Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ако може да си ја дозволи поголемата слободно нека ја купи. Позицијата која ја имаш поставено на сликата е одлична, претпоставувам дека во насоката на дување нема да има мебел.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Ако може да си ја дозволи поголемата слободно нека ја купи. Позицијата која ја имаш поставено на сликата е одлична, претпоставувам дека во насоката на дување нема да има мебел.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
Долу под климата ќе има аголна гарнитура а одма полсе отворот од собата ќе има маса и столици.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
FH35VE ќе е подобра и поефикасна. Особено ако не е на планина куќата/станот па да е мразалник цела зима. Особено во прелазни периоди ќе е подобра и ќе има повисок COP во текот на целата година. Поготово ако е изолиран просторот, и се грее под него и над него нема никаква потреба од 5.5KW. Ако има големи загуби просторот само тогаш има логика да се оди на посилна клима.

НО!!! МНОГУ ВАЖНО!!! Доколку цевките од надворешната до внатрешната единица не се изолирани секоја посебно во своја изолација, климата ќе има послаби перформанси!!! Никако несмее да се допираат бакарните цевки меѓусебно. Бакарните цевки мора да се изолирани секоја посебно! Ова важи за сите клими!

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
НО!!! МНОГУ ВАЖНО!!! Доколку цевките од надворешната до внатрешната единица не се изолирани секоја посебно во своја изолација, климата ќе има послаби перформанси!!! Никако несмее да се допираат бакарните цевки меѓусебно. Бакарните цевки мора да се изолирани секоја посебно! Ова важи за сите клими!
незнам кај си видел ти ама јас до сега не сум видел некој да монтира изолација на двете цевки заедно
и да сака нема да може,цевките за изолација се скоро фес за бакарните цевки :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Нажалост имам видено. Не за џабе зборувам, дури и ќе треба да се премонтира една клима заради таков пропуст.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
FH35VE ќе е подобра и поефикасна. Особено ако не е на планина куќата/станот па да е мразалник цела зима. Особено во прелазни периоди ќе е подобра и ќе има повисок COP во текот на целата година. Поготово ако е изолиран просторот, и се грее под него и над него нема никаква потреба од 5.5KW. Ако има големи загуби просторот само тогаш има логика да се оди на посилна клима.

Станот е на 4 спрат, над него нема друг стан само странично и под него ,од изолација замо пвц прозорци,а само 2 ѕида се надворешни.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
E баш немам среќа. Па дај да вградиме и во мојата wifi...
Ке пробам да обезбедам модул ама не сум отворил дали имаат припрема воопшто постарите пратки. BTW постарите без WiFi беа поевтини така да не си баш без среќа :).

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ке пробам да обезбедам модул ама не сум отворил дали имаат припрема воопшто постарите пратки. BTW постарите без WiFi беа поевтини така да не си баш без среќа :).
Мојата не е баш стара, знаеш ти од кога е... Ај пробај да обезбедиш па пиши ми, може и во пп, што кошта си плаќам... :)

Атачменти

• received_1311022612279584.jpeg
    received_1311022612279584.jpeg
    26,6 KB · Прегледи: 58
  • received_1311022632279582.jpeg
    received_1311022632279582.jpeg
    60,2 KB · Прегледи: 57

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Здраво, ве молам за предлог за некоја инвертер клима за две мали споени простории (14+8 м2) во куќа од 80-тите, без изолација. Во најдобра варијанта би требала за греење, а доколку не е можно да згрее, тогаш за подгревање. Предност што поефтин инвертер и што помала сметка да прави потоа. :) Знам дека е тешко да се погодат двете опции, ама ако може да дадете некоја насока, па со една од опциите ќе правам компромис. Благодарам многу.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
Долу под климата ќе има аголна гарнитура а одма полсе отворот од собата ќе има маса и столици.
Малку е една клима за онаму. Теоријата вели дека е доволно ама во пракса топлиот воздух нема да допира до другиот дел.
Кај климата ќе ги ремети а во другиот дел можеби ќе биде океј.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Здраво, ве молам за предлог за некоја инвертер клима за две мали споени простории (14+8 м2) во куќа од 80-тите, без изолација. Во најдобра варијанта би требала за греење, а доколку не е можно да згрее, тогаш за подгревање. Предност што поефтин инвертер и што помала сметка да прави потоа. :) Знам дека е тешко да се погодат двете опции, ама ако може да дадете некоја насока, па со една од опциите ќе правам компромис. Благодарам многу.
Овие три мислам дека се best value инвертори.
Споредба: Клими - Најголема понуда

Ја користам Вивакс АЕРИ 18ката за 15+9+9+9 квадрати спрат во куќа (без изолација) и се држи до -10. Не сум имал искуство со Грее ама овие две нон стоп се вртат по темава кога станува збор за тој бренд.
За твојата квадратура мислам дека 12ката ќе брка работа. Сметка за греење 1000-1200ден.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Овие три мислам дека се best value инвертори.
Споредба: Клими - Најголема понуда

Ја користам Вивакс АЕРИ 18ката за 15+9+9+9 квадрати спрат во куќа (без изолација) и се држи до -10. Не сум имал искуство со Грее ама овие две нон стоп се вртат по темава кога станува збор за тој бренд.
За твојата квадратура мислам дека 12ката ќе брка работа. Сметка за греење 1000-1200ден.

Благодарам многу, ептем позитивно ме изненади цената на месечна сметка, сега со струја е доста поскапо.

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
Ајде пак јас.
Зедовме клима Грее Амбер -30
Монтирана на 11 октомври, до пред некој ден си работела супер.
Беше приклучена на дупол штекер, на едниот телевизор, на другиот климата.
Не знам зошто, ама штекерот фатил пламен и се стопил.
Сега по препорака е приклучена на продолжен кабел со осигурач, и од време на време се исклучува и не грее како што треба.

Од што може да се стопи штекерот? Нешто не е ок со напојувањето или?

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
А зошто да биде на продолжен кабел, зарем неможе одма на штекер да се приклучи?

Малку ме плаши тоа што фатило пламен. Да не е прејака климата за инсталацијата, сепак е од околу 85 година

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Епа ако имаш блиску штек, вклучи ја директно, не знам зошто продолжен ако е така!
Не е термо печка за да е прејака, едноставно продолжните кабли не ти чинат!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Кабелот во штекерот шмелцувал заради лабава врска и кренал температура и се стопил. Треба да се познава од каде почнала топлината. Можно е да не било стегнато штрафчето на жицата рецимо и да бил слаб контактот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв