Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Изработка на звучници и појачало!

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Во план сум да изработам два звучници и појачало. Имам набавено два басови од 200W, 4 омски, 12". Немам уште земено среднотонци и високотонци.
Сакам да изработам компресиони кутии, а не басс-рефлекс кутии. Што мислите за тоа?
Може ми предложите некои шеми од скретници, и шеми за појачало кои би биле добредојдени.
И да ми предложите колкава големина да бидат кутиите, за тоа многу ќе ми помогнете...

(Ако не е на место темата се извинувам, може да ја преместите)

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Па отприлика да биди 150-170W по излез, два излеза да има.
Ќе го водам приквечер тоа од емитер, добро изгледа, па ќе пишам.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.913
roka.mk
73,21 Литри
650 MM Висина
360 MM Ширина
404 MM Должина
324X404 MM Долна и горна страна
650X404 MM Бочни страни
324X614 MM Предна и задна страна
100 MM Отвор за Бас рефлекс кутии

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Фала многу за дадените должини ќе ми послужат многу.
Се двоумам, ама 99% ќе правам компресиона кутија така да отвор за бас рефлекс не ми треба.
Ми фалат среднотонци, каде во Скопје има добри среднотонци?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.913
roka.mk
у Зец електроникс имаш добри,нешто поефтини,во алфа аудио и во болин имаш нешто поскапи.
А зашто толку сакаш да компресиона кутија?

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
у Зец електроникс имаш добри,нешто поефтини,во алфа аудио и во болин имаш нешто поскапи.
А зашто толку сакаш да компресиона кутија?

Па компресиона, бидејќи нема толку многу работа колку за басс рефлекс кутијата, и ако зафркнам нешто со отворот нема добро да излезат....иначе не е за сакањето!:D

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.913
roka.mk
Епа за компресиона кутија не ти требаат точни вредности,можеш да ја направиш само колку басот што е се-едно колку ќе биде голема функцијата ќе си ја обавува.

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Pretpostavuvam deka znaes deka kompresionata kutija nemoze da izvadi tolku tresenje od basot kako refleksionata?
Nekoj preferira edna nekoj druga jas na primer imam vufer vo kompresiona kutija bidejki toa mislev deka e optimalno kaj mene. Dodeka bass refleksot na primer pi gledanje film mnogu povekje ke go vadi tresenjeto od basot :)

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Да за тоа и се двоумев меѓу двете кутии.
Но сепак од звучник ќе вадам отприлика 150W, двата заедно 300W и мислам дека ќе биде повеќе од задоволувачки за домашни услови.

Speedy

lurker
21 август 2010
630
206
Мислиш кутиите за звучниците, па најдобро од медијапан а најефтино но исто така добро од иверица.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Медијапан би било добро, од иверица, штознам не ме бендисува....Може од медијапан.

Фала многу.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
ако на некој му треба трафо имам едно но ќе треба да се провери што напони дава.инаку изгледа доста моќно.тешко е 2-3 кг од око

DSC00308.JPG
[/url]
DSC00306.JPG
[/url]

optimusdarko

read-only
6 јануари 2012
11
2
12 " subwoofer rubber edge
frequency response: 45hz
sensitivity: 90db+- 3/w/m
8ohm
1200W
ова се податоците што ги пишува на кутијата од звучникот и ако може малку помош околу димензиите за изарботка на кутија за него :) благодариме однапред

bitolchanec

read-only
1 февруари 2012
14
3
Bitola
Вака сеа.. Нов сум на овај форум, па прво сакам да ви речам на сите Здраво:) Се надевам дека ќе соработуваме.
Во врска со оваа тема, прво сакам да ти препорачам да си направиш *салам* напојување. Ако е добро напојувањето, нема да имаш брум (шум), а и многу други проблеми.
@andrej gagale за домашни услови доста ќе ти бидат и 20-30 W по канал.
Доколку ете имаш желба да направиш, ти треба трафо кое ќе биде помоќно од 300W, затоа што ако користиш по 150W на канал, премногу ќе го оптоваруваш и ќе ти грее, што не е нормално. Исто така добро би ти било да си направиш и заштита за звучниците.
@optimusdarko јас не верувам дека звучникот е 1200W. Можно е да пишува дека е толку, но колку е реално, т.е. рмс?
Ако можиш отвори ја кутијата и види колку вати пишува на самио звучник?!
Дали на кутијата каде што пишува 1200W има ознака P.M.P.O. ?
поздрав

-Ata-

hello world
2 декември 2010
150
183
Имам две убави кутии од Sharp звучници, еден дел од елементите внетре не работи како што треба и не планирам во скоро време да барам замена и да ги поправам.

Ако некој е заинтересиран да ги откупи слободно нека ми пише приватна порака, бидејќи немам формирано цена би ги продал на најповолната понуда.
Кутиите се во одлична состојба...
DkRUa.jpg

-Ata-

hello world
2 декември 2010
150
183
Сите вградени елементи ги давам гратис т.е. не влегуваат во цената...
Ги немам отварано искрено, мислам дека се 80W (без оние кинески финти со P.M.P.O.)
мислам дека немаат вграден засилувач бидејќи ги поврзував на засилувач пред да бидат приклучени на плеер...

Колку вати се, колку оми се и дали се активни (дали во нив има вградено појачало) ? :)

bitolchanec

read-only
1 февруари 2012
14
3
Bitola
Ме интересира и колку инчи се басовите, и дали пиши на кутијата PMPO или RMS?
Не ми одговори колку оми се? :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно