Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Што се однесува до мене не би ни платил ама гледам доста казнети поради затајувани итн, а тие у арачиново и липково ништо нема да платат таква е државата. Јутуб ми зема 50 евра провизија при исплата, притоа ти зима претходно на заработката, и плус кај нас уште банката ти зима провизија и на крај и ујп треба да платиш, кога ќе видиш таква е државата место да те ослободи од даноци итн она уште да ти земе...
Имаше една поговорка „дојдоа дивите ги истераа питомите“... Нејсе ајде со СЕПА ќе се намалат провизиите. И плус можеби некој политичар ќе се сети да престане да ја оданочува работата на луѓето. Уште повеќе ти правиш ИЗВОЗ, т.е. носиш девизи а без девизи нема да можеме ни сол да купиме. Сполај ти

gblteam

read-only
11 октомври 2011
23
10
Имаше една поговорка „дојдоа дивите ги истераа питомите“... Нејсе ајде со СЕПА ќе се намалат провизиите. И плус можеби некој политичар ќе се сети да престане да ја оданочува работата на луѓето. Уште повеќе ти правиш ИЗВОЗ, т.е. носиш девизи а без девизи нема да можеме ни сол да купиме. Сполај ти
Уште немаме можност да примаме пари на пејпал не пак сепа

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Tommy P

hello world
4 април 2011
91
89
Веќе 3 дена не ми одобруват пресметка на ЕППД. Порано беше ден максимум. Некој со ист проблем? Инаку, се работи за прилив стигнат на крај на Март, кој го пријавив пред неколку дена.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Веќе 3 дена не ми одобруват пресметка на ЕППД. Порано беше ден максимум. Некој со ист проблем? Инаку, се работи за прилив стигнат на крај на Март, кој го пријавив пред неколку дена.
Сум чекал и по 1 месец за одобрување. Празници има сеа може ќе почекаш 1 недела :D

Rasho

hello world
29 март 2021
71
76
Дечки прв пат ми е да треба да примам пари од payoneer на моја мк сметка па имам некои прашања што не ми се јасни.

Нешто знам за е-пдд ама не сум сигурен како точно функционира.

1. Дали сметката на која треба са легнат парите од payoneer мора да биде девизна во иста валута или може и на денарска сметка?
2. Во држава на потекло што треба да ставам Америка?
3. Сумата да ја внесам во девиза или денари?
4. Дали после пријавувањето само чекам да ми стигне докумет за да платам?
5. Дали документот го чувам како доказ дека сум платил?

Ете тоа е од прилика тоа што не го знам а сакам да го знам :)

Mmm...

read-only
4 февруари 2018
7
3
Здраво, ми треба информација како да проверам дали со фирмите што сум соработувал имаат платено данок (договор на дело) преку е-пдд. Дали би знаел некој подетално да ми објасни за ова?

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Почни од тука

Mmm...

read-only
4 февруари 2018
7
3
Почни од тука
Ок, благодарам.

Гледам на менито дека има дел Прегледи и Извештаи -> Преглед на платени пресметки - ЕМБГ/ЕДБ.

Ако таму видам информации за сумата, датум на исплата и број на пресметка, тогаш по логика треба да е се како што треба, така? Прашувам бидејќи не добив конкретна информација од УЈП.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Дечки прв пат ми е да треба да примам пари од payoneer на моја мк сметка па имам некои прашања што не ми се јасни.

Нешто знам за е-пдд ама не сум сигурен како точно функционира.

1. Дали сметката на која треба са легнат парите од payoneer мора да биде девизна во иста валута или може и на денарска сметка?
2. Во држава на потекло што треба да ставам Америка?
3. Сумата да ја внесам во девиза или денари?
4. Дали после пријавувањето само чекам да ми стигне докумет за да платам?
5. Дали документот го чувам како доказ дека сум платил?

Ете тоа е од прилика тоа што не го знам а сакам да го знам :)

Не сум ти го видел мислењето бидејќи логинот на форумов зеза, ќе ти одговорев јас.

1A. Доколку не грешам, ако му наложиш на Payoneer да ти прати $1.000 на одредена сметка (да речеме, денарска), штом ги добиеш средствата банката автоматски ќе ти отвори (во примеров) USD трансакциска. Конверзија на валута можеш да направиш уште на твојот Payoneer акаунт, ама зошто непотребно да фрлаш пари. Ако имаш USD средства на Payoneer, повлечи си на USD сметка, нема потреба да комплицираш со тоа што нема да и наложиш на банката и девизна трансакциска да имаш. Ќе плаќаш ситни месечни провизии (НЛБ) во месеците кога ќе извршиш прием на средства.

1Б. Уште не си стигнал до е-пдд... Ако си корисник на НЛБ на пример, во некој нормален рок од 5 или 7 дена мислам максимум, на [email protected] (можеш и лично во експозитура) испрати им го PDF фајлот што го нуди Payoneer за download за деталите за трансакцијата од нив кон твојата банкарска сметка заедно со банарскиот документ "Овластување за прилив/изјава", и штом го процесуираат твоето барање, и дефинитивно ќе ти легнат парите на банкарската сметка. Во Овластувањето пополнуваш некои детали, на пример "Дознака, налог број" ќе го видиш во SMS пораката што ќе ти ја прати банката како известување дека ти пристигнале средства, под "Налогодавач" ќе напишеш "PAYONEER INC 27TH FLOOR 195 BROADWAY US/NEW YORK NY/10007" или она што ќе го видиш во деталите за трансакцијата, адресата барем еднаш ја имаат сменето Payoneer, под "Валута" ќе напишеш 840 ако се работи за USD, полето "По основ" се покажа многу проблематично, мене ме советуваа да одам со шифра "250", така и терам.

2. Да, седиштето на Payoneer е таму, под девизни приливи ќе видиш детали ".....PAYONEER INC 27TH FLOOR 195 BROADWAY US/NEW YORK NY/10007"

3. На е-пдд внесуваш во девизи, системот на УЈП автоматски ќе генерира по среден курс во зависност од тоа кој датум ќе го внесеш како датум на прилив на средствата на твојата банкарска сметка.

4. Ако знаеш да ја завршиш процедурата во е-пдд (во делот за прикачување документи, јас ставам скриншот од деталите за девизниот прилив што ги гледам на електронско банкарство и задолжително образец 743), на крај твојот внес таму ќе добие статус дека треба да биде прегледано од службено лице. За работен ден-два, доколку е прифатена, ќе ти пристигне на e-mail порака "Генерирана е декларација за утврдување на пресметката. Може да ја видите на системот.", при што ќе се најавиш на е-пдд, ќе видиш дека статусот на твојот внес е променет во "Прифатена, чека за плаќање", ќе кликнеш на копче "Печати рекапитулација", ќе видиш внатре фолио број кој ќе го внесеш во налог ПП53 и ќе си платиш данок. Се ова можеш брзо и онлајн.

5. На е-пдд веќе ќе имаш доказ бидејќи внесот ќе добие статус "Платена", банките неколку години чуваат детали за трансакции, меѓутоа во принцип - да, чување на еден лист хартија / сметка / извод / што-и-да-е е многу препорачливо.

Rasho

hello world
29 март 2021
71
76
Нено Брат фала ти ептен ми се разјаснија некои ствари, само кај 3. Не можам девизи да внесам нема поле за избор на валута, само поле за сума (види слика) да пресметам по среден курс на нрбм за тој ден и да ја внеам сумат. Тоа е леџит?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Нено Брат фала ти ептен ми се разјаснија некои ствари, само кај 3. Не можам девизи да внесам нема поле за избор на валута, само поле за сума (види слика) да пресметам по среден курс на нрбм за тој ден и да ја внеам сумат. Тоа е леџит?
Слика немаш прикачено никаде, ај пробај на imgur.com колку да ѕирнам.

Околу проблемот, по дифолт е наместена "Македонија" како држава во која е резидент исплатувачот, ти мануелно одбери САД (ако испраќачот е Payoneer). Тогаш треба да ти се отвори (да не речам, "одсиви") полето за избор на валута, доколку не ти е однапред веќе достапно...

e-pdd.png

1) Четирите сини полиња се автоматски пополнети.
2) Осумте црни полиња не ги чепкај, освен доколку не сметаш дека треба да чепнеш (на пример, можеби веќе си платил данок во странство или имаш право на одбиток, секој со својата приказна).
3) Трите зелени полиња ќе бидат автоматски пополнети од системот кога ќе ги пополниш полињата "Датум на прилив од странство", "Валута" и "Доход во странска валута".
4) Шесте црвени полиња треба мануелно да ги пополниш, Т1 и S1.15 ми беа предложени на форумов, можеби не одговараат на твојот случај зависно од изворот на средствата.

Штом пополниш, кликни на "Сними ставка", па потоа на "Затвори пресметка", па ќе ти пратат код по е-маил кој ќе го внесеш на сајтот во посебно поле што ќе се појави, па внесот ќе ти добие статус "За проверка"... и понатаму веќе знаеш.

Rasho

hello world
29 март 2021
71
76
Ја брат нешто сум утнал изгледа, пишав овде никој не ми врати па најдов ова Данок на личен доход | FreelanceFrom.MK и според него ја направив улатата.
На првата страна стоеше македонија, сумата ја пресметав по среден курс во денот кога се легнати парите, одма ми стигна одобрување и си ја платив со пп53 онлајн.

Пишува дека е платено. Дали ова може да ми прави некој проблем? За во иднина ќе направам како што ми кажа ти, ама за оваа што платив сеа ми стави чивија.....

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Ја брат нешто сум утнал изгледа, пишав овде никој не ми врати па најдов ова Данок на личен доход | FreelanceFrom.MK и според него ја направив улатата.
На првата страна стоеше македонија, сумата ја пресметав по среден курс во денот кога се легнати парите, одма ми стигна одобрување и си ја платив со пп53 онлајн.

Пишува дека е платено. Дали ова може да ми прави некој проблем? За во иднина ќе направам како што ми кажа ти, ама за оваа што платив сеа ми стави чивија.....
Добар извор само што даден е еден пример кој не е универзален, прости што ќе кажам ама полето за држава си морал да го видиш и да одбереш САД. Секој погрешен чекор може подоцна да не те чини ништо или да те чини многу. Пострашно е што на одговорниот во УЈП не му било важно тоа поле, тие полиња се ставени таму со причина. Aко си внел сума по среден курс од точниот датум од НБРМ од каде што верувам дека УЈП зема податоци, ти реално си ја завршил твојата даночна обврска 100%, а останатото е техникалија. Штом од УЈП ти одобриле, биди си раат.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk

Нешто корисно што може да го прочитате ако примате пари преку payoneer

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Едно прашање. Ако фактурирам 5000 долари, а при трансфер банките земат 20 при што јас добивам девизен прилив од 4980 долари, дали пријавувам 4980 или 5000 во е-пдд?

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Едно прашање. Ако фактурирам 5000 долари, а при трансфер банките земат 20 при што јас добивам девизен прилив од 4980 долари, дали пријавувам 4980 или 5000 во е-пдд?
5000

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.502
3.103
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас лично пријавувам колку што сум добил - во примерот пријавувам 4,980 долари.
Еден член на форумот рече 5,000 треба. А јас пак да го повторам и мојот случај.
После 2 години такво пријавување ми се јавија од УЈП и ми викаат пријавувате една сума за даночење а праќате фактура со друга сума (да речеме 1,000 евра фактура а јас пријавувам 992 евра). Му реков на човекот знаете дека тука не добивам 1,000 туку 992 евра заради провизии. И он ми вика - да да знам ама мене шефот ми прави проблем. Ај од сега закачувајте фактура и извод од трансакцијата од банка.
И продолжив по негова препорака и пак плаќам колку што добивам реално на сметката не по фактура...не ми се имаат јавено од тогаш.
Мислењето е автоматски споено:

Инаку од ова брзо што прочепкав на нет, во Европа и САД генерално земено треба да се пријавува сумата од фактурата со тоа што после поднесуваш барање за враќање на сумата што е дадена за провизии. Со други зборови, зголемена бирократија за нешто што е кристално јасно.
Јас ќе терам вака затоа што сметам дека ни цент не и одземам на државата што е и вистина :)

bread

read-only
1 декември 2022
10
6
Дали некогаш сте задоцниле со пријавување приход? Само што забележав дека не сум пријавила приходи од Мај и Јуни 2025, а бев убедена дека се пријавени и платени. Ги контактирав во УЈП ама не можам да ги добијам.. Знам дека има некои казнени камати, што е процесот за правилно да се пријават/уплатат? Дали некој знае?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.691
3.331
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Дали некогаш сте задоцниле со пријавување приход? Само што забележав дека не сум пријавила приходи од Мај и Јуни 2025, а бев убедена дека се пријавени и платени. Ги контактирав во УЈП ама не можам да ги добијам.. Знам дека има некои казнени камати, што е процесот за правилно да се пријават/уплатат? Дали некој знае?
Не сум 100% сигурен но никој нема да ти направи проблем. Мислам со ова на месечно ниво е како полесен начин за тебе и нив, некој на годишно ниво ги пријавува сите приходи. Така да не знам дека постојат казнени камати (не би требало да има такви работи).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.149

Рокот е 15ти нареден месец. Но мислам дека нема да држат до тоа. Не ме држи за збор. Но многу веројатно дека нема никакви казни за задоцнување. Може да си ги пријавиш и сега.

bread

read-only
1 декември 2022
10
6
@gokica @pipelin - Ви благодарам и на двајцата. Знам дека рокот е обично до 15ти нареден месец, ама овие месеци имав доста стресови, замор, хаос, и ете, едно од нештата што мислев дека сум го завршила а ми поминало низ прсти. :(

Ги контактирав веднаш штом приметив, не се ни работи за некоја голема сума ама немој случајно јас да ја ограбам државата. :p Ѕвонев во инфо-центар, ми дадоа контакт од колега демек оти е приходот од "поодамна" да ми кажат што-како, ама не добив одговор сеуште. Инаку пробав едната да ја уплатам и уплатницата не ми даде никаква казнена камата. По закон знам дека постои за задоцнето плаќање, што и е задоцнето плаќање, ама пак е и задоцнето пријавување. Глава да го боли човек од нејасните правила и половично функционални системи. :( Ќе почекам до понеделник и пак ќе ѕвонам (а и два мејлови им пратив вчера), во случај да треба да се пријават поинаку. Може сум и глупава што си кажувам право.

@pipelin не знаев дека пријавуваат и на годишно ниво, мислев ова не е правилно. Да може да се пријавува годишно би било многу полесно, сигурен си за ова?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Знам за една легенда дека после потврдувањето на годишната даночна пријава лани, протагонистот приметил дека всушност не пријавил и не платил данок за една помала сума од повеќе добиени уште во претходната година ($700+), при што протагонистот веднаш спровел процедура за плаќање данок преку e-pdd и тек отпосле се јавил во контакт центарот на УЈП за да ги извести што се случило, и оттаму многу културно и брзо му извршиле промена на ГДП. Протагонистот дури прашал каква е сега процедурата за последиците од ненамерниот превид, но агентот му кажал дека не треба ништо и дека се е во ред.

Затоа ќе те замолам да не си го рушиш здравјето :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
@gokica @pipelin - Ви благодарам и на двајцата. Знам дека рокот е обично до 15ти нареден месец, ама овие месеци имав доста стресови, замор, хаос, и ете, едно од нештата што мислев дека сум го завршила а ми поминало низ прсти. :(

Ги контактирав веднаш штом приметив, не се ни работи за некоја голема сума ама немој случајно јас да ја ограбам државата. :p Ѕвонев во инфо-центар, ми дадоа контакт од колега демек оти е приходот од "поодамна" да ми кажат што-како, ама не добив одговор сеуште. Инаку пробав едната да ја уплатам и уплатницата не ми даде никаква казнена камата. По закон знам дека постои за задоцнето плаќање, што и е задоцнето плаќање, ама пак е и задоцнето пријавување. Глава да го боли човек од нејасните правила и половично функционални системи. :( Ќе почекам до понеделник и пак ќе ѕвонам (а и два мејлови им пратив вчера), во случај да треба да се пријават поинаку. Може сум и глупава што си кажувам право.

@pipelin не знаев дека пријавуваат и на годишно ниво, мислев ова не е правилно. Да може да се пријавува годишно би било многу полесно, сигурен си за ова?
Нема врска што си закаснила, јас имам каснето, и ми рекоа само пријави на систем за точниот период, и тоа е тоа. Нема никакви камати, казни и слични работи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно