TheMarshal
user
- 3 јануари 2019
- 1.759
- 2.770
pre-infusion
Profitec Go нема pre-infusion.
pre-infusion
Profitec Go нема pre-infusion.
Све мислев има, или бар некој евтин начин на pre-infusion, а да не е мануелно пали гаси, ама изглеа сум се смешал нешто.
Сегаш гас и вози било која кола.Едноставно е. Пумпа шприца вода низ кафе и толку.
Не бре, дури поскаптие модели на Profitec имаат Pre-infusion. Иако, мислам дека со добар puck prep, соодветно сомелено кафе и слично, дека не потребно е ваљда да имаш пред-инфузија. Marginal returns.
Дури и PID не е потребно, особено ако не планираш да користиш посветло печени кафиња, па да ти треба да си играш со температурата. Ако користиш покомерцијални кафиња, релативно forgiving се. Иако, да, со PID си имаш и други предности, ако веќе сакаш да комплицираш.![]()
Пумпа шприца вода низ кафе и толку.
Тоа сакав да кажам, temperature surfing нема да треба да правиш со PiD.па пробував со temperature surfing да намалам некој степен.
Види го и Rancilio Silvia доста го фалат, во категорија тука негде е со Gaggia Classic-от.
Да не ја продаваш сега Класикот?Заменив Classic со Silvia.
Значи јас сум единствениот сељак на форумов кој пие турско..
Ако може да прашам, како го спремаш кафето со метален pour over филтер ?Нема врска, и турско има убавина - најубавото кафе е тоа што го пиеш со мерак и не ти е мака да го правиш.
Јас од еспресо сетап се префрлив едно време на мока пот, а моментално сум на specialty coffee во зрно + мелница од 2000 денари + чајник од 1500 ваљда + метален pour over филтер. И супер ми еСо мерак пијам кафе и дома, и кога ќе излезам во кафич.
Погледнете го атачментот 160255
you were saying? Може вака?Bottomless portafilter е многу тешка заебанција, да знаеш. Многу тинтрање има таму за да извади добар шот, pressurized ти помага индиректно за стварите што би ги заебал (распоредено кафето, тамперот, гранулација на зрно, итн.). Можеш да земеш добра машина и пак да користиш pressurized. Ама многу е интересно да си играш со bottomless, поготово кога гледаш од доле како тече шотот
Јас би ти рекол да ја земеш Gaggia-та или горе што ја спомнаа Profitec Go. Profitec Go веќе има неколку модови вклучени што ги нема Gaggia, а одма ќе ти притребаат, како PID и pre-infusion. Ама па и доста поскап е... ако ти го носат од странство со поврат на данок, едно друго може да излезе добра цена.
Види го и Rancilio Silvia доста го фалат, во категорија тука негде е со Gaggia Classic-от.
Breville-от изглеа примамливо, ама на крај пак нема да ја користиш таа мелница, туку ќе купиш друга најверојатно.
Мислењето е автоматски споено:
Може пример и Flair да земете и да бидете едини фраер у маало што има еспресо кога ќе снема струја. Или на камп у Грчка
Ако може да прашам, како го спремаш кафето со метален pour over филтер ?
Јас никако не можам да си го погодам.
Најчесто мешам мелено кафе и вода во пластично шише и го оставам да стои преку вечер во фрижидер.
Пред легнување, наутро кога отворам фрижидер го мешам.
Кога ке дојде време за кафе го ставам на металниот филтер, и го чекам 20 мин да се исцеди.
Не сум задоволен од резултатот, а сакав да постигнам нешто како cold brew.
you were saying? Може вака? Погледнете го атачментот 160259
Не, ама сакам да си пуштам машина и онака да се напијам кафе, не да му баам 45 минути и да жртвувам јагне и 100 вилушки внатре да му матам.Од кофеин ли сте зависни бе цел форум упм..
Кафе лудаци цел форум. Секакви вуду магии требело за да добиеш добро кафе.Не, ама сакам да си пуштам машина и онака да се напијам кафе, не да му баам 45 минути и да жртвувам јагне и 100 вилушки внатре да му матам.
И онака пијам 1 - 2 во ден.
Да се чуваш од тие зависниците од парфеми што возат кинески коли тие се опасни. А згора на тоа не частат ни едно шише вино за Администраторот да го додаде во колекци...Кафе лудаци цел форум. Секакви вуду магии требело за да добиеш добро кафе.
Колега од факултет имам и он вака забеган по кафе па кога патуваме во странство ги бара кафичите со секакви кафиња. Опасна болест да ти било ова.
Јас вака точак кога купував. Најдов еден добар Cube, другар што е навлезен почна да ми збори „Ама знаеш овој е основен Шимано механизам, кочниците вакви такви“.Кафе лудаци цел форум. Секакви вуду магии требело за да добиеш добро кафе.
Колега од факултет имам и он вака забеган по кафе па кога патуваме во странство ги бара кафичите со секакви кафиња. Опасна болест да ти било ова.
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER, PS5/PC/MAC/MOBILE+ USB Cable, MIDNIGHT BLACK
4.940,00 ден
PUMPA EXTRALINK BICYCLE AND CAR w/pressure Gauge
890,00 ден
PHONE CHARGER XIAOMI HYPERCHARGE (USB-A) 67W charging cable not included, BHR07SKEU
880,00 ден
USB Flash Drive Type-C 256GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/256GB
1.480,00 ден
CAR POWER VOLTAGE CONVERTER EXTRALINK OPIM-600W 12V>230V, 600W, w/USB
2.410,00 ден
RAM SO DIMM DDR4 8GB 3200MHz TEAM GROUP TED48G3200C22-SBK BULK
3.500,00 ден