Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

bread

read-only
1 декември 2022
10
6
@NENO19 му благодарам на протагонистот за овие информации, ќе пробам да не се секирам, иако имам сериозна фобија од македонска бирократија општо.
@chroot ти благодарам и тебе! Убав викенд!

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.284
1.315
И јас минатата година прилив пријавив после 5-6 месеци имав заборавено, никому ништо, почекав неколку дена, ми издадоа уплатница, си ја платив, си ја евидентираа и толку. Во годишната проверив пишуваше дека е платена и толку.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
@NENO19 му благодарам на протагонистот за овие информации, ќе пробам да не се секирам, иако имам сериозна фобија од македонска бирократија општо.
@chroot ти благодарам и тебе! Убав викенд!
Немај гајле, воопшто не прават проблем, порано кога беа пријавите физички, мораше да ги одобрат шефовите или не знам кои, сега бидејќи се е дигитално, битно им е само да е пријавено во систем.

bread

read-only
1 декември 2022
10
6
И јас минатата година прилив пријавив после 5-6 месеци имав заборавено, никому ништо, почекав неколку дена, ми издадоа уплатница, си ја платив, си ја евидентираа и толку. Во годишната проверив пишуваше дека е платена и толку.
thank you!!

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Ама овие претерале - им стигаат пари директно на сметка и не плаќа данок. А некој се мачи оди во Косово, Солун...

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Добро е што се воведува некој ред да го наречам за рамноправност помеѓу тие што плаќаме и тие што не плаќаат, ама државава има далеку поголем проблем со ненаплата на данок од занаетчиски работи.

Да соберат колку пари се заработуваат од водоинсталатери, електричари, работници што работат на црно на запад и се враќаат со сосема солидна количина на ќеш, домашни фризерки, ноктарки, шминкерки, полирање коли, сервисери што работат на диво и така натаму да не набројувам, со еден збор занаетчиски работи, јас сум сигурен дека да најдат начин да наплатат данок на сите тие, дали со ограничување на употреба на ќеш на 300-400 евра, или некој друг начин на строга теренеска контрола место само да седат во зграда, има да соберат огромна сума на пари.

Мене лично многу ми пречи кога гледам како познаници мои се вработени државно со работни места клацкај врата зимај плата, а додатно си работат плус приватно и притоа немаат денар уплатено по основ на данок на приход, нормално затоа што си работат со ќеш, не регистрираат фирми, а јас плаќам за нивните плати што ги добиваат од партиски добиените работни места.

Поентата е ова со прилив од странсто им е најлесно да го проверат, за останатот треба малце кративност и работа па затоа и така се протнува.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ова е најлесно за проверка. Буквално зимаш пари на сметка од странство и не пријавуваш. Со неколку клика ги откриваш. За мајсторите треба малку посложена акција.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ова е најлесно за проверка. Буквално зимаш пари на сметка од странство и не пријавуваш. Со неколку клика ги откриваш. За мајсторите треба малку посложена акција.
Јасно ми е затоа и кажав, ама не е рамноправно спрема нас што плаќаме кога гледаш дека куп бизнис се врти на сиво, можат со една прошетка да ги фатат како работат на диво, а никој не се замара.

Затоа и кажувам, и самите новинари креваат многу фама за тоа приход од странство а знаеме дека сигурно 50% од приходот во државава не се оданочува.

3XL

hello world
14 декември 2021
72
27
Здраво дечки. Ми треба помош и совет од вас (баш за овие чешлачите), бидејки повеќе имате искуство во ова. Јас лани почнав да работам као фриленс но таа кариера брзо заврши. Имав 3 плати земено во средина на 2024 година и толку бидна приказната со таа фирма. Мислејки дека ке продолжам да работам и као ќе ги плаќав данок, ама на крај и ги изумив скроз оти други проблеми ми виснаа над главата.

Дали можам сега да платам данок за тие три "плати" преку веб сајтот на ујп? Видов дека во делот Нова Ставка, кога пополнуваш колку си добил, вид на доход итн итн има опција Датум на исплата... Дали таму да ги пишам датумите кога ми се исплатени тие плати (секоја плата како посебна ставка) и да ги платам или како е попаметно?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јасно ми е затоа и кажав, ама не е рамноправно спрема нас што плаќаме кога гледаш дека куп бизнис се врти на сиво, можат со една прошетка да ги фатат како работат на диво, а никој не се замара.

Затоа и кажувам, и самите новинари креваат многу фама за тоа приход од странство а знаеме дека сигурно 50% од приходот во државава не се оданочува.
Мене па поентата ми беше дека толку се спори од УЈП што дури и лесно воочлив прекршок им е потребно 5 години да го санкционираат и за тоа да пратат соопштение до јавноста. А како што разбрав не ни има казни туку само треба да се плати данокот што не е платен.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Здраво дечки. Ми треба помош и совет од вас (баш за овие чешлачите), бидејки повеќе имате искуство во ова. Јас лани почнав да работам као фриленс но таа кариера брзо заврши. Имав 3 плати земено во средина на 2024 година и толку бидна приказната со таа фирма. Мислејки дека ке продолжам да работам и као ќе ги плаќав данок, ама на крај и ги изумив скроз оти други проблеми ми виснаа над главата.

Дали можам сега да платам данок за тие три "плати" преку веб сајтот на ујп? Видов дека во делот Нова Ставка, кога пополнуваш колку си добил, вид на доход итн итн има опција Датум на исплата... Дали таму да ги пишам датумите кога ми се исплатени тие плати (секоја плата како посебна ставка) и да ги платам или како е попаметно?
Мислиш дека ќе ти ги вратат ако сега ги уплатиш? Или да чекаш опомена. Избери си ти. Ама за 11,11% данок јас не би се мислел

almostanangwl

read-only
13 август 2012
45
10
Значи, како во Србија? Не знам каков е исходот таму, си плаќаа, така? Или и во затвор завршија многу?
Инаку, ако имам работено во 2020 онлајн, рецимо, и не сум платил данок: како сега јас да се сетам на тоа и да го платам? Преку извод од банка ли? Стварно ништо не ми е јасно.
Што мислите за оваа новост?

3XL

hello world
14 декември 2021
72
27
Мислиш дека ќе ти ги вратат ако сега ги уплатиш? Или да чекаш опомена. Избери си ти. Ама за 11,11% данок јас не би се мислел
Не не јас секако дека ке ги уплатам сега само не ми е јасно дали да ја внесам датата кога ми се примени тие пари во 2024 или да ја внесам денешната дата ?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Абе ова 11.11% данок уназад со години го спомнуваш, не ти е точна информацијата. Во Македонија данок на личен доход изнесува рамно 10% од приходот, не знам од каде ги вадиш тие 11.11 % данок.
Мислењето е автоматски споено:

Значи, како во Србија? Не знам каков е исходот таму, си плаќаа, така? Или и во затвор завршија многу?
Инаку, ако имам работено во 2020 онлајн, рецимо, и не сум платил данок: како сега јас да се сетам на тоа и да го платам? Преку извод од банка ли? Стварно ништо не ми е јасно.
Што мислите за оваа новост?
Во МК од 2018-та ако не се лажам добија пристап до девизните сметки со извештаи на месечно ниво, така да не е ништо ново ова, со години си функционира само што сега добиле инструкција да извршат проверки бидејќи е празен буџетот и се собираат пари од сите страни.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.691
3.331
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да не одам во детали, имаше случај каде што за платен данок од 2020та, УЈП испрати известување за наплата на истиот, откако беа контактирани по мејл, ја признаа грешката и тоа е тоа. Така да, ако ви пишат за некаков неплатен данок да си проверите да не сте го платиле истиот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Ако е крајната цена 1.000 денари а ДДВ е 18%, колку е услугата а колку е данокот? 847,50 и 152,50. Дали викаме дека ДДВ е 15,25%?

Ако персонален е 11,11% тогаш од 1.000 денари услугата е 900 а данокот 100.

А зошто нѐ мамат дека е 10% тоа да си ги прашате нив. Ние од ПМФ знаеме аритметика.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.691
3.331
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Aј може некој да ми образложи како го добивате 11.11% кога јас СЕКОГАШ сум плаќал 10% персонален данок (не ДДВ) на приходи од странство.
Значи не 11.11% туку 10%.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Aј може некој да ми образложи како го добивате 11.11% кога јас СЕКОГАШ сум плаќал 10% персонален данок (не ДДВ) на приходи од странство.
И јас.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Пробува да го пресмета данокот при што за основа ја зима нето сумата наместо бруто сумата.
Можеш да си играш со бројките, меѓутоа формулата за пресметка на персонален данок на доход е Бруто Приход / 100 * 10, односно плаќаш данок на бруто износот.

Едит: Да надополнам, рачуна 11.11% данок на нето износот, на 1000 Евра нето 11.11 % данок е 111.1 Евро, само што јас вакво сметање првпат гледам некој да применува во денешно време и истото е валидно со 10% на бруто, само што на едното основата е бруто приходот на другото се рачуна дека те плаќаат во нето и рачунаш 11.11% данок на нетото за да добиеш 10% данок на бруто.

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.691
3.331
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Значи добивам денес 1000 евра на сметка. Отварам НБРМ курсна и гледам дека денес (пример) 1000 евра се 61,635.00 денари.
Мојот персонален данок на оваа сума е 6,164 дена (6,163.50, но не ја пишувам децималата туку ставам +1 денар).

Значи не е 6,848 денари (или 11.11%).

Ова барем ми било кажано од човек кој ја знае тематиката, освен ако тој и јас грешиме.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Значи добивам денес 1000 евра на сметка. Отварам НБРМ курсна и гледам дека денес (пример) 1000 евра се 61,635.00 денари.
Мојот персонален данок на оваа сума е 6,164 дена (6,163.50, но не ја пишувам децималата туку ставам +1 денар).

Значи не е 6,848 денари (или 11.11%).

Ова барем ми било кажано од човек кој ја знае тематиката, освен ако тој и јас грешиме.
А 18% ДДВ како ќе пресметаш ако вака сметаш на 1.000 денари? 180 денари е ДДВ? Е не е. Туку е 152,5.

Значи основицата ја множам со 1,111111 и добивам 1.000 денари. Значи основицата е 900 денари по 1,111111 и добивам 1.000 денари. Основицата 900 и данокот 100.

Прашањето е зошто викаат 18% ДДВ а „10%“ ППД??? Зошто еднаш се смета од бруто а еднаш од нето. Има ли некој умен да објасни? Или ќе си остане по мое зашто сите други даноци и давачки и царини и акцизи и сл. се сметаат според основицата а САМО ППД на бруто...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пријавена сума колку што е примено на девизна сметка - 2739 евра (остварениот доход испаѓа дека е пресметан по курс 61.51), платено 10%. Или можеби 11.1%?
22.jpg

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Пријавена сума колку што е примено на девизна сметка - 2739 евра (остварениот доход испаѓа дека е пресметан по курс 61.51), платено 10%. Или можеби 11.1%?
Погледнете го атачментот 156244
Ти си примил 168512 денари, 10% на таа сума е 16851 денари, тебе ти останува 151661 денари.

Ако ја земеш за основа 151661 и да треба да платиш иста сума на данок, односно 151661/100*11.11 ќе добиеш данок 16849.

Проблемот е многу лесен, сумата на данок е иста дали ја пресметуваш врз база на бруто износ или нето, разликата е во процентот што е сосема нормално бидејќи за да ја добиеш истата сума од помал износ мора процентот со кој множиш да е поголем од процентот кога за основа ја зимаме поголемата сума во случајот со бруто приход.

Неговото тврдење е точно, но е игра на бројки, бидејќи законот вели дека се пресметува данок на бруто приход.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.691
3.331
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ок значи имавме мал „расипан телефон“, т.е разговараме за две различни работи.

Персонален данок на доход - ППД го плаќаат сите физички лица во случајов со ИТ тоа се сите физички лица кои се фриленсери и нудат услуги надвор од Македонија, тие НЕ можат да бидат ДДВ обврзници и да плаќаат ДДВ ако приливите им се од странство, или услугите кои ги нудат: програмирање, дизајн, текстови, филмови или било какви креации се нудат надвор од територијата на Македонија не подлежат под ДДВ.

Данок на додадена вредност - ДДВ е друга работа, во случајот ако физичкото лице ги нуди услугите на територијата на Македонија, и направи приход поголем 2 милиони денари во тековната година, тој треба да го пријави приходот, и да стане ДДВ обврзник.

По кратко: ако си фриленсер, работиш за странски клиент и заработиш 50.000 евра во месецот, плаќаш само 5.000 евра персонален данок (во денарска противвредност).

Инаку УЈП сакаа да ме направат ДДВ обврзник на пари примени од странство. Им пишав мејл дека сите приходи ми се од странски приливи и поради тоа не можам да бидам ДДВ обврзник каде што ќе бидам обврзан неколку години да плаќам 18% ДДВ, без проблем го прифатија тоа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
А 18% ДДВ како ќе пресметаш ако вака сметаш на 1.000 денари? 180 денари е ДДВ? Е не е. Туку е 152,5.

Значи основицата ја множам со 1,111111 и добивам 1.000 денари. Значи основицата е 900 денари по 1,111111 и добивам 1.000 денари. Основицата 900 и данокот 100.

Прашањето е зошто викаат 18% ДДВ а „10%“ ППД??? Зошто еднаш се смета од бруто а еднаш од нето. Има ли некој умен да објасни? Или ќе си остане по мое зашто сите други даноци и давачки и царини и акцизи и сл. се сметаат според основицата а САМО ППД на бруто...
ДДВ се додава на сумата, ПДД се одбива од сумата.
Едниот процент оди надолу, другиот нагоре.

Сапунот чини 85 денари, се додава 18% ддв (15 денари) и добиваш крајна сума 100 денари.
Си добил 100 денари, данокот е 10% (10 денари), ти остануваат 90 денари.

11,11% ќе додадеш во пресметката за да по одбивање на данокот ти остане сумата што ти треба.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно