Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кафемат што да купам

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
да, и по потреба дополнување на вода, и на 10тина кафиња чистење е под автоматски

под мануелно оваа отприлике
View: https://www.youtube.com/shorts/Uvbi7mGLMWk

мелење кафе, натиснување,.. не е многу работа, али има повеќе чекори пред и после стискање на копче
за еспресо зборуваме, за макијато е друга приказна.

наравно ова не е за правење по 20тина кафиња на ден.(во просек по 3мин од кафе ти треба)
и треба малко финеси додека се научи, како да се меша како да се стиска, и додека се погоди бренд

illy конзервите се доста добри, али како што пишав esse италијанско барем за мој вкус е подобро..

инаку исто кафе на De Longhi Ми е повкусно отколку на PHILIPS EP 1220

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
По разговор со сопругата дознав дека она уствари сака да си прави кафиња, а не само да стиска копчиња.
Прашање, дали Кафемат DE LONGHI EC 890.M е добар избор за тоа?

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
јас го имам малку постариот модел EC685, заедно со DeLonghi KG521 мелница.
и реално сум многу задоволен, овој поновиот мислам дека има повеќе опции за стимер (за млеко правење)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.482
2.931
По разговор со сопругата дознав дека она уствари сака да си прави кафиња, а не само да стиска копчиња.
Во тој случај, мелницата никако од оние за мелење шеќер во прав, со ножиња внатре.
Потребна е бурова мелница, која меле по принципот на воденички камења, повеќе за тоа на линков.
Јас имав ваква бурова мелница од ДеЛонги: https://www.amazon.com/DeLonghi-Stainless-Grinder-Selector-Quantity/dp/B002LVUHWM

Локално, од Елипсо ќе да ја купив, околу 50-60 евра беше тогаш (можда има 8-9 години, не сум сигурен).
Ама, откако го имам кафематов (околу 2 години мислам??), мелницата, заедно со тој претходниот рачен кафемат ја поклонив.

Мене лично, сега многу ми е полесно вака, со автоматскиов кафемат, но другите си имаат друг светоглед.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Тука више има повеќе играње, кажи колку ти е буџет и дали планираш и ти да тераш хоби со кафево? :D

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Па неам некој лимитиран буџет, ете да земеме најдобро за парите што се може. Иначе јас нема да го користам немам ама баш ич мерак на тоа не пијам кафе и не му се замарам воопшто. Женами има желба да биде бариста ако кариерата како инженер и пропадне :)

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Под фул автоматски што се подразбира? Само ставаш кафе и стискаш копче? А ако не е фул автоматски што треба да се прави дополнително?
Дотураш вода, дотураш кафе и на секои 5, 6 кафиња (ако сакаш и почесто) го празниш талогот. Еднаш на три месеци чистење каменец.

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Gaggia Classic Pro (плус Gagguino понатаму), во комбинација со мелница од цирка 250-300 евра. Нека влезе чивијата, па после ќе се расправате по дома за 3000 евра сетапи :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Мелница само ваква ;)

J/K :ROFLMAO: :ROFLMAO::ROFLMAO:
b947UY3.jpeg

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
И јас би ти препорачал од Филипс автоматските, нема замарање со ништо, сам меле, твое е само да ставаш кафе во зрно и вода. Го земав на промоција од Тинекс (околу 17.000 денари не ме фаќај за збор точно) пред година ипол и нонстоп го користам, едино чистење на 3-4 недели со едни таблети во 7 грама што ги продаваат (30 денари е) и толку. Вода купечка ставам, ако сакаш можеш и филтер од Филипс има за да користиш од чешма

head1

hello world
15 ноември 2016
94
117
43.999 мкд конкретниот модел.
Беше пример само, не дека е единствен...
Ја имам машинава година дена , и од мене имаш препорака , зимај ја и накриви капа
Се е на дугме , има и екранче на кое можеш да ги подесуваш кафињата , мелницата е тивка ,покрај топли прави и ладни кафиња .
За одржување , еднаш два пати месечно ја мијам/чистам внатрешната единица (brew group) каде што се прави кафето ,додека посудата која сама прави пена од млекото е премногу лесна за одржување (само со вода се заплакнува).

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Па неам некој лимитиран буџет, ете да земеме најдобро за парите што се може. Иначе јас нема да го користам немам ама баш ич мерак на тоа не пијам кафе и не му се замарам воопшто. Женами има желба да биде бариста ако кариерата како инженер и пропадне :)

Јас би ти предложил Gaggia Classic, најпрепорачван е за потечници. Достапен е локално - така да во случај на било што би имал и поддршка и сервис и се. И имаш и доста aftermarket делови, па можеш и да ставиш понатаму PiD за подобра термална контрола.

Додоклу имаш поголем буџет, иди на Profitec Go го носат во Типика, околу 50К е. Имаш поголема контрола - можеш притисок да подесуваш, температура, фабрички си иде со PID, shot timer и слично.

За мелницата - што знам? Зависи што планираш да правиш понатаму. Ако се прави едно кафе at a time, би ти препорачал Mignon Zero 55s, евентуално Mignon Zero 65. Доколку, правиш повеќе кафиња, и не би менувале различни зрна (кафиња) често иди на Migon Specialiata.

Обавезно вага за да може да стандардизираш кафето. Fancy tools не ви требаат за почеток, а нит воопшто. Доволно е вага и WDT (диструбирање на меленото кафе во портафилтерот). Се ова може да најдеш на Тему и Алиекспрес.

Ова би ти било мојата сугестија доколку сакате нешто што не е автоматски, би ви дало повеќе слобода да си играте.

Then again, Phillips-от ти нуди convenience.

boro1

user
13 август 2009
1.816
1.631
Лошо искуство со Филипс машинките, кај два другара се расиппа после 1 година и цената за поправка беше скоро 1/2 од цената за нов уред.

Дали самите машинки се неквалитетни или не се одржувани како шо треба немам појма. Се надевам дека со навремено одржување би издржале повеќе.

Инаку за обични еспресо машинки - дефинитивно бест бај е Gaggia Classic со убава мелница. Како што кажаа погоре, има доста поддршка на интернет и модови.

---
Имам користено машинки на капсули, автоматски, обични. Сите си имаат некакви маани и си бараат одржување/чистење. Затоа сега се вратив на нескафе инстант кафе.

Единствено нешто што би пробал е мока-пот.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Лошо искуство со Филипс машинките, кај два другара се расиппа после 1 година и цената за поправка беше скоро 1/2 од цената за нов уред.
Кажи ми знаеш што им бил проблемот? Чисто да знам на што да пазам :)

boro1

user
13 август 2009
1.816
1.631
Кажи ми знаеш што им бил проблемот? Чисто да знам на што да пазам :)

мислам дека и двата имаа проблем со мелницата, едниот имаше плус проблем со пумпа или нешто такво, ќе ги прашам па ќе пишам тука

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Ете госпоѓата се одлучи на оваа варијанта. Ќе земеме и мелница и ќе биде комплет. Кога ќе ја израсне ќе идеме на посериозно.

Повелете на кафе сите што споделија искуства и помогнаа.

Атачменти

• 20260331_194656.jpg
    20260331_194656.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 159

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.482
2.931
Ете госпоѓата се одлучи на оваа варијанта. Ќе земеме и мелница и ќе биде комплет. Кога ќе ја израсне ќе идеме на посериозно.

На здравје кафињата, со уживанција да се користи уредо!

Nemoguce tema na koja avtorot slusase soveti i na kraj actually kupi nesto.
Хм...ја чудим.
Апелирам до модераторите да го банираат авторо!
Ова не смеј да се пофтори, немој случајно да премини во навика овдеки, случајно некој да не почни да слуша некого.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Одличен избор, реално. И топ е за да почнете со хобиво.

За мелница, може и да земете рачна. Timemore C3 ESP или ESP PRO од Aliexpress, локално ја имаш во Edge Coffee - не е ни многу скапа 70-90 вра е зависи какви акции имаат. Во Edge знае да биде и поскапа. Битно е ESP моделот да се земе, затоа што тој е наменет баш за еспресо.

Разлгедај повеќе опции уствари, Timemore, Kingrinder и слични. Со помош на AI + Reddit доста може да нјадеш за нив.

Слична цена се како основните мелници што ќе ги најдеш по Нептун/Сетек. Тие практично ти се блендери... и не добиваш конзистентено сомелено кафе. Ептен random мелат.

Ма да, за почеток мислам да купувате веќе сомелено кафе. Мелница може понатаму да си земете.

Makedonium

read-only
3 март 2026
3
2
Се зависи од тоа што сакаш да добиеш и колку сакаш да се замараш.
Ако сакаш сериозно добро кафе со твој влог (учење и вежбање), тогаш треба да си земеш само кафемат (значи не вградена мелница, не вграден фротер за млеко).

Имаше некој што препорача да си купиш мелено кафе - немој. Првите 3 кафиња можеби ќе ти бидат ок, се после тоа нема да личи на ништо. Кафето после мелење брзо оксидира, впрочем затоа баристата меле кафе на лице место.

Мој предлог е да инвестираш повеќе во добра мелница. Колку подобра мелница толку подобра конзистентност на грундот (еднаковост на сомеленото кафе), а со тоа веќе ќе може да играш да видиш со кој грунд што добиваш. Погледни ги на Eureka мелниците во kafemati.com.mk (interfood). Добри за домашна употреба а солиден квалитет на мелење на кафето.

Потоа, одбери некој кафемат со 1 група (така се вика чашката кај што се става кафето). Сите имаат автоматски термостат и притисок, така што нема тука многу простор за грешка. Ти ќе бидеш тој што ќе го контролира brewing времето.
Откако ќе го подесиш да вадиш крема, а не чајче од кафе, тогаш веќе си блиску до добро кафе.
Потоа, самата изработка на пена е друга филозофија. Ако не сакаш да чекаш откако ќе го направиш кафето, треба дуал бојлер да биде кафематот (поскап, брзо користење на стимерот после правење кафе), ако не тогаш и сингл бојлер е ок (поефтини ама ќе почекаш некоја минута додека загрее за да можеш после кафето да направиш и пена).

Мора да вежбаш, затоа што секоја индивидуа има различен вкус. Меѓутоа, едно кафе ќе има различен вкус ако го сомелеш поситно или покрупно, ако е во по влажна средина или по сува, ако го оставиш долго да се цеди или кратко.
И да, немој да мислиш дека најскапото кафе е најубаво

Ова е цел факултет, но сакав само да те запознаам што ќе добиеш ако земеш мелница и посебен кафемат.

Ако сакаш да не се замараш, во тој случај земи си кафемат со вградена мелница и целосна автоматизација на правењето кафе.

А, за крај да го поздравам изборот. Ќе треба учење ама секако ќе се исплати.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226

Отвори amazon.de и разгледај ги ривјуата. Конкретно онок модел што ти го пратив е продаден во над 44к примероци и има висока оценка.

Не ти велам купи од Амазон туку да ги видиш оцените

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941
Спомнато е низ муабетите, ама еве уште еднаш за видливост:

Немој да земаш мелница со ножеви (било вградена или посебна).
Земи со burrs, како и да се викаат на македонски тие конусите.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
@Fatal1ty_ ако сакаш евтино да поминеш со мелница земи рачна Timemore C2 или C3, подобра нема да најдеш за парите, само ќе вртиш едно 40-60сек.
Најевтина квалитетна електрична што ја има кај нас е Mignon Eureka Manuale на сајтот пишува дека ја нема на залиха, ама може да ти ја донесат.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно