DX
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
G.Skill KM360
Audio
Sound Blaster Creative X-FI HD
Monitor
ASUS TUF VG249Q
OS
Windows 10 Pro
Знам дека е доста стара темава искрено, ама ми треба совет.

Пробувам да најдам некој CRT телевизор, само за old school gaming (PS1/PS2).
Дали знаете кај може да најдам освен реклама5 или пазар3, пошто гледам дека и нема некој голем избор таму?

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
сервисери на телевизори што не фрлаат ништо. втора опција стари луѓе што не смениле телевизор, па некако да ги убедиш ново за старо, но ова веќе спаѓа во жанр авантура

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.027
Можно е да имам некаде по роднините Sony Trinitron FD.

Моделот беше KV-29FX66E заедно со интегрираниот сталак. Купен пред 30+ години нов но одамна заменет со други. Да се распрашам дали уште е жив и во едно парче па ќе пишам тука.

Поголем проблем е што и да го најдам, не би знаел да формирам цена ниту како да се достави - ќе мора да се преземе.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Можно е да имам некаде по роднините Sony Trinitron FD.

Моделот беше KV-29FX66E заедно со интегрираниот сталак. Купен пред 30+ години нов но одамна заменет со други. Да се распрашам дали уште е жив и во едно парче па ќе пишам тука.

Поголем проблем е што и да го најдам, не би знаел да формирам цена ниту како да се достави - ќе мора да се преземе.
Интегрирај го во грамофонот ;)

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Да видам во подрум ако уште ни стои Тцл или Тлц, секогаш грешам.
Можеби е мал, ама е многу тежок.

ќе пишам вечер.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Фака Ратко што ме потсети.
Немам друже. Отишло на старо купујем.
Што е најинтересно, и дизалицата ми ја нема...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно