Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Watch Cellular

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16
Здраво, ја отворам темата затоа што не можев да најдам дискусија за Apple Watch Cellular верзијата (каде што можеш да го користиш како еСИМ истиот број што го користиш во ајфонот, и така да можеш да функционираш со саатот за повици, смс пораки, интернет нотификации, итн. и тогаш кога не го носиш телефонот, пример трчање). Кај нас, како многу други работи, не е поддржувана од страна на нашите оператори (Телеком, А1), сум контактирал со нив и како секогаш ја перфрлат топката кон Епл, а од другата страна кога контактирам со ЕПЛ, оние викат дека активацијата на Cellular за Apple Watch треба да се активира исклучиво од операторите, и дека нема никаква врска со никаков АПРУВ од страна на ЕПЛ. Знам дека тука има многу луѓе што веќе имат Apple Watch Cellular па си реков да си направиме некој притисок кон операторите за да инејблират поддршка за саатот. Од комуникацијата што ја имав со ЕПЛ ми рекоа дека операторите треба да го инејблират исто како што го имат инејблирано 5Г функцијата. Од другата страна контактирав и со istyle . mk пред некое време за некои други функционалности што не се достапни кај нас околу Health App, оние рекоа дека за тоа треба да се смени некој си закон во министерството за здравство за да ги препознават уредите како медицински уреди, па ако може и за оваа да направиме некој притисок кон МЗ, иако за овие Health функции има work-around, можат да се активират од ЕУ земја (кога си физички во некоја ЕУ земја).

Alex3

hello world
20 декември 2018
215
262
Здраво, ја отворам темата затоа што не можев да најдам дискусија за Apple Watch Cellular верзијата (каде што можеш да го користиш како еСИМ истиот број што го користиш во ајфонот, и така да можеш да функционираш со саатот за повици, смс пораки, интернет нотификации, итн. и тогаш кога не го носиш телефонот, пример трчање). Кај нас, како многу други работи, не е поддржувана од страна на нашите оператори (Телеком, А1), сум контактирал со нив и како секогаш ја перфрлат топката кон Епл, а од другата страна кога контактирам со ЕПЛ, оние викат дека активацијата на Cellular за Apple Watch треба да се активира исклучиво од операторите, и дека нема никаква врска со никаков АПРУВ од страна на ЕПЛ. Знам дека тука има многу луѓе што веќе имат Apple Watch Cellular па си реков да си направиме некој притисок кон операторите за да инејблират поддршка за саатот. Од комуникацијата што ја имав со ЕПЛ ми рекоа дека операторите треба да го инејблират исто како што го имат инејблирано 5Г функцијата. Од другата страна контактирав и со istyle . mk пред некое време за некои други функционалности што не се достапни кај нас околу Health App, оние рекоа дека за тоа треба да се смени некој си закон во министерството за здравство за да ги препознават уредите како медицински уреди, па ако може и за оваа да направиме некој притисок кон МЗ, иако за овие Health функции има work-around, можат да се активират од ЕУ земја (кога си физички во некоја ЕУ земја).
лорди, кај нас грото народ ментално е заглавен во османлиско време, разликата е само во тоа што сега имаме интернет и струја. истото важи и за институциите и луѓето што земаат плата од таму. горе-долу исто важи и за мобилните оператори.

нема маса на народ што може да направи притисок за промени потребни во животот тука, не па таму саатот да правел нешто што е дизајниран нормално да прави во пустиот капиталистички запад.

ова се луѓето што ти требаат за притисок

Атачменти

• UCK-1052487600.jpg
    UCK-1052487600.jpg
    93,6 KB · Прегледи: 26

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Си пробал eSIM Plus? Знам дека има доста лимитации што ми нема поента, ама како опција постои, page-от не е ажуриран долго време.

1724398977313.png

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.204
1.225
Скопје
Си пробал eSIM Plus? Знам дека има доста лимитации што ми нема поента, ама како опција постои, page-от не е ажуриран долго време.

Погледнете го атачментот 140228
Види подоле пишува дека apple watch не е поддржан

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
99% сум сигурен грешка е, тој page не е ажуриран многу долго време, eSim е, треба да е compatible со кој било eSim compatible уред, ако ти се експериментира, пробај.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Нема и не работи, ниту има во регионов оператор што го нуди ова, листата на оператори во светот е смешно мала (дали вкупно 25 држави).

Телеком тоа што го нуди е обичен еСИМ што функционира како засебна картичка и си има сопствен број и одредени уреди го поддржуваат тоа. Apple Watch не поддржува надворешен еСИМ туку поддржува MultiSIM што е eSIM со повеќе профили, односно истиот број закачен на повеќе картици. Ова кошта многу пари а нема никакви дополнителни приходи за операторот и едноставно никој не се замара со ова.

Нема таков притисок што може граѓани да го направат за да се имплементира ова.

Еве ја и листата:

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16

Погледнете го атачментот 140228
Не може да се активира еСИМ или еСИМ плус, еве како изгледа во вотчот:
1724402722857.png
Немаш воопшто опција да продолжиш со активација, ако провајдерот го поддржува тогаш од тука можеш да кликаш "Set up mobile plan”

dashbog

lurker
24 јуни 2008
573
815
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Јас колку што паметам кога Телеком воведоа 5Г на почетокот имаше неколку уреди само, а за iphone конкретно се чекаше некакво одобрение од Аpple. Знаејки ги какви се apple без нивно одобрување да не речам корист не дозволуваат ништо. Верувам и за ова нешто е слична работа, ќе мора одобрување од папата.

• ми се допаѓа
Реакции: Ervo

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Не знаев за ова, и Apple го тупи, не е значи straight forward eSim инсталација него мора специфично некоја плус поддршка од оператор, тоа е, ќе мора да ги спамираш по email техничка поддршка најдобро, прати им ја комуникацијата од Apple дека само од нив зависи за поддршка, побуни се како вие ги продавате Apple Watch а немате целосна поддршка за истите.

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16
Јас колку што паметам кога Телеком воведоа 5Г на почетокот имаше неколку уреди само, а за iphone конкретно се чекаше некакво одобрение од Аpple. Знаејки ги какви се apple без нивно одобрување да не речам корист не дозволуваат ништо. Верувам и за ова нешто е слична работа, ќе мора одобрување од папата.
Да се чекаше на операторите да инејблират 5Г преку апдејт на Network Provider Profile, нема одобрување од Епл за тоа, операторите самите ги сетират профилите нема епл да се замара како работо мрежата на некој си оператор во некоја трета земја. Овие креират профил и го праќат кон епл и оние тоа го пуштат со аптејт кон уредите.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.144
1.541
Скопје
Има ли физички слот за обичен СИМ на саатов? Постои опција од Телеком за "twin-sim" за 100-150 денари месечно. Се дава втора СИМ картица која може да користи само мобилен интернет и не можат повици и СМС. Троши сообраќај од истиот pool на главниот твој број.
Мислењето е автоматски споено:

Последна промена:

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16
Има ли физички слот за обичен СИМ на саатов? Постои опција од Телеком за "twin-sim" за 100-150 денари месечно. Се дава втора СИМ картица која може да користи само мобилен интернет и не можат повици и СМС. Троши сообраќај од истиот pool на главниот твој број.

Нема..

KarajanN

hello world
2 јуни 2010
71
59

Единствена опција е со еСим плус која има посебен број. Го активирав кај мене на Galaxy Watch6 купен од телеком и не работи како што треба, часовникот има интернет и може да испраќа и прима смс, ама неможеш да правиш телефонски повици.

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16
Единствена опција е со еСим плус која има посебен број. Го активирав кај мене на Galaxy Watch6 купен од телеком и не работи како што треба, часовникот има интернет и може да испраќа и прима смс, ама неможеш да правиш телефонски повици.

Не може да се активира еСИМ или еСИМ плус, еве како изгледа во вотчот:
Погледнете го атачментот 140231
Немаш воопшто опција да продолжиш со активација, ако провајдерот го поддржува тогаш од тука можеш да кликаш "Set up mobile plan”

dashbog

lurker
24 јуни 2008
573
815
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10

И сподели интернет може да се направи со е-сим карта, но ќе има само интернет на саатот - 100ден е месечно.
Поентата е да дозволи операторот копија на сим т.е две сим карти врзани со еден број, физичка или е-сим не е битно. Сега за сега тоа го нема кај ниеден оператор.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.144
1.541
Скопје
Поентата е да дозволи операторот копија на сим т.е две сим карти врзани со еден број, физичка или е-сим не е битно. Сега за сега тоа го нема кај ниеден оператор.
Па ова е баш тоа што го пратив од Телеком. Втор сим добиваш врзан за ист број. Во Телеком ми го понудија како решение за интернет на таблет со cellular.

lord-x

read-only
3 јануари 2019
14
16
Па ова е баш тоа што го пратив од Телеком. Втор сим добиваш врзан за ист број. Во Телеком ми го понудија како решение за интернет на таблет со cellular.
Не функционира баш така. Нема слот за сим и нема опција за инсталирање на еСИМ, мора да дозволи операторот копирањето да де случи преку ајфон, види погоре скриншотот

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно