Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Препорака за клима за соба од триесетина метри квадратни, без изолација. Јас ја гледав следнава:
Енергија - Haier Tundra Plus
3.6/3.7 kW ладење/греење. Дали овој капацитет е доволен за собата? Слободно препорачајте и други клими, само немојте од „јапанците“ немам толку пари.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
@Indigo44 Јави се во Сервис Македонија ТЕЛ:02-5511-777

Прашај кој се овластени монтери за Beko клима уредите ( пример за во Скопје ) или каде што живееш

После нарачај ја од Ананас и контактирај го овластениот монтер што ќе ти го дадат од Сервис Македонија.

Препорака за клима за соба од триесетина метри квадратни, без изолација. Јас ја гледав следнава:
Енергија - Haier Tundra Plus
3.6/3.7 kW ладење/греење. Дали овој капацитет е доволен за собата? Слободно препорачајте и други клими, само немојте од „јапанците“ немам толку пари.

Добар модел е земија кога ќе ја монтираат сподели фотографии од климата.

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Здраво, имам клима вивакс аери + 3.5ка, кога ми е на топло пуштена 23-24 степени (на автоматски е брзината) знае надворешната единица убаво да затресе (ја слушам кога сум во соба). Тоа е нормално или не?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво, имам клима вивакс аери + 3.5ка, кога ми е на топло пуштена 23-24 степени (на автоматски е брзината) знае надворешната единица убаво да затресе (ја слушам кога сум во соба). Тоа е нормално или не?

Ставија на fan speed прва брзина не ауто

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
За 24кв соба, 55кв стан колкава клима? 12, 18?

За 55м2 стан најдобро 5.5кв модел

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
За таа соба од 24 квадрати, доволно ти е 10BTU (околу 3kW или нешто помала), под услов да е стан со изолација.
55кв стан колкава клима? 12, 18?
За остатокот од станот, (бидејќи, сигурно дека тоа е друга просторија, претпоставувам не директно поврзана со претходната, и со врата на неа) ќе ти треба најмалку уште едно грејно тело, или ете, уште еден инвертер, не поголем од 12BTU (или околу 3,5kW).

Овие инвертери ти се под услов да е станот изолиран.
Ако не е, тогаш не сме сигурни колку топлински загуби имаш...

Всушност, не сме сигурни во ништо, бидејќи ти ни даде само 2 податока:
1. соба од 24 квадрати
2. стан од 55 квадрати
и побара клима.
Не кажа ни дали ти треба греење или пак, само ладење?
Изолација?
Катност?
Положба (север, југ)?
Кој град?
....

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
За 55м2 стан најдобро 5.5кв модел

За таа соба од 24 квадрати, доволно ти е 10BTU (околу 3kW или нешто помала), под услов да е стан со изолација.

За остатокот од станот, (бидејќи, сигурно дека тоа е друга просторија, претпоставувам не директно поврзана со претходната, и со врата на неа) ќе ти треба најмалку уште едно грејно тело, или ете, уште еден инвертер, не поголем од 12BTU (или околу 3,5kW).

Овие инвертери ти се под услов да е станот изолиран.
Ако не е, тогаш не сме сигурни колку топлински загуби имаш...

Всушност, не сме сигурни во ништо, бидејќи ти ни даде само 2 податока:
1. соба од 24 квадрати
2. стан од 55 квадрати
и побара клима.
Не кажа ни дали ти треба греење или пак, само ладење?
Изолација?
Катност?
Положба (север, југ)?
Кој град?
....
Стан со изолација на западна страна. Климата не би била во линија со вратата кој остатокот од станот.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Стан со изолација на западна страна. Климата не би била во линија со вратата кој остатокот од станот.
Во тој случај, штом е со изолација, важи мојот прв одговор кон твоето прашање, односно 2 помали инвертери.
Тие од климафан се преголеми, и би одговарале само доколку станува за една отворена просторија од ококу 50тина квадрати.
Со случај на неколку засебни простории, оди со 2 единици.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Тогаш две клими од 3.5кв овие модели ( која ти одговара према буџетот таа купи ја ×2 )

Кога ќе купиш сподели фотографии и инфо за сто си се одлучил

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
последно време од монтери слушам коментари дека Вивакс надворешните единици биле бучни..епа бучни кога компресорот работи на макс.

VIVAX AERI+ 3.5KW на ладење е 3.5 но на греење е 2.6 KW

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
последно време од монтери слушам коментари дека Вивакс надворешните единици биле бучни..епа бучни кога компресорот работи на макс.

VIVAX AERI+ 3.5KW на ладење е 3.5 но на греење е 2.6 KW

Се зависи како е монтирана ако е во васервага правилно монтирана со минимум 3 метри бакарни цевки тогаш е тивка ако не е правилно монтирана тогаш е бучна.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.646
секоја клима чука на ладното кога ќе дојде ептен под 0. Компресорот се бори да произведе топлина. Сега пример на оваа температура не чука ич, лабаво си работи. Едино може е опција поголема единица да се земе како 5.5 киловати за да работи помирно.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Субвенции за клима уреди

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Здраво, претходно имав прашано за климата ми јавува бучава кога исклучва приклучва компресорот и сменав од ауто на прва брзина но пак истото праеше...но сега успеав да снимам, до што е ?
Благодарам, Среќни Празници !

Атачменти

• 20260411_185658_1.mp4
    9,4 MB

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво, претходно имав прашано за климата ми јавува бучава кога исклучва приклучва компресорот и сменав од ауто на прва брзина но пак истото праеше...но сега успеав да снимам, до што е ?
Благодарам, Среќни Празници !

Внатре цевката од компресорот допира до лимот на надворешната единица затоа затропува викни го монтерот кој што ја монтирал да провери

И кабелот кај надворешната единица убаво да го намести

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0
Внатре цевката од компресорот допира до лимот на надворешната единица затоа затропува викни го монтерот кој што ја монтирал да провери

И кабелот кај надворешната единица убаво да го намести
Можам сам тоа да го направам?
Може малку опис кај да отворам и што да направам?
п.с. кабелот го оставија пократок зато е од страна.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Можам сам тоа да го направам?
Може малку опис кај да отворам и што да направам?
п.с. кабелот го оставија пократок зато е од страна.

Ако ти е на пристапно место надворешната единица можеш

Со тоа што ќе го одштрафиш предниот дел на надворешната единица има четири штрафа од страните одштрафи ги и ќе дојдеш до компресорот ќе видиш дали некоја цевка допира до лимот и прави бучност

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102

Со тоа што ќе го одштрафиш предниот дел на надворешната единица има четири штрафа од страните одштрафи ги и ќе дојдеш до компресорот ќе видиш дали некоја цевка допира до лимот и прави бучност
@FreeLogin немој вакво нешто да правиш на своја рака. Да не ти речат после не важи гаранцијата поради тоа што сам си отварал си чепкал.
Најдобро ќе му го покажеш видеото на тој што ти ја монтирал.

filbo

read-only
14 април 2026
7
0
Здраво, ми треба препорака за модел инвертер од 5.5кW, за стан во Скопје. Буџет околу 40к-50к макс. Ги гледам CLIVIA GWH18AUDXD-K6DNA1A Blue и AIRY PRO Gold GWH18AVDXE-K6DNA1A, но може да ми препорачате и други. До сега не сум избирал клима, но имам техничка позадина, само немам искуство од користење, издржливост итн.

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
13
0

Се слушнав со монтерот ми рече да ја работам на 3та брзина и да била 26/27 степени...колку има тоа врска?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно