Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кафемат што да купам

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
а пошто гледам доста кафеџии има, дајте предлог за кафе(кај нас да го има наравно)

Каков тип на кафе сакаш?

Ако бараш класика: Lavazza Crema e Aroma ти е одлично кафе. Illy Classic е тука исто. Иако, не го препорачувам Illy-то, затоа што за тие пари веќе се купува specialty. Kimbo викаат дека е топ, немам пробано. Lavazza Grand Riserva исто не се лоши, ама навлагаш пак во територија и цена на speciality.

Ако бараш кафе слично на класика, а да е specialty и да е свежо печено: Columbini Bled од Дабов или Brooklyn Blend од Manhattan (The Dude го носи). Многу блиски се до комерцијално кафе, бенефитот е што ти се секогаш свежи, не e препечен roast.

Сакаш да почнеш да експриментираш со Specialty, ама не можеш да се навикнеш на тоа што се покисели. Почни со single origin Brazil (арабика) од Дабов, Типика или било кој roaster.

Инаку, за суперавтоматици, многу ми се допадна пред некое време Carousel Daily Cup. Околу 900 денари е кило, а супер испаѓа на филипс машините.

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941
За дома за секој ден,да смените од Lavazzata.

Атачменти

• 7.-JACOBS-1KG-ORIGINS-BRAZIL.jpg
    7.-JACOBS-1KG-ORIGINS-BRAZIL.jpg
    44,7 KB · Прегледи: 10

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
196
198
Препорака од мене, омилено кафе у задњо време. Пробано на LatteGo 4330 машина - прекрасно е.

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Досега шо имам пробано и ми оставиле позитивен впечаток, ќе ги поделам во две групи според цена/квалитет. На почетокот пиев повеќе dark roast, ама со тек на време целосно се префрлив на medium roast, со повеќе крема.

Tier 1 - Kimbo ми е број еден, а Lavazza е одма тука некаде после него. Од нив би ги препорачал:

Kimbo Extra Cream
Kimbo Cremoso
Kimbo Intenso

Lavazza Crema e Aroma Expert (оваа еднаш ја нагазив и од тогаш ја немам видено на залиха)

Lavazza Crema e Aroma

Lavazza Crema e Aroma Blue

Tier 2 - Carraro е троа поевтино и мислам оти е златна средина за луѓе со ограничен буџет.

Carraro Primo Mattino

Carraro Crema Espresso

Carraro Crema Aroma

Избегавам 100% Арабика, ми го растресува дигестивниот систем и правец вц шолја, вадење сѐ од мене.
Arabica coffee acts as a natural, mild laxative by stimulating colon contractions, triggering the gastrocolic reflex, and releasing digestive hormones like gastrin within minutes of consumption

De Longhi мелницата по дифолт мислам оти доаѓа наместена на 5-ка, и после неколку кафиња ја сменив на 3-ка, да меле поситно за повеќе крема.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.781
33.884
roka.mk

Ова го бива ли? Или било кое друго од Кимбо?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Мене не ми се бендисува. Земи или или лаваца крема е арома сина, ем поефтина ем поубава.

Ова иначе ми е убаво, искача мн симпатично и кремаво кафенце

Alex3

hello world
20 декември 2018
212
251

сите ги бива, зависи каков вкус сакаат кафепијачите. земи неколку разни 250гр мелено за проба (не ги отвораш сите наеднаш), и кое ќе те бендиса најмногу од тоа ќе си зимаш.
лаваца обично се помеки, кимбо имаат посилен вкус, караро некој што напиша погоре е поефтино но за мене има добар вкус. Illy исто се добри. хаусбранд е најдобро кафе што сум го пробал во кафич, немам користено дома.
зема добар кафемат, земи добра мелница, пробај разни кафиња, види кое прави ќејф и толку, нема крај ова ако влезеш длабоко.
ова ми излезе пред некој ден, прилично добро објаснува разни кафиња https://www.instagram.com/reel/DVv5gQQIJdA/

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
„најдобар кафемат што може да се најде кај нас.“ е сериозна изјава, бидејќи најдобриот што може да се најде кај нас е преку 30.000 евра.
Мислењето е автоматски споено:

а пошто гледам доста кафеџии има, дајте предлог за кафе(кај нас да го има наравно)
Какво кафе, бидејќи тоа е сериозно широк поим. За какво кафе прашуваш - индустриско, спешлти, за еспресо, за филтер... биди попрецизен. И на крај - не заборавај за вкусови станува збор. Едно кафе е за Петко супер, сосема друго за Станко...

Последна промена:

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Бидна, влезе чивијата длааабоко, вечер либето или ќе ме избрка од дома, или ќе ме засака уште повеќе!

IMG20260404124210a.jpg

луѓето ми помогнаа
Исто и мене , фала на сите за советите. Еспешли на Маршал Тито.

нема крај ова ако влезеш длабоко
Касно е веќе, еве сосе кафе аксесоарите шо треба да стигнат од Тему, од старт 500 евра се лизнаа оп!

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Супер машинче е ова! А, мелница, што? Само бирај убаво кафе. Ама, секако со време сам вкусот ќе се измени и исфилтрира на подобро од 99% ѓубре. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
„најдобар кафемат што може да се најде кај нас.“ е сериозна изјава, бидејќи најдобриот што може да се најде кај нас е преку 30.000 евра.

Какво кафе, бидејќи тоа е сериозно широк поим. За какво кафе прашуваш - индустриско, спешлти, за еспресо, за филтер... биди попрецизен. И на крај - не заборавај за вкусови станува збор. Едно кафе е за Петко супер, сосема друго за Станко...
Мене едно не ме напива!
Јаска беС три еспреса на ден, но моом да живеем бе!

ОнТопик:
Преферирам Лаваца, претежно со 100% арабика.
И обично избирам некое на горна граница со јачина (на пр.13 од 15, или 8 од 10 - различни производители, различно го означуваат, нема забележано дека се држат до стандарден формат за "јачина").
А не беше лошо и Кимбото.
Е сега, ценовно почнаа кафињата да одат доста нагоре, и нешто што лани ова време сум го купил за околу 1.200 ден/кг, сега е од 1.800 ден/кг.
Ама то е, ќе стисниме заби, и леп ако треба нема да јадиме, ама каве - ЌЕ ПИЈАМЕ :)

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Само бирај убаво кафе.
Шо си е сигурно, сигурно си е...
https://packaged-media.redd.it/2vjr...00&s=7b07ef7acf3d0335618d2c06ce48f6368a9711d9

Пишав поназад, користам Melitta Molino, само за кафе ѓомити наменета, со 17 нивоа на финоќа, дали ќе извадам тоа шо треба со оваа не знам. Вели има steel disc grinder систем на мелење, кога ја отворам да ја чистам вакава е внатре:
IMG20260404133732~2.jpg IMG20260404133744.jpg

Со првиот шот ја затнав, многу ситно изглеа беше (наместено на 3-ка), вториот шот на 5-ка го сјебав од стегање - плоча бетонска одвај протече.
Е, третиот со усул стегнат, 5-ка степен мелење, стандардна дупла корпа со од око кафе и време на екстракција, личеше на нешто. Касно е веќе попладне за кафиња, утре сабајле ќе му навалам пак.
Нарачани се вага со штоперка, тампер, WDT и други работи за финоќа во процесот, до тогаш вака каубојски ќе „варам“.

И за крај, фото поздрав со мојот нов кафе сетап:

IMG20260404143037-it.jpg

Последна промена:

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
699
998
До сите кафепијачи, во Прилепа града имате бате, профи бариста што го има поппрошетано светот баш ради таа работа . Има продавниче за кафе од кое цела чаршија ди порачува за по дујчани. Се најдува точно пред кавана Сокаче. Влезете во продавничето , направете си муабет, ќе ви направи блендови 1001. По 100 по 200 по 1000гр. Каков сакате таков…. Дечкото си пазари сурово каве , сам прави миксови и такви ми ти работи… Е сега проблемот е дали ќе го начекате него или брат му - пошто тој често зашетува по белиот ни свет.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
Шо си е сигурно, сигурно си е...
https://packaged-media.redd.it/2vjr...00&s=7b07ef7acf3d0335618d2c06ce48f6368a9711d9

Пишав поназад, користам Melitta Molino, само за кафе ѓомити наменета, со 17 нивоа на финоќа, дали ќе извадам тоа шо треба со оваа не знам. Вели има steel disc grinder систем на мелење, кога ја отворам да ја чистам вакава е внатре:
Погледнете го атачментот 160305 Погледнете го атачментот 160306

Со првиот шот ја затнав, многу ситно изглеа беше (наместено на 3-ка), вториот шот на 5-ка го сјебав од стегање - плоча бетонска одвај протече.
Е, третиот со усул стегнат, 5-ка степен мелење, стандардна дупла корпа со од око кафе и време на екстракција, личеше на нешто. Касно е веќе попладне за кафиња, утре сабајле ќе му навалам пак.
Нарачани се вага со штоперка, тампер, WDT и други работи за финоќа во процесот, до тогаш вака каубојски ќе „варам“.

И за крај, фото поздрав со мојот нов кафе сетап:

Погледнете го атачментот 160307
А, колку РАМ му кладе во сетапо?

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)