Како се движат цените на парапетните единици кај нас?
Некој да има искуство со нив па да даде предлог?
9-ка 40.000? Многу бе..
А зошто да не може!Внатрешната единица од класична клима исто така може да се инсталира ниско
Може ама не е предвидена за таква монтажа, ни габаритно, ни функциски.А зошто да не може!![]()
Нели клима уредот е и за лето, па ѕидната ке дува долу место горе.Како мислиш дека „не е предвидена за таква монтажа, ни габаритно, ни функциски“?
- Габаратно, тоа зависи каде би ја сместил - ќе ја сместиш таму каде има место. Кој вели дека мораш да ја ставиш таму каде имаш намештај или шкаф, итн.
- Функциски, ќе си функционира каде и да ја ставиш до некои ~4метри висинска разлика (плус минус метар, зависно од моделот). Повеќе проблем може да направиш ако ја залепиш горе до плафон.
Ефектот на парапетните е многу поголем одколку кај обичните вискомонтажни, пишав некаде назад. Има 2 многу битни предности:
1. Вовлекува ладен воздух кој се наоѓа на долниот дел од птосторијата, високомонтажните вовлекуваат топол воздух кој се наоѓа горе.
2. Издувуваат топол воздух ниско кон нозете/подот со што топлиот воздух повеќе се задржува на долниот дел од просторијата.
Кај грее 9ките и 12ките се скапички ( макар да митсу, даикин и тошибата да ги видеш шо цена се ке се ти се сврти ) ама пак 18ката е бомба за таа цена, многу подобра од ломо а разликата е само 2000ден.
Вивакс треба да се добри исто 35к за 12ка и 40к за 18ка. Што се екстра цени за парапетни.
1. toa ne e prednost, postojano ke zagrevas topol vozduh, rabotata e da go stoplis ladniot vozduh a ne da go dogrees veke topliot, Ako go povleces topliot vozduh normalno ke imas povisoka temperatura na izduv no prednosta e pogolema ladniot da go stoplis a ne topliot da go napravis zezok.1.Prednosta na visokomontaznite split vrz parapetnite e go zima topliot vozduh od gore i go dogreva-zagreva uste poveke.parapetnata nema sansi da dade potopol izduv.ima razlika
2.topliot vozduh ne se zadrzuva dole.
Koj ke go zadrzi koga toj prirodno bega gore
I jas sakav da ja stavam vnatresnata edinica na visina 1 m no ke se zeznev.
Zatoa vnatresnite edinici se montiraat sto pogore i koga duvaat toplo se nasocuva perkata nadole,da go mesa topliot so ladniot vozduh
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Ефикасноста е поголема кога директно го загреваш поладниот воздух долу. Идејата е да се загрее целата просторија а не само плафонот.1.ke i treba mnogu poveke vreme i energija da go zatopli dole ladniot vozduh.a vaka od gore potopliot go zagreva i ke go nasoci nadole so perkite.go mesa so ladniot.
тука е проблемот, зошто да го меша кога може ладниот да го стопли. За на 30цм од подот да биде топло со високомонтажната ке треба да се исполни многу повеќе горониот дел со топол воздух па потоа кога ке нема каде да оди да се исполнува со топол надоле.1.ke i treba mnogu poveke vreme i energija da go zatopli dole ladniot vozduh.a vaka od gore potopliot go zagreva i ke go nasoci nadole so perkite.go mesa so ladniot.
Najveke zavisi od goleminata na vnatresnata-parapetnata i kolku m3 vozduh ke butka fanot.
Marketing
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Горе кај климата е 25, долу е 2325c е лоша темепратура, прертопло е, би подесил 21-22 макс![]()
Прво прашање,Што мислите за овие клими?
Gree 39900 wifi и 5 години гаранција, 36db (?) https://klimi.mk/product.php?id=184
Тошиба 59000 3 години гаранција 30db (?) https://klimi.mk/product.php?id=212
Haier 39000 3 години гаранција 28dB (?) https://klimi.mk/product.php?id=221
Како ви личат овие?
Греето е супер особено со гаранцијата, и дали може да се најде попуст некаде за него? Хаиерот не ми е позната марка, ама исто дали може да се најде попувче? За тошибата некоја крајна цена да дознаеме?
Незнам колку се точни спецификацииве, ама 36дб наспрема 28 за хаиерот по иста цена ми е некако многу сомнително. Толку е погласна греево?
Haierot по пдф вика дека 28дб му е најтивката опција за дување, а оди и до 40дб. Иде со мицубиши компресор.
Greeto по пдф вика дека најтивка опција му е 36дб, а оди до 45дб.
Има накој од овие? Што имате да ги искодошите?
Не постои клима што може да биде тивка и да згрее 60-70 квадрати. Рачунај дека вентилаторот ќе треба да ти биде пуштен на еден од двата најгласни модови за да постигнеш некоја константна температура. За да добиеш поприфатлива бучава (пак не тишина), треба да ставиш 2-3 инвертери.1. Да е тивка како умрен фазан.
2. Да грее до бесвест.
Не постои клима што не мрзне од околу 0 до околу -8 степени. Може само да добиеш помалку мраз ако климата не се оптеретува многу, а тоа во 60-70 квадрати не го очекувај.3. Да не мрзне никогаш барем до -15.
Секоја клима може да се команда од далеку со Broadlink RM Mini.4. Пожелно е да се команда од далеку.
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C1 Pro 8K QMK/VIA TKL RGB HS Keychron Super Banana switch, C1PX-M4
4.030,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
EXTERNAL SSD Kingston USB 3.2 Gen2 XS1000 2TB 1050MB/s, SXS1000R/2000G
14.840,00 ден