Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
кука имам 45 квадрати цигла малтер е градбата ... хансолот 3.5кв сто е 33900 на промоциа или ломо 5.5кв таа е 39990
Kраток одговор: ломо 5.5кв

Инаку најдобро е да знаеш точно колку моќност/топлина ти треба. Со што се грееше до сега, дај детали ако сакаш подобар одговор.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Kраток одговор: ломо 5.5кв

Инаку најдобро е да знаеш точно колку моќност/топлина ти треба. Со што се грееше до сега, дај детали ако сакаш подобар одговор.
Lomo LCLH 5.5kv!!!!!! Ne Lomo.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Lomo LCLH 5.5kv!!!!!! Ne Lomo.
Фак, да бе... Еко моделот е тоа, а?
5.5кв моделите не се на попуст?

@angelkoski дисрегард на советот. Тој Ломо ако не е LCLH, заборави го. Но кажи дали е една просторија од 45 м2, или зборуваш за квадратура на целата куќа. Ако дневната соба ти е помала, 25м за таква градба, Хансол 3.5кв би требало да ти врши работа.

angelkoski

read-only
23 ноември 2016
8
2
skopje
тоа е дел од кука 45квадради дневна децка и тоаелет е сеа децката со дневната е споена и отворена тоалетот е посебно значи и помалце од 45 квадрати ке испадне бес тоалетот, на камин до сеа се греев сто се 8-9к денари али парце се направиа зидовите од чад од бели жолти станаа така да на лето ке се удри и изолациа па би требало да биде бојле.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Jaс на твое место би земал две 3.5-ки, наместо една 5.5кв. Затоа што 3.5-ките се на попуст и со подобри цени. Ќе работат многу порастеретено, ќе имаат подолг работен век, и топлината ќе биде повеќе подеднакво распоредена во тие ~40м2.

Конкретен совет: Земи си два комада Fairy LCLH 12К, ќе те коштаат 50к ама ќе те загреат во секој случај. Друга варијанта е две Lomo LC за 40к , но препорачувам да го одврзеш новчаникот за 10 илјади и да земеш две Fairy LCLH 12К.
Пази само на тоа дека попустот е до 19ти.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
И коа ќе види дека Fairy како шо велат бугарите дрпа 1.5kw на поставена 19 степени на надворешни температури околу и + 0.

Па коа ќе и дојде сметка за струја 6000 денари само за клими на крајот на месецот има да батали и клими и се, ќе запали огин и веќе уше 1000 години нејзиното поколение нема да сака да погледне топлотна пумпа.

View: https://youtu.be/vbBvf-EBdvU

9e5f8d7a123e3c56065b70f7efeb669b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
И коа ќе види дека Fairy како шо велат бугарите дрпа 1.5kw на поставена 19 степени на надворешни температури околу и + 0.
Oд кој ракав го извади ова?
Или не го извади од ракав, а ако не тогаш од каде го извади? ;)

Знам дека често љубиш да раскажуваш приказни, ама да се задржиме на фактите.
Неколку познати факти:
- Дури и на макс потрошувачка од 1.5кв струја, две такви клими за 3кв струја ќе дадат 7-8 киловати топлина на сегашниве 0с целзиуси. Точно или неточно?
- Ако на @angelkoski не му се потребни 7-8 киловати топлина (релативно извесно), тогаш потрошувачката ќе падне соодветно помалку. Точно или неточно?
- Тој Бугарот од видеото можеби само што ја пуштил климата да работи во целосно ладен стан, и ниту тој не кажува ниту не знаеш дали е така. Не знаеш ни колкава е просторијата, ни каква изолација има, каква е внатрешната температура. Немаш појма што се случува, и зошто потрошувачката е на макс. Ама повремено љубиш вака да правиш драма. Точно или неточно? :p

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Инвентар не можеме да препорачаме, а инвертер исто не можеме да препорачаме пошо не знаеме топлински загуби.

45 квадрати неизолирана куќичка или просторија требаат околу 6kw + топлина на -10. На внатрешни 23 степени А ни фери ни овие другите по 70.000 шо сакам да ти ги препорачам 5 ки нема са ја испорачаат таа потребна бројка од 6kw.

Тоа ќумбе има макс kw од 12 моќност, и коа го запалиш пошо е студени и влече 12kw, па потоа да дојде на 6-7kw кои ти се најверојатно доволни.

Инвестирај во изолација па земај клими.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Со совет за инвестирање во изолација ќе се согласам.
Не се согласувам за греење на дрва наспроти греење со клими, макар и без соодветна изолација. Имено две 3.5ки клими за простор од 40 м2 неизолиран простор се и повеќе од доволно, и нема да работат на макс потрошувачка. Дури и со макс потрошувачка (а нема да биде макс), поевтино ќе му биде да се грее со климите отколку со дрва. Најпосле 3 киловати е многу? Па една панелна греалка или калорифер троши толку, а греат 2-3 пати помалку.

Сега на ладново сигурно нема да става фасада. Никој нормален не би ги фрлил парите сега, температурите мора да бидат над точка на замрзнување, заради материјалите и заради правично сушење. А следната прилика кога ќе стави фасада, потрошувачката ќе падне значително.

едит: Додатно е што со толкава квадратура само една клима од 3.5кв секако ќе му биде малку, дури и со изолација. Секако му требаат две 3.5ки или една 5ка. Нема логика да не купи сега клими, кога веќе се на убав попуст и пошто веднаш ќе почне да штеди преку помали сметки за греењето.

едит2: За чистење на внатрешната единица. Есенва реков дека ќе постирам видео, еве го сега:
View: http://www.youtube.com/watch?v=1Ww0_J9Sr1w

Внатрешната единица лесно се чисти, секој може сам да ја исчисти со малку труд. Не се штедат само пари, туку знам и за случаи каде невнимателни сервисери искршиле пластики од поклопецот. Сам за себе секогаш ќе пазиш повеќе од мајстор кој се брза (чест на исклучоците кои секако ги има).

Како и да е, за чистење се користи обезмастувач (разреден со млака вода), кој се нанесува со шприцање. На видеото е покажан само еден дел, целата работа трае малку подолго од тоа. Потоа се остава 10-ина минути, и потоа се испира со шприцање топла вода, и потоа климата се пушта на ладење да работи некое време (еден саат, на пример).

Некои сервисери велат дека може било кој обезмастувач (Авакс за рерни е еден таков). Мене ми беше шубе и земав FavorCool SB-910 наменско средство за чистење клими (и други HVAC ствари). Главната состојка секако е Содиум Хидроксид, па најверојатно ќе завршат и евтините средства како Авакс.
Industrial cleaner FavorCool SB-910 | BSL

SB-910.jpg
31225366_7ba84eb788.jpeg

Средството се разредува со вода, помалку или повеќе зависно колку се прљави климите. Јас мешав 50:50, а двете клими ги исчистив со отприлика четврт литар од течноста. Пакувањето е од 3.7 литри и кошта 900 денари, мислам имаше и помали пакувања. Најисплатливо е да се подели со некој, за две клими 3.7 литри од средствово би траеле ~15 години. :D

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Штом има некој ќумбе од 10 20кв неможе да се препорача слаба клима. Тој очекува железо да топи дома. Значи 27 степени на -10.

Не зборам за дечкото туку општо.

И затоа хансол 5.5кв -30 треба да си земе. Или нешто над тоа.

Да редиме 2 клими во 40м2 за мене е страшно глупаво и неестетски и само ќе дуваат ќе подесувам и слично.

Штом има толку загуби некоја здрава климетина да го стопи штекерот си треба.

Искрено незнам како де понаша 7кв хансол -30 и дали постои не сум читал за толку големи клими. Дали од еден штекер може да се напојува, дали има модулација под 400w и некои такви детаљи. Ама дури и тоа би препорачал.

Ако не и оние парапетни конзоли од 12кв може да се стават колку термо печка што се големи внатрешните со дупли вентилстори надвор.

Ама самото тоа што за 40м2 зборуваме за 12кв греење наведува дека просторот треба да се среди. И дури и да се среди делимично, за онолкааааави загуби пак би рекол дека 5.5 -30 хансол треба. Пред се затоа што дрвари знаат на 27ц да седат дома и да топат железо. Поарно да му троши 2.5кв и да му дава 5кв топлина, отколку недај боже под 26 да е дома. И пак и со 2.5кв 24/7 сметката е смешни 8000 денари. Убедливо најефтино греење што постои е клима. За љубители на усвитен метал дома. А секако после 1-2 зими кога скепсата ќе помине, температурата ќе си слегне на 23ц како што е нормално, а со тоа и потрошњата на 2500 денари месечно.

Затоа 5.5кв -30 хансол или јаче.

Слободно.

Ако се има пара и FH50VE мицубиши. Или јаче.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Секој со своето мислење. За мене е глупаво да дискутирам дали две клими биле „неестетски“ елемент во ентериерот, ама една клима е многу „убава“ за дизајнот на просторијата? ;)

Две солидни клими за 50 илјади денари е убава понуда, и тие две клими ќе греаат и поголем простор од тие 40 квадрати. И ќе заштедуваат повеќе од било што до сега го користел angelkoski. Тие муабети за „љубители на усвитен метал дома“ ги знам, моите на времето се грееја на дрва. Топло е кога ќе се распали ќумбето, ама иди па ложи го, постојано за чистење, постојано за работи. А наутро мраз ладно, некој треба да стане и да распали ќумбе, па да помине време додека се стопли.

Како и да е, си кажавме мислења. Сега на @angelkoski останува да си одлучи што и како ќе прави.

angelkoski

read-only
23 ноември 2016
8
2
skopje
Благодарам за препораките убаво викаат старите колку пари толку музика од грешки се учи,знам и свесен сум дека изолацијата е битна али све немозе да се постиге,ме ставивте во мисла знам дека 40к се малце сепак имам до 19 да размислам како и сто понатака навистина ми се допага ломо лцлх утре сигурно ке идам до грее да ја видам ви благодарам пак.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не се малце. Само рачунај 4000 на монтажа ќе ти отидат. И тоа монтажата мора да е совршена поготово кај Грее клими.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Moнтажата е есктермно важна кај сите клими.
Лоша инсталација и најдобрата клима ќе направи лошо да работи.

ме ставивте во мисла знам дека 40к се малце сепак имам до 19 да размислам како и сто понатака навистина ми се допага ломо лцлх утре сигурно ке идам до грее да ја видам ви благодарам пак.
Стисни го буџетот, и одврзи го новчаникот. 50к ќе ти го решат проблемот со греење во догледно време. А за монтажа кога ќе ти треба ќе ми пишеш ПП да ти дадам телефон од одличен сервисер/монтер - Кодус.

angelkoski

read-only
23 ноември 2016
8
2
skopje
знам децки дека се доплаќа за монтажа 4-5к нема проглем локван ако се решам ке ти пишам,имате искуство со хаиер какви се они имам колега од работа имал таква вика добра е сто мислите за таа марка? 44к е
Haier Tundra AS24TD2HRA/1U24RE

Vladekosa

read-only
24 февруари 2017
37
6
Стан 70м2 подкровје добра изолација ,пвц , 15см изолација над гипс картонот , дневна кујна 23м2 ,салон 14м2,спална 15м2, децка 14м2 ,се грееам на терм.печка и панел во спална само за спиење ,али децава растат сакаат да играат а дневна ко дневна сите на купче ,предлог да го стоплам станов да бидам рајат со отворени врати поздрав..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Стан 70м2 поткровје добра изолација, пвц, 15см изолација над гипс картонот, дневна кујна 23м2, салон 14м2, спална 15м2, детска 14м2, се греам на терм. печка и панел во спална само за спиење, али децава растат сакаат да играат а дневна ко дневна сите на купче, предлог да го стоплам станов да бидам рајат со отворени врати. Поздрав.

Една клима како Хаиер тундра 5.5kwќе ставиш во дневниот дел како за почеток и ќе видиш како ќе биде работата. Термопечката може да оди накај спалните и да и ставиш тајмер да НЕ СМЕЕ да се уклучува на скапа струја НИКОГАШ. А на ефтина само на термостат до 1 или 1.5.

Климата ќе ја ставиш на 24ц рецимо. Автоматски фен.

Панелка во секоја спална ставена на термостат на 21ц. Скоро никогаш да не се палат, само ако падне под 21ц когае затворена некоја врата.

И тоа е тоа.

После ќе земеш дихт траки и силикон и ќе ги средиш прозорите. Никаде несмее да пушта воздух.

Ете така. Значи 90% ќе е теретот на климата, а остатокот ќе оди на термопечки и панели.

Здравје следната година ќе размислиш за втора клима ако треба.

Мој предлог е тоа. А кога ќе ти дојде храброст и ќе видиш дека се е океј, полека ќе исфрлаш панелки и термовци.

Може и хансолов што е на попуст 3.5 да се земе.

Најубаво Даикинот што го зел членов погоре над мојот пост.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
5.5kv за во 23м2 со добра изолација...? :rolleyes:
Ветришта ќе дуваат, тргни застани ќе прави климата. А ако е за така он-оф клими коштаат многу поевтино.

добра изолација ,пвц , 15см изолација над гипс картонот , дневна кујна 23м2 ...
3.5кв и ако баш треба уште една таква (може и поевтина) во некоја од другите помали простории. Најверојатно нема да треба.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Он оф работи со 900W, и стартува јако и наеднаш со AC мотор. 5.5KW инвертер почнува со половина од тој 900W ако не и помалку, и може да накачи до 2KW. Ако тоа тебе ти личи слично, не е.

Човекот вели дека сака да е отворено секаде. Како што и треба да е отворено секаде. И тие 23м2 магично стануваат 50-60м2 со соби со пролази со вециња со што се не.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно