Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

TheDimiskov

hello world
26 февруари 2015
182
304
TheDimiskov's setup  
Processor & Cooler
R5 5600X + Hyper 212 Black ARGB w/CM MF120
Motherboard
Asrock Steel Legend B550
Storage
1tb ssd+500gb nvme
PSU
Antec HCG 850w
RAM
HyperX Fury Black 3200mhz 4x8gb
Video card
RTX 5060 TI 16gb Gaming OC
Case
Coolermaster TD300 Mesh+ 3x CM MF120
Mouse
Glorious Model D wireless
Keyboard
Glorious GMMK2
Audio
ss arctis 5
Monitor
BenQ EX2710Q 27'' 1440p 165hz
OS
Windows 11
b3jHp1a_d.webp

iPhone Air, прво полнење. 7 часа SOT и скоро 2 часа зборење + префрлање, индексирање и се останато.

Телефонот е ултра тенок и лесен и батеријата дефинитвно не е проблем. Конечно да уживаш додека држиш телефон.

Си има маани како една камера ама тоа може да го засега некој што стварно ги користи 3те, инаку day-to-day камерата е подобра од 15 pro max-от.

Само за споредба на 15 pro max со 95% battery health на iOS 26 немам извадено повеќе од 5 часа SOT.

Ако некој го интересира нешто прашајте.
Ме занима звучникот, дали е квалитетот крш, ко конзерва?
Се мислам меѓу air i 17ка обична, јер купував про само ради 120hz,aod и камерите ама за еднаш неделно да си ја сликам колата сфатив дека не ми треба про. Едино нешто што ме мисли за тнкиов е звучникот, камери не ме занимаат.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ме занима звучникот, дали е квалитетот крш, ко конзерва?
Се мислам меѓу air i 17ка обична, јер купував про само ради 120hz,aod и камерите ама за еднаш неделно да си ја сликам колата сфатив дека не ми треба про. Едино нешто што ме мисли за тнкиов е звучникот, камери не ме занимаат.
Зашто не е 17ка во избор?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.177
18.800
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Затоа што Аир-от е прејак. Го видов во живо, стварно многу добро телефонче и мислам дека моделот е here to stay.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.177
18.800
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Мене лично не ми остави никаков впечаток. Премногу компромиси за ништо ми се.

Не е универзално добар телефон, ете Димишков има Шкода/Киа и толку е, еднаш неделно ќе ја сликне, не му се битни камерите. Пошто шкода и Киа се утепаа од продавање, значи имаш еден куп такви луѓе ко него, задоволни се со едната камера, и тоа е ок. Нормлано, ако барап да биде најдобро, ке си земеш Жаомие 17 Про Макс, кој патем не е никако инспириран од ајфонот, ама има двојно перформанси за пола цена, значи прајс/перформанс х4 е.
Ама дека ерот е секси... е!

Venods

read-only
18 јануари 2021
12
14
Дизајнот стварно е добар и убаво е да држиш толку тенок телефон во рака. Прашањето е колку ќе ти биде битно тоа после една недела, еден месец користење. Или па доколку одма му ставиш маска. А од друга страна батеријата нема да ти држи доволно освен ако го користиш телефонот само за повици и читање вести, со камерата си прилично ограничен ако ја користиш често, звучникот ќе ти е проблем ако слушаш музика и гледаш видеа.

Би рекол дека е само за секундарен телефон за луѓе кои користат два телефони и за луѓе кои не користат телефон премногу, но сакаат поголем дисплеј од тој на обичниот модел.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
ОК ова е најглупо нешто на свет. Ако ти ѕвони некој дур скролаш инстаграм и кренеш со спикер не само шо не го мјутнува звукот ајоесот туку го појачува и ефективно вришти инстаграм звукот дур имаш позив. Volume control било и ќе остане afterthought на оперативниов.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

It's not over until phonebuff right?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.806
10.120
Се моли А1 Македонија под итно да си го смени дилерот!...

Чисто за споредба 17-ка 256 во мобилари е 55400, iSTYLE 62500...
Секогаш имале нереално високи цени, балансираат со тоа што даваат високи буџети (бар за фирмите). Телеком ти вика 60.000 буџет, А1 ти вика 90.000 буџет во преговарање имаат поголема моќ. Потоа ќе се сведе дека можеш да земеш ист број/исти телефони, дури и помалку со цениве :)

7 февруари 2013
950
1.088
Дали има некој активирано iMessage успешно на А1 мрежа бројче? Никако не се активира после промена на оператор од Телеком.

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54
Здраво на сите :) Планирам да си земам iPhone 17 Pro 256Gb, Mobelix и Ledikom отпаѓаат, ама слушнав добри работи за MobiPick. Разговарав со дечките, телефоните им се наменети за UAE и се e-SIM only што за мене е океј, секако користам e-SIM преку Телеком откако искочи, а и кога патувам исто користам преку Airalo. Ми треба вашата стручност, дали има друга разлика помеѓу UAE моделите и оние од iStyle што се за наш регион. Колку што успеав да најдам на нет, коментарите беа дека UAE моделите имаат wider band range support и поголема батерија и дека генерално биле "подобри" од европските верзии, а немало лимитација во софтверот. Дали вие би зеле UAE верзија? Пред 100 години имав Samsung S7 UAE верзија и немав никакви проблеми со телефонот. Крајната цел на муабетот е дали да доплаќам уште 215€ за да си земам од iStyle...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.447
Здраво на сите :) Планирам да си земам iPhone 17 Pro 256Gb, Mobelix и Ledikom отпаѓаат, ама слушнав добри работи за MobiPick. Разговарав со дечките, телефоните им се наменети за UAE и се e-SIM only што за мене е океј, секако користам e-SIM преку Телеком откако искочи, а и кога патувам исто користам преку Airalo. Ми треба вашата стручност, дали има друга разлика помеѓу UAE моделите и оние од iStyle што се за наш регион. Колку што успеав да најдам на нет, коментарите беа дека UAE моделите имаат wider band range support и поголема батерија и дека генерално биле "подобри" од европските верзии, а немало лимитација во софтверот. Дали вие би зеле UAE верзија? Пред 100 години имав Samsung S7 UAE верзија и немав никакви проблеми со телефонот. Крајната цел на муабетот е дали да доплаќам уште 215€ за да си земам од iStyle...
1. Нормално е штом нема физичка сим дека ке има поголема батерија! Ова беше презентирано од Ајпл уште тогаш.
2. Нема врска регионот за каде е наменет. Доколку ги поддржува GSM бендовите немаш никаков проблем.
3. Земи од мобилара и заштеди 215€
4. Да би земал UAE верзија зошто да не, телефонот е 99% , разликата е само во софтверот.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.517
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ќе може 2 e-sim да бидат активни истовремено?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
14ка, купена од Телеком цело време бев на есим. Кога одев во странство, од дома си додавав есим за таму, работеа паралелно 2те.... плус немора да бришеш стари есим, може да ги чуваш неактивни...

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54
Може да, јас цело време користам 2 e-SIM кога патувам. Исто така преферирам да земам преку Airalo, зошто така успеав да ги отклучам region locked features на Apple Watch (AFIB, Sleep Apnea и сл). Ја исклучувам Телеком за овој процес и активна ми е само таа од Airalo и те рачуна дека си во друга држава и нема проблем за активирање на тие features. Јас ги активирав додека бев во Берлин.

Последна промена:

Sly25

read-only
18 април 2016
33
13
Зошто викаш отпаѓаат најпознатите мобилари во Скопје? Лошо искуство?!

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.177
18.800
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Може да, јас цело време користам 2 e-SIM кога патувам. Исто така преферирам да земам преку Airalo, зошто така успеав да ги отклучам region locked features на Apple Watch (AFIB, Sleep Apnea и сл). Ја исклучувам Телеком за овој процес и активна ми е само таа од Airalo и те рачуна дека си во друга држава и нема проблем за активирање на тие features. Јас ги активирав додека бев во Берлин.

Не е до симот, до локацијата е, истите ствари ги активирав во грција на телеком роаминг.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.806
10.120
ОК ова е најглупо нешто на свет. Ако ти ѕвони некој дур скролаш инстаграм и кренеш со спикер не само шо не го мјутнува звукот ајоесот туку го појачува и ефективно вришти инстаграм звукот дур имаш позив. Volume control било и ќе остане afterthought на оперативниов.
Хах, па не е тоа најглупавото нешто на светот.

Најглупавото е што ова е со години вака и никој не го поправа. :D

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.769
12.739
Skopje
www.wemaxa.com

Вујче, струко, внучко... работат таму па што да не изшибицариме на микро врата едно вакво рекламче да тргне работата. Ус пут ќе се застане за некое гага бургерче некаде, онакво инфлуенсерско...

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54
Да, лошо искуство со Mobelix. Купени пред некоја година 3 iPhone 12 (2 Pro и 1 Pro Max), двата Pro имаа Sprint америчка картичка внатре, кога ги прашав зошто, ми кажаа дека телефоните ги земале од тој оператор и затоа морало да има картичка внатре, тогаш им поверував. Ги проверив после некое време кога налетав на пост за купен ајфон од кај нив дека бил blacklisted, и да, ги проверив двата Pro, и двата беа blacklisted. Од Ледиком немам земено, ама имаат од друштво лошо искуство. Сакав да земам пред 2 години AirPods Pro 2, се јавив на телефон да ми кажат дека имаат, отидов таму испадна немале, и згора на тоа беа ужасно некултурни, да се запраша човек зошто воопшто од таму сум тргнала да земам.

Инаку си го земав од iStyle, ем европска верзија наменета за МК, ем 2 години гаранција.

Не е до симот, до локацијата е, истите ствари ги активирав во грција на телеком роаминг.

Можеби кај тебе е тој случај, мене во Германија, на Телеком роаминг не ми ги активираше, затоа го употребив методот што го напишав.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно