Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Дека има тајфуни кои со форсирање на вентилатор вадат греење да. Има такви со 1000m3ч па и нагоре 1150м3ч. Меѓутоа во моментов не зборуваме за нив. И не јас не зборувам за 18ки и за 12ки и за незнам колку. Тоа си е класификација која нема благе везе, зошто колку што Lomo Eco e 12ка толку и RXZ35N e 12ка по таа спецификација. А климите немаат ниедна допирна точка. Затоа тие груби „12ки и 18ки“ ќе ги изоставам и ќе се фокусирам на реалноста, зошто ознаките и класификацијата е крајно небитна. А таа реалност е BTU на компресор и издувна моќ m3h. Овие доле сите се со +14кбту компресор освен Хансолот кој е 09-11кбту.

Дека се тајфуни, ниеден од овие не е тајфун:

FH35VE има максимален проток на воздух од 793м3ч
Vivax AERI18 има максимален проток на воздух од 750м3h
Hansol 12 има максимален проток на воздух од 740m3h
Lomo 18 има максимален проток од 800м3ч
Carrier 18 има максимален проток од 760м3ч
Ururu Sarara FTX35N има максимален проток од 726м3ч

Максималната издувна моќ им е многу блиска и не верувам дека може да се каже дека било која од овие вади бројки заради тајфун дување од типот 1000м3ч со ниска температура.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Погледнете го атачментот 54124
Резултати што те интересираат ке бидат вакви на -22 дава 3 кв со ЦоП 1.9 и работи на 100 hz од 120hz.
А дали е оптоварен- мислам не е се гледа по hz еве на -15 дава 3кв со 78hz од 120hz значи работи со 2 третини од максимумот.
А дали хансолот Нордик има компресор од 9000бту само заради тоа што има волумен од 9.6 см3 не е баш така зошто во случајов се работи за twin stage twin-rotary компресор а битно е дека twin state компресорите вадат поголеми капацитети Ако имаат помали волумени еве ја споредбата
Погледнете го атачментот 54126
Едниот е санио 11см 3 а другиот е twin stage 9.6 см3 -има поголем капацитет ако има помал волумен

Како тоа пресмета дека на -22 ќе дава 3kw со cop 1.9.
Оваа една иста табела ваша се врти на сите мкд форуми.
Од каде е оваа табела кој тестирал, каков сертификат, под кои услови, или е некој извештај на самата фабрика или нешто напишано на некој фински форум од некој.
Мене ме интересираше eurovent и најдов. Резултатите се такви да на -10 3kw со 2.16 cop. Ако идеме така можно е на -22 и да даде 2.0 kw со 1.8 cop. На која хз е и така оптеретениот 9к бту компресор не знам, дали сакам са се потпрам на некоја табела од некаде... за 50.000 денари у никој случај не сакам да се потпрам.
Да twin stage rotary compressor е поефикасен, потивок намалени вибрации, балансираност и поголем капацитет, пример компресорот на FH.
Јас сум голем фан на мотори неодамна Kawasaki направи H2r supercharged 320+ rwhp. Се тоа убаво но коа го ставиш на стаза Aprilia rsv4 1000 APRC го брише подотот со него која има само 158 rwhp без supercharged ни нишо. Ја сфаќаш поентата.
Јас како краен корисник не ми е битно и не треба да знам дали има твин стејџ мејџ на 68hz дали работи или не, ме интересира моќност и штедливост на минусни температури. -10 so 3kw cop 2.16 се не толку добри резултати, дали може на -20 да даде 3kw не знам можда а можда и не. И јас можам да речам еве Митцуво на -20 може да даде 5kw верувајте ми. Но на еуровент си стои -15 3.2kw cop 2.6 и на тоа можам да се потпрам.

Код:
Мицубишито е 63 карти Хансолот е 46 карти тука е разликата. 
Ти споредуваш 18 ка со 12 ка. 
18 ките имаат минимум 500-600 м3 /ч проток знаеш колку тоа е дуванје и колку смета тоа и уклучи -исклучи кога е Потопло,а посебно на ладење во 30квадрати. 
Горните мерена што ги постирав се за работа најчесто во прва брзина 350м3/ч поретко втора 380м3/ч
Предноста на Хансолот е следна 
Саниото компресор виде работен опсег 8-150hz - 
Низок минимум 120вати (реално 109вати) и висок максимум 2000вати - многу е добар што ретко исклучува тоа е многу добра особина -комодитет одличен 
Фан 350до 750м3/ч и друго доста битно голема надворешна 43кг ( големи изменувачи) ретко оди во дефрост. - потежок е од сите овие 18 ки што ги наброја. 
А во врска со виваксот посебно 12 ките многу луге се жалат од нив дека слабо греат колку што имам прочитано ама логично е тоа имаат мали пдизајн
Не знам зошто го конструираш постот во форма на информации за хансолот како некој вид реклама и маркетинг.
Каде е хансолот 46.000, цената е 49.990 Митцуто 63.407 денари.
Како тоа споредувам 18-ка со 12-ка.
Мицуто е декларирано како 3.5kw клима исто и Хансолот, тоа што и дали има внатре рековме како краен корисник и не треба да знам.
Протокот на воздух најмал на митсуто е 280m3/h, ефикасноста и економичноста секако дека е на страна на fh, -10 = 3.6kw so 3+cop насороти 3kw со 2.16 cop, ако ја наместам на 29 со high фан кај мене повлекува и до 2kw.
Кај нас Flegma се фали од VIVAX от иако признавам дека имам прочитано и негативни мислења.
Споредбата дали да купам хансол за 50.000 twin stage компресор, или 36.000 18 aeri од VIVAX сингл стејџ, според еуровент од Carrier от, ако има сличност со AERI 18 ката резултатите, VIVAX ин а харт бит.
А прашањето зашо не купив AERI, поради немање никакви податоци, сомнеж за квалитет и издржливост на компонентите на климата. Овде не се работи само да има гаранција, кој сака да се малтертира на -10 со расипан уред иако има гаранција. Ми беше потребно ултраекономична клима каде митцуто блеска со scop 5.1. И сакав Јапонски произведител (иако звучи арогантно).
Пази истото ова горе е и причината зошто не купив GREE.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Најмал на мицубишито е 240m3h, a не 280м3ч.
xesMpW2.png

Секако тоа е небитно, зошто тој проток нема баш некоја функција реална. Освен за спиење во спални од 15 квадрата.
За реални простории од 30-50 квадрата во кои треба да се користат единициве (соби со отворени врати или салони) Медиум на FH35VE е некој груб минимум со 384м3ч, а за реално да може да се грее треба барем 552м3ч.
Зошто џабе ако имаш 50-58 степени на издув кога немаш доволно проток на воздух кој го загреваш на 50-58 и нема да е топло. Значи битниот дел е меѓу 300-600m3h, а сите овие го нудат тоа.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
@Astraion

Сподели како ја помина зимава со АЕРИ 18ка. Кај тебе просторот е таков да ти е во ходник, и не си ја користел постојано, ама сепак.
Како се покажа во периодот во која ја користеше? Дали дуваше онака баш топло и кога беше надвор -10? Дали има Cold Air Prevention добар, да прекинува да дува кога ќе постигне или да намали за да не дува ладно зимно време?
Како ти испаднаа сметките? Во однос на друго загревање како беше цената?

Колкава температура вади на издув? Бучи ли?

На кои сетинзи ја користеше? 24/7 ли ја користиш како што треба или ја сецкаш?

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Сподели како ја помина зимава со АЕРИ 18ка. Кај тебе просторот е таков да ти е во ходник, и не си ја користел постојано, ама сепак.
Вака сега, бидејќи оваа ми е прва клима (прва зима) не знаев колку се моќни климите и ја штедев, а уствари сум можел "некако" да поминам само со неа зимава, ама факт е дека ќе се мачеше да постигне бидејќи се' уште немам ПВЦ изолација секаде во куќава. Под штедење се подразбира греење со неа на температура до 25-26 степени, а уствари пред скоро месец дена коа ја рокнав на 28 си дува мноогу потопло. (слушам други ги рокаат на 30 по цел ден, и тоа воа стан)

Како се покажа во периодот во која ја користеше? Дали дуваше онака баш топло и кога беше надвор -10?
Волку ладни Декември, Јануари и Февруари не бев искусил многу години, а не сакав да ризикувам со поларниве температури кои беа -15 до -20 (мавна и -25 еден период), и обрнавме на олдскул со двете ЦЕР 6ки (полнење после 22ч.) така да не можам да ти кажам за екстремниве.
Што се однесува до Ноември и втората половина на Февруари наваму, климата е одлична, особено кога ја дигнав на 28, држи собна температура од 21 степен на цел спрат. (неизолиран)

Дали има Cold Air Prevention добар, да прекинува да дува кога ќе постигне или да намали за да не дува ладно зимно време?
Ако мислиш на Дефрост и кога ќе ја постигне температурата во внатрешната, мислам дека има.
Ја пробав на -10 еднаш, после полноќ падна 1-2 пати во дефрост, 5 минути и почнува пак нормално, а кога ќе постигне температура продолжува да дува малку послабо од нормалното.

Колкава температура вади на издув? Бучи ли?
Немам инструменти за мерење така да не можам да ти кажам.
Надворешната прави поголема бучава додека загрева компресорот најверојатно, а кога ќе почне да дува бучавата е стандардна како во лето кога лади.

Како ти испаднаа сметките? Во однос на друго загревање како беше цената?
Нормална месечна сметка пред климата без ладење/топлење = 2000ден
Груба месечна пресметка на климата како додатен трошок, од попладне до полноќ:
  • Јули ладење +10 евра
  • Ноември топлење +15 евра
Поларните температури со двете 6ки ЦЕР при полнење на евтина струја = 6500ден. вкупна месечна сметка

На кои сетинзи ја користеше? 24/7 ли ја користиш како што треба или ја сецкаш?
Просечно работно време и' е од попладне до полноќ, без сецкање. Единствено 2-3 пати во неделата кога нема никој дома од 12-17ч. се пушта накај 17ч.
Периодов после поларните ја пуштаме сабајле од 9-10ч. па до 02ч. до полноќ.

Факт е дека не сум го искористил целосниот потенцијал на климава, забележав дури кога дигнав да топли на 28 степени. Ова досега му доаѓа како да сум искористил само 50% од неа.. шо знам. Најбитно е дека помина зимата. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Фала за деталниот одговор.
Вака сега, бидејќи оваа ми е прва клима (прва зима) не знаев колку се моќни климите и ја штедев, а уствари сум можел "некако" да поминам само со неа зимава, ама факт е дека ќе се мачеше да постигне бидејќи се' уште немам ПВЦ изолација секаде во куќава. Под штедење се подразбира греење со неа на температура до 25-26 степени, а уствари пред скоро месец дена коа ја рокнав на 28 си дува мноогу потопло. (слушам други ги рокаат на 30 по цел ден, и тоа воа стан)
Нема што она да се мачи, тоа и е работа. Баш со греачи, топачи све си е наредена. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Цена најде?

За кај нас е крајно небитно форсирање работа на -50 и -32 и слично. Кај нас е битно да не замрзнува кондензат и климата да има голем компресор за да е ефикансна во она подрачје кое ние го користиме РЕАЛНО.

Штом постигнале SCOP 5.5 миииислам дека овие се со предимензиониран компресор како што и бараме сите ние. Како што FH35VE што има 14ка, и како што URURU SARARA има 24ка во сите и 2.5, и 3.5 и 5KW единици.

Како и да е што е муабетот. Јас земав да видам оваа зима која се смета за една од најладните да извадам по саати колку било степени од Октомври па се до Март. И склопив една табела. И целава зима само 60часа се под -14 степени се на се. Односно околу 100 часа се под -12 степени. Така да ако оваа е „најладните“ зима, другите се доста над ова. Смешно е да се бара клима за -30 кај нас во Скопје.

Е сеа за AEYI. Мора да се открие што компресор има, и не ја гледам по продавнициве. Штом нудат само 12ка и 9ка, мислам дека муабетот е што го имаат искористено 13ката компресор од Тошиба во овие. Што е супер работа. Гледам дека издувите им се многу тивки што е исто прекрано. Останува да се открие на кој модел на Мидеа се еквивалентни, што компресор имаат, и дали имаат греач на тацна. И секако најважното - цена.

Понатака гледам тежина на единиците. Тачно 37кг! Што е мнооогу блиску со 18АЕРИ, 18АЕСИ. 99% што уствари беше и 18АЕРИ. Читам дека топач на тацна има, и греач на компресор има. Значи тоа е тоа што се бара.

Искрено според мене ова е многу слично со 18АЕРИ и незнам што плус бенефит би имал со 12АЕЈИ освен што ќе е потивка, ама па Pdesignh јачина и добиваш само 2550W, со SCOP5.5. Со други зборови ако 18АЕРИ ја користиш во истиот простор во кој би ја користел оваа ќе добиеш ист 5.5SCOP затоа што технички тоа е истата надворешна единица. Само кај 18АЕРИ имаш можност да ја исфорсираш кога ќе затреба. Со други зборови имаш резерва. Со оваа ја губиш таа резерва. Според ова не смее да е

https://www.vivax.com/EasyEdit/UserFiles/Katalog/hrkompresija.pdf

ftp://ftp.mrservis.hr/Servisne_upute_Service_manual_List_of_parts/Vivax/Klime_Air_Conditioner/Vivax_klime_Air_con_2016/Service_Manual/Wall_system_Zidne_Inverter/AEYI_SERIES.pdf

П.С. Да има 18AEYI ќе е феноменална работа. Ама 12кава (2550W) според мене е мала за да би се заинтересирал за неа. Освен ако е под 30000 денари, па да е интересна за екстремно мали простории до 25 квадрата.

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@mdeni
Вака на прв поглед Оваа Вивакс 12ка ептен мал пдизајн од 2.5кw. има и затоа и толку голем Scop 5.5 има а соp е помал не е 5.5.
Минималната вредност на греење е многу висока скоро 2.5 кw што значи дека ке работи многу он офф. а кај 9 ката е уште нелогично поголем. - ај разгледај па кажи модулација никаква.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Protok zraka <545m3/h....da huknam u raceve i pojse izduv i pogolem "dizjan" ke izvadam :)
Pdizjan e u plavo vi teknuva za sto e ?
A kompresor na kukovo leto ke vidite od midea

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Пред да фрлате коментари за Vivax Y-Design да непоменам во МК ке има промоција на новите модели на 7ми април, би ви препорачал да се воздржете малку. Vivax Y-Design е нов модел за МК пазар и доаѓа со R32 фреон. Се додека немаме комплетни информации за цена и слично може само да погодуваме.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
LOMO GWH12QC-K3DNB4G GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 26.990 ден. od 31, на 27К, со 10 години гаранција! За останатите модели на GREE нема попусти! ECO си останува 22К... со 1+4 год гаранција. Ќе видиме како ќе изреагира конкуренцијата на ова (мислев на Тундрата и АЕРИ) а ми се чини директен удар на Cooper&Hunter Arctic 12ка моделот.... ќе биде интересно.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Веќе може да се прави муабет за Ломо 12ка. Се надевам здравје боже ќе има и за Ломо 18ка вакви акции. Зошто тие две се главни уреди од Грее за Македонски корисници.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Веќе може да се прави муабет за Ломо 12ка. Се надевам здравје боже ќе има и за Ломо 18ка вакви акции. Зошто тие две се главни уреди од Грее за Македонски корисници.
И Грее Амбер 12 ката има одлична цена со оваа акција

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Одлична цена за ломото, веќе за таа цена и не ми е битно што како COP, еуровент бла бла.
Бест бај, LOMO.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
LOMO GWH12QC-K3DNB4G GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 26.990 ден. od 31, на 27К, со 10 години гаранција! За останатите модели на GREE нема попусти! ECO си останува 22К... со 1+4 год гаранција. Ќе видиме како ќе изреагира конкуренцијата на ова (мислев на Тундрата и АЕРИ) а ми се чини директен удар на Cooper&Hunter Arctic 12ка моделот.... ќе биде интересно.
Сите Грее се со 10г гаранција.

GREEMAK GROUP

Верификувана компанија
31 август 2016
10
28
Скопје
www.facebook.com
Pocituvani,
Bi sakale da Vi se zablagodarime na doverieto pri izborot na klimatizerite GREE.
Od denes na site monosplit GREE klimatizeri garancijata ke iznesuva 10 godini.
Zadolzitelen e servis sekoja godina, sto e uslov za validnosta na istata.

Vo nareniot period ocekuvajte, kako i sekogas, prijatni iznenaduvanja od GREE.

So pocit,
Greemak Group

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
И цел век да имаат не вреди. Испробани се веќе. Ги бараш за сервис и се кријат и не се јавуваат.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Pocituvani,
Bi sakale da Vi se zablagodarime na doverieto pri izborot na klimatizerite GREE.
Od denes na site monosplit GREE klimatizeri garancijata ke iznesuva 10 godini.
Zadolzitelen e servis sekoja godina, sto e uslov za validnosta na istata.

Vo nareniot period ocekuvajte, kako i sekogas, prijatni iznenaduvanja od GREE.

So pocit,
Greemak Group
Секоја чест за попустот на Ломо инвертерот кој е еден од најдобрите во класата (тука мислам во оскудната понуда на клими во МК)...
но ова 10 год гаранција со обврска за сервис секоја година е МНОГУ ПЕРФИДНО! да не кажам покварено!
Досега беше 1+4 што значи една година, па редовен сервис и 4 години гаранција (без обврска за сервиси)! Што мислите вие од GREE, што е подобро? Кои услови за гаранција се подобри 1+4... или 1+1+1+1.... до десет!? Немојте да ја навредувате интелигенцијата на купувачите! Ако за сервис те за едно НИШТО што го прават сервисерите при редовен сервис, сигурно наплаќате 800 или илјадарче!?...тогаш која е поентата? Каде е тука бенефитот за купувачот!? Гледам само ваш бенефит тука!..... Па некој што ќе купи On-Off kклима Gree JADE, тој беамалку двапати ќе ја плати климата!
Од една осигурителна компанија добив понуда (за 1,100 Денари год.) осигурување на сите домашни уреди (шпорет фрижидер машина за садови за веш... вклучувајки ја и климата) и сега кажете што е подобро? Кај вас 1+1+1+1... или во осигурителна компанија! Што? Се чека многу кај осигурителната компанија... па еве Александар11 во претходниот пост вели и кај вас се чекало!.... Има ли опција да се одбере 1+4 или не!?

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Секоја чест за попустот на Ломо инвертерот кој е еден од најдобрите во класата (тука мислам во оскудната понуда на клими во МК)...
но ова 10 год гаранција со обврска за сервис секоја година е МНОГУ ПЕРФИДНО! да не кажам покварено!
Досега беше 1+4 што значи една година, па редовен сервис и 4 години гаранција (без обврска за сервиси)! Што мислите вие од GREE, што е подобро? Кои услови за гаранција се подобри 1+4... или 1+1+1+1.... до десет!? Немојте да ја навредувате интелигенцијата на купувачите! Ако за сервис те за едно НИШТО што го прават сервисерите при редовен сервис, сигурно наплаќате 800 или илјадарче!?...тогаш која е поентата? Каде е тука бенефитот за купувачот!? Гледам само ваш бенефит тука!..... Па некој што ќе купи On-Off kклима Gree JADE, тој беамалку двапати ќе ја плати климата!
Од една осигурителна компанија добив понуда (за 1,100 Денари год.) осигурување на сите домашни уреди (шпорет фрижидер машина за садови за веш... вклучувајки ја и климата) и сега кажете што е подобро? Кај вас 1+1+1+1... или во осигурителна компанија! Што? Се чека многу кај осигурителната компанија... па еве Александар11 во претходниот пост вели и кај вас се чекало!.... Има ли опција да се одбере 1+4 или не!?
Разликата на целиот муабет што го правиш е што и онака треба барем еднаш годишно да правеш сервис/чистење и одржување на клима уредот за истиот да работи добро и со висока ефикасност. Тука е разликата и бенефитот што го бараш, во случајот имаш и гаранција подолг период. А ако на некој не му се исплати нека не ја продолжува. Пример конкуретни модели со иста цена имаат 3г гаранција со истиот услов. Има и модели без услов но одвај 2г гаранција. Е сега што е подобро 2г без услов, 3г со услов или 10г со услов ?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ако во редовниот сервис влегува и детално чистење на внатрешната единица, па ете и на надворешната (иако таа не се покажува проблематична, барем кај мене), тогаш има некоја економска смисла целата работа. Перформансите и здравјето на климата многу зависат од чистината на „саќето“ (изменувачот).

Но ако редовниот сервис е класичното визуелно „проверување“ што овде повеќето сервисери најчесто го прават (чест на исклучоците), тогаш тие 10години гаранција и немаат многу економска смисла. Сервисите ќе коштаат колку пола до цената на климата?
Јас лично само заради гаранција не би доплаќал годишни суми, освен ако редовниот сервис не е навистина сервисирање, комплет со чистење на внатрешната единица.

Од друга страна па некој си сила не може да го натера корисникот да плаќа гаранција. Секогаш може да се одбие тоа. Кој му одговара нека си плаќа додатна гаранција, и добро е да се има избор па секој нека си ја пресмета својата математика.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Во реалност олку долги гаранции не функционираат.
Мене ме интересира колку години редовна гаранција давате.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно