Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Без Еуровент не може да се даде конкретен совет затоа што не се знае колку киловати има на бивалентна температура (Tbiv) односно уште колку киловати ќе и требаат климата "да ги извади цоповите"

На пример 3,5-ка која на бивалентна од -10 има 2,8kW со "толку и толку" COP потребни и се уште 700W односно грејно тело од 0,7kW

Ете затоа го мантраме тој Eurovent
Еве одреден модел 3.5KW на Eurovent ги има следниве карактеристики;
Heating Average Climate
PDesingnh kw 2.5,
Bivalent Point
Tbiv -10
PhTbiv kw 2.5
Cop @ Tbiv 2.74
Како би знаел дека овој модел би ги задоволил потребите за греење на просторија од 25м2
Ако може објаснување.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Heating Average Climate
PDesingnh kw 2.5,
Bivalent Point
Tbiv -10
PhTbiv kw 2.5
Cop @ Tbiv 2.74
Како би знаел дека овој модел би ги задоволил потребите за греење на просторија од 25м2
Ако може објаснување.
Епа ете се гледа дека фали уште 1 kW до 3,5 за да се задржи ефикасноста

Дали ќе задоволи зависи колку вати губиш по квадрат

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Здраво другари,

Ми треба помош при избор на клима. Ја разгледав темава, бар последниве 50ина страни, и гледам дека (нормално) Јапонците се препорачуваат на велико, но и одредени други модели.

Ситуацијата ми е следна: во завршна фаза сум на реновирање на поголем дел од стан во Козле (2 соби не чепкав). Претходна состојба беше со 2 клими, (на двете позиции во скриншотот), но бидејќи го кршев ѕидот кај позиција 2, таа позиција сега е недостапна. Сега за сега би имало само на позиција 1. Површината е следна:

• 25м2 дневна+трпезарија
  • 8м2 кујна
  • 7м2 ходник
  • соба 1 и соба 2 се по 10ина м2

Се греам на градско парно, примарна цел на климата би била за ладење (ориентација на станот исток-југоисток-југ), но би сакал да бидам future-proof, во случај некогаш да се исклучам од градско парно, значи и да грее солидно. Рехау ПВЦ столарија (прозори и балконска врата), со тројни термопан стакла, изолација на надворешни ѕидови не сум сигурен (ако некој знае 6те кули кај поштата во Козле каква изолација имаат стаено во '75та, нека пише :) ).

Помош ми треба за следниве прашања:

• избор на клима (обвиоусли) - буџет би преферирал докај 50к, може да се пушти до 60к;
  • што е најбитно да гледам кај моделите (BTU, капацитет на ладење/греење/друго);
  • дали воопшто ќе успеам со една клима да го изладам поголемиот дел од станот (дневна/трпезарија, и барем соба 2 со отворена врата);
  • кога би се решил за додавање втора клима (доколку има потреба), каде би било најпаметно да ја позиционирам.

Фала ви однапред на одговорите и препораките.
Пред да се изгуби поракава и да отиде во вечните ловишта, би ве замолил да ја ѕирнете и советувате за истата.

Фала ви однапред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Пред да се изгуби поракава и да отиде во вечните ловишта, би ве замолил да ја ѕирнете и советувате за истата.

Фала ви однапред.
Хаиер Тундра 12ка би требало да е таман. А зависно од буџетот може Тошиба Шораи Еџ 12, може даикин FTXZ35, може Мицубиши ЛН35 и слично.

А јас би комбинирал Тундра 35 со 25 реално. Би било таман.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Здраво другари,

Ми треба помош при избор на клима. Ја разгледав темава, бар последниве 50ина страни, и гледам дека (нормално) Јапонците се препорачуваат на велико, но и одредени други модели.

Ситуацијата ми е следна: во завршна фаза сум на реновирање на поголем дел од стан во Козле (2 соби не чепкав). Претходна состојба беше со 2 клими, (на двете позиции во скриншотот), но бидејќи го кршев ѕидот кај позиција 2, таа позиција сега е недостапна. Сега за сега би имало само на позиција 1. Површината е следна:

• 25м2 дневна+трпезарија
  • 8м2 кујна
  • 7м2 ходник
  • соба 1 и соба 2 се по 10ина м2

Се греам на градско парно, примарна цел на климата би била за ладење (ориентација на станот исток-југоисток-југ), но би сакал да бидам future-proof, во случај некогаш да се исклучам од градско парно, значи и да грее солидно. Рехау ПВЦ столарија (прозори и балконска врата), со тројни термопан стакла, изолација на надворешни ѕидови не сум сигурен (ако некој знае 6те кули кај поштата во Козле каква изолација имаат стаено во '75та, нека пише :) ).

Помош ми треба за следниве прашања:

• избор на клима (обвиоусли) - буџет би преферирал докај 50к, може да се пушти до 60к;
  • што е најбитно да гледам кај моделите (BTU, капацитет на ладење/греење/друго);
  • дали воопшто ќе успеам со една клима да го изладам поголемиот дел од станот (дневна/трпезарија, и барем соба 2 со отворена врата);
  • кога би се решил за додавање втора клима (доколку има потреба), каде би било најпаметно да ја позиционирам.

Фала ви однапред на одговорите и препораките.
Во кратки црти:
  • јапонец си е јапонец, но за ладење ќе ти заврши работа и не-јапонец (да, видов дека сакаш евентуално да се исклучиш од централно парно греење - мој совет е: ако ти е топло и удобно со него сиве години наназад, не се исклучувај од парното)
  • најефикасно таа разделеност на просторот секако дека ќе ја изладиш со 2 клими, ама во најдобар дел, главниот и поголемиот дел/простор од станот ќе ти биди ладен и со една клима (удобноста и комфорот, односно он-оф моментот ќе зависи од нејзината димензионираност во сооднос со просторот: немој преголема да е, почесто ќе гасни и пали)
-предлогот на @mdeni не е лош, земи го во предвид

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Heating Average Climate
PDesingnh kw 2.5,
Bivalent Point
Tbiv -10
PhTbiv kw 2.5
Cop @ Tbiv 2.74
Ако може објаснување.
ладење 3,5 греење 2,5 и ја пишуваат и ја земаат поголемата вредност 3,5 и така ја водат како 3,5kw

реално климата е два и полка...

ладењето не е проблем,греењето земи го како податок

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Фала @mdeni и @petkotrajko за советите. Само уште неколку дополнителни прашања:

Фала ви уште еднаш.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Твојот простор е вкупно 25 м2 за таа квадратура се купува 3.5кв клима уред Vivax AEEI PRO е одличен избор за до 35м2 Ако земеш 5.5 кв клима уред нема да работи правилно ќе работи он-офф 5.5 кв модел е за над 35м2
Го порачав тој модел од Vivax AEEI Pro, деновиве треба да ми стигне од Скопје, и некој ден од другата недела да се монтира. Се надевам дека добар избор направив. Ако се помислев уште некој ден и слушнев уште по некој совет повеќе ќе се откажев од купување на клима уред. Фала за предлозите
Мислењето е автоматски споено:

ладење 3,5 греење 2,5 и ја пишуваат и ја земаат поголемата вредност 3,5 и така ја водат како 3,5kw

реално климата е два и полка...

ладењето не е проблем,греењето земи го како податок
Ако се зема во предвид само за греење, тамам е на границата за 25м2. Ме буни тој Cop @ Tbiv, кај некои модели ako e Tbiv -10, Ph Tbiv kw 3.2 a Cop @ Tbiv коефициентот му е 2.35 помал од тој на пример кај моделите со PhTbiv kw 2.5 во случајот што го наведов како пример му е 2.74 Cop @ Tbiv

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989

Фала ви уште еднаш.
Конкретни модели кажуваме. 12000бту од една не е исто со друга. Моделите кои ги спомнав се конкретни, значи не други. Имено си кажал FTXC наместо FTXZ тоа е споредба на најниската со највисоката серија, исто и мицубиши HR и LN си споредил. Тоа е споредба меѓу VW Golf и AUDI A8. Иако се иста марка, има огромна разлика меѓу нив.

Да, хаиерот е тој и шораи е таа. За остатокот нека кажат колегите.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927

Фала ви уште еднаш.
  • Да, 12ка на тоа се однесува, на тие 12.000 BTU (British thermal units), и кога се користи за клими, претежно се мисли на еквивалент од околу 3.5 kWh. Она што @mdeni сака да објасни е дека поради различните коефициенти на полезност кај различни производители, тие 12BTU различно ќе те изладат или стоплат (или просто кажано во споредба, една кола можи да потроши 10 l/100km, а друга кола ќе потроши 5 l/100km, а притоа и двете да се со слична моторна зафатнина, ама различен производител)
  • Една појака значи дека ќе имаш над-димензионираност за главниот простор, а со тоа и чести исклучувања и уклучувања (он-оф), а да не спомнувам дека во одреден момент ќе се појавува и мини-тајфун низ собата (во првите моменти на уклучување)
  • Хаиерот од линкот мислам дека е одличен (цена/перформанси).
  • Тошиба сеија се ентри левел (најефтини) модели од тошиба. Не дека нема да заврши работа, но секако се поскапи од хаиерот. Шораи еџ се следната класа со повисок квалитет, но и соодветно поскапи и од сеија моделите.

Совет: при ладење со клима, постави ги перките во фиксна хоризонтална позиција, за ладниот воздушен млаз прво да го разладува потоплиот воздух на таванот, а со неговото ладење истиот тој ќе станува потежок и природно ќе паѓа надолу, додека потоплиот воздух од долу како полесен ќе се крева нагоре.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Го порачав тој модел од Vivax AEEI Pro, деновиве треба да ми стигне од Скопје, и некој ден од другата недела да се монтира. Се надевам дека добар избор направив. Ако се помислев уште некој ден и слушнев уште по некој совет повеќе ќе се откажев од купување на клима уред. Фала за предлозите

Одличен е моделот Vivax AEEI Pro ќе бидеш задоволен

Кога ќе ти ја монтираат сподели фотографии од климата ( внатрешна надворешна единица и далечинското )

Овие правила за монтирање важат за секој клима уред независно од бренд јачина и слично Внатрешната единица треба од плафонот во просторијата да е оддалечена 10 до 15 цм за правилно функционирање на климата помеѓу внатрешната и надворешната единица треба да има минимум 3 метри бакарни цевки бакарните цевки да се избандажираат со бела pvc бандаж трака
images
и пред прво вклучување да се извакумира климата со вакум пумпа
00011967_800x800.jpeg
па потоа се вклучува климата

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
дали е изводливо да поминам со една појака, која би го изладила целиот простор (ако се постави на позиција 1)? дали тогаш би требало да гледам 15ка/16ка/18ка?
Во твојот случај 80% од проблемот е решен со дограмата со 3 стакла.

За да го изладиш цел простор (и да го стоплиш) покрај снагата гледај да има и добар проток.
Некои модели имаат 700 m3 а некои 1000 и повеќе ама ова е на максимум вентилатор.

И сега, одреден модел има 3 брзини на пример. Подели го протокот на 3 и види што ќе се случува.
Намалѕваш брзина, се намалува снага.

Кинески клими, грото, имаат 3 брзини. Јапонските, Митсубиши на пример, има 5. Fujitsu, Toshiba исто така

Кинеските имаат надворешен вентилатор со три брзини (не компресорот, тој си е инвертер)
Јапонските pwm со неограничен број на нрзини (заедно со компресорот)

Ова прави една синергија помеѓу двата вентилатори и компресорот што допринесува до супер фина регулација на снагата и со самото тоа комфорот.

Затоа се поскапи. И кинеските можат да имаат одличен компресор и изменувач но немаат доволно добра логика да ги контролира.
Тие се можат да ископираат но логиката ќе им остане вечна непознаница.

Затоа овдека можеш да налеташ на постови каде што @zlatko_ti412 тврди дека климата му троши 100 и помалку W, јас кај што тврдам дека Mitsubishi FH50VE2 спушта на 250W при ладење итн.

Што и да земеш гледај да има што поголема неусловена гаранција.

Мој совет: За ладење и отворени врати = 5,5-ка кинеска Midea (или јапонска ако ти држи)

За топлење снагата сепак треба да се "наштелува" за климата да не ти работи во режим on-off

Дограмата те вади и ќе те вади не си свесен колку. Трите стакла ти се одлична инвестиција.

Со исклучување од парно не брзај. Нели гледаш што прават лудациве со струјата?
Испадна дека е поекономично да полниш термо печки на ефтина струја отколку 24/7 да топлиш со клима.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
  • кога кажувате „12ка“, тоа значи 12000 БТУ?
  • дали е изводливо да поминам со една појака, која би го изладила целиот простор (ако се постави на позиција 1)? дали тогаш би требало да гледам 15ка/16ка/18ка?
Да, 12ка на тоа се однесува, на тие 12.000 BTU (British thermal units), и кога се користи за клими, претежно се мисли на еквивалент од околу 3.5 kWh. Она што @mdeni сака да објасни е дека поради различните коефициенти на полезност кај различни производители, тие 12BTU различно ќе те изладат или стоплат (или просто кажано во споредба, една кола можи да потроши 10 l/100km, а друга кола ќе потроши 5 l/100km, а притоа и двете да се со слична моторна зафатнина, ама различен производител)

12-ка се однесува на 12000 BTU што е мерка во империјален мерен систем, а е еквивалент на 3,5 киловати во SI.

Нема таква работа како 3,5 киловати кај една клима да се повеќе или помалку од 3,5 кај друга клима. 3,5 е 3,5.

Од каде доаѓа забуната? Тоа што климата има 35 или 50 во ознаката на моделот не значи дека е 3,5-ка или 5-ка, популарно кажано. А и да е така, тоа е само на ладење. На секоја клима производителот истакнува колкав е капацитетот на греење. Така што не се водете од тоа 3,5 или 5 во името. Фино си пишува и во спецификациите и на енергетската колкава е моќноста на климата за греење. А таа кај „трииполки“ се движи од 2,5 па до над 4. Кај „петките“ распонот е уште поголем, оди и од <3,5 па до 6-7. Да, има „трииполки“ што повеќе греат од „петки“.
Важно е само да не се помешаат номиналната и максималната моќност, чии вредности некои продавачи ги заменуваат и прават додатни забуни.

За правилно одбирање капацитет на клима, се мерат (пресметуваат) топлинските загуби на неколку различни надворешни температури и се бара соодветна клима што може да ги надомести. Сосема небитно дали е „трииполка“, „петка“ или нешто трето.

Сево ова е повеќепати разглабано и објаснувано на темава, ама пак се делат истите погрешни совети.

Исклучоци се тие што зима греат кога е надвор +20, а лето на истата температура ладат, па им е важно климата да модулира на едноцифрен број вати на час.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Што мислите за Toyoтоmi , дали има некој искуство ? Сите видеа на јт се грчки што ми излегоа..

Ја разгледувам оваа клима

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Што мислите за Toyoтоmi , дали има некој искуство ? Сите видеа на јт се грчки што ми излегоа..

Ја разгледувам оваа клима

Препакувани Gree биле.
Така ми кажаа.

Испратено од телефоно

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Конкретни модели кажуваме. 12000бту од една не е исто со друга. Моделите кои ги спомнав се конкретни, значи не други. Имено си кажал FTXC наместо FTXZ тоа е споредба на најниската со највисоката серија, исто и мицубиши HR и LN си споредил. Тоа е споредба меѓу VW Golf и AUDI A8. Иако се иста марка, има огромна разлика меѓу нив.

Да, хаиерот е тој и шораи е таа. За остатокот нека кажат колегите.

• Да, 12ка на тоа се однесува, на тие 12.000 BTU (British thermal units), и кога се користи за клими, претежно се мисли на еквивалент од околу 3.5 kWh. Она што @mdeni сака да објасни е дека поради различните коефициенти на полезност кај различни производители, тие 12BTU различно ќе те изладат или стоплат (или просто кажано во споредба, една кола можи да потроши 10 l/100km, а друга кола ќе потроши 5 l/100km, а притоа и двете да се со слична моторна зафатнина, ама различен производител)
  • Една појака значи дека ќе имаш над-димензионираност за главниот простор, а со тоа и чести исклучувања и уклучувања (он-оф), а да не спомнувам дека во одреден момент ќе се појавува и мини-тајфун низ собата (во првите моменти на уклучување)
  • Хаиерот од линкот мислам дека е одличен (цена/перформанси).
  • Тошиба сеија се ентри левел (најефтини) модели од тошиба. Не дека нема да заврши работа, но секако се поскапи од хаиерот. Шораи еџ се следната класа со повисок квалитет, но и соодветно поскапи и од сеија моделите.

Совет: при ладење со клима, постави ги перките во фиксна хоризонтална позиција, за ладниот воздушен млаз прво да го разладува потоплиот воздух на таванот, а со неговото ладење истиот тој ќе станува потежок и природно ќе паѓа надолу, додека потоплиот воздух од долу како полесен ќе се крева нагоре.
Фала ви @mdeni и @petkotrajko . Сфатив дека се различни (и ценовно и во ефикасност) серии, но од тука ми потекнува следново прашање/коментар: гледам дека Хаиер се препорачуваат доста на темава, и немам дилема дека би била ок за мојата ситуација, но предлозите кои ги добив беа Хаиер (која кошта 32-35к, колку и да беше), и следните предлози беа клими од 60к нагоре. Би сакал да ве замолам за мислење/објаснување што се случува со 40-60к ценовниот ранг? Дали не вредат сериите на јапонски клими (не ме сфаќајте погрешно, се попалив по јапонска сеа :D ) кои припаѓаат во тие граници, односно дали би се понашале горе-доле исто како Хаиерот, па затоа не ги препорачувате толку, за да ми биде кост-ефектив решението, или нешто друго е причината? Како што гледав, не дека нема модели на Мицубиши, Фуџицу, Тошиба, Даикин, Хитачи во рамки на тие цени.

Не ме сфаќајте погрешно дека ви водам инат или нешто слично, само се распрашувам и се интересирам. :)
Во твојот случај 80% од проблемот е решен со дограмата со 3 стакла.

За да го изладиш цел простор (и да го стоплиш) покрај снагата гледај да има и добар проток.
Некои модели имаат 700 m3 а некои 1000 и повеќе ама ова е на максимум вентилатор.

И сега, одреден модел има 3 брзини на пример. Подели го протокот на 3 и види што ќе се случува.
Намалѕваш брзина, се намалува снага.

Кинески клими, грото, имаат 3 брзини. Јапонските, Митсубиши на пример, има 5. Fujitsu, Toshiba исто така

Кинеските имаат надворешен вентилатор со три брзини (не компресорот, тој си е инвертер)
Јапонските pwm со неограничен број на нрзини (заедно со компресорот)

Ова прави една синергија помеѓу двата вентилатори и компресорот што допринесува до супер фина регулација на снагата и со самото тоа комфорот.

Затоа се поскапи. И кинеските можат да имаат одличен компресор и изменувач но немаат доволно добра логика да ги контролира.
Тие се можат да ископираат но логиката ќе им остане вечна непознаница.

Затоа овдека можеш да налеташ на постови каде што @zlatko_ti412 тврди дека климата му троши 100 и помалку W, јас кај што тврдам дека Mitsubishi FH50VE2 спушта на 250W при ладење итн.

Што и да земеш гледај да има што поголема неусловена гаранција.

Мој совет: За ладење и отворени врати = 5,5-ка кинеска Midea (или јапонска ако ти држи)

За топлење снагата сепак треба да се "наштелува" за климата да не ти работи во режим on-off

Дограмата те вади и ќе те вади не си свесен колку. Трите стакла ти се одлична инвестиција.

Со исклучување од парно не брзај. Нели гледаш што прават лудациве со струјата?
Испадна дека е поекономично да полниш термо печки на ефтина струја отколку 24/7 да топлиш со клима.
Фала @FLEGMA на појаснувањата. Од дограмата сум презадоволен, пошто претходно ги имаше оние старине дрвени прозори, на два пати што се отвараа, и нормално ниеден не дихтуваше. Откако ги сменив, се препородив. Исклучувањето од градско парно го спомнав као ворст-кејс сценарио, инаку сега за сега не ми паѓа на памет да се исклучам.

Ги гледав и Мидеа, мада мислам дека се' повеќе стремам кон јапонскиве, ако држи вода тоа што сакам што поквалитетно да земам, макар било и пониска серија од јапонските.

Кога спомнуваш „неусловена гаранција“, како би го дознал ова, т.е. имаш некои конкретни примери што би значело тоа во превод (на кои клими знаеш да има, каде, кои ритејлери, итн.)?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Кога спомнуваш „неусловена гаранција“, како би го дознал ова, т.е. имаш некои конкретни примери што би значело тоа во превод (на кои клими знаеш да има, каде, кои ритејлери, итн.)?
На пример едно време Gree се нудеа со 10 години гаранција ама под услов секоја година да плаќаш "рекет" по изговор на одржување. Реална гаранција една година, плус 1500 денари (мислам дека беше толку, не сум сигурен)
И Viax се/беа такви ама мислам дека беа поскромни (3 години)

Mitsubishi се 3 години без онакви фори и не си обврзан со нивни монтер. Може да ти ја монтира кој сакаш но тогаш во случај на дефект одговорноста паѓа на твој терет (ако е заради монтажа)

И Toshiba мислам дека се со 3 . Нека потврдат тие што имаат.

darkdevil

read-only
8 јуни 2022
6
3
Здраво дечки, дали некој има искуство со
VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 22.990 ден.
и ваше мислење за истата, кој тип на компресор користи итн.. Климата ќе се користи за ладење на одприлика 2 соби со се ходник 30тина квадрати со внатрешна изолација без пвц. Ако имате други препораки слободно споделете.
Фала.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Здраво дечки, дали некој има искуство со
VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 22.990 ден.
и ваше мислење за истата, кој тип на компресор користи итн.. Климата ќе се користи за ладење на одприлика 2 соби со се ходник 30тина квадрати со внатрешна изолација без пвц. Ако имате други препораки слободно споделете.
Фала.

Моделот е со GMCC Toshiba compressor супер е за 30м2

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Се решив за следнава клима, која цена да очекувам за монтажа ? Ако имате некој да ми предложите би ви бил благодарен.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Ценовникот го има кај сите клими на сајтот на Енергија.ком.мк, во табот Монтажа.

ЦЕНОВНИК ЗА МОНТАЖА / ДЕМОНТАЖА НА КЛИМА УРЕД

Опис на услугаЦена без ДДВ (ден.)
Монтажа на клима уред до 3.5 kW6.000,00
Монтажа на клима уред 4.5 kW6.500,00
Монтажа на клима уред 5.0 kW7.000,00
Монтажа на клима уред 6.0 и 7.0 kW8.000,00
Монтажа на клима уред со постоечка инсталација до 4.5 kW5.000,00
Монтажа на клима уред со постоечка инсталација до 6.0 kW6.500,00
Демонтажа на клима уред до 4.5 kW2.000,00
Демонтажа на клима уред до 6.0 kW2.500,00
  • Цената е во денари, без вклучено ДДВ.
  • Монтажа на клима уред со подготовка (пуштање инсталација во градба, местење држачи) се наплаќа дополнително 30% од цената на услугатa редовниот ценовник.
  • Монтажата е до 3m бакарно растојание помеѓу внатешната и надворешната единица.
  • За секој метар над 3m должина, се наплаќа дополниелно.
    • 750,00 денари +18% по метар за клима уред до 3.5 kW.
    • 950,00 денари +18% по метар за клима уред од 4.5 kW до 7.0 kW.
  • За монтажа надвор од Скопје се пресметуваат патни трошоци.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Дечки ај малку помош.
Се работи за втор спрат од куќа со пвц дограма. Саккат клима да земаат моите, некоја шо би ја користеле за меѓу период за греење.
Кога ќе залади ептен ќе се користи парното. Моментално има една НЕО обична не инвертер, па планот е таа да се премести во една од спалните,
а во дневната 5.5ка инвертер. Мој предлог беше 2x3.5ki и таа што е да си остани, ама старио мој е епетн зиморлив и сака 5.5 ка.....
Размисливам за VIVAX ACP-18CH50AERI+ R32 по супер цена од 45.990 ден. или за GREE FAIRY PREMIUM GWH18ACD-K6DNA1I по супер цена од 53.990 ден. шо искрено не знам дали вреди разликата во пари ако се оди со Грее.
Предлог некој за дали трета опција или да се оди со вивахот?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Предлог некој за дали трета опција или да се оди со вивахот?
Haier или Midea. Твојот предлог со 2x 3.5KW е далеку подобар, оти баш кај мене сум со истата АЕРИ (без +) од 2016г. и топло ти препорачувам да не размислувате за 5.5KW за дома оти се погласни од помалите клими.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв