Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Немислев за дефростите туку за тоа колку климата послабо грее на влажно време околу 0 степени. Суво и студено време е многу полесно за климата.
Многу јасно
На суво и студено дури и oн/офф климите функционираат (мање више..)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Од утре до кај среда идната недела ќе биде сензационално.
Ќе има пад на температурите до - 18/ - 19 во некои делови од Македонија.

Windy. com велит до - 18 во Прилеп.

Низ чаршија се зборува дека @zlatko_ti412 има набавено уште 4 камери, 16 сензори, 2 IR термометри и дека има кренато уште две виртуелки со HASS.

Јас од вечерва не го гаснам Home Assistant. Баш ме интересира просекот.
Во таа студена недела која ја имавме извадов 1,3 kW.
Сега очекувам поголеми студови. Утре и в недела да врне снег. Интересно ќе биде.

Хах ме изнасмеа :unsure: додуша купив од ефтините Xiaomi bluetooth термометри за секоја соба ;)
Ништо викендов е цел планиран за лозје кроење (if you know what i mean) до доцна недела вечер, а понеделник од рано рано мора да се работи.
Така да веројатно и јас ќе следам само просек на HASS-от кој патем го преместив на RaspberryPi па си снима континуирано веќе одамна....
Туку @FLEGMA да не знаеш да се подесува пристапот до мобилната HomeAssistant апликација од надвор преку мобилен интернет.... моментално само на LAN ми работи.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Поздрав до сите, многу научив од темава и би замолил за совет и мислење за дилемата што ја имам при изборот на инвертер и конкретната инсталација. Се разбира по изборот ќе пишам впечатоци за климата.

Би земал инвертер за греење на 57м2 простор (42 м2 дневна и кујна споени каде ќе биде климата и ходници и купатила 15м2) и секаде се тврди дека за греење парапетните клими се подобри од ѕидните со самиот факт што топлиот воздух има тенденција да оди нагоре. Проблемот е што парапетните се доста поскапи од ѕидните и за буџетот што го имам можам да земам ѕиден јапонец или парапетен кинез и почнав да размислувам дали е изводливо да земам ѕидна клима и да ја монтирам ниско да симулира парапетна? Барав информации за таква инсталација но не најдов никој што конкретно тоа го направил па да прочитам искуства. Ако е можно која висина би била најоптимална за греење, на 20-30цм од подот или на половина ѕид 1,3м (таванот е на висина од 2,7м) како некој компромис за греење и ладење? Имам он/офф клима што би ја оставил за ладење зашто добро си ја врши работата. Станот е стара зграда без изолација така да не би сакал да погрешам во изборот а со ТА сметките се доста солени.

Прашањето ми е дали е можно и добро такво решение, има ли некој проблем со таква ниска инсталација и зошто сите што купуваат клима претежно за греење сеуште ги инсталираат кај таванот што е позитивно за ладење а неефикасно за греење? Буџетот ми е околу 60 000 така да изборот е или јапонска ѕидна или кинеска парапетна.

Ќе бидам благодарен за секоја сугестија и мислење.

AIRTC

Баниран/a
25 јануари 2021
17
22
Поздрав до сите, многу научив од темава и би замолил за совет и мислење за дилемата што ја имам при изборот на инвертер и конкретната инсталација. Се разбира по изборот ќе пишам впечатоци за климата.

Би земал инвертер за греење на 57м2 простор (42 м2 дневна и кујна споени каде ќе биде климата и ходници и купатила 15м2) и секаде се тврди дека за греење парапетните клими се подобри од ѕидните со самиот факт што топлиот воздух има тенденција да оди нагоре. Проблемот е што парапетните се доста поскапи од ѕидните и за буџетот што го имам можам да земам ѕиден јапонец или парапетен кинез и почнав да размислувам дали е изводливо да земам ѕидна клима и да ја монтирам ниско да симулира парапетна? Барав информации за таква инсталација но не најдов никој што конкретно тоа го направил па да прочитам искуства. Ако е можно која висина би била најоптимална за греење, на 20-30цм од подот или на половина ѕид 1,3м (таванот е на висина од 2,7м) како некој компромис за греење и ладење? Имам он/офф клима што би ја оставил за ладење зашто добро си ја врши работата. Станот е стара зграда без изолација така да не би сакал да погрешам во изборот а со ТА сметките се доста солени.

Прашањето ми е дали е можно и добро такво решение, има ли некој проблем со таква ниска инсталација и зошто сите што купуваат клима претежно за греење сеуште ги инсталираат кај таванот што е позитивно за ладење а неефикасно за греење? Буџетот ми е околу 60 000 така да изборот е или јапонска ѕидна или кинеска парапетна.

Ќе бидам благодарен за секоја сугестија и мислење.
Да е изолиран просторот ок би било да одиш со една клима.
Мислам да одиш со една 3.5кв конзолна и една зидна 2.5кв.
Од причина што буџетот ти е 60000, ке треба да одиш на кинеска.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Хах ме изнасмеа :unsure: додуша купив од ефтините Xiaomi bluetooth термометри за секоја соба ;)
Ништо викендов е цел планиран за лозје кроење (if you know what i mean) до доцна недела вечер, а понеделник од рано рано мора да се работи.
Така да веројатно и јас ќе следам само просек на HASS-от кој патем го преместив на RaspberryPi па си снима континуирано веќе одамна....
Туку @FLEGMA да не знаеш да се подесува пристапот до мобилната HomeAssistant апликација од надвор преку мобилен интернет.... моментално само на LAN ми работи.
Ова ти е тестот за хансол постариот модел со истиот санио компресор
Импутот на греење е само различен друго се е исто.

Атачменти

• vtt-s-06186-13_scanvarm12.pdf
    1.012 KB · Прегледи: 14

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Импутот на греење е само различен друго се е исто.
Мда...

@zlatko_ti412 ве растури како бугарска скупштина на другиот форум
Без лаборатории, без посебни комори. Сето во соба без изолација и дрвена дограма.

Сето ова со користење на малку статистика со помош на Home Assistant и неколку термометри + камера од мобилен (како доказ)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Мда...

@zlatko_ti412 ве растури како бугарска скупштина на другиот форум
Без лаборатории, без посебни комори. Сето во соба без изолација и дрвена дограма.

Сето ова со користење на малку статистика со помош на Home Assistant и неколку термометри + камера од мобилен (како доказ)
Како не. Има еуровент се си пиши таму кој колку е јак.- Во реални домашни услови работите се малку поинакви.
Тошо го шиба митсу со се партали.
Со првата не бев сигурен ама со втората се уверив.
Јас митсу повеке никогаш нема да купам.
Твојата fh50 Ne dava 7kw na -7 -10 степени. Па ни нордикот LN 35.
За да работи на максимум треба интеркулер за ладење на компресорот кое нордик климите го имаат за разлика од стандардните.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Твојата fh50 Ne dava 7kw na -7 -10 степени
Еуровент вели дека дава 5,2 @TOL -15 (со COP 1,8)

На -7 дава 4 kW со COP 3,2

За да работи на максимум треба интеркулер за ладење на компресорот кое нордик климите го имаат за разлика од стандардните.
Де ако сакаш ова со интеркулеров објасни ми го баш ме интересира

Иначе никој ни со Тошиба, ни со Гри нема направено онакви тестови. Ни приближно

Јас му предлагам на @zlatko_ti412 да шерува еден од графиконите јавно. И тоа моментална потрошувачка со надворешна температура + температурата која ја пријавува климата.
jbg нема можност да прикаже издув освен да купи wi-fi термометар па така да ви го тинтра егото.
Ама сепак мислам дека пак ќе му најдете мана.

Toshiba Super Daiseikai 16-ка ...останатите Тошиби се газиени ламби спрема Mitsubishi.

Штета што нема некој да сподели искуства со Daikin. Ни овде ни онаму
А баш ќе биде интересно. Пошто Gree компресори..

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Еуровент вели дека дава 5,2 @TOL -15 (со COP 1,8)

На -7 дава 4 kW со COP 3,2

Де ако сакаш ова со интеркулеров објасни ми го баш ме интересира

Иначе никој ни со Тошиба, ни со Гри нема направено онакви тестови. Ни приближно

Јас му предлагам на @zlatko_ti412 да шерува еден од графиконите јавно. И тоа моментална потрошувачка со надворешна температура + температурата која ја пријавува климата.
jbg нема можност да прикаже издув освен да купи wi-fi термометар па така да ви го тинтра егото.
Ама сепак мислам дека пак ќе му најдете мана.

Toshiba Super Daiseikai 16-ка ...останатите Тошиби се газиени ламби спрема Mitsubishi.

Штета што нема некој да сподели искуства со Daikin. Ни овде ни онаму
А баш ќе биде интересно. Пошто Gree компресори..
Даикин е врв.
Тошиба даисекаи има 1.5пат поголем компресор од ЛН кај 2.5 и 3.5ката
И компресирот е најверојатно јапонски оргинал. Во 8 ката јапононски беше.
Митсуто е арно за да се менуваат брзини на фан на далечинското ако е потопло на помала ако е поладно на поголема.
За Зубадан знаеш повеке од мене не сум јас по митсу :)
А на @zlatko_ti412 не му барам мана нити сум се замерил

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Даикин е врв.
Тошиба даисекаи има 1.5пат поголем компресор од ЛН кај 2.5 и 3.5ката
И компресирот е најверојатно јапонски оргинал. Во 8 ката јапононски беше.
Митсуто е арно за да се менуваат брзини на фан на далечинското ако е потопло на помала ако е поладно на поголема.
За Зубадан знаеш повеке од мене не сум јас по митсу.
Имам прекрасни позадини за вас. Земи сега, постави ги како wallpaper > centered

И кога генерализираш/те сетете се дека не сме сите печурки и дека не сме сите одгледани во визба како што мислите.

13-02-2021 Overview - Home Assistant (1).png

13-02-2021 Overview - Home Assistant.png

13-02-2021 Grafana - Home Assistant.png

Оваа стабилност на температура и потрошувачка кај Gree? Кога?
Дефрост за 3 минути на минус 10? Кога?
Научна фантастика, дечко. Научна!

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Имам прекрасни позадини за вас. Земи сега, постави ги како wallpaper > centered

И кога генерализираш/те сетете се дека не сме сите печурки и дека не сме сите одгледани во визба како што мислите.

Погледнете го атачментот 97351

Погледнете го атачментот 97352

Погледнете го атачментот 97350

Оваа стабилност на температура и потрошувачка кај Gree? Кога?
Дефрост за 3 минути на минус 10? Кога?
Научна фантастика, дечко. Научна!
Да покажеше уште 20минути ке го видевме и вториот дефрост така како што е на еден час. Дефрост за 3мин со 2000вати потрошувачка.
Не е добро замрзната затоа е краток дефростот не е нешто нејасно.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Тој што купил грее, се теши дека купил тоа. Друг се теши за друга марка, и така во круг.
И general tyre ја има истата смеса и технологија како континентал, ама сепак не е континентал. (Да одмориме глави од клими, затос ваков пример)

Одете поуживајте на снегов додека го имаме. Летото ќе дојде, ќе си ги мерите тогаш.
Хев а наис деј, енд меик а снешко.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Да покажеше уште 20минути ке го видевме и вториот дефрост така како што е на еден час.
Да, а? Каква дилема. Дефрости на 50(!) минути на -10....
Дефрост за 3мин со 2000вати потрошувачка.
Да. Потроши цели 32W. Какво расипништво. Наместо поштено да ме малтретира 12 минути како Gree оваа безобразнава за 3
Не е добро замрзната затоа е краток дефростот не е нешто нејасно.
Или пак не е замрзната заради честите и брзи дефрости?
Дај да се договориме. Добро е да има чести или да чекаме 2 часа со натрупан испарител со мраз два прста па да вртиме палци зошто троши а не топли.

И вешто не ги искоментира температурите. Ако ако...

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Јајчарскиот форум е даун, или само за мене?
Туууу баш сакав едно трeилер видевце да му постирам на Стрелчо пошо ме праша дали ќе снимам деновиве....

Снимив и уште едно од цел саат пак.... ама за тоа сакам и табелка да направам пошто овој пат со фан 4/5(510m3/h) и барани 24C мислам баш изваде резултати како што имаат пропишано со Еуровентот за LN35VG :)
Ова е нешо као нормално користење како што е пропишано за модеот.... во близу 30м2 на некоја нормална барана температура од 24С... без јачање и форсирање....
Средна потрошна во последниве 12часа 1,06kw/h....
Дефрости.... на 2ипол саати...

За на -9С надворешна мислам океј е мх?!

MitsuLN35@-9C-last12h.png

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Како не. Има еуровент се си пиши таму кој колку е јак.- Во реални домашни услови работите се малку поинакви.
Тошо го шиба митсу со се партали.
Со првата не бев сигурен ама со втората се уверив.
Јас митсу повеке никогаш нема да купам.
Твојата fh50 Ne dava 7kw na -7 -10 степени. Па ни нордикот LN 35.
И ја би сакал да научам нешто за тоа интеркулерот.

А за купувањево јас па обратно.... бев ептен уверен дека Тошибата се врв во климатизација.....
Ама после купувањето Мицу (пошо тошибата ми ја поскапеа 100еур денови пред да се јавам да ја порачувам) па мицуто стана очигледен победник со подобар попуст во готово и вграден wifi.
Ми идеше 200 еур разлика... а на хартија перормансите горе доле исти....
Никогаш не сум користел Мицу до тогаш ..... само муабети што сум слушал дека се тука некаде со квалитет со Тошибата кои ги имав на работа три парчина 2 сузуми и 1 Даисеикаи.

Ама според ова мое досегашно искуство, никогаш не би купил ништо друго освен врвен модел на Мицу.

Е сеа околу муабетот со перформансот на FH моделите и LN моделите.
FH25 и FH35 го носат SNB140FRUMT кој е ограничен/заклучен на 107RPS
FH50 носи SNB172FEKMT кој според спецификација треба да оди до 130RPS исто како SVB092FBAMT кој го носи LN35.
Според она што јас го тестирав на мојата LN35, FH50 при исти тестови за добивање максимуми би требало да даде преку 10kw/h.

Е сега кај LN линијата тој компресор го носат 2 модели, LN35VG и нордикот LN25VGHZ
Арно ама кај нордик моделот, компресорот е напонски лимитиран т.е. електрониката му дава напон како за 2.5ка оставаќи му поголема резерва како за нордик модел.

LN35VG_vs_LN25VGHZ-limited.png

Истото се случува и кај нордик LN35VGHZ моделот... кој го носи SVB130FBBMT компресорот од 5ката за европски пазар LN50VG.

LN50VG_vs_LN35VGHZ-limited.png

Е сеа во целата приказна, мојот модел LN35VG го носи SVB092FBAMT ама не заклучен!
Притоа може да ја користи целата негова снага! (ова целата шузнам... ама сигурно повеќе од нордик 2,5 моделот)
Ако воочиме дека во Финските VTT тестови LN25VGHZ моделот кој го носи SVB092FBAMT компресор заклучен како за 2.5ка за да сепак има резерва, дава 3,5kw на -15С со потрошна од испод 1.5kw (ем тоа заокружени 3.5kw од повеќе мерења - на графикотот јасно се гледа дека едното од мерењата заминало накај 4.2kw)
vtt_testi_ln_kotisivukuvake.jpg

Не би рекол дека оние 7kw што јас ги измерив на -7С со максимално оптеретување и 2kw потрошна се толку невозможни.

Во ред, моето мерење не е прецизно како лабораториско....
Aма ваљда WatMeter-oт не лаже во исто време со Broadlink SP3S мерачот дека мојата клима во тој период троши 2+kw?
Термометрите може и не се прецизни до секој степен, ама составени еден до друг мерат прецизно исто до децимала - па верувам разликата во температури (deltaT) потребна за пресметките е точна.
И на крај верувам дека клима уредот после 6 месеци употреба и редовно чистење на филтрите си го има задржано пропишаниот максимален проток на воздух (822m3/h)

MitsubishiLN35VG-MAX7kw@-7_Graphs.png

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Да, а? Каква дилема. Дефрости на 50(!) минути на -10....

Да. Потроши цели 32W. Какво расипништво. Наместо поштено да ме малтретира 12 минути како Gree оваа безобразнава за 3

Или пак не е замрзната заради честите и брзи дефрости?
Дај да се договориме. Добро е да има чести или да чекаме 2 часа со натрупан испарител со мраз два прста па да вртиме палци зошто троши а не топли.

И вешто не ги искоментира температурите. Ако ако...
Уба машина е fh50 - немам јас за тоа коментар. А за дефростите такви се како што митсу одлучил почести и пократки. Митсу Хеви пример има по потреба.
Е сега како работи тошо во однос на миѕтсу.
Има 3 криви на работа. Можеш да ја ограничиш на 50% 70%(кај новите модели ), нормалален мод и hi power mode.
На hi power можеш да ја работиш колку сакаш нема ограничување - тоа иди како поагресивно греење.
Аутофанот сам си зголемува па намалува дување зависно колки троши. Ако троши 250вати дува најтивко ако крени 380вати дува посилно и цело време во круг ако треба оди и на максимум. Ауто фанот има на располагање повеке брзини од колку на мануал( 5брзини)
На еуровент е преставен само нормалниот мод на грееЊе :) :) :)
Screenshot_20210214-080050.jpg Screenshot_20210214-080023.jpg Screenshot_20210214-075616.jpg

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Еве ви за Toshiba suzumi+22 за минатата ноќ ,50 квадрати без изолација , со дрвени Kli Logatec термопан прозори (убаво дихтуваат)на ауто фан, температура во просторот околу 22 (зимно време не мислам да носам летна гардероба па да го држам на 26 степени просторот)подеднакво во сите делови (освен во одделена детска која е плус 15 квадрати од гореспоменатите 50, кај што држи 20 степени) Дефростот го прави на саат ипол и трае не повеќе од 2-3 минути.
Напомена, надворешната температура е мерена со 2 сензори едно до друго и верна е бидејќи и двата покажуваат исто во секое време што значи во Скопје,Црниче ноќеска најниска била -6.7
fc903510356beadebbd59c23b2cc708d.jpg
5ccab40596bed7f96f5ac6d828fede5d.jpg

Sent from my Mi using Tapatalk

Tonko

read-only
6 април 2020
9
7
На еуровент е преставен само нормалниот мод на грееЊе :)
Ете гледаш како знаете а се правите наудрени т.е. по потреба како ви одговара. Ете така Mitsu LN35 може до 7kw на max, а и Тошиба Daisekai веројатно може само уште не сме виделе.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ете гледаш како знаете а се правите наудрени т.е. по потреба како ви одговара. Ете така Mitsu LN35 може до 7kw на max, а и Тошиба Daisekai веројатно може само уште не сме виделе.
А замисли на Еуровент да го уклучат тест модот на Mitsubishi кој може да ја даде цела снага без разлика на се.
А тоа се прави со 2-3 клика на далечинско.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Не може да работи подолго време на максимум на компресорот му треба ладење а таа изведба ја имаат нордик моделите. Еден дел од фреонот дирекно го лади компресорот и се зависи од марка до марка. @FLEGMA може да каже.повеке јас не се разбирам од јапонски клими само Грее продавам. :) :) :)
20210214_104058.jpg

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Каков Мицубиши каква Тошиба, само Фуџицу Нокриа батиња.

Без конкуренција најмногу топлина.

Robert23

read-only
18 декември 2020
27
21
Еве ви за Toshiba suzumi+22 за минатата ноќ ,50 квадрати без изолација , со дрвени Kli Logatec термопан прозори (убаво дихтуваат)на ауто фан, температура во просторот околу 22 (зимно време не мислам да носам летна гардероба па да го држам на 26 степени просторот)подеднакво во сите делови (освен во одделена детска која е плус 15 квадрати од гореспоменатите 50, кај што држи 20 степени) Дефростот го прави на саат ипол и трае не повеќе од 2-3 минути.
Напомена, надворешната температура е мерена со 2 сензори едно до друго и верна е бидејќи и двата покажуваат исто во секое време што значи во Скопје,Црниче ноќеска најниска била -6.7
fc903510356beadebbd59c23b2cc708d.jpg
5ccab40596bed7f96f5ac6d828fede5d.jpg

Па нема да седиш у кратки на 21 ама во јакна и волнени чорапи сигорно
Мислењето е автоматски споено:

Каков Мицубиши каква Тошиба, само Фуџицу Нокриа батиња.

Без конкуренција најмногу топлина.
Fujitsu е закон за потрошувачка

Абе овие од грее мислат оти само грее Амверот 1200 може да даде 7киловати а баш и се дрски како хиени се

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Ај ти кажи кој се најдобри гледам експерт си за сите знајш.

Абе овие од грее мислат оти само грее Амверот 1200 може да даде 7киловати а баш и се дрски како хиени се

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003

На колку грееш ти без бунда кога сакаш да седиш дома?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Единствени клими и тоа модел vs модел, односно клада vs класа, кои можат да се носат со Mitsubishi па дури и подобри се Fujitsu
Потоа следува Daikin и Toshiba.

Она што е главна карактеристика за сите јапонски клими е тоа што добиваш онолку колку си платил.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно