Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Во секој случај имањето Еуровент ни случајно не е лоша или негативна работа. Напротив е многу позитивна, и како корисници треба да се стремиме да се тестраат производите на стандардизирани начини за да може да ги споредиме што подобро.
Од друга страна ако европскиот сертификат во мојата не-ЕУ држава која нема ЕУ стандард на живеење, ја направи цената на клима уредот осетно повисока... Тогаш не фала, мене не ми треба еуровент. Како што повеќе пати повторив, мене поважни и порелевантни ми се мислењата и искуствата на корисниците, корисници кои климата ја користеле цела една грејна сезона во реални а не во лабораториски услови.

Дискусијата не е дали е „лоша работа“ постоењето на еуровент за одреден модел на клима. Дискусијата е дали мене како корисник тоа ќе ме кошта премногу пари.

Vi verovatno imate pogresne informacije o Eurovent sertifikatu.Eurovent je u sluzbi KUPCA i sluzi da zastiti kupce.To nije parce papira , to je jako vazan dokument koji treba da trazi svaki kupac klime.
Не пријателе, ти си тој што има погрешни информации - штом веруваш во приказните дека ЕУ и нивните сертификати служат за заштитата на обичните луѓе. Многу наивно, ама тоа е тоа. Овде велиме - секој со своето (убедување).
Секој има право на мислење. Разликата е во тоа колку и како можеш да го аргументираш тоа мислење. :)

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Ako se pitaju Japanci , onda je to " Matsushita "- pogledaj ovo ...
Matsushita - Wikipedia

Ime Panasonic, je nastalo samo kao novi naziv za proizvode koji krecu da osvajaju Ameriku i ostatak sveta.
Panasonic - Wikipedia
Naziv NATIONAL.... ovde....
National (brand) - Wikipedia
A Sanyo procitati pasus HISTORY, i tu ces pronaci KONOSUKE MATSUSHITA.
Sanyo - Wikipedia
A mozes njega pronaci opet i ovde, 5 clan nanize Matsusihta
Matsushita - Wikipedia

Ako imas telefon Panasonic ti otvori i videces da unutra pise Matsushita Japan.
Matsushita je Japan , i njihov kvalitet i pamet,koji se nazivaju Panasonic,National,Sanyo.......itd.
O Japanu ima jos mnogotoga reci.............Toshiba ucestvuje u Nuklearnom programu Japana,,Mitsubishi Heavy u svemirskom programu i u jos mnogo ozbiljnih delatnosti industrije..Medicindki uredjaji,Skeneri........itd Micubishi je jedan od najboljih.
I tako dalje moze se nabeajati a toga ima mnogo --- samo st mi ovde nememe prave informacije,jer ljudi koji nas okruzuju su ispod svake kulture za diskusiju.
Recimo Tosahiba zajedno sa Fujitsu proizvodi kompresore , poglrda ovde
Joint Venture in Thailand to Manufacture Compressors - FUJITSU GENERAL

Mnogo ,mnogo ima pravih i istinitih informacija za Japance.Naravno da je uvek preporuka da se kupi Japanski proizvodjac klima uredjaja.
Bravo majstore! Nisam znao da kompanija Sanyo tako reci "firma-cerka" Matsushita Inc (National)..... Hteo sam reci da nakon sticanja ponovnog vlasnistva i upravljanje Sanyo korporacijom Panasonic u sferi klimatizacije postao ozbiljan igrac... do tad nije bio, bar ne kao oni brendovi iz Japana koje sam naveo: Fuji - Fujitsu Mitsubishi Toshiba, Daikin Hitachi... koji su bili korak ispred. Sanyo je bio isto veoma kvalitetan i bitan igrac!

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Тоа дека MIDEA ке продаваат 25% поефтино нема шанси, VIVAX не купува 2-3 шлепери клими годишно од нив купува стотици така да VIVAX воопшто не е мал играч.
Не реков дека „VIVAX е мал играч“, едноставно нагласувам дека Вивакс е препродавач а не произведувач. ;)
(а тој факт е важен за следново подолу)

...неможе да се генерализира дека ако е на MIDEA или на GREE ке биде подобра или дека вториот бренд ( VIVAX, C&H и слично ) ке биде подобар, секоја клима си е приказна за себе.
Не, не.
Муабетот не е дали Мидеата во Виваксот (или GREE-то во Виваксот), се подобри од Мидеата со натпис Мидеа (или GREE-то со натпис GREE).

Муабетот е дека ако GREE-то во Виваксот (или Мидеата во Виваксот) добил еуровент сертификат, тогаш тоа е затоа што Вивакс нашол некоја своја математика да плаќа даноци и давачки за тој сертификат и да игра на ЕУ пазарот.
За разлика од нив, GREE како кинески бренд (примети дека нагласувам бренд, а не произведувач) - очигледно нема математика да плаќа за даноци и давачки за еуровент. Барем не ако целта е да се нудат ценовно поволни модели за пазарите како што нашиов македонски пазар. Извесно е и дека политиката игра улога во тоа, со оглед на тоа дека ЕУ е во таборот на САД, а САД се во економска (и друга) војна со Кина.
Истовремено Мидеа очигледно (барем за некои модели) нашла математика за плаќање еуровент (и пласман на ЕУ пазарот). Но додека не видиме со какви цени (и каков квалитет) ќе настапат овде на нашиот пазар - мислам дека бескорисен е секаков муабет за конкурентноста на Мидеа овде. Да видиме па ќе дискутираме.

Еден банален пример е тој со Хајер Тундра климата. Истата има еуровент сертификат, ама едвај еден корисник неодамна се јави на форумов и тоа без мерења за потрошувачка - иако климата (и брендот) е со години присутна на пазаров.
Дали било кој разумен купувач ќе купи таква недокажана клима, па макар била и со еуровент? Посебно ако за слични пари има клими без еуровент, ама клими која стотоци корисници ги користат и се задоволни??
Тоа е муабетот. :)

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Коа некој напише дека Eurovent е непотрбен, и дека податоците кои ги пишуваат произведителите се навистина точни и нема манипулирање.

Коа видеш GX750 cooler master
Coolermaster GX-750 750W Review

И коа видеш evga supernova g3
EVGA Supernova G3 750W Review

Ама и двете напојувања рекламираат исти работи, 750w, 12v линии итн.
А johnnyguru друго вика, ама па шо знае он, небитен е еуровент.

Дали некој ја слуша музиката шо ја свирам, или и на овој форум ќе паѓате како расипани јаболка од дрва на фората дека eurovent е глупости и читај шо ти пишува грее, или вивакс или митсу и рекла казала топли нетопли.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Целата поента на Вивакс е да се понуди цена соодветна, и да се пробива така. Нормално дека ако се слични цените дека ќе си изберам мицубиши ФХ. Ама работата за рецимо вивакс аери 18 е што е со стварно коректна цена. Околу 37000 денари. Башка има мал внатрешен издув да не ти прави тајфун дома и слично. Ете и да не е вивакс аери 18ка, нека е и мидеа 5кв аери од хидросет. Цената е тука некаде 39000 за истата надворешна единица. А еве и еуровент има.
Тука е логиката за ефтините клими, што се ефтини. Кога ќе почнеш да се доближуваш до цена до големите играчи веќе им се губи поентата.

Ај што ти нуди Скоп 5.1 мицубишито туку има и програмабилен неделен тајмер за да го исфорсираш на ефтина струја на пример од 6 до 7 сабајле. И да прави дополнителни заштеди, згора на тој фантастичен Цоп и Сцоп.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Чекај, кој модел на Мидеа има еуровент точно и иста надворешна со грее аери ?!
Башка аери 18ка е 40к со нивите цени, чисто да нема недоразбирање.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Тука е 38000 денари виваксот. И е на залиха. Инвертер клима уред Vivax Cool ACP-18CH50AERI - 5.57 kW R Дизајн

2jVth8d.png

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Јас вивакс - изведба на Мидеа немам сретнато на финските форуми а немаш сигурно и ти. Има само вивакси што се во изведба на Грее и од кои се фалат финците. - Затоа вивакс и мидеа и да има еуровент не би купил за мене.
Имам иначе пријател кој ја има вивакс 18 Аeci и не се фали многу од неа. - Посебно ако има магла надвор тогаш има проблеми многу. Инаку за другите Грее не можам да кажам ама Хансолот и да е влажно и да има магла многу тешко замрзнува изменувачот на надворешната. Треба да го исфорсираш на 30 степени и фан на турбо за да почне да мрзи надворешната. Иначе за цела сезона на греење потроши околу 12000 ден и на прва брзина воглавно грееше од 420 м3/ч. - Ако се оди со поголеми издуви и сметката ке биди помала.
Еве на финскиот форум за хансолот каде е тестиран на максимални издуви колку е подобар од тоа што го тестира еуровент. Хансолот во 5 та ( всушност е 6 та ако го рачунам слип) има 650-670м3/ч проток а турбото всушност е само највисоката брзина( 7 ма брзина) која можеш да ја користиш без да се зголеми потрошувачка затоа што зададената температура останува иста.

Gree 12 Hansol = Innova H-121NI / H-121NO testituloksia

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Не се Грее толку лоши колку што нароов ги замрзе заради вас и вашиот однос. :)

И јас сум еден од тие луѓе. Баш позитивно мислење имам за некои Грее модели, ама по форумиве сте уби боже. Другарски ако зборам. :)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Не се Грее толку лоши колку што нароов ги замрзе заради вас и вашиот однос. :)

И јас сум еден од тие луѓе. Баш позитивно мислење имам за некои Грее модели, ама по форумиве сте уби боже. Другарски ако зборам. :)
А каков е на пример овај односот на србинот zzoranpetrovic ili anon ili po najnovo. @draganzoran кој цело време труби во Нордик земјите Грее бил друг тука е друг и слично не се тоа манипулации ама и да му докажеш пак не можеш со инка да му туриш.
Ти му велиш еве на пример хансолот има санио компресор сликана е кај нас етикетите се исти а тој пак ке ти рече тој компресор се вградува за други пазари како демек Грее има 200 линии на кој прави клими едни за западен балкан едни за Германија едни за финска. И како да му докажам дека налепницата од мојата клима е иста со тие што ги објавуваат на финските форуми. Што да се рече врска нема.
А јас ако сум те навредил се извинувам.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Што пари е монтажа на клими.мк за ломо 12ка и аери 18ка и фх35ве знаете?

draganzoran

Баниран/a
21 април 2017
20
7
Smederevo
Ти му велиш еве на пример хансолот има санио компресор сликана е кај нас етикетите

Ako mislis na mene @draganzoran , koji model Hansol se prodaje kod vas ? Nasao sam ovaj model Hansol , sa kompresorom Landa.

https://www.airconditioningsalesuk....015/07/Hansol-Technical-Manual-9k-and-12k.pdf

Negde pise 4B a ima i 6B,8G,3D, mnogo ima razlicitih modela gde se razlikuje jedno slovo ili broj ? Nigde nisam nasao da Hansol ima Eurovent sertifikat.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
... како да му докажам дека налепницата од мојата клима е иста со тие што ги објавуваат на финските форуми. Што да се рече врска нема.

Не знам што има на било кој било што да „докажуваш“?
Овде на форумов сме дојдени за да разменуваме искуства, и да кажуваме мислења - по можност аргументирани мислења.
За мене лично поважен аргумент е ако ти, Јанко, Станко, и барем дузина други, пренесат искуства од видот:
- греени хх метри квадратни
- потрошени ххх киловат часови во месецот
- дали имало проблеми, честота и траење на дефрост, бука, итн
За некој друг е поважен е некаков еуровент сертификат, па макар и ако тоа влече 20-тина проценти од цената.

Секому неговото, и секој со својот памет. Баш супер, нека се купат и клими од Мидеа, од Хајер - и ете нека се пренесат искуства со таквите клими кај кои засега главен продажен аспект е дека имаат европски сертификат. Па потоа ќе споредуваме искуства, но ќе споредуваме искуства во услови на реално користење а не во лабораторија. Тоа би била конструктивна дискусија.
Ама смешно е кога се зборува за некакво „замрзување“ и „засакување“ на брендови, и слични смешки како демек брендовите да се луѓе, или фудбалски клубови па сега ќе ги сакаме или ќе ги мразиме. Другарски кажувам, нели. :)

Јас дома имам Тошиба и две Гри, и сите тие клими се одбрани затоа што во моментот на купување биле најдобри понуди за моите потреби, и биле со најдобар однос цена-перформанси во моментот. Утре може да земам и било што друго, ако моделот што ме интересира е фален од другите корисници.

draganzoran

Баниран/a
21 април 2017
20
7
Smederevo
Bravo majstore! Nisam znao da kompanija Sanyo tako reci "firma-cerka" Matsushita Inc (National).....
Sanyo je bio isto veoma kvalitetan i bitan igrac!

Sanyo je firma koja je bila gigant i lider u obnovljivim izvorima energije,U jAPANU.Postigli su znacajne rezultate u domenu obnovljive energije u Japanu i svetu.Problem i kolaps firme je Sanyo nastupio zbog velikih gubitaka u oblasti potrosacke elektronike i uredjaja za domacinstvo.To je oblast delatnosti zbog koje je Sanyo doziveo novcani krah.Izgubio je bitku na trzistu robe siroke potrosnje.Tehnologiju,patente, naucni kadar i sve ostalo su preuzeli Matsushita(Panasonic) i Mitsubishi.
Sada slicne probleme ima i Toshiba.
Kinezi sada prave i prodaju elektroniku i uredjaje na kilo i kontejnerske isporuke falcifikovane i kopirane proizvode.Iskopiraju tehnologiju i prodaju na kilo ( kg)

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi
Друже, ја бива ли оваа?
VIVAX ACP-12CH35AEZI по супер цена од 20.990 ден.
Ми треба да иам клима за ладење и пригревање дур пуштат парно.
Една од попродаваните клими кај нас е AEZI бидејќи во МК најчесто не интересира цената нели :).
Поплаки и жалби нема ниту од делот за дефекти ниту од делот за слаби перформанси.
Е сега морам да напоменам ова сепак е буџет инвертер модел еден од најефтините на наш пазар така да немој да очекуваш врвни перформанси. Во превод: да ја бива согласно на цената.
За колкава просторија ја бараш ? Како си со изолација ?

Што пари е монтажа на клими.мк за ломо 12ка и аери 18ка и фх35ве знаете?
Па не се срами прашај ме дирекно ке ти кажам :).
Цените се горе-доле стандардни како кај сите монтери 60еу за 12ка ( за FH35ка ке треба да видам дали носеше 9ка или 12ка цевка само, ако е со 9ка 60 ако е со 12ка 70еу е ), 70-80еу за 18ка ( конкретно за АЕРИ 18ка 70еу е ) Збориме за "стандард" монтажа 3м должина на бакарна инсталација и кабли исто до 3м должина. Секое дополнително метро на бакарна инсталација се доплаќа +10еу.

Види ја разбирам "нервозата" на GGTT1, 100 пати се објавени кој модели и јавно се достапни тие информации кој прашал и дополнително се пратени технички и сервисни спецификации за тоа кој модели се продаваат во МК и по некоја случајност во нордиските земји моделот на хансолот е ист ( по налепниците на климите кои се објавени ) па дури и иста серија. Тој седнал во Србија и дели совети за тоа во Македонија што и како се продава ( а провери го првиот пост на форумот се прави наивен и прашува ) и за тоа што се продава низ Нордиските земји и западна европа.
Знаеш еве и ти сам собираш податоци, сликаш мериш се трудиш да објавеш и споделиш твое лично искуство за да им помогнеш на другите и некој иде и сето тоа БЕЗ НИКАКОВ ДОКАЗ ти го негира и почнува со ниски и безвезални изговори и споредби да ти се уфрла па ако влезеш во дискусија ке почне со зборот манипулација и манипулатор да се служи. Оди после не биди нервозен :).
Србинов е член на скоро сите форуми во србија, македонија, хрватска и сл и секогаш под различно ИМЕ, пратиш пишувам име не НИК или ПРЕКАР, користи име и презиме кое се разликува од името и презимето на друг форум а муабетот што го прави е 100% ист, дури и постовите во 90% од содржината е иста. Ако нема што да крие зошто го прави истово?! Би било добро администрацијата на форумот ако соработува со администрацијата на Кајгана да споредат IP адреса и слично за верификација на истово.
Е сега иде главните прашања:
- од каде толку познавање во областа за климатизацијата од технички аспект ( бидејќи по другите форуми се прави дека не е трговец и не работи во овој бизнис воопшто )
- Од каде толку познавање на фирмите нивните деловни односи од административен аспект
- Како тоа по цел ден одговара на форуми ( ако ги земеш сите негови профили на различни форуми ), има ли работа, жена, деца, живот
- Која е поентата да да си член на скоро сите форуми и а иста дискусија да се претставуваш како различна личност.

Моето мислење е дека напротив, одговарањето на форуми и креирањето на јавно мислење е токму неговата работа за кој е платен. Претпоставувам работи како ПР за некој бренд или повеќе брендови па неговата работа е да се прави наивен и невин а секогаш да ги омаловажува конкурентните фирми истовремено фалејќи ги неговите. Или пак немора да значи дека е ПР но дека работи за некој бренд или слично. Или пак е класичен интернет трол.

Е сега покрај ваква дискусија да ја читаш со странци наназад ке дојдеш до ситуација да завземеш страна, и кога имаш две спротиставени страни што се војна.
Ако ја видеш темава наназад ке видеш дека дискусијата била одлична и поучна за СИТЕ кој биле во нејзе, и јас и ти и сите тука сме научиле нешто ново. Последниов период почнува да заминува полека но сигурно во препукувања.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Е фала. Ме интересираше дали има разлика меѓу поскапиве модели и буџет моделите.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Е фала. Ме интересираше дали има разлика меѓу поскапиве модели и буџет моделите.
Види реално не би требало да има ако се користи ист материјал како што е држач, бакарни цевки и слично.
Е сега конкретно MITSU FH35 е голема клима, ако треба држачи за 18ка и цевки за 18ка нормално дека цената за монтажа ке биде како за 18ка :) не затоа што е MISTU или што чини 1000еу.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
@sumi

Друже, ја бива ли оваа?
VIVAX ACP-12CH35AEZI по супер цена од 20.990 ден.
Ми треба да иам клима за ладење и пригревање дур пуштат парно.
Ако ми е дозволено, кога би бирал, јас би одел на АЕСИ VIVAX ACP-12CH35AESI по супер цена од 21.990 ден. (иљадарка поскап) но појак по моќност, деклариран со подобра енергетска класа (SCOP 4.2:4) малку поекономичен и мислам дека е и понов модел... и она што највеќе паѓа во око, надворешната единица на АЕЗИ е само 25 кгр (карактеристично за 09ки), додека на АЕСИ 29,1кгр тешка ... инаку за пригревање во предсезона нема да згрешип ни со АЕЗИ.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: sumi

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Кога ќе почнеш да "догреваш" ќе увидиш и колку е ефтино, па ќе почнеш да грееш на тоа, па ќе ти е слаба аези/аеси па ќе сакаш аери/ломо...

Затоа треба да се види нешто рати без камата ако може и попустче и да се оди директно на аери/ломо. Најдобронамерно.

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
@sumi

Може и некој друг инвертер поевтин бидејќи стварно не ми треба за греење. На БЕГ би требало да бидам за некој месец, 10ка изолација, прозори топ. Се мислев за обична сплит систем колку да стои за ладење ама викам дај ќе стаам инвертер, некој обичен, коа се блиску со цена. Да ми е примарно за греење нема да ги гледам воопшто, јасно ми е тоа. Ова се буџет клими колку да брка работа.

VIVAX ACP-12CH35AESI по супер цена од 21.990 ден.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.736
12.672
Skopje
www.wemaxa.com
@Fatal1ty_ : Пазете ја темава, има слична и на кајгана, и неколку фаци меѓу кои и србинов (@draganzoran / zzoranpetrovic / anon ); Strelec (или под кое име и да е тука); се нешто налик на @krale но многу полоши. Глава во ѕид трол-промотори на одреден бренд од кој имаа финансиски или друг бенефит па како крлежи дремат на одредена тема и ја трујат, најчесто со copy-paste на постови кои веќе ред пати ги имаат напишано на други форуми и на слични поддтеми.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ако ми е дозволено, кога би бирал, јас би одел на АЕСИ VIVAX ACP-12CH35AESI по супер цена од 21.990 ден. (иљадарка поскап) но појак по моќност, деклариран со подобра енергетска класа (SCOP 4.2:4) малку поекономичен и мислам дека е и понов модел... и она што највеќе паѓа во око, надворешната единица на АЕЗИ е само 25 кгр (карактеристично за 09ки), додека на АЕСИ 29,1кгр тешка ... инаку за пригревање во предсезона нема да згрешип ни со АЕЗИ.
Проблемот е што AESI го нема и нема да го има заменет е со AESI+ тој + означува дека климата сега има припрема за WiFi односно е WiFi Ready но и 2000 ден е поскапа односно со цена 23990ден.

@sumi

Може и некој друг инвертер поевтин бидејќи стварно не ми треба за греење. На БЕГ би требало да бидам за некој месец, 10ка изолација, прозори топ. Се мислев за обична сплит систем колку да стои за ладење ама викам дај ќе стаам инвертер, некој обичен, коа се блиску со цена. Да ми е примарно за греење нема да ги гледам воопшто, јасно ми е тоа. Ова се буџет клими колку да брка работа.

VIVAX ACP-12CH35AESI по супер цена од 21.990 ден.
За колкава површина бараш клима ?
Како предлози од поефтините во тој сегмент би ги издвоил:

VIVAX ACP-12CH35AEMI = ~22K
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D = ~22K
и неизбежниот GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G = ~27K
Ако имаш буџет оди на GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G додека е на промоција и намалена од 31К, верувам дека ке се врати за брзо редовната цена а е одличен клима уред.
Ако не AEZI/AESI+/AEMI/LOMO ECO се генерално правилниот избор.
Кога ќе почнеш да "догреваш" ќе увидиш и колку е ефтино, па ќе почнеш да грееш на тоа, па ќе ти е слаба аези/аеси па ќе сакаш аери/ломо...

Затоа треба да се види нешто рати без камата ако може и попустче и да се оди директно на аери/ломо. Најдобронамерно.
Добар совет само последниов дел рати без камата и попуст не одат заедно :). Обично или рати без камата по редовна цена или попуст за во готово,

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Така ми беше зборот. Ете нека е рати или попувче за ако им е скапа да се истрпи некако полесно трошокот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв