Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
643
360
Па и тие климите што ти ги препорачуваш се кинески ама за нив никогаш не викаш дека се играчки и дека не треба да им се верува нели? ;)
Вo денешнo време 90% е се речиси кинескo нo oд квaлитет дo квaлитет имa рaзликa имa кинески рaбoти сo 0 квaлитет a имa и кинески рaбoти сo дoбaр квaлитет oпштo зa све не сaмo зa клими
Oд другa стрaнa мoјoт кoментaр кoј си ме цитирaл пoдoре беше зa електричен ви-фи штекер кoј е кинески јaс искренo никoгaш тaкoв не би купил ризик е јaс мoите се стaндaрни штекери не сум пo пaметни ви-фи штекери туку кoристaм Српски Штекери Метaлкa Мaјур

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Вo денешнo време 90% е се речиси кинескo нo oд квaлитет дo квaлитет имa рaзликa имa кинески рaбoти сo 0 квaлитет a имa и кинески рaбoти сo дoбaр квaлитет oпштo зa све не сaмo зa клими
Oд другa стрaнa мoјoт кoментaр кoј си ме цитирaл пoдoре беше зa електричен ви-фи штекер кoј е кинески јaс искренo никoгaш тaкoв не би купил ризик е јaс мoите се стaндaрни штекери не сум пo пaметни ви-фи штекери туку кoристaм Српски Штекери Метaлкa Мaјур
.,!? Итн се викаат интерпункциски знаци за полесно да се разбереме.
Имам во канцеларија 2 кинески Броадлинк вифи штекери, нешто како тие на линкот, и во изработка не се ништо полоши од тие на Металка, ТЕМ, или слични извикани демек по ЈУС штекери.

Sent from Телефон using Tapatalk

O2Wave

read-only
25 јуни 2021
6
6
Јас мислев викаше за некоја Gree клима извини.
Мислењето е автоматски споено:

.,!? Итн се викаат интерпункциски знаци за полесно да се разбереме.
Имам во канцеларија 2 кинески Броадлинк вифи штекери, нешто како тие на линкот, и во изработка не се ништо полоши од тие на Металка, ТЕМ, или слични извикани демек по ЈУС штекери.
Да тие штекери можат да издржат апарати кој трошат помалку струја како што се компјутери и телефони но не сум баш сигурен дека можат да издржат апарати кој трошат повеќе струја како фрижидери, клима уреди и правосмукалки. Јас лично не би ризикувал.

Последна промена:

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Јас мислев викаше за некоја Gree клима извини.

Да тие штекери можат да издржат апарати кој трошат помалку струја како што се компјутери и телефони но не сум баш сигурен дека можат да издржат апарати кој трошат повеќе струја како фрижидери, клима уреди и правосмукалки. Јас лично не би ризикувал.
Imam jas takvi wifi smart stekeri od ali sto se klasificirani demek 16a t.e. 3500w, gi imam testirano vo real life, do kaj 2000-2200w se ok, posle toa great.

Isto taka imam takov steker nedis od login, panelka od 4000w ja tera bez problem, nikakvo zagrevanje, ama toj e 1500 den.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
16A е горниот (законски) лимит на монофазна струја.

Јас имам Broadlink SP3S и не приметив да прави лудории во тој поглед. Кај SonoffPow R2 многу е битно каква жица ќе наместиш а треба да се намести 2,5-ка

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.580
3.220
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Слабо wi-fi

klima fan

lurker
14 јуни 2021
643
360
Конкретно од што не си задоволен?
Немa никaквa Мoдулaцијa нa нaдвoрешнa темперaтурa пoвисoкa oд +8 степени рaбoти oн-oфф a е инвертер не е oбичнa oн-oфф климa без рaзликa дaли е нa Фaн 1,2,3

Прaви суви дефрoсти кoгa немa пoтребa oднoснo нема мрaз/лед нa нaдвoрешнaтa единицa изменувaчoт

И феел функцијaтa нa Дaлечинскoтo истo тaкa е без кoриснa и сo и феел и без и феел рaбoти oн-oфф не сум вooпштo oд климaтa зaдoвoлен.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Каков ќе земеш. Фирма до фирма. Изведба до изведба. На едниот ми е баш клима 3.5ка, плус по некад кафемат и никад ни загреал нит конектори се поцрнети, нит тестот нос не покажал проблем. На другата панелка од 2.5KW наместена со тајмерчето со сѐ. Исто неколку години никаков проблем.
А ти зашто мислиш дека клими, фрижидери и правосмукалки се опасни потрошувачи? Клима просечна до кај 1.5KW и тоа частам овде доста, многу од 3.5ка трошат и помалку во макс, фрижидер колку 100-200W, правосмукалка просек 1500W. Значи сите овие се на пола од пишаните 3500W.

Imam jas takvi wifi smart stekeri od ali sto se klasificirani demek 16a t.e. 3500w, gi imam testirano vo real life, do kaj 2000-2200w se ok, posle toa great.

Isto taka imam takov steker nedis od login, panelka od 4000w ja tera bez problem, nikakvo zagrevanje, ama toj e 1500 den.

2K нека држат за цената се ОК. Панелка од 4000W и така е над декларирана вредност, и башка по закон мораш да ја тераш на трофазна, или на башка бушон од минимум 20А на чиста линија со пуштен саглам кабел.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
643
360
Колкава е собата и колку е снажна климата? Колку е висока собата?
Климaтa е Gree Lomo 3.5 кв

Сoбaтa ( дневнaтa ) кaде стo е мoнтирaнa климaтa е 30м2 висинaтa нa сoбaтa е 2,80

Имa изoлaцијa имa се нo не е дo прoстoрoт климите Gree се тaкви не мoдулирaaт прaвaт oн-oфф суви дефрoсти

Вo другaтa сoбa 16м2 ми е сoбaтa висинaтa е 2.80 тaму имaм истo Инвертер Haier 3.5кв истo има изoлaцијa сoбaтa нo Haier не прaви суви дефрoсти дoбрo мoдулирa не прaви oн-oфф

Тaкa дa не е дo прoстoрoт туку Gree климите се ужaс не мoдулирaaт иaкo се инвертер рaбoтст oн-oфф суви дефрoсти сo еден збoр ужaс се Gree климите вo спoредбa сo другиве кинески брендoви

Зaтoa нaјискрен сoвет пoдaлеку oд Gree и ребрендирaни Gree клими ребрендирaни грее нa мк пaзaр сo клими се ( Tosot NEO Tadiran )

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Климaтa е Gree Lomo 3.5 кв

Сoбaтa ( дневнaтa ) кaде стo е мoнтирaнa климaтa е 30м2 висинaтa нa сoбaтa е 2,80

Имa изoлaцијa имa се нo не е дo прoстoрoт климите Gree се тaкви не мoдулирaaт прaвaт oн-oфф суви дефрoсти

Вo другaтa сoбa 16м2 ми е сoбaтa висинaтa е 2.80 тaму имaм истo Инвертер Haier 3.5кв истo има изoлaцијa сoбaтa нo Haier не прaви суви дефрoсти дoбрo мoдулирa не прaви oн-oфф

Тaкa дa не е дo прoстoрoт туку Gree климите се ужaс не мoдулирaaт иaкo се инвертер рaбoтст oн-oфф суви дефрoсти сo еден збoр ужaс се Gree климите вo спoредбa сo другиве кинески брендoви

Зaтoa нaјискрен сoвет пoдaлеку oд Gree и ребрендирaни Gree клими ребрендирaни грее нa мк пaзaр сo клими се ( Tosot NEO Tadiran )
Јас ќе ти посочам спротивно...
Имам Gree lomo lclh 12 od 2017 год, значи веќе 5 сезони затоплувам простор од 35 м2 со неа. Во најладните денови(тоа е 2-3 пати годишно по 5 - 6 дена) и помaгам со термоакомулациона печка 3,5 кw koja ja полнам ноќе на ефтина тарифа, а дента само ослободува топлина брз уклучување на вентилатор. Во најладните месеци не сум платил сметка поголема од 4900 денари, со тоа што користам ноќе и две конвектор греалки од 1,5 кw за спалните. Просечната зимска потрошувачка ми е 4200 денари, просечната летна потрошувачка. И е 1700 денари. Значи просек за греење 2500 денари.
Климата си работи како и првиот ден, тивка, без вибрации, си модулира убаво поставена воглавно на 24° С, не работи он-оф и не прави чести дефрости.
Од овој модел Gree клима многу сум зaдоволен и кога сега би имало исти модел би земал уште една.
За останатите модели неможам да коментирам бидејќи немам искуство со нив.
Еве го моделот и климата...

Атачменти

• received_2547625828799670.jpeg
    received_2547625828799670.jpeg
    65,5 KB · Прегледи: 52
  • received_489616008312002.jpeg
    received_489616008312002.jpeg
    62,7 KB · Прегледи: 54
  • received_2433007740287700.jpeg
    received_2433007740287700.jpeg
    24,7 KB · Прегледи: 50
  • received_2504331096505854.jpeg
    received_2504331096505854.jpeg
    58,3 KB · Прегледи: 49

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
Има ли бе некој нормален на онај другион форум? Тосот клима споредуваат со јапонска и викаат дека е подобра.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
643
360
Јас ќе ти посочам спротивно...
Имам Gree lomo lclh 12 od 2017 год, значи веќе 5 сезони затоплувам простор од 35 м2 со неа. Во најладните денови(тоа е 2-3 пати годишно по 5 - 6 дена) и помaгам со термоакомулациона печка 3,5 кw koja ja полнам ноќе на ефтина тарифа, а дента само ослободува топлина брз уклучување на вентилатор. Во најладните месеци не сум платил сметка поголема од 4900 денари, со тоа што користам ноќе и две конвектор греалки од 1,5 кw за спалните. Просечната зимска потрошувачка ми е 4200 денари, просечната летна потрошувачка. И е 1700 денари. Значи просек за греење 2500 денари.
Климата си работи како и првиот ден, тивка, без вибрации, си модулира убаво поставена воглавно на 24° С, не работи он-оф и не прави чести дефрости.
Од овој модел Gree клима многу сум зaдоволен и кога сега би имало исти модел би земал уште една.
За останатите модели неможам да коментирам бидејќи немам искуство со нив.
Еве го моделот и климата...
Мoјaвa е Грее лoмo екo 3.5кв и вooпштo не сум зaдoвoле oн-oфф рaбoти дефрoсти суви мoдулaцијa никаква.

O2Wave

read-only
25 јуни 2021
6
6
Каков ќе земеш. Фирма до фирма. Изведба до изведба. На едниот ми е баш клима 3.5ка, плус по некад кафемат и никад ни загреал нит конектори се поцрнети, нит тестот нос не покажал проблем. На другата панелка од 2.5KW наместена со тајмерчето со сѐ. Исто неколку години никаков проблем.
А ти зашто мислиш дека клими, фрижидери и правосмукалки се опасни потрошувачи? Клима просечна до кај 1.5KW и тоа частам овде доста, многу од 3.5ка трошат и помалку во макс, фрижидер колку 100-200W, правосмукалка просек 1500W. Значи сите овие се на пола од пишаните 3500W.
Епа за фрижидерите си во право сега видов на мојот фрижидер пишуваше дека трошел 1 ампер. На повеќето клими пишува дека трошат 2000W (односно 8 ампери) истото и за правосмукалките и не ги сметам за опасни потрошувачи за еден квалитетен штекер ама за тој кинескиот не сум баш сигурен. Дури и ако е така како што викаш јас сепак не би ризикувал да купувам такви штекери и ќе си купувам од фирми познати по нивните квалитетни производи (Metalka Majur, Schneider Electric)

Има ли бе некој нормален на онај другион форум? Тосот клима споредуваат со јапонска и викаат дека е подобра.
Тоа е нормална појава таму. Имам Vivax ребрендирана Gree инвертер задоволен сум ама не би рекол дека Gree е подобра од некоја солидна јапонска клима.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
Ете кажи ми каде во сервисното од LN35 пишува дека доводот треба да се спои на надворешната????
Инсталационо за MSZ-AP модели, веројатно и кај другите е така. Вели дека прво треба да се врзе внатрешната со надворешната (А), а потоа доводот (К) на надворешната.

1625662909806.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Инсталационо за MSZ-AP модели, веројатно и кај другите е така. Вели дека прво треба да се врзе внатрешната со надворешната (А), а потоа доводот (К) на надворешната.

Погледнете го атачментот 102328
Ете му погоре и комплет упатство од цитираната од него LN35, исто е. Ама што знаат бе они и ние.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
Има нормални 5-6 но се надвалдеани од три ликови кои имаат 12 дупли акаунти и еден псевдо инжинер кој пишува на српска латиница на македонски.
Потоа има 4 спрски клонови кои зборуваат српски и се контраат со оние 12.

Овие нормалниве (без наводници, молам) ставаат графикони, мерења, докази, еуровенти и што ли не но...
никогаш не ја потценувај силата на глупи луѓе собрани во група.

Моја искрена препорака е да не се учествува на тој форум. Конкретно на таа тема.
Форумот е воден од група на корумпирани полу-ликови кои се поткупени со по една-две Gree клими и ги толерираат оние sub humans.

Онај погоре кој се контра за начинот на инсталација е нивна испостава. Од моментот на зачлеување на овој форум тој е активен само и само на оваа тема.
Прочитани се ко селски буквар.

nuff said

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Епа за фрижидерите си во право сега видов на мојот фрижидер пишуваше дека трошел 1 ампер. На повеќето клими пишува дека трошат 2000W (односно 8 ампери) истото и за правосмукалките и не ги сметам за опасни потрошувачи за еден квалитетен штекер ама за тој кинескиот не сум баш сигурен. Дури и ако е така како што викаш јас сепак не би ризикувал да купувам такви штекери и ќе си купувам од фирми познати по нивните квалитетни производи (Metalka Majur, Schneider Electric)

Тоа е нормална појава таму. Имам Vivax ребрендирана Gree инвертер задоволен сум ама не би рекол дека Gree е подобра од некоја солидна јапонска клима.

И да е 2000W, а што не е за 3.5ка иначе фрли ја одма, тоа е 60% отприлика од декларираното. Broadlinkи уште неколку проверени брендови без проблем че го држат тоа. Металка, Шнајдер, Ети се брендови, ама ми се старовремски. Металка уште не направија бе смарт у 2021. Клацкалата за у купатило за бољер на 6 месеци се кршат внатре лежиштата или федерите, се скапав од мењање. На крај го фрлив скроз, ставив конечно и таму Леграндов, засега 1.5година нема мака. Фиксните штекери/прекидачи ми се Гевис или Легранд (лепота и за око и за монтажа). Овие со смарт контрола и тајмери Броадлинк од Али и еве толку време никаков проблем. Оние у Анхоч едните беа ок, внатре се со керамичко лежиште, а едни други се тежок фуш кинески од 2$.
Значи ќе повторам, од се има и добро и лошо. Треба малку читање и следење.

p.s. Не успеав да најдам 12ка или 18ка клима што пишува 2000w. Сѐ се до кај 1300 макс. Ама тоа е макс, што не цлече цело време толку.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Има нормални 5-6 но се надвалдеани од три ликови кои имаат 12 дупли акаунти и еден псевдо инжинер кој пишува на српска латиница на македонски.
Потоа има 4 спрски клонови кои зборуваат српски и се контраат со оние 12.

Овие нормалниве (без наводници, молам) ставаат графикони, мерења, докази, еуровенти и што ли не но...
никогаш не ја потценувај силата на глупи луѓе собрани во група.

Моја искрена препорака е да не се учествува на тој форум. Конкретно на таа тема.
Форумот е воден од група на корумпирани полу-ликови кои се поткупени со по една-две Gree клими и ги толерираат оние sub humans.

Онај погоре кој се контра за начинот на инсталација е нивна испостава. Од моментот на зачлеување на овој форум тој е активен само и само на оваа тема.
Прочитани се ко селски буквар.

nuff said
Flegma aко си ти нечија испостава немора и друг да биде. За било што на форумот коментирам исклучиво онака како што јас мислам, нити сум дилер на клими, ниту монтер, и немам потреба некои клими да фаворизирам ниту пак некои да кудам. Ако се сеќаваш имав објавено една листа на клими према ценовен ранг, таму никој не е фаворизиран, се наоѓа и Хаиер, и Вивакс, и Гри, и Даикин, и Тошиба, и Мицубиши, итн... Значи секој да си одбере према џепот, па колку пари толку и музика викат, а јас помогнав за истите пари да се слуша подобра музика... Е сега битен е и слухот, оние кои го немат џабе им е... А ти размисли пред некој да прозиваш и обвинуваш...

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Drugari kolku treba da e oddalecena nadvoresnata od zidot? Ima nekoj normativ ili?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Drugari kolku treba da e oddalecena nadvoresnata od zidot? Ima nekoj normativ ili?

Има. Нормативот се вика упатство за инсталација. 20тина см, една педа, отприлика да има сигурно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно