Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SEPA / ACH

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Немаше провизија ни претходно, сме збореле.
Да, мора да се прикачи барем некаков документ за основ на праќање. А што е PCB?
Еј, а како ќе оди за да си префрлам од моја сметка од странство (од европска држава) на мојата тука во НЛБ?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Еј, а како ќе оди за да си префрлам од моја сметка од странство (од европска држава) на мојата тука во НЛБ?
Па веројатно исто. Јас кога сум префрлал од Wise (што е технички моја сметка во странство) приложувам извод од Wise трансферот но и од основот по кој сум примил пари на Wise. Е тука зезнато е што од практични причини подобро е секој прилив на странска сметка веднаш да го префрлаш на македонската. Ако одложуваш веројатно треба да ги праќаш сите фактури/основи по кои си ги примил сите тие средства.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Paysend, Revolut, ... 1% провизија и легнуваат на денарска сметка од платежна картичка. Ако сакаш СЕПА - мора девизна сметка да отвориш во Македонија (веројатно и да им покажеш документи од таа држава зошто воопшто имаш сметка таму) па после СЕПА трансфер.

Dekacc

read-only
4 февруари 2017
30
167
Минатава недела прв пат примив трансфер од странство преку СЕПА, и паметниве од Стопанска Банка Скопје си наплатиле 70 еур провизија...

Знае некој што е работава? Нели целата поента на СЕПА беше да нема провизии, а не да ги накачат до плафон.

Секако ќе одам утре до банка да се карам, но ме интересира дали некој друг имал слично искуство?

Како се НЛБ за СЕПА трансфери? Веќе подолго време размислувам да ги сменам СТБ со НЛБ, па ова може да е пресудниот фактор.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Минатава недела прв пат примив трансфер од странство преку СЕПА, и паметниве од Стопанска Банка Скопје си наплатиле 70 еур провизија...

Знае некој што е работава? Нели целата поента на СЕПА беше да нема провизии, а не да ги накачат до плафон.

Секако ќе одам утре до банка да се карам, но ме интересира дали некој друг имал слично искуство?

Како се НЛБ за СЕПА трансфери? Веќе подолго време размислувам да ги сменам СТБ со НЛБ, па ова може да е пресудниот фактор.
Ајде прво направи им приговор. Сите банки глумат лудило со некои трошоци па после уф, грешка било...

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Штом ти наплатиле, приливот бил од „странство“ како што кажуваш самиот, а не од ЕУ и останатите членки на СЕПА.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Штом ти наплатиле, приливот бил од „странство“ како што кажуваш самиот, а не од ЕУ и останатите членки на СЕПА.
Ова е од искуство? Јас чув дека во некои случаи (зависи кој ги презема трошоците), некои банки го прават ова, т.е. наплаќаат како обичен трансфер од странство.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Зависи и од банката праќач, некои банки у Чешка сеуште не нѐ сметаат за СЕПА затоа што во тарифникот имаат „Земји членки на СЕПА (ЕУ и Европската Економска Заедница)“, си направив тест трансфери на иста сума (10 евра) од две различни чешки банки кон Комерцијална и различно платив за двете.

Dekacc

read-only
4 февруари 2017
30
167
од каде странство?

Не бе дечки, од Франција си е приливот, ми потврдија дека по СЕПА го пратиле. Сега им побарав и копија од налогот на испраќачот да видам детално што како пратиле, па ќе одам на карање во СТБ.

По мое искуство СТБ убедливо најлоша банка се имаат покажано, па не би ме изненадило и ова да е нивна вина нешто. Ај ќе видам па ќе пишам апдејт тука.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
На темава за која банка колку наплаќа, од ПАРИ.МК направиле некое мало анализиче, па да го споделам тука:
Кредитен трансфер во евра: Најевтино преку СЕПА, најскапо на шалтер - Pari.com.mk
Мислењето е автоматски споено:

Не бе дечки, од Франција си е приливот, ми потврдија дека по СЕПА го пратиле. Сега им побарав и копија од налогот на испраќачот да видам детално што како пратиле, па ќе одам на карање во СТБ.

По мое искуство СТБ убедливо најлоша банка се имаат покажано, па не би ме изненадило и ова да е нивна вина нешто. Ај ќе видам па ќе пишам апдејт тука.
Абе, не ни кажа шо било работата?

Viko

hello world
28 јуни 2022
306
283
Пред некој ден споредував за Сепа приливи и плаќања најдобра и најефтина варијанта е СТБ за некое чудо, а за SWIFT најевтина е КБ.

Dekacc

read-only
4 февруари 2017
30
167
Абе, не ни кажа шо било работата?
Не успеав да се докажам на крај. Испраќачкава банка ми вика пратени биле средствата по СЕПА, а Стопанска ми викаат не бе, пратени се по СВИФТ, затоа толкава провизија сме ти зеле. И двете банки ми извадија документи и докази дека тие се во право, на крај ми скурчи и реков ај батали.

За среќа следниот трансфер си дојде по СЕПА, и само 2 еур провизија ми земаа Стопанска, како што им е по ценовник.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно