Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Шејф Шити не го исплашил овега доволно

1772515324834.png
Како што кажав, нов тренд е, да се помине кроце-лаганица под камерата па после да се даде гас за компензација. Овој тренд го воочувам откако почнаа со тест фазата, ликовите што возат вака се адаптираа и сменија ритам, ништо повеќе. Некој малце да поседи на било кој булевар и набљудува ќе види за што зборам, особено на бул. Србија, 3-та македонска бригада, Борис Трајковски....

Возење и буљање у мобилен никој не начна како главен проблем пошто, кај може тоа да е проблем за ваков епско-митски сезнаен и семожен народ.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.166
18.763
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Шејф Шити не го исплашил овега доволно

Погледнете го атачментот 159202
Како што кажав, нов тренд е, да се помине кроце-лаганица под камерата па после да се даде гас за компензација. Овој тренд го воочувам откако почнаа со тест фазата, ликовите што возат вака се адаптираа и сменија ритам, ништо повеќе. Некој малце да поседи на било кој булевар и набљудува ќе види за што зборам, особено на бул. Србија, 3-та македонска бригада, Борис Трајковски....

Возење и буљање у мобилен никој не начна како главен проблем пошто, кај може тоа да е проблем за ваков епско-митски сезнаен и семожен народ.

Де бе чоек, не може до толку да не гледаш ништо позитивно и ниедна придобивка па да мора цело време да какаш по Сејм Шити. Ок е, никој во ниеден момент не рече дека системот ќе ги реши сите проблеми одеднаш и дека уште камерите кај соборна да ги пуштат и толку е, ракетите над Дубаи ќе се деактивираат. Опушти се, уживај малце. Секогаш ќе има луѓе што ке наоѓаат дупки и тоа е ок, не очекуваме булетпруф решенија.

А за мобилните, ги спомена ти во барем 40 постови во темава, очигледно нема интерес. Јас мислам дека иако системот вели дека може да детектира користење на мобилен, не сум сигурен со колкава точност, а најголем проблем на МВР е процесирањето на сите казни како и приговорите. Уште пред месец дена реков дека МВР не се спремни да се справат со 100.000 казни дневно, ниту со 10.000 ниту па со 5.000 и затоа ги кренаа лимитите и го намалија типот на казни за да се справуваат со ете, 1.000 можеби дневно, затоа што тие 1.000, 10% да имаат приговори, тоа се 100 приговори дневно. Е сега замисли колку приговори ке има за користење мобилен, кадешто не секогаш убаво може да се утврди што уствари има возачот во рака и дали гледа во него или не.

Edit: Сабајлево на партизанска на обединети нации возев со 29км/ч... тоа беше темпото на колите пред мене, Претходно тука секогаш се возело 50-60. And I'm fine with that...

FikanA

hello world
3 април 2025
195
244
Средe никаде...
За вакви дефинитивно треба одземање возачка.
Не се секирај, кај и да е ќе влеземе во енергетска криза. Ќе си возиме магариња, а кои има пари може и некој бел коњ да си купи B)

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Половина од раскрсниците во Аеродром се блокирани секое утро и тие што блокираат мува не ги лази. Каков сејф сити какви бакрачи.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Де бе чоек, не може до толку да не гледаш ништо позитивно и ниедна придобивка па да мора цело време да какаш по Сејм Шити. Ок е, никој во ниеден момент не рече дека системот ќе ги реши сите проблеми одеднаш и дека уште камерите кај соборна да ги пуштат и толку е, ракетите над Дубаи ќе се деактивираат. Опушти се, уживај малце. Секогаш ќе има луѓе што ке наоѓаат дупки и тоа е ок, не очекуваме булетпруф решенија.

А за мобилните, ги спомена ти во барем 40 постови во темава, очигледно нема интерес. Јас мислам дека иако системот вели дека може да детектира користење на мобилен, не сум сигурен со колкава точност, а најголем проблем на МВР е процесирањето на сите казни како и приговорите. Уште пред месец дена реков дека МВР не се спремни да се справат со 100.000 казни дневно, ниту со 10.000 ниту па со 5.000 и затоа ги кренаа лимитите и го намалија типот на казни за да се справуваат со ете, 1.000 можеби дневно, затоа што тие 1.000, 10% да имаат приговори, тоа се 100 приговори дневно. Е сега замисли колку приговори ке има за користење мобилен, кадешто не секогаш убаво може да се утврди што уствари има возачот во рака и дали гледа во него или не.

Edit: Сабајлево на партизанска на обединети нации возев со 29км/ч... тоа беше темпото на колите пред мене, Претходно тука секогаш се возело 50-60. And I'm fine with that...

Не е поента тоа, поента е сите проблеми кај нас се "решаваат" со популистичка помпа и играње ора пред тунели за на крај цврц, и да, ова се промовираше како конечно решение. Реков, ќе ги реши тие што возеа 50 да возат 30, но не тие што дивеат, или се нечие куче, затоа што ќе си останат заштитени како бели мечки. А инциденти од абдали како случајот со девојчињата кај Сити Мол, Градежен и Силбо, Велес пред пешачкиот, и бројни други примери - сејф шити нема да ги реши, затоа што за тоа некој треба да излезе да работи а не да се топли во ново - народно спонзорирано - возило и да чека на 50 да оди во пензија.

Една работа која признавам е позитивна - е поминување на црвено - т.е. малце беше црвено, ама жолто беше ама... е тоа признавам, но тоа можеше и да се реши пред 15 години со првите камери што беа ставени, ако ништо друго можеа рачно да ги евендентираат тие случаи и да ги процесираат - по 2 да процесираа на ден ќе се создадеше доволно тракција да тој проблем ако ништо друго се намали/сузбие.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
876
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Има некој плаќано казна ме интересира како ги плаќате , може online преку апликација од банка ?? Да не треба да се носи уплатница физички во пролече или мтв ??

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
А знаете ли дека и во Техеран имале „безбеден град“?

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Па, изгледа сите имаме проблем со регистрација на тој сајт.
Пред некое време некој го посочи сајтов, со истата констатација, и од тогаш повремено пробувам да се регистрирам, ама цело време ми дава „Невалидно барање“.
Иначе ова е сајтот што е замислен за да си провериме дали и колку казни имаме од SafeCity, така?

Еј, абе зошто се шири муабетов дека се плаќало за промена на податоци?
За кои податоци се плаќа?
Цитирам:
„Вакво нешто доживеал и возач со кој поразговара РСЕ, а кој за промена на податоците платил 50 денари.

„Иако се работеше за симболична сума, не се проблем парите. Се работи за принцип, значи зошто јас да плаќам за нешто што не е моја грешка“, коментира тој за Радио Слободна Европа.“

Ете бев понеделников (23.02.2026) до МРТВ на шалтерот за СејфСити, баш за промена на податоци, пошто при регистрација лани ми имаа згрешено една буква од мејлот - човекот на шалтерот најљубезно ми побара лична карта, провере во системот и одма го смена мејлот со правилниот, ми рече да проверам на лице место дали ми е стигнат автоматскиот мејл од нив, стигнат беше.
Прашав дали е тоа се -рече толку е, имај пријатен ден.
Нит пари побара, нит бутур.
Па не ми е јасно, за какви 50 денари станва збор?
Се плаќа, јас платив 50 денари да ми го променат мојот мејл/контакт број. Претходниот пат кога ја регистрирав колата на технички им пишав убаво мобилен и и-мејл, арно ама глупаците таму си го пишале мејлот и бројот од техничкиот. За да ти го променат на шалтер во МВР се плаќа 50че.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Се плаќа, јас платив 50 денари да ми го променат мојот мејл/контакт број. Претходниот пат кога ја регистрирав колата на технички им пишав убаво мобилен и и-мејл, арно ама глупаците таму си го пишале мејлот и бројот од техничкиот. За да ти го променат на шалтер во МВР се плаќа 50че.
Мене не ми наплатија ништо.

Можда по принцип на лепота функционираат?

(јас дека грдичок, грефче, ете им паднало жал, па не ми наплатија).

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Мене не ми наплатија ништо.

Можда по принцип на лепота функционираат?

(јас дека грдичок, грефче, ете им паднало жал, па не ми наплатија).
можеби принципот е ако е ситна грешка нема да ти наплатат, само ако е сосема нов број/мејл тогаш

Има шалтер во МВР ако не можеш да се регистрираш
Мене ми рекоа дека поима немаат дали работи и кога ќе биде пуштена страната. Неколку пати пробував јас до сега не сака, секогаш враќа „Невалидно барање“

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
За вакви дефинитивно треба одземање возачка.
и треба казни за тие што залетани а на прво трепкање на зелено кочат у место пред семафор,а можат комотно да поминат.

со тоа го забавуваат сообраќајот а и може да предизвикаат сообраќајка,да некој од позади да ги удри или да излезе друг возач од позади,па да се степаат како што имаше еден клип во Аеродором...се тепаа на улица.

18 август 2019
1.210
1.176
и треба казни за тие што залетани а на прво трепкање на зелено кочат у место пред семафор,а можат комотно да поминат.
За ова најпрво треба да ја унифицират работата на семафорите. Да се знае (законски) колку пати ќе трепне и во кој интервал. Додека еден семафор трепка 3 пати, друг 5 пати (некој можеби само еднаш), еден на 2 секунди, друг на 3 секунди, мораме да кочиме.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.233

со тоа го забавуваат сообраќајот а и може да предизвикаат сообраќајка,да некој од позади да ги удри или да излезе друг возач од позади,па да се степаат како што имаше еден клип во Аеродором...се тепаа на улица.
Не треба казни и не може да има казни во ова сценарио, затоа што секој проценува индивидуално дали може да помине или не. Можеби он не смета дека може комотно да помине. Можеби тој гледа напред дека ќе ја блокира раскрсницата па одлучува да застане. Не можеш ти да одлучиш за него дали може комотно да помине или не. Ти си должен да држиш растојание и да застанеш на време ако тој одлучи да застане.
Ако го забавува сообраќајот тогаш јебига, една кола не поминала, голема работа, негова одлука е дали ќе застане или ќе ризикува казна.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699

Тој од позади СЕКОГАШ е виновен. Тој напред и може и не мора да биде виновен. Имаше еден на Sидот на ФБ што пишал дека во магла од камионот пред него испаднало тркало или така нешто и цела предница му ја оштетило - ем не го барале камионот ем го казниле заради неприлагодена брзина...

Новиве коли имаат EMERGENCY BRAKE а сега ЕУ нареди на сите нови да се вградува. Тоа значи ако некој закочи пред тебе - колата пишти вришти и кочи и четири светла и застанува... А не наредија да се вгради EMERGENY ACCELERATION па предната кола превентивно да забрза кога задната е премногу блиску. Coincidence? I think not!

Инаку насловот на темава не е точен. Ова не се камери чија цел е казнување. Заканата од казнувањето е средство за да се постигне целта - БЕЗБЕДЕН СООБРАЌАЈ.
Мислењето е автоматски споено:

....

Мене ми рекоа дека поима немаат дали работи и кога ќе биде пуштена страната. Неколку пати пробував јас до сега не сака, секогаш враќа „Невалидно барање“

Е не знам, јас бев за друго во МВР во МТВ и ми потврдија дека се они за Safe Country.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.233
Инаку насловот на темава не е точен. Ова не се камери чија цел е казнување. Заканата од казнувањето е средство за да се постигне целта - БЕЗБЕДЕН СООБРАЌАЈ.
Што мислиш зошто порано им ги сечеле главите и ги гореле на клада на сред плоштад? Оти рајата само таков начин на комуникација разбира. Нејзе не и е гајле да не утепа некого, затоа образование не помага. Гајле и е да не ја утепаат нејзе и тоа е ефикасен метод, очигледно.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Што мислиш зошто порано им ги сечеле главите и ги гореле на клада на сред плоштад? Оти рајата само таков начин на комуникација разбира. Нејзе не и е гајле да не утепа некого, затоа образование не помага. Гајле и е да не ја утепаат нејзе и тоа е ефикасен метод, очигледно.
Дечко, Северна Кореја е на вториот кат.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Хммм, да, но баш пред неколку саати читав нечие искуство на темава,
еве линкот: Неактивирани писма на читатели

а еве ја „сивата“ зона, цитирам:
„...треба да добиеш СМС со информација дека таа забрана ти е активирана и датумот до кој не смееш да возиш;

- тука станува уште поинтересно, СМС-от не стигнува истиот ден, не стигнува ни по 10 дена (еве 2 недели веќе како го чекам), ти си ни ваму ни таму, затоа што не смееш ниту да возиш ниту ти тече онаа забрана која си ја добил;“...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Подобро објаснато:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Треба да се фаворизираат дестимулативни мерки за користење возило во град ако некој може да користи друга / алтернативна форма на превоз. Сам во кола (а може да оди велосипед, тротинет, јавен превоз, пешки итн.) затоа што сака газот да му е топол и комотен т.е. нема баш некоја посебна причина, треба да биде поскапо (режиски трошоци). Една ваква мерка, што пак ќе удри по џеб би намалила возила во сообраќај за едно 15%. Нека научат да се организираат, да споделуваат транспорт оние кои одат на иста дестинација. Ем ќе се развие социјален момент (соц. комуникација).

Повеќе од 50% возила низ град се возат со 1 возач.

200 ден. / 1л гориво можеби е најлесен начин ова да се постигне.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно