Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ebook Readers

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Точно е, добиваат голем дел помош од министерство.
Дал ќе продаде електронска или хардкопи ист ташак е за заштита.
Ко да не се споделуваат принтаниве, сите книги што ги има купено госпожата ги има споделено со другарки.

Тој што сака да ја купи книгата ќе ја купи.
Тој што не сака да фрла пари или ќе ја бара по нет или од другар или нема воопшто да ја купи.

На крај краева секогаш ќе има купци за печатени книги, вака само се прави бариера на "помодерниве" читачи кои имаат еИнк читач.
Пошо неам опција никад нема да купам книга на МК, да имав ќе купев неколку сигурно и да ќе ги споделев со другари ако беа заинтересирани, мада секој си е у свој филм па го интересираат различни теми.

Иначе, апликациите не се нивни, него се дел од платформа на Codewell, проектче финансирано од ФИТР.
https://readspace.tech/

У суштина може да се видат книгите на Андроид телефонот ... во readspace или knigoteka фолдерите, као epub или mkd екстензии, криптирани нормално.

Мизерија сме, кај и да ќе го снема и Македонскиов како јазик, со тоа и нас како Македонци.
Ќе станеме Бугари :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.817
6.517
SK
И Бугарите отидоа упм, четврт народ им се иссели од државата за само една деценија.
Инаку најглупаво е што лектирите не се достапни во дигитален формат, затоа што не потпаѓаат под авторска заштита. Само некој мора да прави пари од продавање книги и тоа е тоа.

Малку да размислуваат за доброто на сите, ќе им делеа на учениците е-инк читачи со сите учебници и лектири, со бонус класична литература со постари дела што не се веќе под авторска заштита. Цена за еден читач во набавка од стотици илјади, би била исклучително поволна. Плус „спас за дрвата“ итн... :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Вчера земав од knigoteka.mk една книга даваат бесплатно со ваучер "ostanidoma", арно ама мораш да ја читаш на телефонот т.е. андроид или иос уред.
Не ми се верува дека во 2020 во Македонија нема издавачка куќа да продава книги во електронски формат.
Моментално за проблемов решение е ридер со андроид и плејстор, Boyue или Onyx.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Спремни ли сте за боја? Дочекавме :).
За старт 3 компании искачаат со 6 инчни модели 300ппи и 12битни екрани(4096 бои).
Ова колку што разбирам кинески веќе се продава , наскоро треба да почне да се продава iFlytek Ebook, и од на нас познатите Pocketbook ќе почне да продава колор ридер во јуни(пренесена датата од април заради ситуацијава).
Со малку копкање ми улета и следниов линк, кој веќе не е достапен(некој веројатно се лизнал) али гугл стигнал да го кешира. Според линков изгледа покетбук планираат и 8 инчен - Pocketbook Color Lux.

И како бонус
View: https://www.youtube.com/watch?v=JAVZL83k5aU

Телефонов треба да почне да се продава од 23 Април.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Спремни ли сте за боја? Дочекавме :).
За старт 3 компании искачаат со 6 инчни модели 300ппи и 12битни екрани(4096 бои).
Ова колку што разбирам кинески веќе се продава , наскоро треба да почне да се продава iFlytek Ebook, и од на нас познатите Pocketbook ќе почне да продава колор ридер во јуни(пренесена датата од април заради ситуацијава).
Пошто не читам стрипови и читањето на киндлот сакам да ми е „најблиску до вистинска книга“-искуство, не би го купила ова никогаш. Not my cup of tea.
Ма да гледам зошто би било интересно за многу луѓе.
Имаше некој обид (не многу успешен додуша) и за е-инк телефон пред некое време. Супер шо се развива е-инк технологијата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.817
6.517
SK
E-инк телефон би било супер, само поголемиот дел од луѓето кога ќе кажат телефон всушност замислуваат таблет. :)

Инаку супер вест е ова со колор е-инк. Јас лично ќе почекам генерација две (да испеглаат дечји болести и да се нормализираат цените) ама секако би сакал да купам еден таков.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Пошто не читам стрипови и читањето на киндлот сакам да ми е „најблиску до вистинска книга“-искуство, не би го купила ова никогаш. Not my cup of tea.
Нели кориците се колор а и понекоја илустрација исто во колор може да има, така да нема ли искуството да биде уште поблиску до вистинска книга ?:). А црно белото, т.е. текстот ист ќе си биде како и на стариве.
Бојава плус поупотреблив го прави и за читање статии од нет и списанија, мада прашално како тоа би изгледало на 6 инчи.
Во секој случај ако веќе се има и се користи стриктно за книги кај што 99.102% е текст, реално не вреди да се троши човек на колор.Ако се нема и се купува нов интересна варијанта е, но за некои 70-100$ плус во цена од модели со слични спецификации вреди човек да се замисли, дали колор покетбук 6 инчи или црно бел Likebook Mars 8 инчи за иста цена...

Имаше некој обид (не многу успешен додуша) и за е-инк телефон пред некое време. Супер шо се развива е-инк технологијата.
Не ни може да биде којзнае колку успешен пошто релативно малку луѓе користат е-ридери(а уште поретко се подновуваат ако веќе имаат), па земи тие на едно 10 или повеќе подели ги за телефониве со е-инк, во секој случај си се продаваат во својот мал круг на љубители. Згодна работа за одредени ситуации.

E-инк телефон би било супер, само поголемиот дел од луѓето кога ќе кажат телефон всушност замислуваат таблет. :)

Инаку супер вест е ова со колор е-инк. Јас лично ќе почекам генерација две (да испеглаат дечји болести и да се нормализираат цените) ама секако би сакал да купам еден таков.
Треба да се рекламира како мини еридер со додадена функција телефон :), пошто други се очекувањата кога е телефон.
Дечји болести валда нема да имаат нели со боја се играат од 2013(Triton екраните), сигурно научиле до сега.
Од 16бита(65.000) до 32бита(16.000.000) на компјутерски екран бар за мене немаше некоја ептен воочлива разлика, така да мислам 65000 бои би било идеално, или барем ацепот(овие се E INK Just Print Color) да го стават кој што е со 32000.Јес да колку што памтам од зачетоците на телефонскиве екрани и 4096 не изгледаше лошо, сепак и јас најверојатно ќе ги исчекам.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.817
6.517
SK
Оптимизации, можни лесно решливи работи ама лимитирани од хардвер... Знаеш на што мислам. На крај секако ќе биде важен фактор и паѓањето на цените после генерација две. :)

Дури и само за телефон функции е-инк би имал бенефит, батеријата првенствено но и видливост на сонце, итн. Инаку се разбира ебук функционалноста ќе биде добредојдена.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Нели кориците се колор а и понекоја илустрација исто во колор може да има, така да нема ли искуството да биде уште поблиску до вистинска книга ?:). А црно белото, т.е. текстот ист ќе си биде како и на
Корицата во боја не ми додава на искуството читачко во никој случај. Ниту таа една илустрација шо ја има на секои 5-6 книги шо ги читам :)
Се сведува на крај на лични потреби и преференци. Како што кажа и сам, ако се има веќе е-читач кој се користи само за читање книги, ова и не е толку неопходно. Таков е мојот случај. :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Дај да ве живнам малку, ептен забаталивте читање :).
Разлика меѓу 7" и 8", а воедно и чалам за "новиот" ми Kobo Aura One :p.
IMG_20210306_172031.jpg
Накратко, прилично осетна. Идеална големина, и веќе дури и стирпчиња од најголемиот формат се задоволително читливи.

Иначе одиме напред полека полека со бојата. Pocketbook има избацено нов колор ридер(Inkpad color), веќе со 8" екран и апдејтирана верзија на слојот што е одговорен за приказот на бои(Kaleido 2). Побел изгледа екранот од претходната верзија калеидо кога е без светло и поасален приказ на боите, но сеуште само 100ппи во колор мод.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.132
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
одлично. од каде го купи?
Од еден младич ми е од UK, од странски форум, тука вакво нешто(оваа големина) тешко наоѓање. Имаа едно време анхоч Pocketbook Inkpad 2, ама нешто 3-ката не се осмелуваат да ја донесат. Незгодно им е изгледа еридер за 18000 (веројатно приближно толку би коштал) да продаваат :).

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Да не знае некој алтернатива на z lib за аудио книги? :)
Отвараат регистрации по два пати во неделата, ќе си туриш аларм. Лесно се влага, само прочитај ги правилата, пошто ќе те испрашаат пред да те поканат.
Ако се регистрираш пиши кој си, да ти пуштам поени(а и ваљда некој друг има овде што е поодамна член) за да можеш да си купиш ратио за трансфер.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Отвараат регистрации по два пати во неделата, ќе си туриш аларм. Лесно се влага, само прочитај ги правилата, пошто ќе те испрашаат пред да те поканат.
Ако се регистрираш пиши кој си, да ти пуштам поени(а и ваљда некој друг има овде што е поодамна член) за да можеш да си купиш ратио за трансфер.
Еј профи! Таман во период сум! Ќе ти пишам за кратко

Krkac

hello world
29 февруари 2008
181
198
Да не знае некој алтернатива на z lib за аудио книги? :)
Јас од овде имам симнувано тоа што ми треба (торент линкови има):

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Покрај МАМ, можеш и на abtorrents, специјализиран е за аудио книги. Тоа ab е од Audio Books.
Мислам дека ќе пробам среќата со оваа опција. МАМ е ептен хард кор :) Не сум до толку! За регистрација интервју треба да имаш

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Мислам дека ќе пробам среќата со оваа опција. МАМ е ептен хард кор :) Не сум до толку! За регистрација интервју треба да имаш
Де па и ти, што се исплаши, не е полагање за на факултет :). Прашуваат прашања од типот колку ратио треба да одржуваш, дали си користел претходно приватни тракери, колку време треба да го сидаш торентот откако си го симнал, кое е мотото на тракерот и слично. Ако имаш основни познавања и си ги прочитал правилата претходно и да згрешиш нешто пак ќе те примат.
Али ако имаш тоа што бараш и на аб, онда супер, можеш и со тоа да тераш.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.670
1.833
Ајде и јас да прашам, претплатата на Аудибле колку луѓе може да ја делат? Знам од роднините во Италија ја делеле по 12-13 луѓе на исти акаунт со тоа што секој може да си пристапува само до книгите кои ги има симнато на својот уред. Но ме интересира за Американскиот Аудибле, пошто слабо стојам со Италијански јазик.

Маша

user
24 април 2007
1.053
2.830
Другови и другарици, што би одбрале помеѓу Kobo Libre 2 и PocketBook InkPad 3? Едниот за негде околу 165 евра, другиот 185.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Другови и другарици, што би одбрале помеѓу Kobo Libre 2 и PocketBook InkPad 3? Едниот за негде околу 165 евра, другиот 185.
Копчињата на либре се на условно подобра позиција,
се останато е подобро кај инкпадот според мене(моментално имам инкпад 3 про и Кобо Аура Оне):
  • Подобар фабрички софтвер со можност за организација по фолдери, освен ако немаш во план коридер да инсталираш
  • Поддршка за сд картици, што и не е некој плус ако ти е само за епуб фајлови.
  • И најбитното, поголем екран. Покрај тоа што бев на мислење дека и помал екран е добар за книги, откако земав 8 инчен 7 инчниот не го пипнав ни за книги.

Маша

user
24 април 2007
1.053
2.830
Копчињата на либре се на условно подобра позиција,
се останато е подобро кај инкпадот според мене(моментално имам инкпад 3 про и Кобо Аура Оне):
  • Подобар фабрички софтвер со можност за организација по фолдери, освен ако немаш во план коридер да инсталираш
  • Поддршка за сд картици, што и не е некој плус ако ти е само за епуб фајлови.
  • И најбитното, поголем екран. Покрај тоа што бев на мислење дека и помал екран е добар за книги, откако земав 8 инчен 7 инчниот не го пипнав ни за книги.
Ти благодарам за одговорот. До сега читав на 8 инчен таблет и таман ми е, затоа 6-ките не ги ни разгледував воопшто. 7циве некако ми беа компромис со цената, според она што го најдов како понуда.
Прв ќе ми е, па немам одредено точно што сакам и што ми треба од еден читач :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.243
1.750
Скопје
Ти благодарам за одговорот. До сега читав на 8 инчен таблет и таман ми е, затоа 6-ките не ги ни разгледував воопшто. 7циве некако ми беа компромис со цената, според она што го најдов како понуда.
Прв ќе ми е, па немам одредено точно што сакам и што ми треба од еден читач :)
20 евра и не е некоја заштеда со оглед дека скоро 1 инч поголем екран добиваш кај Инкпад 3(поточно 0.8, да бидеме екзактни). Покрај тоа што изгледа малку на хартија, приметна разлика е. Има во темава споредба од мене на кобо Аура х2о и Аура Оне(6.8 вс 7.8 инчи). Ептен ако ти се екстра битни страничните копчиња, само во тој случај либре. Али по мене ептен позгодно е со тач, пошто немора да ти е раката стриктно на таа позиција кај копчињата него можеш да го држиш како сакаш

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно