Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Добро штом си завршил работа, само една забелешка за сите останати кои нема да бидат во твојата специфична ситуација: Контрапродуктивно, дури и шететно, може да биде демонтажа на внатрешна единица - заради чистење. За да се исчисти, климата воопшто не мора (и не треба) да се демонтира. Ова го кажувам пошто некои сервисери ја вадат внатрешната за да ја исчистат во када, со туш (!).

Како проверуваа фреон?
Грешно ме разбра. Не ги демонтираа од ѕид, него извадија се пластики од внатре, а надворешната лимови одштрафија за да излезе цел ладилник на мегдан. Компресија мереа со манометри и со пумпа една. Ваљда ко на коливе извади измери дотури... Важно компресија држи и не фали фреон ни капка ми рекоа, потпис печат, за мене дооволно. Спремен заскопско лето

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
ОК за чистењето, правилно направено. Само фреон не се мери со мерење притисок, фреон се вади целиот од климата, и на вага се мери. Помислив дека делумно затоа ја демонтирале внатрешната, кога веќе се откачува цевка за да се извади фреонот.

Затоа спомнав поназад, ако климата работи како што треба „полнење фреон“ е гимик. Ако климата не работи како што треба, тогаш треба да се утврди проблемот (не да се „дополнува“ фреон). Ти секако си немал проблеми со фреонот (без разлика што не го „мереле“). Нејсе, важно си купил мир на умот а изменувачите се исчистени и климата е спремна за работа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Климата се пушта на ладење и потоа работникот го затвора фреонот на надворешната единица (се врши тн. собирање на фреонот) и потоа се врши демонтирање на внатрешната.

При вакво нешто, ако се врши перење со вода, се внимава во никој случај да не дојде до влегување на вода и нечистотија во внатрешниот испарител.
Повторната монтажа е како на прва употреба. Се мести на топлење, се пушта фреонот и се врши вакумирање.
Нит "контрапродуктивно" нит "штетно" ниту пак ќе фали фреон (не се губи ни милиграм)

За да се измери потребно е целиот фреон да се собери во боца и потоа со вага се одредува колку да се стави. (се мери боцата)

Додуша ваква екстремна постапка е потребна кога се работи за многу валкана клима или при дефект.

Јас внатрешните ги чистам со Екосал (или Дизентал) со пумпица. Претходно добро усисани колку што може.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
ОК за чистењето, правилно направено. Само фреон не се мери со мерење притисок, фреон се вади целиот од климата, и на вага се мери. Помислив дека делумно затоа ја демонтирале внатрешната, кога веќе се откачува цевка за да се извади фреонот.

Затоа спомнав поназад, ако климата работи како што треба „полнење фреон“ е гимик. Ако климата не работи како што треба, тогаш треба да се утврди проблемот (не да се „дополнува“ фреон). Ти секако си немал проблеми со фреонот (без разлика што не го „мереле“). Нејсе, важно си купил мир на умот а изменувачите се исчистени и климата е спремна за работа.
Баш така и беше. Со пумпа една како на колине што мењаат (слична мини издање), го исцицаа целиот, па си мери тоа машинчето, па назад.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Епа добро сработиле тогаш, а ти да напишеше веднаш што (све) направиле немаше да имаме дилеми. Колегата Суми сигурно не би ти пратил намерно дилетанти дома, но во периоди кога нема слободни сервисери се е можно.

Нит "контрапродуктивно" нит "штетно" ниту пак ќе фали фреон (не се губи ни милиграм)

Додуша ваква екстремна постапка е потребна кога се работи за многу валкана клима или при дефект.
Абе малку се поправаш во вторава реченица, а малку и јас те поправив, ама тоа првото е како да ни кажеш дека е во ред да го извадиш моторот од автомобилот, за да ја замениш сијаличката во фарот.

Додуша може сијаличка да се замени и без вадење на моторот, ама ако постапката ја направи добар мајстор тогаш тоа нема да биде нит "контрапродуктивно" нит "штетно" и фарот одлично ќе свети.

На клима уред можеш само зијан да направиш ако ја демонтираш без вистинска потреба, па дури и да си писмен сервисер со сите алати за ракување и вакумирање (а повеќе од пола ниту се писмени, ниту алат имаат). Кога има потреба (дефект) тогаш мора, ама безвезе е да демонтираш непотребно - за чистење, или за да се мери фреон кога климата нема дефект. Плус со вадење надвор и фреонот го изложуваш на впивање на влажност од воздухот (пошто е хигроскопен), и со тоа го деградираш, итн, итн... Току нејсе технички муабети, ај сеа признај дека љубиш да се закачаш. ;)

Не сум те заборавил, не се секирај. Не знам за тебе (дали сеуште и ти труеш со чад од горење пелети како комшииве) ама јас уште не сум ги исклучил климите. Додуша на минимум работат (едната не мрда над 220 вати, другата 440вати), и дење самите се исклучуваат по цели часови, ама грејна сезона за мене сеуште официјално не е завршена. Кога ќе заврши грејната сезона ќе направиме една пресметка јас и ти. Чисто да бидам фер да ти дадам шанса да покажеш (со сметки се разбира) и докажеш дека греење со пелети е поисплатливо од греење со клима уреди. :blank:

едит: :innocent:

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Епа добро сработиле тогаш, а ти да напишеше веднаш што (све) направиле немаше да имаме дилеми. Колегата Суми сигурно не би ти пратил намерно дилетанти дома, но во периоди кога нема слободни сервисери се е можно.
Затоа и брзав да ги фатам сега у некој измеѓу период, кога немаат монтажи на секој 7,5 минути :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Абе малку се поправаш во вторава реченица, а малку и јас те поправив, ама тоа првото е како да ни кажеш дека е во ред да го извадиш моторот од автомобилот, за да ја замениш сијаличката во фарот.
Отприлика тука сме на мнението дека вадење на внатрешна единица е потребно когаЧ
а) Има дефект (на пример моторот од вентилаторот)
б) Се работи за толку валкана клима што е невозможо да се исчисти без оваа драстична мерка.
Додуша може сијаличка да се замени и без вадење на моторот, ама ако постапката ја направи добар мајстор тогаш тоа нема да биде нит "контрапродуктивно" нит "штетно" и фарот одлично ќе свети.
Значи ми иде да се распарам од споредбава со автомобили, сијалички и слични небулози. На некои француски автомобили треба да се извади браник за да се замени каиш, некаде се вади комплет браник фарови и хладнњак така да споредбиве, како и секоја споредба, се глупи.
На клима уред можеш само зијан да направиш ако ја демонтираш без вистинска потреба, па дури и да си писмен сервисер со сите алати за ракување и вакумирање (а повеќе од пола ниту се писмени, ниту алат имаат). Кога има потреба (дефект) тогаш мора, ама безвезе е да демонтираш непотребно - за чистење, или за да се мери фреон кога климата нема дефект. Плус со вадење надвор и фреонот го изложуваш на впивање на влажност од воздухот (пошто е хигроскопен), и со тоа го деградираш, итн, итн... Току нејсе технички муабети, ај сеа признај дека љубиш да се закачаш
Сега останува да одредиме што е вистинска потреба. Згора на се некој да те чита дека фреонот упива влага кога го вадиш и ставаш ќе ти се смее. Уствари во право си. Фреонот упива влага ако го испуштиш. Мање више..
Не сум те заборавил, не се секирај. Не знам за тебе (дали сеуште и ти труеш со чад од горење пелети како комшииве) ама јас уште не сум ги исклучил климите. Додуша на минимум работат (едната не мрда над 220 вати, другата 440вати), и дење самите се исклучуваат по цели часови, ама грејна сезона за мене сеуште официјално не е завршена. Кога ќе заврши грејната сезона ќе направиме една пресметка јас и ти. Чисто да бидам фер да ти дадам шанса да покажеш (со сметки се разбира) и докажеш дека греење со пелети е поисплатливо од греење со клима уреди.
Како ќе се мериме кога пола сезона сум бил на клими, еден месец на пелети, кога во тие сметки влегла потрошувачка на струја од осветлување, мезанини, визби...
Стварно не ми е јасно зошто очекуваш дека треба да приложам сметки?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Како ќе се мериме кога пола сезона сум бил на клими, еден месец на пелети, кога во тие сметки влегла потрошувачка на струја од осветлување, мезанини, визби...
Стварно не ми е јасно зошто очекуваш дека треба да приложам сметки?
Чекај бе колега, нели ти многу пати кажуваше дека пелетите се најдоброто греење на свет, најекономично, итн, итн. Дека климите не ги бива за греење, итн итн... Ама сега признаваш дека всушност на памет и без факти зборуваш?? :D

Добро, барем да знаеме дека зборуваш на памет кога фалиш пелети и критикуваш клими. Јас лично претпочитам да не зборувам на памет туку со факти, и за моите клими можам да кажам во денар колку струја потрошиле за греење (а колку отишло на осветлување и други потреби). Ти ако не знаеш, ете барем конечно призна дека не знаеш. И тоа е нешто. ;)

вадење на внатрешна единица е потребно кога... Се работи за толку валкана клима што е невозможо да се исчисти без оваа драстична мерка.
Не знам како треба да биде валкана климата за да не може да се исчисти на лице место... Можеби ако е зацементирана со бетон?

некој да те чита дека фреонот упива влага кога го вадиш и ставаш ќе ти се смее. Уствари во право си. Фреонот упива влага ако го испуштиш. Мање више..
Абе некој може да се смее на се и сешто. Некој може и да се прави паметен дека фреонот не упивал влага, додека ќути за тоа што лубрикантот и тоа како упива влага. Што на крај му доаѓа исто, впивање влажност од воздухот и проблеми. Уште полошо, проблеми кои нема веднаш да се видат (и затоа нема да се корегираат).

Јас најдобронамерно им кажувам на сите да не се заебаваат непотребно сервисери да им го вадат фреонот. Дури и малку влага во фреонот маслото прави проблеми и за перформансите и за долговечноста на системот.

Не за џабе неколкумина од нас овде објаснуваат дека при монтажа на клима е многу важно убаво да се вакумираат цевките од внатрешната единица. Тоа се прави за да не остане воздух со влага во цевките, ама ете сега Флегма ви кажува дека нема гајле и да не се секирате. Флегма може да кажува што сака, ама на крајот Флегма нема да ви купува нов клима уред во замена на стариот кој можел да истера подолг (и попродуктивен) работен век. Caveat emptor, нели?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Тие се. Само да не ти треба 5.5ка.

Земи ја Грее 5.5 ете пред 10-20 поста имаш многу фино мислење за неа.

bkyceh

read-only
12 април 2019
2
0
Здраво на сите. Новајлија сум на форумов, па ќе ми простите ако направам некоја грешка.
Сакам да се консултирам пред да скокнам да купам клима.
Се работи за простор 24-25 м2 во стан ориентација спрема јужна страна (4м должни изложен ѕид неизолиран, пвц столарија), висина на плафон 2.6м.
10 години просторот е загреван и ладен со клима фаворит (во прилог слика), и досега немало никаков проблем.
Пред извесно време во зградата е наместено заземјување и сега имам проблем. Фид (или фи, незнам како е правилно) склопката нонстоп исклучува. Заклучив дека има краток спој во моторот на компресорот. Се консултирав со некој монтери, мајстори, електричари добив различни мислиња. "смени го моторот, исклучи заземјување" и шо уште не..
Решив да купам нова клима.
Пријател од техномаркет ми ја препорача НЕО (бесплатна монтажа и 5 години гаранција), втора препорака GREE (70€ монтажа + 800 денари секоја година за да важела гаранцијата до 10 години).
Ве молам за мослење или предлог и Извинете за долгиот текст.

П. С. Фаворитот грееше и на -15 степени.

Атачменти

• IMG_20190412_200707.jpg
    IMG_20190412_200707.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 41

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Абе некој може да се смее на се и сешто. Некој може и да се прави паметен дека фреонот не упивал влага, додека ќути за тоа што лубрикантот и тоа како упива влага. Што на крај му доаѓа исто, впивање влажност од воздухот и проблеми. Уште полошо, проблеми кои нема веднаш да се видат (и затоа нема да се корегираат).

Јас најдобронамерно им кажувам на сите да не се заебаваат непотребно сервисери да им го вадат фреонот. Дури и малку влага во фреонот маслото прави проблеми и за перформансите и за долговечноста на системот.

Не за џабе неколкумина од нас овде објаснуваат дека при монтажа на клима е многу важно убаво да се вакумираат цевките од внатрешната единица. Тоа се прави за да не остане воздух со влага во цевките, ама ете сега Флегма ви кажува дека нема гајле и да не се секирате. Флегма може да кажува што сака, ама на крајот Флегма нема да ви купува нов клима уред во замена на стариот кој можел да истера подолг (и попродуктивен) работен век. Caveat emptor, нели?

Се можам да разберам, само едно не од каде поривот да контрираш на се што некој ќе напише?!
Како го вадат мајсторите фреонот, со лажиче па ќе прими влага!? А ако пукне цевка, таа клима е аут треба нова или што? Како е тоа лошо да се извади фреонот, измери и врати назад ако се прави со вакум пумпа. Кој е тој меродавен што ќе ги измери перформансите на целиот систем одокативно без да измери, додаде и повторно вакумира систем, и со целата постапка да направи контрола на тој затворен систем. Само со такво сервисирање може да се гарантира дека системот досега бил во топ состојба, и по завршената процедура, да се очекува и понатаму дека ќе работи беспрекорно.
Тие истите сервисери кога преместуваат клима и го вадат фреонот, истиот го складираат во садот кој го носат со себе, потоа одат на друга монтажа на нова клима, кој фреон го ставаат во новата?, тој извадениот или специјално носат фреон за нови клими, да не случајно има влага па да прави проблеми во работата. Кога ги полнат празните садови со фреон што се случува, доаѓа до контакт со воздух или не.
Единствено можам да се сложам со следнава констатација, поради стравот да налеташ на т.н. мајстори кои не работат стручно, можни се понатамошни импликации во работата на системот. Се останато е.......

Пример он-оф клима од '' фонко'' 15 години работа сезонски, на првиот дефект на електрониката, се направи сервис и на системот, климата е во функција по сервисот уште 9 години работи беспрекорно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Во твојот пример никој непотребно не го вадел фреонот од таа Фонко клима. Замениле електроника (или ја поправиле постоечката), и ти завршиле работа. Како е релевантен примеров за муабетот за фреонот??

Како го вадат мајсторите фреонот, со лажиче па ќе прими влага!? А ако пукне цевка, таа клима е аут треба нова или што? Како е тоа лошо да се извади фреонот, измери и врати назад ако се прави со вакум пумпа.
Епа информирај се подобро како го вадат мајсторите фреонот. После зборувај дека НЕМА да прими влага во процесот... И да се разбереме, не е бинарна состојбата. Не е црно бело, работи - не работи. Климата ќе работи и со вода во системот, но нема да работи оптимално и ќе има помал работен век... Ама пази, ти си тргнал да поправаш нешто што не е расипано, и наместо да подобриш нешто - само си направил полошо. И пошто последиците не ги гледаш веднаш, а не знаеш што се случува, потоа пишуваш глупави совети на форум од кои ќе се заебат и други.

TLDR верзија: Не поправај нешто што не е расипано.

Најди добар и поштен сервисер, и оди по неговите совети.
Рандом „мајстор“ вообичаено ќе гледа да те закрпи, да ти „дополни фреон“, и слично.

Се можам да разберам, само едно не од каде поривот да контрираш на се што некој ќе напише?!
Само за неточни (и глупави) работи.И не се „конфронтирам“ туку дискутирам... Си слушнал за дискусија, или ја мешаш со караница?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
@Tajson
Кој можи да му објасни на Lokvan дека фреонот во ниеден момент не доаѓа во допир со воздух при вадење и ставање?
Никој!

Кој ќе му објасни дека покрај се дека во секој уред за разладување има пасивна "направа" (заборавив како се вика) полна со силика гел наменета баш за таа намена? Исто така никој!

Пошто климите ги носат на месечина да ги наполнат со фреон јербо таму нема влага.

Ај со tosex ај со Lokvan се објаснуваш. Муабети ко свирање к*рцу!

Во цевките кои ти ги местат, во испарителот на внатрешната нема воздух со влага. Од NASA доаѓаат да ги местат.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Во твојот пример никој непотребно не го вадел фреонот од таа Фонко клима. Замениле електроника (или ја поправиле постоечката), и ти завршиле работа. Како е релевантен примеров за муабетот за фреонот??

Епа информирај се подобро како го вадат мајсторите фреонот. После зборувај дека НЕМА да прими влага во процесот... И да се разбереме, не е бинарна состојбата. Не е црно бело, работи - не работи. Климата ќе работи и со вода во системот, но нема да работи оптимално и ќе има помал работен век... Ама пази, ти си тргнал да поправаш нешто што не е расипано, и наместо да подобриш нешто - само си направил полошо. И пошто последиците не ги гледаш веднаш, а не знаеш што се случува, потоа пишуваш глупави совети на форум од кои ќе се заебат и други.

TLDR верзија: Не поправај нешто што не е расипано.

Најди добар и поштен сервисер, и оди по неговите совети.
Рандом „мајстор“ вообичаено ќе гледа да те закрпи, да ти „дополни фреон“, и слично.

Само за неточни (и глупави) работи.И не се „конфронтирам“ туку дискутирам... Си слушнал за дискусија, или ја мешаш со караница?
Момче, не треба да се информирам Фриго ми се комшии, чичко мој работи 23 години во Ладење. На цнц машината имам уред за ладење на Цнц главата работи 18 години, редовен сервис на уредот за ладење е на секои 2 години, машината не се стартува додека сервисот не го внесе сервисниот код. Топлинската пумпа дома сам ја увезов од Кина, што мислиш кој ја одржава, тековно, два пати пука цевка со фреон и двата пати полнење на ново со вакумирање и се останато. Не е климатизацијата последен крик во инжинерството, постара е и од тебе и мене.
На фонкото два пати е ваден фреонот еднаш сервис Фонко, вторпат минатата година симнат од ѕидот на куќата поради поставување на фасада и вратен во функција 6 месеци подоцна.

Не биди убеден дека се што ќе ти каже некој и така мора да биде.

На мерцедесот климата секоја година се дополнува со фреон(систем стар 17 години), на логанот при промена мотор испуштен фреонот по грешка потоа повторно стартуван системот од нула со полнење, вакумирање. На службеното рено сервисиран цел систем после 5 години (мачење со губење на фреонот, со 10 тина пати ставање на флоуросцентна течност и испитувања), средено со 4000 денари дефект 3 пати поефтино од полнење со клима до тогаш.
Со '' климаџии'' сум во контакт секојдневно, нормално секој во своја свера на занаетот. Не се сите мајстори на својот занает, затоа знам што зборувам, добар мајстор нема време да се замара со стара клима нема пари таму, послатка е монтажата на нов систем.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
„Момче“... Се е фино тоа за комшиите и за чичкото, за автомобилите и це-ен-це машините. Само јас воопшто не се мешам и не дискутирам за комшии, роднини, ниту за це-ен-це машини.

Но ЗА КЛИМА УРЕДИ јас стојам зад тоа дека е ЛОШО и КОНТРАПРОДУКТИВНО да вадиш фреон заради „редовен сервис“, и за да провериш дали е се како што треба.

Повторно (иако веќе стана досадно), ако има озбилен проблем со клима уредот - тогаш и само тогаш се вади фреон. Се друго е барање на бељата. А ти (и другите) подолжете да рационализирате со анекдоти како вие (и комшиите, и чиковците) сте ваделе фреон во шоља за кафе и сега ништо не ви е (вам, или на уредите, или шоидае).

Јас лично ќе продолжам при монтажа да инсистирам на сервисери кои барем 15-20 минути ја вакумираат внатрешна единица, пред да ги спојат цевките. И нема да дозволам да „дополнуваат фреон“ затоа што нешто можеби не е во ред... Не дека сервисерите со кои јас соработувам воопшто би правеле проблеми.

Со '' климаџии'' сум во контакт секојдневно, нормално секој во своја свера на занаетот. Не се сите мајстори на својот занает, затоа знам што зборувам, добар мајстор нема време да се замара со стара клима нема пари таму, послатка е монтажата на нов систем.
Тоа последното е точно. Истото му го кажав на Марв, и му објаснив зошто никој не му препорачува сервисер... Точно е и тоа дека „не се сите мајстори на својот занает“. Затоа има и такви што дополнуваат фреон на редовен сервис. Всушност знам и за случаи каде „дополнувале фреон“ на затворени цевки. Што ќе кажеш за таков мајсторлук, а?

Добар мајстор прво ќе провери се друго, на крај ќе иде на мерење количина на фреон. Ако испадне дека навистина фали фреон, тогаш прво ќе најде каде е дефектот заради што фали фреон. Дури тогаш ќе дополни фреон.

едит: А дека после такви постапки системот ќе има исти перформанси како систем со фабрички ставен фреон во надворешна единица и на монтажа со добро извакумирана внатрешна единица... Тоа е невозможно. Ама кој сака нека те послуша тебе и Флегма, слободно може да си прави проблеми и да си бара беља.

Последна промена:

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
„Момче“... Се е фино тоа за комшиите и за чичкото, за автомобилите и це-ен-це машините. Само јас воопшто не се мешам и не дискутирам за комшии, роднини, ниту за це-ен-це машини.

Но ЗА КЛИМА УРЕДИ јас стојам зад тоа дека е ЛОШО и КОНТРАПРОДУКТИВНО да вадиш фреон заради „редовен сервис“, и за да провериш дали е се како што треба.

Повторно (иако веќе стана досадно), ако има озбилен проблем со клима уредот - тогаш и само тогаш се вади фреон. Се друго е барање на бељата. А ти (и другите) подолжете да рационализирате со анекдоти како вие (и комшиите, и чиковците) сте ваделе фреон во шоља за кафе и сега ништо не ви е (вам, или на уредите, или шоидае).

Јас лично ќе продолжам при монтажа да инсистирам на сервисери кои барем 15-20 минути ја вакумираат внатрешна единица, пред да ги спојат цевките. И нема да дозволам да „дополнуваат фреон“ затоа што нешто можеби не е во ред... Не дека сервисерите со кои јас соработувам воопшто би правеле проблеми.

Тоа последното е точно. Истото му го кажав на Марв, и му објаснив зошто никој не му препорачува сервисер... Точно е и тоа дека „не се сите мајстори на својот занает“. Затоа има и такви што дополнуваат фреон на редовен сервис. Всушност знам и за случаи каде „дополнувале фреон“ на затворени цевки. Што ќе кажеш за таков мајсторлук, а?

Добар мајстор прво ќе провери се друго, на крај ќе иде на мерење количина на фреон. Ако испадне дека навистина фали фреон, тогаш прво ќе најде каде е дефектот заради што фали фреон. Дури тогаш ќе дополни фреон.

едит: А дека после такви постапки системот ќе има исти перформанси како систем со фабрички ставен фреон во надворешна единица и на монтажа со добро извакумирана внатрешна единица... Тоа е невозможно. Ама кој сака нека те послуша тебе и Флегма, слободно може да си прави проблеми и да си бара беља.
Каде прочита дека на редовен сервис , вадат фреон? Кога има потреба и кога системот има многу години работа позади себе, се прави една таква сервисна операција, која може да спаси цел систем од колапс. Цнц машината има закачен клима уред кој лади антифриз и со него ја лади главата односно лагерите со работен дијапазон од 36 до 22 степени, работи 25 дена во месецот со д.и.од 5 до 10 часа, замисли да не лади добро и ја зезне главата која чини 14-15 илјади евра + застој и работна рака. Затоа сервисерот проверува се, па дури и исчитува преку рс 232 историја на работа на клима уредот и евентуални грешки. При најмал сомнеж прави целосен сервис на се.
Си видел ли вакум пумпа за вадење фреон и како се вади фреонот или правиш баук од најобична сервисна операција.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Сега следи делот каде ќе се негира самиот себе. Како што го направи тоа со изјавата дека планира да земе ќумбе за бекап.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
...ја лади главата односно лагерите со работен дијапазон од 36 до 22 степени, работи 25 дена во месецот со д.и.од 5 до 10 часа, замисли да не лади добро...
ОК, кул анекдотално искуство со це-ен-це машина. Со задоволство би слушнал повеќе, кога не би останал недовршен муабетот од погоре.

При најмал сомнеж прави целосен сервис на се
Таа примена за која ти зборуваш, опфаќа други потреби со свои спецификации. Реков дека не влегувам во дискусија за це-ен-це машини, но во полето на греење и ладење на домови со клима уреди се важни некои други критериуми. И при најмал сомнеж не се прави целосен сервис на се.

Каде прочита дека на редовен сервис...
1. Ти мене ми се обрати. Тaка да полека малку, ти се надоврзуваш на мојот муабет. Не обратно, и уште помалку не-ретроактивно (за це-ен-це машини, и куп други неповрзани работи).
2. Јас за редовно сервисирање зборував, и зборувам.
3. Другар ти Флегма ете неколку поста поназад, баш за чистење на клими (читај редовно сервисирање) кажа дека немало проблем да се демонтирала внатрешната единица.
4. Никаде ве нема да кажете некој совет кога треба, на пример како кога тоа го бараше другар ви Марв (кој сега ве лајкува) ама одма сте тука кога треба мене да ми реплицирате... Како врв на иронијата е што ти мене ми кажуваш дека јас сум се „конфронтирал“. ;)
5. Итн, итн. Ајде доста беше.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
3. Другар ти Флегма ете неколку поста поназад, баш за чистење на клими (читај редовно сервисирање) кажа дека немало проблем да се демонтирала внатрешната единица.
Другар му Флегма сеуште тврди дека нема поинаков начин да исчистиш односно дезинфицираш внатрешна единица без да ја демонтираш ако се работи за затната (од нечистотија) клима.
Вакви се 90% од климите кои се најдуваат по канцеларии па ако сакаш и домови. Можеш ти да се залажуваш дека можеш да ја исчистиш на традиционален начин со пумпици, пени и слични небулози.

Кога се работи за клима која редовно се чисти тогаш сулудо е да се тврди дека има потреба да се демонтира.
И понатаму тврдам дека нема никаква лоша последица ако се демонтира од страна на „мајстор свог заната“
Нит влага ќе прими фреонот (кој ти кажува вакви работи?) нит бутур.

Катаљарда примери каде се врши демонтажа при изведба на фасада или внатрешно ентериерно преуредување.
Другар ми демонтира клима (заради работи на фасадата) Фонко па по пат ја зами (со црево, со све) и никому ништо. Ги затнуваш цевките, ја вадиш електрониката и толку.

Негативни последици мај ес.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
798
618
Мала молба: кој клима уред (инвертер или што и да е) во стан од 42 м² западна ориентација - дневната е околу 18 м² и таму ќе треба да брка работа за греење во зима? За летните горештини ич не му ја мислам, а нормално ќе се најде.
Да е тивка и скромна во сметката за струја :).
Дали е сега моментот за купување со цел да се искористи максимален попуст... Благодарам на советите однапред.
Едит извинете ме: нова ПВЦ со четири сезонско стакло на дневната.
Нема засега нова изолација (стара фасада е)
(Виолетова боја за прозорите)

Буџет околу 30 илјади денари...

Sent from my MI 4W using Tapatalk
8641b6f1e08ebad62d10fb182626cdfc.jpg

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Мала молба: кој клима уред (инвертер или што и да е) во стан од 42 м² западна ориентација - дневната е околу 18 м² и таму ќе треба да брка работа за греење во зима? За летните горештини ич не му ја мислам, а нормално ќе се најде.
Да е тивка и скромна во сметката за струја :).
Дали е сега моментот за купување со цел да се искористи максимален попуст... Благодарам на советите однапред.

Sent from my MI 4W using Tapatalk
Пиши буџет и ако не те мрзи нацртај (во Paint, во било што) распоред. Дали имаш PVC, каква изолација и сл.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв