Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Толку некаде треба да ти биде царината зошто coins не ги пресметува како што сум забележал....Само алиХ купоните ги смета, Коинс ги царинат......Добар си колку толку барам ти стинала....Нашите други ги нема за жива глава....На алиекспрес што ти пишува? Пишува ли ти: Abnormal status Declared package value is too low Apr 5, 05:27 (GMT+2) како нашите кој се порачани во тој период од Февруари.
Еве на Али како стои
1775663092658.jpeg

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Сега проверив и моите ги дава на Тракинг во Карго Експрес иако пишува на алиекспрес Abnormal status Declared package value is too low....А не ми пратиле порака никаква колку ќе ме кошта царина.

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
Толку некаде треба да ти биде царината зошто coins не ги пресметува како што сум забележал....Само алиХ купоните ги смета, Коинс ги царинат......Добар си колку толку барам ти стинала....Нашите други ги нема за жива глава....На алиекспрес што ти пишува? Пишува ли ти: Abnormal status Declared package value is too low Apr 5, 05:27 (GMT+2) како нашите кој се порачани во тој период од Февруари.

Ama pomalku mu e presmetano vo toj sluchaj. Doagja nekade 14 USD * 0.18 ako samo presmeta kuponi.

Inaku za nekolku pratki shto mi se Value declared too low mi stignaa poraki od Kargo Express, kako i SMS shto izgleda fake a ne e se dodeka doagja od domenot kaex.mk

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Ama pomalku mu e presmetano vo toj sluchaj. Doagja nekade 14 USD * 0.18 ako samo presmeta kuponi.

Inaku za nekolku pratki shto mi se Value declared too low mi stignaa poraki od Kargo Express, kako i SMS shto izgleda fake a ne e se dodeka doagja od domenot kaex.mk
Не вистина е овде се стигнати и тие.... Овде е тракингот провери Карго Експрес | Брза достава —
На вибер знам праќат порака, не на СМС.... Нешто грешка си добил(сосема друга порака од други) не знам зошто така... Ќе чекаш вибер порака да добиеш од каргото и на неа пишува колку ДДВ да платеш за пратката... Кога карго експрес курирот ќе дојде кај тебе лично тогаш се плаќа ДДВ.... Све друго е скам ако си добил други порака што ти барат со картичка да платеш...

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57

Inaku i Kaex.mk e nivni domain. Sigurno e toa domain-software za nivnite vrabotenite koj go prakjat kako poedinecni link na korisnicite so dadena sum presmetana za DDV/CARINA.
Eve gi Нарачки за карго превоз Карго Експрес

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
Не вистина е овде се стигнати и тие.... Овде е тракингот провери Карго Експрес | Брза достава —
На вибер знам праќат порака, не на СМС.... Нешто грешка си добил(сосема друга порака од други) не знам зошто така... Ќе чекаш вибер порака да добиеш од каргото и на неа пишува колку ДДВ да платеш за пратката... Кога карго експрес курирот ќе дојде кај тебе лично тогаш се плаќа ДДВ.... Све друго е скам ако си добил други порака што ти барат со картичка да платеш...
Inaku i Kaex.mk e nivni domain. Sigurno e toa domain-software za nivnite vrabotenite koj go prakjat kako poedinecni link na korisnicite so dadena sum presmetana za DDV/CARINA.
toa vikam, se dodeka zavrshuva na *.kaex.mk, togash e legitimno.

Inaku dechki, dali nekoj ima narachano kompjuterski del kako primer Maus/Tastatura, procesor itn shto treba da bidat danoecheni na 5%? Mene nekoi Fans mi stignaa ama mi gi danochat po 18%

denko55

hello world
8 ноември 2025
55
55
од први декември секоја нарачка преку приватни пошти иде со декларација од алиекспрес со точен износ на платена вредност со поштарина заедно и број на транаскција, на цел контењер пратки има тотална вредност за ддв и за секоја поединечно, тоа не држи вода дека вредноста не е точна, напротив за да се испрати преку приватна пошта главно барање на шпедитерите тука е да има комплетна документација за секој пратка. Шпедитерот плаќа ддв и царина за сите па потоа од секој клиент си ги бара парите назат. За сите пратки кои ги добив со приватна пошта ддв е точно до 1 денар
Потврдувам, добив десетици пратки и ДДВ е точно до денар. Али им дава точна вредност на пратките и врз основа на ова ти пресметуваат ДДВ. Единствен проблем е чекањето повеќе од еден месец на царина за пратки преку приватни пошти, а за овие преку националната и до два, три месеци.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Inaku dechki, dali nekoj ima narachano kompjuterski del kako primer Maus/Tastatura, procesor itn shto treba da bidat danoecheni na 5%? Mene nekoi Fans mi stignaa ama mi gi danochat po 18%

Треба да се види во законот (новиот) дали на пример сите пратки што стигаат по пошта се даночат со 18%. Не би ме чудело такво нешто да ставиле, освен онаа стандардната претпоставка дека ги мрзи да работат и на сè лупаат 18%.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Како работи плакање откуп ако е во пакетомат? Онлајн? Сега добив известување, пренасочив до најблиското, но не ми дава опција да платам тоа 78 денари што бараат ццц

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
Потврдувам, добив десетици пратки и ДДВ е точно до денар. Али им дава точна вредност на пратките и врз основа на ова ти пресметуваат ДДВ. Единствен проблем е чекањето повеќе од еден месец на царина за пратки преку приватни пошти, а за овие преку националната и до два, три месеци.

se podlaga po 18%, duri za stoka shto beshe porano 5% ddv?
Мислењето е автоматски споено:

Треба да се види во законот (новиот) дали на пример сите пратки што стигаат по пошта се даночат со 18%. Не би ме чудело такво нешто да ставиле, освен онаа стандардната претпоставка дека ги мрзи да работат и на сè лупаат 18%.

ima smisla da e taka. Isto taka ochigledno imaat opcija da ja pobaraat vistinskata platena suma od aliexpress duri i koga prodvachot sprovel sluchajna cena na deklaracija, poradi toa shto ne znam kako inaku bi mozhele da gi izdanochat ovie na value declared too low tolku precizno.

Последна промена:

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Како работи плакање откуп ако е во пакетомат? Онлајн? Сега добив известување, пренасочив до најблиското, но не ми дава опција да платам тоа 78 денари што бараат ццц
Карго експрес пакетоматите според нивниот сајт вели:

Доколку има обврска за плаќање на поштарина или откупнина извршете плаќање преку електронско банкарство по насоките добиени од Карго - Експрес и потврдете ја уплатата на линкот.(во раобтни денови до 16 часот)

Ова полесно би го решиле со ПОС терминал во самиот пакетомат.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Имам прометено дека скоро све е поскапено во Али (дури и повеќе од пред), има шанси да воведуваат ДДВ во цена или тешко?

Chiller

user
8 март 2012
1.547
1.156
Скопје Аеродром
Имам прометено дека скоро све е поскапено во Али (дури и повеќе од пред), има шанси да воведуваат ДДВ во цена или тешко?
На Тему има да им препорачаш кој производ да го додадат, мислам дека со ова ќе биде озбилна кокнуренција за Али.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.922
8.414
Регуларен домен си е kaex.mk. Го користат за тракинг на пратките. Само што стига порака на Вибер од Карго Експрес. Денес добив пратка од овие Абнормалните.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
На Тему има да им препорачаш кој производ да го додадат, мислам дека со ова ќе биде озбилна кокнуренција за Али.
Одамна тему го надмина али на наш пазар мислам, и да за испорака и овакви работи се топ, штета, зошто квалитетот на али е 5x повисок во просек него тему ѓубре, се надевам Али ќе средат ова со ДДВ...

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Денеска: 10 април 2026 година (Велики Петок) не работат изгледа. Ми ги донесоа вчера старите пратки. Остана уште една. Царината/ДДВ беше точна на сите 18% како што се кажуваше на сите пратки до 90евра.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Не се пишува вистинската цена колку е платена ? Ги платив кондурите 67 долара.
Според таа продажна цена требаше да ми наплатат 628 денара=12.02$.. А ми наплатија како да сум ги платил 82 евра.
А никогаш не се биле таа цена... Одсекогаш се продавале по 50-70 долара зависи од пописти ако има некогаш...
18% на таа цена од 81.52$ е 14.67$ а мене ми наплатија 15.1$ пак некој цент($) имат укдадено...
А Цент по Цент..Денарче по Денарче е Бунарче пари од сите за нив собрани...
Screenshot 2026-04-14 144440.png Screenshot 2026-04-14 144230.png Screenshot 2026-04-14 144215.png Screenshot 2026-04-14 144619.png Screenshot 2026-04-14 144627.png Screenshot 2026-04-14 144658.png
Screenshot 2026-04-14 145752.png
Моментална сегашна цена е оваа... 77$ комплет со достава.... Со купони дојде и до 60$.... Значе треба колку е платено да царинат..... А не да крадат по неколку долара......

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Не се пишува вистинската цена колку е платена ? Ги платив кондурите 67 долара.
Според таа продажна цена требаше да ми наплатат 628 денара=12.02$.. А ми наплатија како да сум ги платил 82 евра.
А никогаш не се биле таа цена... Одсекогаш се продавале по 50-70 долара зависи од пописти ако има некогаш...
18% на таа цена од 81.52$ е 14.67$ а мене ми наплатија 15.1$ пак некој цент($) имат укдадено...
А Цент по Цент..Денарче по Денарче е Бунарче пари од сите за нив собрани...
Погледнете го атачментот 160568Погледнете го атачментот 160569Погледнете го атачментот 160570Погледнете го атачментот 160571Погледнете го атачментот 160572Погледнете го атачментот 160573
Погледнете го атачментот 160574
Моментална сегашна цена е оваа... 77$ комплет со достава.... Со купони дојде и до 60$.... Значе треба колку е платено да царинат..... А не да крадат по неколку долара......
Чекај брат си ги купил 66 евра викаш дека си ги купил 67 долари, долари и евро не е 1=1 плус не ми е јасно што толку ја тупиме ако пратките стигаат побргу одколку до сега пошто имало данок, данок ќе има и на воздух за некое време така да џабе се замараме

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Чекај брат си ги купил 66 евра викаш дека си ги купил 67 долари, долари и евро не е 1=1 плус не ми е јасно што толку ја тупиме ако пратките стигаат побргу одколку до сега пошто имало данок, данок ќе има и на воздух за некое време така да џабе се замараме
66.83...Toa e skoro 67...zatoa pisav na ramno 67. Pa ne go tupime ic. Ogromna razlika e toa 15-20+- dolara... Da se rabotese za 20 centi aj vo red... Ne moze za rabota koja e kupena po cena od 67 dolara da naplakjat danok na nivna izmislena cena od 82dolara...(81.52)...

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
66.83...Toa e skoro 67...zatoa pisav na ramno 67. Pa ne go tupime ic. Ogromna razlika e toa 15-20+- dolara... Da se rabotese za 20 centi aj vo red... Ne moze za rabota koja e kupena po cena od 67 dolara da naplakjat danok na nivna izmislena cena od 82dolara...(81.52)...
Брат на пратката имаш вкупна вредност од 71 евро(без коинови сејлови и чуда) тие не ги рачунат, ако рачунаш у долар иде 83 или 81 исто ти е, ја не знам како мислиш да го израчунат до денар тоа они, праќаат вредност колку е без триста чуда и на тоа пресметуват 1776175151458.png

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Брат на пратката имаш вкупна вредност од 71 евро(без коинови сејлови и чуда) тие не ги рачунат, ако рачунаш у долар иде 83 или 81 исто ти е, ја не знам како мислиш да го израчунат до денар тоа они, праќаат вредност колку е без триста чуда и на тоа пресметуват Погледнете го атачментот 160580
Продавачот грешно има испринтано цена треба да е 78.85$ на пакетот.
Во негов случај тој си има транскација од банка, и плус онлајн фактура како доказ, според нив треба да се даночи и царини.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно