Попросто, ако направиш 20 милиони евра приход од услуги кои ги нудиш НАДВОР од државата за странски клиент, ти НЕ МОЖЕШ да бидеш ДДВ обврзник, но си плаќаш персонален данок.Сакавте да кажете не се станува ДДВ обврзник ?
Така и мислев дека е. Тие што ги цитирав напишале нешто друго па реков да потпрашам. Според цитираното од членовите, не стануваш даночен обврзник (т.е. не треба да платиш данок) за "прилив од странство". А даночен обврзник != ДДВ обврзник.Попросто, ако направиш 20 милиони евра приход од услуги кои ги нудиш НАДВОР од државата за странски клиент, ти НЕ МОЖЕШ да бидеш ДДВ обврзник, но си плаќаш персонален данок.
Така и мислев дека е. Тие што ги цитирав напишале нешто друго па реков да потпрашам. Според цитираното од членовите, не стануваш даночен обврзник (т.е. не треба да платиш данок) за "прилив од странство". А даночен обврзник != ДДВ обврзник.
- Сите даночни обврзници кои во изминатата календарска година оствариле вкупен промет над 2.000.000 денари или чиј вкупен промет се предвидува на почетокот од вршењето на стопанската дејност дека ќе го надмине износот од 2.000.000 денари или во текот на годината нивниот остварен промет го надмине износот од 2.000.000 денари обврзани се за регистрација за целите за ДДВ.
Благодарам на риплајот.
Дај кажи што работи те посоветувал ако не се ептен тајна.. Сигурно ќе му се најде тука на некој друг со истите проблеми.Тоа извадокот важи за дејности/услуги за во Македонија, јас бев случај кај што ме повикаа и ми објаснија дека треба да бидам ДДВ обврзник. Кога им објаснив дека сите приливи ми се од странство и дека работам само за странство, самиот тој (се погоди добар човек за среќа) кажа дека не треба да сум ДДВ обврзник дури и ме советуваше за некои работи.
Ако ја немаш потврдено со код кој ти го праќаат на маил, (според сликава немаш), не прави ништо, ќе се избрише автоматски по некое време.По грешка стиснав Внес ставив имејл и нели Нова Ставка и после ми текна дека сакав да видам број на фолио од веќе изработена пресметка за да платам данок, а не да внесувам нова. И сега вака ми стои во Преглед (види слика). Како да ги избришам ова или не се брише?
Не не, ништо не внесов одма исклучив. Сега само ми боде очи. Ок ако е така.Ако ја немаш потврдено со код кој ти го праќаат на маил, (според сликава немаш), не прави ништо, ќе се избрише автоматски по некое време.
Може. Се на едно ќе пријавиш и готово. Ти чум си со желба да платиш никој нема да те одбиеДечки да прашам нешто поврзано со персоналниот данок. Работам фриленс и ми стигнаа пари во јуни и сега повторно пред 10 дена. Сеуште не ми се распределени и двете суми на трансакциска (треба до банка да отидам). Овие денови ќе средам тоа и ќе плаќам данок онлајн. Прашањето ми е, дали може сега да платам данок и за приливот од јуни или не?
.Абе не дека јас изгорев од желба ама од друга страна па страв ми е дека парите ми стигаат на наша сметка, не е на payoneer,paypal итн , па не сакам да си отварам непотребно проблеми. Инаку и во банка ги имав прашано за данок, ми имаа кажано, не се замарај со тоа... Ама сепак...Може. Се на едно ќе пријавиш и готово. Ти чум си со желба да платиш никој нема да те одбие.
Sent by ME using Tapatalk
И да си платиш. И мирна глава да знаеш.Абе не дека јас изгорев од желба ама од друга страна па страв ми е дека парите ми стигаат на наша сметка, не е на payoneer,paypal итн , па не сакам да си отварам непотребно проблеми. Инаку и во банка ги имав прашано за данок, ми имаа кажано, не се замарај со тоа... Ама сепак...
за како прашај си со Комерцијална .. имаат ваљда е-бенкинг систем/апликација? во неа треба да имаш негде Девизен прилив. Бираш на што основ е приливот и прикачуваш документ (вака е во НЛБ за таму незнам).Здраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)
Знам дека не сум единиствениот што не сака ова да го прави, али не сакам да западнам со проблеми.
Следна недела би требало да ми стигнат 1800 евра, па уште 2000 евра после недела и нешто. Работам како Motion Designer за странска фирма. Отидов во банка (Комерцијална) за да го дадам договор за да ми ги одобрат приливите кога ќе стигнат, они рекоа можам овој договор да го закачам онлјан преку банката,но како ?.
Друго, кога треба да го пријавам приливот за данок, кога ќе стигнат парите или кога ќе ги распоредам ?
Како иде постапка за пријавување на данок преку Е-Данок ?? Читав нешто фолио ќе ми стигне на емаил кога ќе го пријавам данокот и со тој фолио број да платам данок?
После тоа како да го платам данокот онлјан преку банка ?
Здраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)
...
Za komercijalna banka imas ovde forma za popolnuvanje i lista so sifri za osnov na prilivot - https://www.kb.com.mk/content/Информација-за-прилив-и-листа-шифри.pdfЗдраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)
Знам дека не сум единиствениот што не сака ова да го прави, али не сакам да западнам со проблеми.
Следна недела би требало да ми стигнат 1800 евра, па уште 2000 евра после недела и нешто. Работам како Motion Designer за странска фирма. Отидов во банка (Комерцијална) за да го дадам договор за да ми ги одобрат приливите кога ќе стигнат, они рекоа можам овој договор да го закачам онлјан преку банката,но како ?.
Друго, кога треба да го пријавам приливот за данок, кога ќе стигнат парите или кога ќе ги распоредам ?
Како иде постапка за пријавување на данок преку Е-Данок ?? Читав нешто фолио ќе ми стигне на емаил кога ќе го пријавам данокот и со тој фолио број да платам данок?
Здраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)
Се е ок, со исклучок на последната реченица од точка 10. Ако ги истераш претходните чекори, немаш потреба девизните приливи изразени денарски да ги внесеш во твојата Годишна даночна пријава. Овие приходи и платениот ДЛД, ќе бидат автоматски генерираирани во твојата Годишна даночна пријава, врз основа на пријавите поднесени преку Е-ПДД и плаќањата на ДЛД во текот на годината.10) Трансакцијата ќе биде извршена во следниот работен ден, по што можам да се логирам пак на e-pdd и да потврдам дека внесот за таа моја пресметка сега има (статус Прифатена, ок, и) вид Платена. Здравје не заборавај на твоите девизни приливи изразени денарски да ги внесеш во твојата Годишна даночна пријава, до рокот кој е утврден за тоа.
Мислам како друг доход треба. http://www.ujp.gov.mk/files/attachm...riran_so_Sl.vesnik____274___od_20.12.2022.pdfЈас само да прашам...
Како фриленсер кој дава услуги на различни клиенти од странство кога пријавувам данок обележувам "Доход од работа" и после тоа 1.5 Други лични примања остварени во странство. Вака функционирам неколку години и се е ок.
Пред некој месец отворив афилиејт сајт и сега сакам да префрлам заработени пари од афилиејт програмот на мојата лична сметка. Кога ќе треба да пријавувам данок дали истото да го користам - Доход од работа + други лични примања остварени во странство или?
Јас само да прашам...
Како фриленсер кој дава услуги на различни клиенти од странство кога пријавувам данок обележувам "Доход од работа" и после тоа 1.5 Други лични примања остварени во странство. Вака функционирам неколку години и се е ок.
Пред некој месец отворив афилиејт сајт и сега сакам да префрлам заработени пари од афилиејт програмот на мојата лична сметка. Кога ќе треба да пријавувам данок дали истото да го користам - Доход од работа + други лични примања остварени во странство или?
Па и јас така мислам. Со оглед на тоа што даночната стапка е иста, не мислам дека е нешто проблематично ако условно кажано "го погрешам" видот на приход т.е. како се заработени парите.Немате престава како може да си ги вртите законите и да се толкуваат на различни начини, дури и за даночно ослободување ете ако имаш афилиејт сајт можеш да речеш дека ти продуцираш содржина (вести) и за тоа си платен, никој ништо не знае што е афилиејт, и на кој начин ти си платен. Би избрал друг вид на доход само ако данокот е помал од оној регуларниот, во спортивно плати си како што си правиш до сега.
Ова од лично искуство ти го кажувам.
PUMPA EXTRALINK BICYCLE AND CAR w/pressure Gauge
890,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO REVERSE PWM ARGB, 400-2650 RPM, BLACK, ACFAN00323A
1.350,00 ден
MONITOR 27" GIGABYTE GS27QA SS-IPS, 1ms, 180Hz, 2560 x 1440, 2x HDMI, DP
10.380,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER, PS5/PC/MAC/MOBILE+ USB Cable, MIDNIGHT BLACK
4.940,00 ден
HEADPHONES HAMA NHS-P100, w/microphone, 2x3,5mm, Black
640,00 ден
PSU 550W BE QUIET! PURE POWER 12 w/PCIe 5.1, 80 Plus GOLD, BP001EU
5.490,00 ден