Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дигитални камери

UrSa1986

read-only
7 јануари 2008
20
1
A mislenje za Olympus-ot?
Canon si e Canon, nema greska kaj nego. Toj e dosta soliden, samo, Olympusot mi rekoa deka bil od ista klasa so Canonot, samo poeftin. E sega, Olympusot e 7.1, Canon 5. Pogolemi razliki vo opciite ne zabelezav. Ke razgledam denes pak, pa ke pisam ako najdam uste nesto interesno

Fala za sovetot ;)

Banzai

lurker
3 март 2008
637
8
Јас користам Sony T33 околу 3 години и сум задоволен, вади такви слики како што очекував. Го купив дека е мал, со добар дизајн и дека вади солидни слики.
Инаку дома имам и Canon EOS 300 аналоген, е тоа е веќе поинтересна играчка, особено за некој што го интересира фотографија. Инаку и јас мислам дека Nikon и Canon се убедливо напред за DSLR фотоапарати.

gorsp

read-only
8 март 2008
3
0
Dobro,posto dosega nikogas sum nemal digitalen aparat,sega sakam da kupam za prvpat.Imam se na se 10 000den.Kade da odam i sto da kupam?:chudenje:

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
jas imam sony dsc s-60,za domasna upotreba e dobar,nema dobro macro.ima dobar format za snimanje clip nesto 640x480 FINE.Vadi kako snimane so racna camera 800 000 pikseli.
ako nema da go koristis mnogu ili ako nemas merak da slikas,mozes da zemes bilo koj do 8000.gledaj da ima opticki zum poveke,skoro site se so x3,imase nekoj ne mi teknuva sega so x4.digitalniot zum samo e marketinski trik.
i gledaj da e po tenok,pomal so dobri performansi.da ima visok ISO....

linx_sr

read-only
8 април 2008
2
0
imam doma Olympus SP550UZ , dobar e poradi 18x opticki zum i 1cm makro dvojna stabilizacija , snima 640x320 30 fps , moze burst 15fps , braket vo 3 ili 5 sliki , panoramski slikanja , timelapse 1-99 sliki so interval od 1-99 minuti , i zadovolen sum , ama ipak canonot 350d na eden drugar dava krajno podobri sliki so pokvalitetna boja i pomal sum

foton

read-only
10 мај 2008
10
0
sto bi mi preporacale da zemam? dali Canon PowerShot A650 IS http://www.imaging-resource.com/PRODS/A650IS/A650ISA.HTM ili Canon PowerShot S5 IS http://www.imaging-resource.com/PRODS/S5IS/S5ISA.HTM
ili Canon PowerShot SX100 IS. Ili ako ima nekoj podobar za tie pari, mislam do 300$
najdobar ke ti bidde S5 IS canon, so samoto toa sto e ponapreden od ostanative( pocni od objektivot pa natamu) a cenata ne ti se razlikuva mnogu (na internet) baska ako naracas s5 is canon elektronski ke te cini okolu 15000 - 16000 denari vklucuvajki i transport a ovde e 27 000!!! ja sega si go naracav preku eden drugar da mi go kupi od amerika tamu e 13000 (!!PREMIJA!!) A SPORED RANGIRANJE E DOSTA KORISTEN I OCENET E POZITIVNO (OD 5 NAJDOSTAPNI POLUPROFESIONALNI I PROFEWSIONALNI - E NA 4 MESTO, SO OGLED NA TOA STO PODOBRI BEA SAMO CANON EOS450 I NIKON P80 KOI SE SLR PROFESIONALCI) KAJ NAS SX1000 IS E 18000 DEN I SEKAKO E DOBAR AMA NE SE ISPLATI - POARNO TI VIKAM NARACAJ SI GO S5IS I BRKAR RABOTA (KOGA VEKE IMAS TOLKU PARI)

650 IS IMA EXTRA KRITIKA AMA NE MOZE DA SE NOSI SO S5IS PORADI TOA STO NEMA LEKI I OPTIKA KAKO VTORONAVEDENIOV, A INAKU E SUPER.PREDNOS MU SE MPX 12 AMA NE E NEKOJA BAS PREDNOST REALNO ...!

GLEDAJ KOJ IMA BOLJE ISO, OPTICKI,POSILEN SENZOR(CCD ILI NEKOI DRUGI KE SI VIDIS)

SOBERI NAJMNOGU INFORM PRED DA KUPUVAS I KE ZNAES!
POZZ

foton

read-only
10 мај 2008
10
0
NIKON MISLAM SE NAJDOBRI SE NAJDOBRI ZA PROFESIONALNIVE DO 1500 EURA!!POLUPROFESIONALNIVE NE IM SE SO NEKOJA KONKURENTNA CENA - MNOGU SE SKAPI!
CANON I SONY SE ISTO EXTRA (A ZA NAS I MNOGU POPRIFATLIVI) POSEBNO PONISKATA KLASA (OD 400 EVRA PA NADOLE)

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
@foton

Како прво да ти посакам добредојде на форумов и би те замолил да не ги пишуваш постовите целосно со Caps Lock ON.
Excessive usage of the caps lock is just not needed and considered rude.
:bye1:

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
najdobar ke ti bidde S5 IS canon, so samoto toa sto e ponapreden od ostanative( pocni od objektivot pa natamu) a cenata ne ti se razlikuva mnogu (na internet) baska ako naracas s5 is canon elektronski ke te cini okolu 15000 - 16000 denari vklucuvajki i transport a ovde e 27 000!!! ja sega si go naracav preku eden drugar da mi go kupi od amerika tamu e 13000 (!!PREMIJA!!) A SPORED RANGIRANJE E DOSTA KORISTEN I OCENET E POZITIVNO (OD 5 NAJDOSTAPNI POLUPROFESIONALNI I PROFEWSIONALNI - E NA 4 MESTO, SO OGLED NA TOA STO PODOBRI BEA SAMO CANON EOS450 I NIKON P80 KOI SE SLR PROFESIONALCI) KAJ NAS SX1000 IS E 18000 DEN I SEKAKO E DOBAR AMA NE SE ISPLATI - POARNO TI VIKAM NARACAJ SI GO S5IS I BRKAR RABOTA (KOGA VEKE IMAS TOLKU PARI)

650 IS IMA EXTRA KRITIKA AMA NE MOZE DA SE NOSI SO S5IS PORADI TOA STO NEMA LEKI I OPTIKA KAKO VTORONAVEDENIOV, A INAKU E SUPER.PREDNOS MU SE MPX 12 AMA NE E NEKOJA BAS PREDNOST REALNO ...!

GLEDAJ KOJ IMA BOLJE ISO, OPTICKI,POSILEN SENZOR(CCD ILI NEKOI DRUGI KE SI VIDIS)

SOBERI NAJMNOGU INFORM PRED DA KUPUVAS I KE ZNAES!
POZZ

Фала друже, и јас исто си мислам, и веќе се одлучив да земам S5 IS, само сега друго се мислам, дали да земам тие филтер леќи или не (http://cgi.ebay.com/HD-Pro-Filter-K...ryZ74909QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) и каква мамориска картичка, дали оваа е добра http://www.buy.com/prod/Sandisk-8GB...h-MicroMate-Reader/q/loc/33410/206231436.html
Има Write и Read speed од 20MBps, значи доста е брза, но се мислам заради тоа што некој ми кажа дека што повеќе меморија има, кога ке се наполни ке биде поспор апаратот.:zbunet3: позз

foton

read-only
10 мај 2008
10
0
ok ne znaev. se izvinuvam.

i ja se mislev okolu lekite(UV, bla bla) ama ne mi se neophodni.ako znaes za sto se sluzat ok, ako ne znaes nauci si go aparatot prvo pa posle kupuvaj dopolnitelna oprema.ne se brzaj.ja sega ke gledam kako ke bide cenata na s5 is i vo zavisno od toa ke zemam adapter i zastitnik za lekata(od udari, prasina i slicno) ili/i macro converter 52mm (toa mi prai poveke merak).

za kartica uste ne znam, zasto ne se razbiram nesto mnogu taka da ne mozam da ti pomognam okolu toa.

odi najubavo na ovoj forum i ....... citaj cel den :) za s5 is imas priblizno do 10 ta strana :

http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1010&page=1

eve uste eden forum za S5 korisnici sega go otkriv

http://www.s5users.com/forum/index.php

pozz

Fiasco

poweruser
2 март 2008
3.036
203
404
www.igorjanevski.com
Olympus E-520

E520-001.jpg

E520_rear-001.jpg

Ako vi se frla poveke paricki....ova e super :bravo:

The Olympus E-520 digital SLR – main features:

* Built-in image stabiliser for all lenses
* Autofocus Live View
* Excellent dust reduction system
* 100% D-SLR quality
* Face Detection and Shadow Adjustment Technology
* 6.9cm/2.7" HyperCrystal II LCD
* 10 Megapixel Live MOS sensor
* 3.5fps with up to 8 images in RAW buffer
* Built-in flash and wireless flash control
* 32 shooting modes
* Optional underwater case available
* Four Thirds Standard
* Compact and ergonomic design
* Bracketing functions
* ISO 100-1600
* AF/ AE lock functionality
* Depth of field preview
* Anti-shock (mirror lock) function
* One-touch white balance
* Perfect Shot Preview
* 100% field of view via LCD
* TruePic III image processor
* Detailed playback info screen with histogram
* Hi-Speed USB 2.0

podetalno na: http://www.dpreview.com/news/0805/08051301olympusE520.asp

foton

read-only
10 мај 2008
10
0
Znae li nekoj da mi objasni kako funkcionira CHDK i koja e prednosta da se koristi (ako moze podetalno).

Mi treba da slusnam (procitam) od nekoj koj se razbira i sekako ke mi kaze na makedonski zasto na angliski ne gi razbiram nekoi postrucni poimi, a ne deka nema na internetov informacii.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Znae li nekoj da mi objasni kako funkcionira CHDK i koja e prednosta da se koristi (ako moze podetalno).

Mi treba da slusnam (procitam) od nekoj koj se razbira i sekako ke mi kaze na makedonski zasto na angliski ne gi razbiram nekoi postrucni poimi, a ne deka nema na internetov informacii.

Еве накратко ти преведив еден дел од Wikia.com кој објаснува за CHDK софтверот:

1.Што е CHDK?

CHDK е сфтвер наменет за повеќето (но не и сите) Canon PowerShot дигитални камери. Овој софтвер се вчитува преку мемориската картица на камерата и овозможува повеќе напредни опции на камерата.

2.Дали ти треба CHDK?

За напредните опции кои ги овозможува CHDK најповеќе се заинтересирани професионалните и искусни фотографи. Ако мислиш дека твојата камера има многу повеќе можности и опции отколку што некогаш би ти затребале, тогаш немаш воопшто потреба од CHDK.

3.Дали CHDK е безбеден за користење?

Да. CHDK не врши никакви измени на твојата камера. Доколку го деактивираш или го избришеш CHDK од мемориската картица, во тој случај камерата ќе си работи исто како претходно. Така да, CHDK не влијае на софтверот на камерата и не влијае на гаранцијата од камерата.

4.Како работи CHDK?

CHDK овозможува искористување на микропроцесорот што ја контролира камерата, како компјутер кој може да се програмира и кој ќе овозможи повеќе можности.

5.Кои додатни можности ги овозможува CHDK?

Додатните можности кои се добиваат со користењето на овој софтвер се групирани во 6 категории:

-Напредни начини за сликање, слики во RAW и JPEG формат, зголемено времетраење и должина на видео снимки и сл.
-Додатни информации кои се прикажуваат на дисплејот на камерата (histogram, battery life indicator, depth of focus, and many more)
-Додатни фотогравски подесувања кои обично не се овозможени со самата камера;
-Можност на камерата да подигнува и работи со одредени програми (скрипти напишани во микро верзија во BASIC). Овие програми се ставаат на мемориската картица и служат за додатно сетирање на камерата по твоја желба.
-Можност да се слика или да се подигне некоја програма од мемориската картица, со испраќање на сигнал во USB портот - можеш да користиш USB кабел за да сликаш од далеку.
-Можност да направиш уште многу други корисни (и интересни) работи: да го користиш како мини file browser за мемориската картица, да играш иги на LCD екранот и др.

6.Што друго треба да знам?

Програмерите низ светот продолжуваат да додаваат нови работи на CHDK. Бидејќи идејата за користењето на микропроцесорот на камерата е многу флексибилна, различни програмери имаат направено различни верзии на CHDK и постојано се додаваат нови работи и можности на овој софтвер.

7.Како да почнам со CHDK?

Погледни долу и прочитај го ЧПП и страницата за користење на Firmware-от.

Ако после ова се одлучиш да го симнеш и поставиш овој софтвер на твојата камера, тогаш оди на страницата за DOWNLOADS и пронајди го твојот модел на камера па потоа симни го софтверот за неа.

:bye1:

newpain01

hello world
24 јануари 2008
248
0
fala fala, da si kupis poubav. :D nikako da uspejam da zakacam slika na forumov, i porano sum probuval, nekoj predlog kade da gi stavam?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно