Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Вчера купив „нов“ Iphone 17pro од Ледиком. Го стартувам се телефонот, и гледам гаранцијата е до 19.11.2025. И тука ме фаќа параноја. Од сите проверки што ги направив, регион за кој е наменет(Австралија/Нов Зеланд), дали е рефабришед(не е), батерија - 100% health, 0 cycles... делува дека е нов и не користен. Се враќам во Ледиком со намера да им го вратам тел, ми вика еве ти сите iphone што ги имам, провери им сериал, на сите ќе пишува 19.11.2025, затоа што тогаш јас сум ги купил од ОАЕ, и тие тогаш ги активираат.
Нормално, не им верувам ништо, но сакам да слушнам што мислите вие. Од она што го гуглав, пишува дека се случува тоа често и дека со сметката кога е купен телефонот(што јас ја немам, не ми дадоја), можам да испратам маил до apple support и да го корегираат тоа.
И јас земав од таму пред 10тина дена, но гаранцијата почна од дента кога го пуштив за првпат. Можно е да мутат нешто, али не би се замарал многу во секој случај на твое место, посекако најдобро сценарио е воопшто и да не ти притреба гаранцијата :)

Со здравје да се користи!

1766167820188.png

zemakius

hello world
17 октомври 2020
278
286
Вчера купив „нов“ Iphone 17pro од Ледиком. Го стартувам се телефонот, и гледам гаранцијата е до 19.11.2025. И тука ме фаќа параноја. Од сите проверки што ги направив, регион за кој е наменет(Австралија/Нов Зеланд), дали е рефабришед(не е), батерија - 100% health, 0 cycles... делува дека е нов и не користен. Се враќам во Ледиком со намера да им го вратам тел, ми вика еве ти сите iphone што ги имам, провери им сериал, на сите ќе пишува 19.11.2025, затоа што тогаш јас сум ги купил од ОАЕ, и тие тогаш ги активираат.
Нормално, не им верувам ништо, но сакам да слушнам што мислите вие. Од она што го гуглав, пишува дека се случува тоа често и дека со сметката кога е купен телефонот(што јас ја немам, не ми дадоја), можам да испратам маил до apple support и да го корегираат тоа.
Пријател купи исто од таму, и ко проба да стави негова сим картица испадна некоја рандом сим картица од телефонот, ко праша зошто имаше новиот телефон сим картица, му рекоја нешто со активација во регион или нешто слично, не се сеќавам, ама телефонот веќе имаше сим во него.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Мала помош со iCloud account.
Се логирав на мојата сметка на iCLoud и ја променив локацијата на Англија, пред тоа ми стигна СМС за верификација успешно.
Потоа креирав нова сметка ама со истиот број успешно.
Вчера купив iPhone, но со ниедна од овие 2 не можам да се логирам, добивам порака:

Verification Failed
Verification codes cannot be sent to this phone number at this time.
Please try again later.
Како што видов треба да чекам неколку дена бидејќи ми го обележале бројот како сомнителен, барем така мислам.
Некое можно решение постои?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Едно кратко PSA за Neptun и Apple, ако има и друга тема каде што може да споделам кажувајте:

На 23.12 купив Airpods 4ANC, гаранцијата на хартија е некој темплејт на кој само удрија печат. Кога ги активирав, гаранцијата видов дека важи до 08.10.2026, наместо до 23.12.2026.

Се јавив во контакт центар, на два наврати првично ме тераа да одам до салон - ги прашав кого да барам во салон бидејќи нема менаџер на салон, одговорот беше „па некој од IT".

Откако им кажав дека немам намера да си го губам денот во глупи активности, ми побараа детали за сметка и рекоа ќе проверат. Што ќе проверат ќе видиме...

Мене ми е јасно дека Нептун кога ги набавиле Airpods, по грешка ги активирале во систем. Тоа значи дека сите што купиле од таму од последна пратка, ќе имате некој месец скратена интернационална гаранција.

Јас ќе го истерам ова до крај па ќе ве известам.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Едно кратко PSA за Neptun и Apple, ако има и друга тема каде што може да споделам кажувајте:

На 23.12 купив Airpods 4ANC, гаранцијата на хартија е некој темплејт на кој само удрија печат. Кога ги активирав, гаранцијата видов дека важи до 08.10.2026, наместо до 23.12.2026.

Се јавив во контакт центар, на два наврати првично ме тераа да одам до салон - ги прашав кого да барам во салон бидејќи нема менаџер на салон, одговорот беше „па некој од IT".

Откако им кажав дека немам намера да си го губам денот во глупи активности, ми побараа детали за сметка и рекоа ќе проверат. Што ќе проверат ќе видиме...

Мене ми е јасно дека Нептун кога ги набавиле Airpods, по грешка ги активирале во систем. Тоа значи дека сите што купиле од таму од последна пратка, ќе имате некој месец скратена интернационална гаранција.

Јас ќе го истерам ова до крај па ќе ве известам.
Контактирај Apple Support со гаранцијата мислам ќе ти менат датум.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@TylerMkD не се Нептун криви (бар не за делот со датумот, криви се што немаат човек што е способен да го знае и да те упати) многу често зависи од добавувачот и може да се активира при продажбата према Нептун, се случува низ цел свет.

Една опција ти е да тркнеш до iStyle и да ти помогнат, другата е да ѕвониш на UK Toll free телефонот на Apple да им објасниш дека ти е од Авторизиран продавач и дека треба само update на датата, ќе ти пратат линк на mail да прикачиш слика од фактура/фискална кај што се чита сериски и датум на купување и ќе средите за 5 минути.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Да ве прашам тие што имате купено од Мобеликс или Ледиком и имате чудни сим картички или гаранција, дали телефоните се фабрички спакувани или отворени?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
@TylerMkD не се Нептун криви (бар не за делот со датумот, криви се што немаат човек што е способен да го знае и да те упати) многу често зависи од добавувачот и може да се активира при продажбата према Нептун, се случува низ цел свет.

Една опција ти е да тркнеш до iStyle и да ти помогнат, другата е да ѕвониш на UK Toll free телефонот на Apple да им објасниш дека ти е од Авторизиран продавач и дека треба само update на датата, ќе ти пратат линк на mail да прикачиш слика од фактура/фискална кај што се чита сериски и датум на купување и ќе средите за 5 минути.
Извини, како ова што го збориш има логика?

Јас купувам од авторизиран продавач. За да биде авторизиран, треба автоматски да се активира гаранцијата кога е купен уредот. Јас плаќам за тој уред и за таа 1 година гаранција.
Ако јас треба да одам до iStyle за да го средам проблемот, тогаш треба Нептун на мене и на iStyle да ни плати по работен час.

Ако јас сам треба да се јавувам во Apple, тогаш треба Нептун да изгуби лиценца за авторизиран продавач - дај ако не од Мобеликс ќе си купам и сам ќе се заебавам, бар поевтино ќе платам.

Јас плаќам 250еур за слушалки кои ја вклучуваат и услугата од продавачот, не е моја обврска да добијам 1 година гаранција, напротив обврска на продавачот е.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Да ве прашам тие што имате купено од Мобеликс или Ледиком и имате чудни сим картички или гаранција, дали телефоните се фабрички спакувани или отворени?
Мобеликс и Ледиком и сличните се продавници на половни телефони. Не се авторизирани продавници. Така што сешто можеш да најдеш а фабрички спакувани ако имаш среќа. Ама па и машини за пакување со целофан постојат на Алиекспрес.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Извини, како ова што го збориш има логика?

Јас купувам од авторизиран продавач. За да биде авторизиран, треба автоматски да се активира гаранцијата кога е купен уредот. Јас плаќам за тој уред и за таа 1 година гаранција.
Ако јас треба да одам до iStyle за да го средам проблемот, тогаш треба Нептун на мене и на iStyle да ни плати по работен час.

Ако јас сам треба да се јавувам во Apple, тогаш треба Нептун да изгуби лиценца за авторизиран продавач - дај ако не од Мобеликс ќе си купам и сам ќе се заебавам, бар поевтино ќе платам.

Јас плаќам 250еур за слушалки кои ја вклучуваат и услугата од продавачот, не е моја обврска да добијам 1 година гаранција, напротив обврска на продавачот е.
Џабе сакаш да се караш со мене. Ти дадов солуција а не правда.

Нептун не е авторизиран дистрибутер туку авторизиран ПРЕпродавач (REseller), та Нептун, та Ајстајл, та Сетек, та А1, та Телеком сите зимаат од авторизиран дистрибутер за ЕУ а тоа е унгарскиот APCOM CE KFT или Бугарскиот/Чешкиот ама 95% се од Апком Унгарија.

Апком е еден од најголемите дистрибутери на Епл за ЕУ. И во целиот chain на дистрибуција може да се деси да се активираат при препродажба, се дешавало да има такви уреди и во Ајстајл и во Нептун и секаде низ свет.

Мене лично ми се има десено на 2 лаптопи и на 1 таблет и за сите било средено за 5 минути.

А за Ајстајл и плаќањето, Ајстајл е авторизиран сервисен центар и не се сеќирај ти за нив, за секој работен час они му наплаќаат на Apple да не мислиш беспари работат?

Ах и да тоа што на сајтот на Apple пишува ден и датум нема допирна точка со твојата гаранција што ти ја издал авторизирана продавница. Денот на гаранција ти започнува од денот на купување на производот и издавање на фискална сметка.

Прави како мислиш со информацијава.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Џабе сакаш да се караш со мене. Ти дадов солуција а не правда.

Нептун не е авторизиран дистрибутер туку авторизиран ПРЕпродавач (REseller), та Нептун, та Ајстајл, та Сетек, та А1, та Телеком сите зимаат од авторизиран дистрибутер за ЕУ а тоа е унгарскиот APCOM CE KFT или Бугарскиот/Чешкиот ама 95% се од Апком Унгарија.

Апком е еден од најголемите дистрибутери на Епл за ЕУ. И во целиот chain на дистрибуција може да се деси да се активираат при препродажба, се дешавало да има такви уреди и во Ајстајл и во Нептун и секаде низ свет.

Мене лично ми се има десено на 2 лаптопи и на 1 таблет и за сите било средено за 5 минути.

А за Ајстајл и плаќањето, Ајстајл е авторизиран сервисен центар и не се сеќирај ти за нив, за секој работен час они му наплаќаат на Apple да не мислиш беспари работат?

Ах и да тоа што на сајтот на Apple пишува ден и датум нема допирна точка со твојата гаранција што ти ја издал авторизирана продавница. Денот на гаранција ти започнува од денот на купување на производот и издавање на фискална сметка.

Прави како мислиш со информацијава.
Објасни ми тогаш кој треба да ја активира гаранцијата кога се купува производ од авторизиран препродавач?

Инаку ок, iStyle ќе си земе пари за трудот, мене кој ќе ми плати - APCOM?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Бидејќи ветив дека ќе проследам:

• Проблемот е дефинитивно креиран од страна на Нептун како овластен препродавач кој требало да направи одредена активност
  • Вчера телефонски воопшто не бев исконтактиран, при што повторно ги побарав во 16:00 и не добив одговор, по што им реков дека сакам рефундација и ќе одам во Сити Мол
  • Во Сити Мол за жал бев понапред со разбирање на целата проблематика од целиот тим таму, освен од дечкото во „ИТ“ кој е звер и се надевам ќе го унапредат што побрзо
  • Во Сити Мол не сакаа да ми направат рефундација бидејќи слушалките биле отворени, при што потенцирав дека очигледно половни ми ги продале бидејќи се активирани 2 месеци претходно
  • Ветија дека ќе се јават за рефундација денес, но повикот беше за објаснување што ЈАС треба да направам за нивен превид и притоа не беше точна насоката

Е сега, зашто пишувам вака криптично? Бидејќи проблемот го решив сам, без притоа да скенирам фискални или да одам во iStyle. Не го кажувам решението бидејќи вложив напор и време, и доколку Нептун или @Gilfoyle сакаат да го дознаат, слободно може да ме исконтактираат и да направиме договор за тренинг и консалтинг услуги со една од моите фирми, па ќе им го објаснам решението. Ако не сум во право, давам целосна рефундација - за разлика од нив.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Дај бе кажи што се деси, не се прај улаф, да знаеме за друкпат.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Го пишал серискиот на Apple сајтот и му има излезено Sign in to update purchase date и на слајдерот кликнал денешен датум и му се средило пошто тоа искача кога Дистрибутер ќе ја активира гаранцијата притоа без прво вклучување на уредот, ама ај @TylerMkD нека каже дека не е така.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Го пишал серискиот на Apple сајтот и му има излезено Sign in to update purchase date и на слајдерот кликнал денешен датум и му се средило пошто тоа искача кога Дистрибутер ќе ја активира гаранцијата притоа без прво вклучување на уредот, ама ај @TylerMkD нека каже дека не е така.
Не е така.
Мислењето е автоматски споено:

Дај бе кажи што се деси, не се прај улаф, да знаеме за друкпат.
Зашто да кажам, гледаш паметен ми се прави да сум одел до iStyle или да звонам на UK Toll Free број, ниту едното ниту другото не го направив. И не приложив никаква сметка како доказ за купување. И не се логирав на сајтот на Apple.

П.с. Ама ти ако имаш некогаш проблем на Вибер ќе ти кажам не се секирај <3

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.758
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Еднаш имам зборено со Apple UK баш заради оваа, производот стои дека е активиран неколку денови/месеци а јас денеска го купив запечатен од Authorized Reseller во МК (0 battery cycle, ~0 SSD TBW). Колку се сеќавам одговорот беше дека ги активираат веднаш кога ги зимаат на големо ?!
Од iStyle муабетот е чувај фискална/гаранција - од денеска ти важи.
Тука паѓа во вода муабетот за глобална гаранција и риселери и премиум искуство.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Тука паѓа во вода муабетот за глобална гаранција и риселери и премиум искуство.

Oчигледно не, ете имаме неколку случаеви кои го тврдат токму сптоивното од ова твоево. Би рекол дека не си се разбрал со супортот, можеби е јазична бариера, можеби недоразбирање, ама ете.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Oчигледно не, ете имаме неколку случаеви кои го тврдат токму сптоивното од ова твоево. Би рекол дека не си се разбрал со супортот, можеби е јазична бариера, можеби недоразбирање, ама ете.
Јбг не знаесва Кумановски..

Други случаеви не го негираат конкретниот факт во мојот случај.
Уредот беше активиран пред датумот на купување.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јбг не знаесва Кумановски..

Други случаеви не го негираат конкретниот факт во мојот случај.
Уредот беше активиран пред датумот на купување.
Една ластовичка не ја чини пролетта. Твоето лично искуство не ги побива сите останати.

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54

Јас успеав да ја апдејтирам датата преку Apple Support app (не ми дозволуваше поради некоја причина преку check Apple coverage). Airpods Pro 3 купени на 11.01. од Нептун, гаранцијата беше почната од 16.12.

Атачменти

• IMG_1212.jpeg
    IMG_1212.jpeg
    200,1 KB · Прегледи: 29
  • IMG_1213.jpeg
    IMG_1213.jpeg
    310,1 KB · Прегледи: 30

xGenius

read-only
7 ноември 2014
34
14
Планирам у понеделник да земам base 17-ка, до сеа никад неам пазарено по мобилариве па ми треба малце помош.
Според phones.mk, цената во Мобеликс и Ледиком е најниска - 51к (у другиве мобилари е + 1-2к).
Постои ли некаква разлика помеѓу двеве или исти се? Постои ли 'трета посигурна' мобилара опција?
Што уопште треба да проверам пред да го зеам телефонот од Мобеликс/Ледиком? Сериски број? Battery cycle? Има разлика дали е UAE, US или индиски регион?

Последна промена:

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
446
Прага, Чешка
Планирам у понеделник да земам base 17-ка, до сеа никад неам пазарено по мобилариве па ми треба малце помош.
Според phones.mk, цената во Мобеликс и Ледиком е најниска - 51к (у другиве мобилари е + 1-2к).
Постои ли некаква разлика помеѓу двеве или исти се? Постои ли 'трета посигурна' мобилара опција?
Што уопште треба да проверам пред да го зеам телефонот од Мобеликс/Ледиком? Сериски број? Battery cycle? Има разлика дали е UAE, US или индиски регион?
Земи си од Нептун или iStyle, овластени се. Можда се поскапи ама барем имаш мир у душа…

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно