Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Буквално тоа пишува.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.692
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Сакавте да кажете не се станува ДДВ обврзник ?
Попросто, ако направиш 20 милиони евра приход од услуги кои ги нудиш НАДВОР од државата за странски клиент, ти НЕ МОЖЕШ да бидеш ДДВ обврзник, но си плаќаш персонален данок.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Попросто, ако направиш 20 милиони евра приход од услуги кои ги нудиш НАДВОР од државата за странски клиент, ти НЕ МОЖЕШ да бидеш ДДВ обврзник, но си плаќаш персонален данок.
Така и мислев дека е. Тие што ги цитирав напишале нешто друго па реков да потпрашам. Според цитираното од членовите, не стануваш даночен обврзник (т.е. не треба да платиш данок) за "прилив од странство". А даночен обврзник != ДДВ обврзник.
  • Сите даночни обврзници кои во изминатата календарска година оствариле вкупен промет над 2.000.000 денари или чиј вкупен промет се предвидува на почетокот од вршењето на стопанската дејност дека ќе го надмине износот од 2.000.000 денари или во текот на годината нивниот остварен промет го надмине износот од 2.000.000 денари обврзани се за регистрација за целите за ДДВ.

Благодарам на риплајот.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.692
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Така и мислев дека е. Тие што ги цитирав напишале нешто друго па реков да потпрашам. Според цитираното од членовите, не стануваш даночен обврзник (т.е. не треба да платиш данок) за "прилив од странство". А даночен обврзник != ДДВ обврзник.
  • Сите даночни обврзници кои во изминатата календарска година оствариле вкупен промет над 2.000.000 денари или чиј вкупен промет се предвидува на почетокот од вршењето на стопанската дејност дека ќе го надмине износот од 2.000.000 денари или во текот на годината нивниот остварен промет го надмине износот од 2.000.000 денари обврзани се за регистрација за целите за ДДВ.

Благодарам на риплајот.

Тоа извадокот важи за дејности/услуги за во Македонија, јас бев случај кај што ме повикаа и ми објаснија дека треба да бидам ДДВ обврзник. Кога им објаснив дека сите приливи ми се од странство и дека работам само за странство, самиот тој (се погоди добар човек за среќа) кажа дека не треба да сум ДДВ обврзник дури и ме советуваше за некои работи.

1708767881535.png
Извор: https://www.financethink.mk/wp-content/uploads/2020/10/Fizicki-lica-vo-sistem-na-DDV.pdf

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Тоа извадокот важи за дејности/услуги за во Македонија, јас бев случај кај што ме повикаа и ми објаснија дека треба да бидам ДДВ обврзник. Кога им објаснив дека сите приливи ми се од странство и дека работам само за странство, самиот тој (се погоди добар човек за среќа) кажа дека не треба да сум ДДВ обврзник дури и ме советуваше за некои работи.
Дај кажи што работи те посоветувал ако не се ептен тајна.. Сигурно ќе му се најде тука на некој друг со истите проблеми.

Инаку да се надоврзам на темата, јас кога истражував за истото пред година дена дојдов до заклучок дека:
- Ако го поминеш прагот од 2 мил. денари прилив - автоматски стануваш Даночен обврзник, и тоа значи дека ќе треба да имаш ставка ДДВ/VAT на самите фактури, НО, пошто извезуваш услуги за надвор, таа ставка може да биде 0%, односно нема што дополнително да наплаќаш данок на клиентот.

Е сега колку е тоа точно било или дали важи... сите сме на истото.

levovdime

read-only
18 октомври 2022
9
0
Здраво на сите, можеби и веќе било поставено и одговорено ова но јас не успеав да најдам. Каква е процедурата за издавање на стан преку Airbnb и плаќање на данок итн. Издавање на стан е за краток престој, и што опкако Airbnb ќе ве исплати? Благодарам

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
По грешка стиснав Внес ставив имејл и нели Нова Ставка и после ми текна дека сакав да видам број на фолио од веќе изработена пресметка за да платам данок, а не да внесувам нова. И сега вака ми стои во Преглед (види слика). Како да ги избришам ова или не се брише?

Атачменти

• 222.jpg
    222.jpg
    25,8 KB · Прегледи: 65

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
По грешка стиснав Внес ставив имејл и нели Нова Ставка и после ми текна дека сакав да видам број на фолио од веќе изработена пресметка за да платам данок, а не да внесувам нова. И сега вака ми стои во Преглед (види слика). Како да ги избришам ова или не се брише?
Ако ја немаш потврдено со код кој ти го праќаат на маил, (според сликава немаш), не прави ништо, ќе се избрише автоматски по некое време.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ако ја немаш потврдено со код кој ти го праќаат на маил, (според сликава немаш), не прави ништо, ќе се избрише автоматски по некое време.
Не не, ништо не внесов одма исклучив. Сега само ми боде очи. Ок ако е така.

3XL

hello world
14 декември 2021
72
27
Дечки да прашам нешто поврзано со персоналниот данок. Работам фриленс и ми стигнаа пари во јуни и сега повторно пред 10 дена. Сеуште не ми се распределени и двете суми на трансакциска (треба до банка да отидам). Овие денови ќе средам тоа и ќе плаќам данок онлајн. Прашањето ми е, дали може сега да платам данок и за приливот од јуни или не?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Дечки да прашам нешто поврзано со персоналниот данок. Работам фриленс и ми стигнаа пари во јуни и сега повторно пред 10 дена. Сеуште не ми се распределени и двете суми на трансакциска (треба до банка да отидам). Овие денови ќе средам тоа и ќе плаќам данок онлајн. Прашањето ми е, дали може сега да платам данок и за приливот од јуни или не?
Може. Се на едно ќе пријавиш и готово. Ти чум си со желба да платиш никој нема да те одбие .

Sent by ME using Tapatalk

3XL

hello world
14 декември 2021
72
27
Може. Се на едно ќе пријавиш и готово. Ти чум си со желба да платиш никој нема да те одбие .

Абе не дека јас изгорев од желба ама од друга страна па страв ми е дека парите ми стигаат на наша сметка, не е на payoneer,paypal итн , па не сакам да си отварам непотребно проблеми. Инаку и во банка ги имав прашано за данок, ми имаа кажано, не се замарај со тоа... Ама сепак...

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Абе не дека јас изгорев од желба ама од друга страна па страв ми е дека парите ми стигаат на наша сметка, не е на payoneer,paypal итн , па не сакам да си отварам непотребно проблеми. Инаку и во банка ги имав прашано за данок, ми имаа кажано, не се замарај со тоа... Ама сепак...
И да си платиш. И мирна глава да знаеш.

Bokch

read-only
27 август 2022
8
0
Здраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)

Знам дека не сум единиствениот што не сака ова да го прави, али не сакам да западнам со проблеми.

Следна недела би требало да ми стигнат 1800 евра, па уште 2000 евра после недела и нешто. Работам како Motion Designer за странска фирма. Отидов во банка (Комерцијална) за да го дадам договор за да ми ги одобрат приливите кога ќе стигнат, они рекоа можам овој договор да го закачам онлјан преку банката,но како ?.

Друго, кога треба да го пријавам приливот за данок, кога ќе стигнат парите или кога ќе ги распоредам ?

Како иде постапка за пријавување на данок преку Е-Данок ?? Читав нешто фолио ќе ми стигне на емаил кога ќе го пријавам данокот и со тој фолио број да платам данок?

После тоа како да го платам данокот онлјан преку банка ?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Здраво дечки. Би сакал помош малце од пријавување и плаќање персонален данок (преку интернет)

Знам дека не сум единиствениот што не сака ова да го прави, али не сакам да западнам со проблеми.

Следна недела би требало да ми стигнат 1800 евра, па уште 2000 евра после недела и нешто. Работам како Motion Designer за странска фирма. Отидов во банка (Комерцијална) за да го дадам договор за да ми ги одобрат приливите кога ќе стигнат, они рекоа можам овој договор да го закачам онлјан преку банката,но како ?.

Друго, кога треба да го пријавам приливот за данок, кога ќе стигнат парите или кога ќе ги распоредам ?

Како иде постапка за пријавување на данок преку Е-Данок ?? Читав нешто фолио ќе ми стигне на емаил кога ќе го пријавам данокот и со тој фолио број да платам данок?

за како прашај си со Комерцијална .. имаат ваљда е-бенкинг систем/апликација? во неа треба да имаш негде Девизен прилив. Бираш на што основ е приливот и прикачуваш документ (вака е во НЛБ за таму незнам).

На ујп профил имаш веќе? во електронскиот систем таму пријавуваш данок да, исто имаш шифри за дејност под која пријавуваш, чим ти го одобрат добиваш фолио број .. со него сакаш на шалтер сакаш преку електронско банкарство (имаш уплата со фолио број ко ставка у е-банкинг не е на стандард уплатница/уплата) си уплаќаш и тоа е тоа .. ќе ти регистрира у систем дека ти е платено автоматски и завршена работа :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.703
...

Stef07

read-only
22 октомври 2023
1
0

Za komercijalna banka imas ovde forma za popolnuvanje i lista so sifri za osnov na prilivot - https://www.kb.com.mk/content/Информација-за-прилив-и-листа-шифри.pdf

Stom ti stigne prilivot mozes odma da odis do banka kje ti gi dadat dokumentive i kje ti gi raspredelat sredstvata. Ova treba da go napravis samo ednas ako ti stigaat pari od ista smetka i naredni meseci avtomatski kje bidat raspredeleni. Ako ti stigaat pari od razlicna smetka za sekoja treba posebno da go napravis istovo. Za danok imas vo reply pogore kako se prijavuva. Ako ti treba pomos za plakjanje na danokot online preku komercijalna pisi mi.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131

Јас на кратко, не е возможно се да опфатам бидејќи постојат различни сценарија. Ова важи за НЛБ во мојот случај, со можност да користам НЛБклик и да имам профил на e-pdd.

1) По СМС ме известуваат дека имам девизен прилив од 1.800 евра со бр. ХХХХХХ
2) Во НЛБклик под Платежни сметки > Девизни приливи гледам внес за тој прилив. Покрај стандардно инфо имам опција за истиот - Известување и Распредели.
3) Кликам на распредели и ми се појавува опција да внесам шифра за каков вид прилив станува збор (пр. 250 компјутерски услуги) и да прикачам документ колку да го прокнижат трансферот (јас прикачувам извештај од Payoneer за иницираното повлекување на средства, ти ќе одбереш да го прикачиш.... Договорот што го спомена, ако баш така те советувале од банка)
4) Веднаш потоа пополнувам образец во Word "Овластување за прилив - изјава" каде пополнувам и дополнувам однапред дадени прашања и реченици - во која валута на која сметка да легнат парите, дали е или не е од самостојна дејност, кој е налогодавачот (се гледа во чекор 2) и кој е бројот на приливот (чекор 1). Такви работи. Го сочувувам документот во PDF и го праќам на [email protected] со subject Девизен прилив.
5) Обично во рок од еден работен ден парите ги гледам легнати на девизна трансакциска сметка.
6) Го посетувам сајтот на e-pdd, кликам на копчето Назад за можам да кликнам на Нова пресметка и да ги пополнам полињата внатре (овие полиња, види го мислењево, клик тука - Е-Данок? )
7) Освен пополнување на полињата мора на истото место да се прикачат и документи. Ќе прикачам Образец 743 за приливот. Во НЛБклик тоа би било Платежни сметки > Промет во период > Селектирам која сметка од Листа на сметки во горен-десен агол (EUR во твојот случај) > одбирам Од/До датум > копче Прикажете > клик на Детали кај внесот за приливот > Download како PDF документ. Него го прикачувам на e-pdd кај внесот за мојата нова пресметка.
8) Тогаш на тој внес ќе видам статус дека се чека проверка. Евентуално за ден-два на мејлот со кој сум регистриран на e-pdd ќе добијам порака од УЈП со текст "Генерирана е декларација за утврдување на пресметката. Може да ја видите на системот." Ќе се логирам на e-pdd, ќе го најдам внесот што го креирав претходно и ќе видам дали мојата нова пресметка има статус "Прифатена" со вид "Неплатена" (ако нема статус Прифатена, си утнал нешто скрос), таму најдесно има да кликнам Преглед, па потоа на копчето Печати рекапитулација. Во таа рекапитулација ќе го видам фолио бројот. Го копирам.
9) Се логирам на НЛБклик, одам на Плаќања > Налог ПП53 и таму го внесувам фолио бројот во дезигнираното поле. Сите други полиња автоматски се пополнуваат потоа. Останува со НЛБ мТокен да го потпишам налогот за плаќање и да се погрижам дека имам доволно денарски средства за да можам да го платам данокот. Ако немам денари, одам на Плаќања > Купопродажба на девизи и продавам дел од еврата за да купам денари. Инстант купопродажба е тоа во било кој дел од денот.
10) Трансакцијата ќе биде извршена во следниот работен ден, по што можам да се логирам пак на e-pdd и да потврдам дека внесот за таа моја пресметка сега има (статус Прифатена, ок, и) вид Платена. Здравје не заборавај на твоите девизни приливи изразени денарски да ги внесеш во твојата Годишна даночна пријава, до рокот кој е утврден за тоа.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
10) Трансакцијата ќе биде извршена во следниот работен ден, по што можам да се логирам пак на e-pdd и да потврдам дека внесот за таа моја пресметка сега има (статус Прифатена, ок, и) вид Платена. Здравје не заборавај на твоите девизни приливи изразени денарски да ги внесеш во твојата Годишна даночна пријава, до рокот кој е утврден за тоа.
Се е ок, со исклучок на последната реченица од точка 10. Ако ги истераш претходните чекори, немаш потреба девизните приливи изразени денарски да ги внесеш во твојата Годишна даночна пријава. Овие приходи и платениот ДЛД, ќе бидат автоматски генерираирани во твојата Годишна даночна пријава, врз основа на пријавите поднесени преку Е-ПДД и плаќањата на ДЛД во текот на годината.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас само да прашам...
Како фриленсер кој дава услуги на различни клиенти од странство кога пријавувам данок обележувам "Доход од работа" и после тоа 1.5 Други лични примања остварени во странство. Вака функционирам неколку години и се е ок.
Пред некој месец отворив афилиејт сајт и сега сакам да префрлам заработени пари од афилиејт програмот на мојата лична сметка. Кога ќе треба да пријавувам данок дали истото да го користам - Доход од работа + други лични примања остварени во странство или?

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.284
1.315
Јас само да прашам...
Како фриленсер кој дава услуги на различни клиенти од странство кога пријавувам данок обележувам "Доход од работа" и после тоа 1.5 Други лични примања остварени во странство. Вака функционирам неколку години и се е ок.
Пред некој месец отворив афилиејт сајт и сега сакам да префрлам заработени пари од афилиејт програмот на мојата лична сметка. Кога ќе треба да пријавувам данок дали истото да го користам - Доход од работа + други лични примања остварени во странство или?
Мислам како друг доход треба. http://www.ujp.gov.mk/files/attachm...riran_so_Sl.vesnik____274___od_20.12.2022.pdf

1738615187968.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.703
Јас само да прашам...

Дечко не се буткај преку ред!

Туку имам чувство дека е баш сѐ едно што ќе пишеш од каде ти се парите... Покрај неплаќањето струја, мислам дека и неплаќањето данок е прилично распространето. Така што, ем извезуваш, ем самиот се пријавуваш да си ги платиш давачките - абе чекај си на ред, ние овде будали сме што чекаме???

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.692
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Немате престава како може да си ги вртите законите и да се толкуваат на различни начини, дури и за даночно ослободување ете ако имаш афилиејт сајт можеш да речеш дека ти продуцираш содржина (вести) и за тоа си платен, никој ништо не знае што е афилиејт, и на кој начин ти си платен. Би избрал друг вид на доход само ако данокот е помал од оној регуларниот, во спортивно плати си како што си правиш до сега.

Ова од лично искуство ти го кажувам.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.503
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Немате престава како може да си ги вртите законите и да се толкуваат на различни начини, дури и за даночно ослободување ете ако имаш афилиејт сајт можеш да речеш дека ти продуцираш содржина (вести) и за тоа си платен, никој ништо не знае што е афилиејт, и на кој начин ти си платен. Би избрал друг вид на доход само ако данокот е помал од оној регуларниот, во спортивно плати си како што си правиш до сега.

Ова од лично искуство ти го кажувам.
Па и јас така мислам. Со оглед на тоа што даночната стапка е иста, не мислам дека е нешто проблематично ако условно кажано "го погрешам" видот на приход т.е. како се заработени парите.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно