Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Воздух - вода?
Мислам дека со сегашните радијатори ништо не правиш, водата од топлотната пумпа нема да се загрева на таа температура како што е предвидено за радијатори (грејни тела со таа површина, се предвидени за вода/флуид со повисоки температури). Ќе треба или да ја загрееш водата на повисока температура (неможно или неисплатливо), или да ја зголемиш површината на грејните тела (радијаторите). Опциите се следниве две:
- Или подно греење со хидропонска инсталација (целиот под станува грејно тело). Ова е супер, затоа што заради големата површина на грејното тело водата не мора многу да биде загреана за станот/објектот да се загрее. Тоа што не е супер, е што зафатот е многу заебан за ретрофит на стан кој веќе се користи. Опција е ѕидно греење, што е инфериорно но поедноставно решение.
- Или употреба на фен којлери. Во случајов тоа е глупаво решение по мое мислење, затоа што фен којлерот по функција не е ништо поразличен од внатрешната едница на клима уредите кои исто така (воздух-воздух) топлотни пумпи. Разликата е во цената, односно климите се многукратно поевтини во однос на воздух-вода изведбите со фен којлери.
Јас дома имам инсталирано нешто слично, и имам веќе двегодишно искувство со надворешна топлинска пумпа и фенкојлери.
Дневната соба е 55 квадрати + 5 квадрати од ходникот пред собите и е покриена со три фенкојлери, и по еден во двете соби спалната и детската и двете се по 18 квадрати, вкупно 5 фенкојлери, и еден регистер во бања (заостанат од стариот систем на греење) тој е проблематичен за загревање на бањата(наредната година ставам и на тоа место фенкојлер). Подот е цел залепен со плочки и под плочката имам поставено подно електрично греење Деви кое е поставено на кошулица од д=6см., под неа има накрсно поставен 2х1см стиропор. Зимно време подното е константно на 22 степена, по потреба оди и до 28 степена (кога е екстремно ладно).
Топлотната пумпа е константно вклучена во работа исклучува самата кога ќе достигне 55 степени водата, вклучува веднаш штом падне под 45 степени. Два до три пати дневно оди во дефрост(тоа е јас што сум приметил).
Сега за сега е одличен системот и претерано економичен:). Но почетната инветиција беше болна :sick:, целиот овој систем за 110 квадрати излезе околу 8000 евра.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
^
Штета што не си можел наместо електрично парно да поставиш термо хидроник подна инсталација. Најдобрата можна варијанта.

Предноста на твоево е што како централизирано решение не мораш да имаш клими и 5 одделни надворешни единици за секоја од нив. Но цената... 5 клими би му дошле 2.5 до 3к евра (на пример 4хLomo 12ки и една 18ка Hansol), бонусот е што сите клими не може наеднаш да се се расипат.
Од кориснички аспект, фенкојлер или внатрешна единица на клима, слично му доаѓа. Со тоа што климиве би имале пософистицирани можности за контрола (програмирање и тајмери).

Колкава ти е месечната потрошувачка на топлотната пумпа + подното?
(фен-којлерите минимално трошат за дување).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Sto da pravam ja ne ja plakjam mi se javia ja narachale i mene mi e malce tapa ako se iznerviram moze i da ja zapalam taka da dajte nekoj dobar komentar da ne mi pomine denot u nervoza
Што да ти правиме брате. Се искршивме од објаснуваање и ти односно други направивте све обратно. Како прво и основно ST се погрешно декларирани во Btu и потрошувачка.
Видете по салоните.

nuff said

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Што да ти правиме брате. Се искршивме од објаснуваање и ти односно други направивте све обратно. Како прво и основно ST се погрешно декларирани во Btu и потрошувачка.
Видете по салоните.

nuff said
Ja otkazav kako so citam po forumot gree naj ke mi odgovara samo da mi pomognete okolu modelot na gree 5 ipolka i da mi kazete kaj mozam da ja najdam

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
На 14 ти доаѓа сметката па ќе можам релевантно да искажам математика за двете заедно инаку топлотната пумпа сама троши од 1500-2000 денари месечно.

Инаку јас несакав да ставам водено подно греење имам на мал дел од долниот спрат кај моите наместено пред 14 години, и имаше некои проблемчиња и си ставив на струја. Одлуката падна поради тоа што сум јас на поткровје под мене спратот на моите се загрева целосно со парно на цврсто гориво. Па подното на струја е одлично во такви услови, каде не си директно на ладна подлога. Без подното греење уклучено подот не се лади под 15 степени, друга предност е што можам со подното комплетно да се грејам пробано еден месец, со тоа што мора влечки на нозете како изолатор претопло е на 28-30 степени да газиш константно. Во таков случај во екстра ладен месец платив 5000 денари сметка.

Инаку топлинската пумпа ме чинеше 3600 евра комплет со монтажа. Околу можноста за регулирање на фенкојлерите, постоеше варијанта за далечинско и дигитално контролирање, но тоа може доплонително секогаш да се намести, фабрички во италија чинеше прескапо да се купи.

Идејата за фенкојлери пак произлезе од порано бидејќи бев приклучен на парното од моите на цврсто гориво, а јас несакав да чекам да емитираат сами радијаторите туку кога сакам и колку сакам да греам внатре. Кога се исклучени фенкојлерите речиси да не греат воопшто. И спротивното кога водата од системот оди 80 па и 90 степени гусаните радијатори долу кај моите не се поднесуваат па мора да отвараат врати. Со фенкојлерите се постигнува баш добра контрола, а не се нешто многу поскапи од класичните радијатори.
А топлинската пумпа ја земав единствено за ладење летно време, но сега изгледа ќе биде како целосно решение, смешно е за тие пари да се замараш со палење, ложење, чистење на котел.

Така склопот на околности доведе до едно такво решение, кое за среќа во мојот случај излезе доста позитивно.

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Brate kazi mi dali su
Видете по салоните.

nuff said
Видете по салоните.

nuff said
Brate kazi mi dali sum zemal dobra klima i voedno napravil dobar izbor carrier xpower gold tri ipolka ja plativ 43000

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Sto da pravam ja ne ja plakjam mi se javia ja narachale i mene mi e malce tapa ako se iznerviram moze i da ja zapalam taka da dajte nekoj dobar komentar da ne mi pomine denot u nervoza
Неможе добар коментар за најлошиот избор, таа 5.5kW може ја пишува на лист хартија во СЕТ а во реалноста да не е ни 4kW. Полош избор непостоеше. Може е ефтина ама и фиќото е ефтино може ке стигнеш а може и не ако тргнеш од Скопје за Солун :).

Daikinot preskapa mitshubishito isto panasonik maleziski isto a se odlucivme 5 ipolka i moze i najgrdoto resenie go odbravme ama jbg toj mi se javi serviserot vika stom komptesorot e hitachi nema da ima problem a i cenata i e dobra

Тоа што е 5.5 не значи дека е најлош избор ама брендот ST е најлошиот случај сега бидејќи како бренд непостои и цело ѓубре насобрано само за да биде најниска цена. за ST што сакааш ке ти кажат, оди во салон прашај дали имаат тошиба компресор демек така си слушнал ке ти одговорат потврдно во преку 70% од случаевите, еднаш имаат мидеа, еднаш хитачи, еднаш тошиба итн... како им одговара така си пишат/кажуваат.

Brate kazi mi dali su
Brate kazi mi dali sum zemal dobra klima i voedno napravil dobar izbor carrier xpower gold tri ipolka ja plativ 43000

3 клими си купил ?! ST 5.5kW , GREE 3.5kW R32 и CARRIER 3.5kW ?!

Со изборот одеш од крајност во крајност, како што напоменаа претходно се потрудивме детално да ти објаснеме и да ти доловеме неколку добри совети, ништо од советуваното не послуша а истовремено неколку пати праша дали си направил добар избор? Ако бараш совет и те советувам за едно а ти правиш контра спротивно од тоа и после ме прашаш дали си направил добар избор како да ти одговори некој потврдно?! И хипотетички да речеме дека ке ти одговореме потврдно, тоа нема да смени ништо, ако ти треба психичка потврда за твоите одлуки според мене форумов и баш не е место за тоа. Тука паѓаат и поостри реакции и критики за побанални работи :) а не пак некој да пороши две страни дискусија.

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Неможе добар коментар за најлошиот избор, таа 5.5kW може ја пишува на лист хартија во СЕТ а во реалноста да не е ни 4kW. Полош избор непостоеше. Може е ефтина ама и фиќото е ефтино може ке стигнеш а може и не ако тргнеш од Скопје за Солун :).

Тоа што е 5.5 не значи дека е најлош избор ама брендот ST е најлошиот случај сега бидејќи како бренд непостои и цело ѓубре насобрано само за да биде најниска цена. за ST што сакааш ке ти кажат, оди во салон прашај дали имаат тошиба компресор демек така си слушнал ке ти одговорат потврдно во преку 70% од случаевите, еднаш имаат мидеа, еднаш хитачи, еднаш тошиба итн... како им одговара така си пишат/кажуваат.

3 клими си купил ?! ST 5.5kW , GREE 3.5kW R32 и CARRIER 3.5kW ?!

Со изборот одеш од крајност во крајност, како што напоменаа претходно се потрудивме детално да ти објаснеме и да ти доловеме неколку добри совети, ништо од советуваното не послуша а истовремено неколку пати праша дали си направил добар избор? Ако бараш совет и те советувам за едно а ти правиш контра спротивно од тоа и после ме прашаш дали си направил добар избор како да ти одговори некој потврдно?! И хипотетички да речеме дека ке ти одговореме потврдно, тоа нема да смени ништо, ако ти треба психичка потврда за твоите одлуки според мене форумов и баш не е место за тоа. Тука паѓаат и поостри реакции и критики за побанални работи :) а не пак некој да пороши две страни дискусија.
Vekje ja namestiv carrierot i zatoa prasav dali sum napravil dobar izbor

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Zdravo mi treba nekoj da mi dade sovet pred nedela vreme ja namestiv klimata.prvite dva dena voda se sobirase nadvor kaj sto treba tecese posle toa ne bev tri cetiri dena vo stanot ja imav ugaseno klimata i eve od koga se vrativ se si raboti normalno ama ne ja isfrla vodata nadvor i gledam vnatre ima drasticna promena na kondenzacijata na prozorcite veke 5 -6 dena ne isfrla voda nadvor.dali e problem nekoj ili....

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Zdravo mi treba nekoj da mi dade sovet pred nedela vreme ja namestiv klimata.prvite dva dena voda se sobirase nadvor kaj sto treba tecese posle toa ne bev tri cetiri dena vo stanot ja imav ugaseno klimata i eve od koga se vrativ se si raboti normalno ama ne ja isfrla vodata nadvor i gledam vnatre ima drasticna promena na kondenzacijata na prozorcite veke 5 -6 dena ne isfrla voda nadvor.dali e problem nekoj ili....
На греење не исфрла вода надвор. Само на ладење
Тоа што си го гледал како вода било стопен мраз од надворешната единица и тоа зависи од влагата во воздухот надвор. Во лето, на ладење, во внатрешната единица се насобира кондензат и тој се одведува надвор.

За влагата на прозорците ќе си бараш друг виновник. Најверојатно имаш добра термална изолација па околната влага кондензира на најладното нешто а во овој случај тоа се прозорите.

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
На греење не исфрла вода надвор. Само на ладење
Тоа што си го гледал како вода било стопен мраз од надворешната единица и тоа зависи од влагата во воздухот надвор. Во лето, на ладење, во внатрешната единица се насобира кондензат и тој се одведува надвор.

За влагата на прозорците ќе си бараш друг виновник. Најверојатно имаш добра термална изолација па околната влага кондензира на најладното нешто а во овој случај тоа се прозорите.
Da fala ti mnogu no znaes sto me cudi eve prvite dva dena koga ja namestiv nadvor polnese po 5 litri voda za eden den i posle koga se vrativ zamrznaa crevata i od togas nisto se odmrznaa i nema pak nisto

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Da fala ti mnogu no znaes sto me cudi eve prvite dva dena koga ja namestiv nadvor polnese po 5 litri voda za eden den i posle koga se vrativ zamrznaa crevata i od togas nisto se odmrznaa i nema pak nisto
Тогаш имало влага надвор. Можеби имало магла или врнело снег
Битно, ова нема никаква врска со возудхот во просторијата кога грееме. Кога ладиме ситуацијата е поинаква
Тогаш внатрешната единица е екстремно ладна и околниот воздух се кондензира на неа па по природен пат истекува надвор. Си приметил во лето дека сите клими течат, така?
Во зима улогата е сменета, тогаш надворешната единица е ладна а внатрешната топла.

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Тогаш имало влага надвор. Можеби имало магла или врнело снег
Битно, ова нема никаква врска со возудхот во просторијата кога грееме. Кога ладиме ситуацијата е поинаква
Тогаш внатрешната единица е екстремно ладна и околниот воздух се кондензира на неа па по природен пат истекува надвор. Си приметил во лето дека сите клими течат, така?
Во зима улогата е сменета, тогаш надворешната единица е ладна а внатрешната топла.
Dobro brate fala ti znaci nema potreba da se zamaram da vrtam na serviseri fala ti mnogu

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Количината на водата, и честота на влегувањето во дефрост зависи и од климата. Мидеа на пример се познати како конкуренција на ЈП Водовод и канализација - Скопје.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Ми треба мислење за инвертерот. Дали вреди за 25К

Опсег на ладење (надворешна температура): од -10 до +46 °C
Опсег на греење(надворешна температура): од -15 до +24 °C
Номинална моќност: Ладење:3,500W
Греење:3,500W
Одржување:1,5kg/h
Номинална потрошувачка на енергија: Ладење:1,100W
Греење:1,000W
Номинално моментално вклучување: Ладење:5,40A
Греење:5,60A
Максимална моќност: 1,600W
Максимална влезна струја: 7A
EER Ладење: SEER 6.11(A++) W/W
COP Греење: SCOP 3.83(A) W/W
Извор за напојување: 220-240V~/50Hz
Фреон: R410A
Циркулација на воздухот: 1,800 m3/h
Димензија: 880mm x 286mm x 203mm
Нов модерен дизајн со позадински LED дисплеј
I FEEL - функција на дување
Blue Fin - кондензаторска технологија

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.742
12.678
Skopje
www.wemaxa.com
Со Мицубиши нема утка, но е солена. Gree на пример нуди многу за доста помалку пари. Vivax се солидни ако најдеш некој што ќе ти ја отвори надворешната да видиш што делови има и да разбираш што гледаш: Вид на компресор (двостепен, едностепен), дали има електростатски вентил или обична капилара, дали има или нема греач на тацна, еднореден или двореден изменувач и тон други параметри.

Во секој случај кај инвертер НАЈВАЖНО е соодветно димензионирање на големина на соба со капацитет на клима уредот. Прејак уред ќе се гаси често т.е. ќе се однесува како On/OFF клима (палењето јаде многу струја). Преслаб уред ќе го вози компресорот на максимум и ќе рокне за брзо време. Соодветно димензиониран уред ќе си крчка цело време и ќе одржува температура што и се бара.

Имате 700 страни тема на аматерски пржени јајца форумот а и доста инфо по хрватски, бугарски и српски форуми специфично за оваа проблематика (ладење/греење).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Кај Вивакс можеше да се најдат солидни модели додека налепниците си ги лепеа на Гри клими, сега веќе немаат модели од Гри и налепниците воглавно си ги лепат на Мидеа.

Ќе испадне како да ги рекламирам, а реалноста е дека моделите на Гри што најмногу се продаваат овде се просечни клими.
Проблемот е што нашиот пазар има многу слаба понуда. Кралевите на бест-бај климите Фуџитсу ги носи дистрибутер кој има монопол и ги продава со безобразно големи маржи. Така да убедлив бест-бај во долниот и средниот сегмент се само Гри, од аспект на цена-перформанси немаат конкуренција (иако полека и нивниов увозник почнува да се занесува со цените).

Ми треба мислење за инвертерот. Дали вреди за 25К
Aко можеш да додадеш до 30К за Гри Ломо (уште е толку?) ќе земеш нешто проверено. Ако идеш шизик-на-ризик, на Aux, oбавезно пренеси искуства после грејнава сезона, да видиме какви се Aux - не знам за некој што користи такви. На бугарскиве форуми као не ги фалат баш, нема шанси сега да пребарувам ама ти можеш.

Тој поефтиниот „еко“ Ломо е доста послаб модел, само да знаеш.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Дирекно не, но индирекно имаат влијание. Климите со греачи поретко прават DF баш поради тоа што не се собира мраз во тацната/контензаторот.
Ova nema vrska.
Df nema vrska so mrazot na tacnata

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв