Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем HDD No Media проблем

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Чуден проблемов, пред да нагаѓаме, ве молам прво прочитајте што се' не направив и не го решив.

Земав надворешна кутија за 3.5 диск, поточно оваа.

Проблемот е што кога ќе го приклучам дискот на ПЦ-то кај што ми треба ми појавува No Media грешка во Disk Management-от,
а истиот диск, истата кутија све исто, на други 2 лаптопи работи најнормално.

Што све пробав, без резултат:
1. Сменет адаптер за напојување на кутијата
2. Сменет дата кабел за конекција
3. Рестарт на ПЦто со вклучен диск и со исклучен диск
4. Disable -> Enable на драјвот
5. Бришење на драјвери, десен клик на драјвот -> Uninstall
6. Бришење на Mass Storage драјверот
7. Бришење на сите партиции на драјвот и уштекување без партиции на ПЦ-то
8. Бришење на буквата на драјвот и уштекување без доделена буква на ПЦ-то
9. Clean на дискот преку Diskpark
10. Пробано на сите 7 USB порти што ги има плочава
11. Рекреирање на партиција на дискот на лаптоп и уштекување „готов“ диск на ПЦ-то
...
и сигурно уште милион други комбинации, без успешно.

На пропертис на драјвот дава „This device is working properly.“, жими она што работи :D

Конфигурацијата е оваа од огласов со 10ка ОС:

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Нешто со UEFI boot провери да не зеза - зошто Виндовсот внесува секјур бут некои кодови у биос па ко ќе смениш диск прави проблем. УСтвари не е тоа сигурно ... Незнам...

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Нешто со UEFI boot провери да не зеза - зошто Виндовсот внесува секјур бут некои кодови у биос па ко ќе смениш диск прави проблем.
Овие треба да се Plug & Play кутии, уште почудно ми е што не земав една туку две и едната од нив работи без проблеми, другата ме мучи веќе цела вечер.
Истата таа на лаптоп работи на десктопот не.
Незнам дали би било проблем дека двете кутии се буквално исти, да не се буни виндоусот, но пробував и без првата што работи, и секакви комбинации, ме изедоа, втората со било кој кабел, адаптер и диск на лаптоп работи на десктоп не. :(

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
На крај испадна глупиот њиндоус. :(

Дека се користат 2 идентични кутии и 2 идентични диска, самиот виндоус не ги разликува како посебни.

Како дојдов до решението:
1. Ги одштекав 2-те кутии од напојување 2-3 минути
2. Избришав драјвери на начин што во Device Manager штиклирав „Show hidden devices“ и све што беше grayed-out -> Uninstall
3. Ја врзав кутијата што не работеше и ја појави со иста буква како првата што работеше
4. Избришав волумен на истата и и' доделив друга буква и при вклучување на другата си проработеа и двете

При рестарт на ПЦ-то двете кутии си се појавуваат, само незнам од која причина ако го одштекам дата кабелот без Safely Remove и кога пак ќе го приклучам, губам све од дискот, дури и волуменот? њтф?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Директоре, ти ко што можеш да замрсиш работа, мислам дека никој не може :LOL:

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
632
455
Фала ти за решението :D Мене ми прави проблем со екстерна кутија само на лаптопот со Ryzen процесор, истата работи на секоја друга машина без проблем. Ја користам оваа

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Директоре, ти ко што можеш да замрсиш работа, мислам дека никој не може :LOL:
Фала ти за решението :D Мене ми прави проблем со екстерна кутија само на лаптопот со Ryzen процесор, истата работи на секоја друга машина без проблем. Ја користам оваа
Кратко кажано проблемот беше ова
Дека се користат 2 идентични кутии и 2 идентични диска, самиот виндоус не ги разликува како посебни.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Јас сепак мислам дека кинескиот контролер во медиаком кутијата е тапа.

Orico кутии (внатре исти дискови) и гембирд со jmicron (од подобрите), сите на 1 Hub, на 1 USB3.1 порт на компјутерот кај што се врзани. Сите исто ги покажува во Device Manager, сите ги покажува како посебни драјвови.

1630588336610.png

1630588423782.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Јас сепак мислам дека кинескиот контролер во медиаком кутијата е тапа.
Не да е тапа..

Без разлика. 100 исти дискови во 100 исти кутии да ставиш треба да работат. На секој диск му се доделува Serial Number и Буква и тие се уникатни.
Ако по некој случај ти требаат повеќе од 26 диска (до Z) односно партиции тогаш ќе те натера да го mount-аш како NTFS фолдер (Mount in the following empty NTFS folder)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно